تبلیغات
تبلیغات متنی
محبوبترینها
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1836094820
جدیترین اشکال مدخل تشیع و قرآن دایرةالمعارف لیدن استفاده از منابع بدون بررسی آنهاست
واضح آرشیو وب فارسی:مهر:
دین و اندیشه یک استاد دانشگاه:
جدیترین اشکال مدخل تشیع و قرآن دایرةالمعارف لیدن استفاده از منابع بدون بررسی آنهاست
یکی از اساتید دانشگاه تهران در مورد مدخل تشیع و قرآن در دایرةالمعارف قرآن لیدن، گفت: جدیترین اشکال مقاله استفاده از منابع بدون نقد و بررسی آنهاست، این مدخل از منابعی مانند فصل الخطاب فی تحریف کتاب رب الارباب، تفسیر منسوب به امام عسکری(ع)، تفسیر عیاشی، تفسیر قمی و القرائات سیاری استفاده کرده است، اما نویسنده این منابع را به هیچ وجه بررسی نکرده است.
به گزارش خبرگزاری مهر، اعظم پویازاده، عضو هیئت علمی دانشگاه تهران در چهارمین نشست «نقد و بررسی دائرةالمعارف قرآن لیدن و ترجمه آن» که در بیست و دومین نمایشگاه بینالمللی قرآن برگزار شد به نقد و بررسی مدخل «تشیع و قرآن» این دائرةالمعارف پرداخت.
پویازاده در ابتدا نکتهای بیانی و لفظی را در مورد عنوان این دائرةالمعارف گوشزد کرد و گفت: با توجه به این که عنوان این دائرةالمعارف کلمهای انگلیسی نیست، بلکه کلمهایست به زبان داچ یا هلندی، باید گفت دائرةالمعارف لایدن و نه لیدن. اگر زبان دویچ یا آلمانی هم بود باید آن را لایدن بخوانیم و نه لیدن.
وی با اشاره به نام نویسنده مدخل «تشیع و قرآن»، یعنی میر ام براشر، گفت: وی کتابی دارد با عنوان کتاب مقدس و تفسیر در شیعه امامی در دورههای نخستین، که مقاله دائرةالمعارف چکیده و برگرفتهای از این کتاب اوست. وی در دانشگاه هیبرو اورشلیم مشغول تدریس ادبیات عربی است و مدیر مؤسسه مطالعات آفریقایی و آسیایی نیز هست.
پویازاده با بیان اینکه روششناسی تفسیر شیعه موضوعی است که دیگر قرآنپژوهان غربی هم به آن پرداختهاند، گفت: به دلیل اینکه این مدخل در دائرةالمعارف قرآن قرار دارد از اهمیت بیشتری برخوردار است و باید بررسی کنیم و ببینیم که دیدگاه قرآنپژوهان غالباً در مورد روش تفسیری شیعه چگونه است.
وی با اشاره به این مطلب که نویسنده در این مدخل به سه موضوع نگرش شیعه به قرآن، اصول و روشهای تفسیر شیعه و معرفی مفسران شیعه و آثار آنها پرداخته است، با اشاراتی به مطالب مقاله گفت: نویسنده مقاله خود را با بیان این نکته که شیعیان 10 درصد اهل سنت هستند مقاله خود را آغاز میکند، اما میگوید که در عین حال آنها دانشی قوی و گسترده دارند که مجموعه تفاسیر آنها و جوامع حدیثی آنها را تشکیل میدهد. بعد ایشان اشارهای به منشأ تفاوت شیعه و سنی در تفسیر و فهم قرآن دارد و میگوید که مهمترین چیزی که شیعه را از اهل سنت جدا میکند مسئله رهبری مشروع مسلمانان پس از پیامبر اسلام(ص) است.
پویازاده ادامه داد: نویسنده معتقد است که تأکید اصلی اکثر تفاسیر شیعه در قرون اولیه این است که قرآن را به گونهای تفسیر کنند که بتوانند مشروعیت رهبری امام علی(ع) را اثبات کنند. وی برای اثبات این مدعا از اعتقاد به تحریف قرآن در کتب تفسیر اولیه شیعه سخن گفته است و گفته که این مفسران معتقدند که قرآن تحریف شده است و خلفا چیزهایی را از قرآن حذف کردهاند که به مشروعیت حضرت علی(ع) و جانشینی او اشاره داشته است و احیاناً نامی هم از اهل بیت(ع) برده شده بوده است که حذف شده است. در هر صورت نویسنده این رویکرد را به شیعه نسبت میدهد که معتقد است در جمعآوری قرآن نگاهی سیاسی وجود داشته است.
وی با بیان این که خود نویسنده علت این امر، یعنی اعتقاد به تحریف را اشاره مستقیم به شیعیان در قرآن عنوان میکند، افزود: نویسنده مستنداتی را هم برای چنین برداشتی ارائه میکند. کتاب تفسیر منسوب به امام عسکری(ع)، کتاب القرائات سیاری و تفسیر عیاشی، مهمترین منابعی هستند که نویسنده این مدخل برای تبیین این مطلب از آنها استفاده میکند. البته او به تفاسیر دیگری مانند تفسیر علی بن ابراهیم قمی و تفسیر فرات کوفی هم اشاره کرده و روایات زیادی را از این کتابها برای اثبات فرضیه خود مطرح کرده است.
پویازاده در ادامه به بیان برخی از روایات نقل شده در این منابع پرداخت که مورد استفاده نویسنده مدخل «تشیع و قرآن» بوده است.
وی با اشاره به این که نویسنده در ادامه از مشی میانه دانشمندان شیعی قرن چهارم سخن گفته، بیان کرد: نویسنده با استفاده از یک بررسی تاریخی میخواهد نشان دهد که در دانشمندان شیعی در قرن چهارم یک مشی میانه را انتخاب کردند و مانند دانشمندان گذشته و مفسران اولیه اعتقاد به تحریف قرآن را آن گونه صریح و واضح مطرح نکردند، بلکه آنها معتقدند که قرآن آن چه که هست درست است و چیزی به آن اضافه نشده است، اما چیزی از آن کم شده است. بعد هم میگوید که شیخ مفید، سید مرتضی، ابوجعفر طوسی و طبرسی چنین اعتقادی را در نوشتههای خودشان آوردهاند که قرآن ناقص است، اما تحریف در آن راه پیدا نکرده یا به تعبیر دیگر چیزی اضافه به قرآن نشده است.
پویازاده افزود: نویسنده استفاده زیادی هم از کتاب فصل الخطاب فی تحریف کتاب رب الارباب از محدث نوری میکند؛ که کتابی است که روایات زیادی دارد که از آنها برداشت تحریف قرآن میشود.
وی با اشاره به طرح دو نکته دیگر از سوی نویسنده در مورد رویکردهای مفسران شیعه به تفسیر، بیان کرد: او مینویسد که از نظر شیعه قرآن دارای معانی پنهان است که مفسر باید آنها را رمزگشایی کند. در این جا به روایاتی اشاره میکند که از بطن قرآن سخن گفتهاند و آن را مطرح میکنند.
پویازاده با بیان این که گاه مستشرقان وقتی که از تفسیر شیعه صحبت میکنند فرقههای مختلف را چندان از هم تفکیک نمیکنند، اظهار کرد: نویسنده این مدخل گاهی دچار چنین خلطی شده است و در این جا تفسیر شیعه اسماعیلیه است که کاملاً رمزگونه است و نه تفسیر شیعه اثنی عشر. اما در هر صورت نویسنده معتقد است که همه شیعیان به نحوی به رمزگونه بودن آیات قرآن معتقد هستند.
وی افزود: به عقیده او علت این که بسیاری از مفسران شیعه بر روایات بطن قرآن پافشاری میکنند این است که اگر از ظاهر برخی آیات بر نمیآید که به حضرت علی(ع) و اهل بیت و دیگران اشاره دارد اما در بطن آیات این اشاره وجود دارد و مفسر باید این آیات قرآن را تأویل کند.
پویازاده در مورد نکته دیگری که نویسنده در باب تفسیر شیعی بیان میکند، گفت: به عقیده نویسنده، از نظر شیعیان قرآن اصول را آموزش میدهد ولیکن جزئیات را آموزش نمیدهد. از نظر او شیعیان از این، این استفاده را میکنند که مطابق با برخی روایاتی که وجود دارد خیلی از آیات قرآن هست که به طور جزئی و گذرا اشاره به حقانیت شیعه و حقانیت حضرت علی(ع) دارد، اما این آیات این مطلب را سر بسته گذاشتهاند و در این جا روایات هستند که آن را توضیح میدهند.
این عضو هیئت علمی دانشگاه تهران در ادامه به بحث نویسنده مدخل «تشیع و قرآن» در باب اصول و روشهای تفسیر شیعه پرداخت و گفت: به بیان وی مهمترین اصل این است که شیعیان معتقدند که حق تفسیر قرآن برای حضرت علی(ع) و خاندان ایشان است. یعنی کسی که به واقع میتواند معانی اصلی قرآن را بفهمد آنان هستند و بقیه انسانها و بقیه متخصصان به مفهوم واقعی قرآن پی نمیبرند. طبیعتاً از نظر نویسنده مسئله انحصار تفسیر قرآن برای علی(ع) و خاندانش نیز که در این جا به عنوان یکی از اصول تفسیر شیعه مطرح میشود دوباره میخواهد همان ادعا را اثبات کند.
وی با اشار ه به برخی دیگر از نکات نویسنده این مدخل عنوان کرد: نویسنده این مقاله مطرح میکند که تفسیر شیعه ضدسنی است و ضدیت با اهل سنت در تمام تفسیرهای شیعه وجود دارد. همچنین میگوید که اکثر مفسران اولیه شیعه با اشاره به آیه 110 سوره آلعمران یا برخی از آیات دیگر، معتقدند که بهترین رهبران برای بشر شیعیان هستند.
پویازاده در ادامه و در نقد مطالب این مقاله جدیترین اشکال مقاله را استفاده از منابع بدون نقد و بررسی آنها دانست و گفت: این مدخل از منابعی مانند فصل الخطاب فی تحریف کتاب رب الارباب، تفسیر منسوب به امام عسکری(ع)، تفسیر عیاشی، تفسیر قمی و القرائات سیاری استفاده کرده است، اما نویسنده این منابع را به هیچ وجه بررسی نکرده است. او صرفاً به آن منابع مراجعه کرده و روایاتی را از آن منابع برداشته و همان روایات را برای تبیین دیدگاه شیعه در مورد تفسیر استفاده کرده است. او حتی به این مطلب نپرداخته است که آیا نویسندگان آن منابع از دیدگاه شیعیان بعدی افرادی مورد اعتمادی بودهاند یا کتابهای آنها کتابهای قابل اعتمادی بوده است یا نه!
وی به طور مشخص به این منابع پرداخت و گفت: در مورد کتاب فصل الاخطاب محدث نوری بحثهای زیادی شده است. در مورد سند روایات آن بحثهای زیادی مطرح است و روایانی که در آن جا مطرح شدهاند متهم به کذب و جعل هستند و افراد ضعیف الحدیث و فاسد المذهبی هم در آنها هستند. در مورد تفسیر امام عسکری(ع) هم آراء متفاوت است و بعضی مانند علامه حلی، آیتالله خوئی و آیتالله معرفت از مخالفان انتساب آن به امام عسکری(ع) هستند و قطبالدین رواندی، ابن شهرآشوب، شهید ثانی و علامه مجلسی از موافقان هستند.
وی ادامه داد: درباره سند روایات تفسیر عیاشی هم خیلی بحث شده است و خیلی از متخصصان علوم قرآنی به علت روایاتی که از آن بوی تحریف میآید آنرا قبول ندارند. همچنین در مورد القرائات هم که متعلق به سیاری است، رجالیون شیعه نویسنده این کتاب را یعنی احمد بن محمد سیاری را ضعیف میدانند و معتقدند که راویانی که در کتاب او مطرح هستند فاسد المذهب هستند و از نظر روایات هم ضعیفند و خودشان گرایش به تحریف قرآن دارند.
پویازاده در پایان سخنانش تصریح کرد: در مجموع بهتر بود که نویسنده این مدخل، خود منابع را مورد نقد و بررسی قرار میداد و دیدگاه شیعیان دیگر را هم در مورد این کتابها مطرح میکرد تا کسی که این مدخل را میخواند بتواند منصفانهتر داوری کند.
۱۳۹۳/۴/۲۲ - ۱۱:۱۸
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[مشاهده در: www.mehrnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 40]
صفحات پیشنهادی
«ارتباط قرآن با منابع یهودی» بررسی شد/ ارزیابی محققان غربی از کتاب گایگر
دین و اندیشه ارتباط قرآن با منابع یهودی بررسی شد ارزیابی محققان غربی از کتاب گایگر یک استاد علوم قرآن و حدیث با نقد وبررسی کتاب گایگر نویسنده آلمانی درباره ارتباط قرآن با منابع یهودی گفت گایگر در کتاب خود می گوید که پیامبر ص سعی در جلب نظر یهودیان داشته است اگر این سخن درسنگاه علمی و تحقیقاتی در صدر نقاط قوت دایرةالمعارف قرآن لیدن است
دین و اندیشه نگاه علمی و تحقیقاتی در صدر نقاط قوت دایرةالمعارف قرآن لیدن است در نشست نقد و بررسی دایرةالمعارف قرآن لیدن که با حضور دکتر مجید معارف ناظر ترجمه این دایرةالعارف و خنذق آبادی از اعضای تیم ترجمه آن برگزار شد مهم ترین نقطه قوت دایرةالمعارف لیدن را نگاه علمی و تحقیقامحورهای اقتصاد مقاومتی در قرآن تبیین شد/ قرآن بر سرشار بودن منابع طبیعی تأکید دارد
دین و اندیشه محورهای اقتصاد مقاومتی در قرآن تبیین شد قرآن بر سرشار بودن منابع طبیعی تأکید دارد یک کارشناس مسائل اقتصادی با بیان اینکه اقتصاد مقاومتی در قرآن شامل 5 محور منابع برنامه ریزی و تولید توزیع رشد و مصرف است تأکید کرد بسیاری از اقتصاددانان معتقدند که منابع جهان محدوترجمه دائرةالمعارف قرآن لیدن از جمله ترجمههای طراز اول در میان دائرةالمعارفهاست
دین و اندیشه ترجمه دائرةالمعارف قرآن لیدن از جمله ترجمههای طراز اول در میان دائرةالمعارفهاست یکی از اساتید قرآنی در نشست نقد و بررسی دائرةالمعارف قرآن لیدن با بیان اینکه ترجمه دائرةالمعارف قرآن لیدن از جمله ترجمههای طراز اول در زمینه دائرةالمعارف است گفت برگردان فارسی این دتأثیر شناخت فرهنگ اعراب جاهلی در فهم قرآن بررسی شد
دین و اندیشه تأثیر شناخت فرهنگ اعراب جاهلی در فهم قرآن بررسی شد محمد فقیهی رضایی در تشریح تأثیر شناخت فرهنگ اعراب جاهلی در فهم قرآن گفت برخی مسائل در قرآن ذکر شده که نیاز به شناخت فرهنگ آداب و رسوم اعراب جاهلی دارد به گزارش خبرگزاری مهر نشست تأثیر آشنایی با فرهنگ اداب و رسومچرا قرآن را قرآن نامیدند؟
چرا قرآن را قرآن نامیدند قرآن مشهورترین نام کتاب آسمانی ما مسلمانان است به این مطلب امتیاز دهید به گزارش سرویس دینی جام نیوز یکی از مسائل مطرح در علوم قرآنی این مسئله است که چرا قرآن را قرآن نامیدند پاسخ درباره علت و انتخاب اوصاف و اسامی قرآن دیدگاه هتلاوت تصويري استاد منشاوي براي اولين بار توسط راديو قرآن منتشر شد
دین و اندیشه تلاوت تصويري استاد منشاوي براي اولين بار توسط راديو قرآن منتشر شد تلاوت قرآن كه توسط استاد محمدصديق المنشاوي به صورت تصويري در استوديو ضبط شده است براي اولين بار از سوي راديو قرآن منتشر شد به گزارش خبرگزاری مهر بالاخره انتظارها و آرزوها براي علاقهمندان و قاريمحفل انس با قرآن در حرم حضرت عبدالعظیم
محفل انس با قرآن در حرم حضرت عبدالعظیم مراسم معنوی محفل انس با قرآن کریم همه روزه در ایام ماه مبارک رمضان در حرم حضرت عبدالعظیم الحسنی ع برگزار می شود عکس سارا رجائی کد خبر ۴۱۳۹۶۳ تاریخ انتشار ۱۶ تير ۱۳۹۳ - ۰۸ ۳۷ - 07 July 2014منابع غیررسمی افغانستان اعلام کردند: توافق عبدالله و غنی برای بازشماری ۷۰۰۰ صندوق رأی/ ادامه مذاکره برای بررسی
منابع غیررسمی افغانستان اعلام کردند توافق عبدالله و غنی برای بازشماری ۷۰۰۰ صندوق رأی ادامه مذاکره برای بررسی ۴۰۰۰ صندوق دیگر برخی منابع غیررسمی در افغانستان اعلام کردند که تیمهای انتخاباتی دو نامزد ریاست جمهوری افغانستان با بازشماری ۷ هزار صندوق رأی موافقت کرده و مذاکرات دو طرادعای منابع صهیونیست: حماس از موشک ساخت سوریه استفاده کرد
ادعای منابع صهیونیست حماس از موشک ساخت سوریه استفاده کردیک روزنامه صهیونیستی در گزارشی مدعی شد که موشکی که حماس از غزه به شهر الخضیره پرتاب کرده است موشک ام- ۳۰۲ ساخت سوریه بوده است به گزارش خبرگزاری فارس روزنامه صهیونیستی جروزالمپست مدعی شد که حماس موشک ساخت سوریه M302 رااظهارات شنیدنی مسیح مهاجری: ماجرای آزاد کردن دختر و همسر بنی صدر از زندان، به دستور شهید بهشتی/ هیچ وقت نشنیدم
اظهارات شنیدنی مسیح مهاجری ماجرای آزاد کردن دختر و همسر بنی صدر از زندان به دستور شهید بهشتی هیچ وقت نشنیدم که بهشتی حتی در خفا بدون استفاده از کلمه آقا از بنی صدر اسم ببرند وقتی کسی از نزدیک با آقای بهشتی مواجه میشد میدید که آقای بهشتی مجسمه تواضع و فروتنی است به گزارش نامجزء چهاردهم قرآن به مناسبت ماه مبارک رمضان
جزء چهاردهم قرآن به مناسبت ماه مبارک رمضان کد خبر ۴۱۵۵۹۲ تاریخ انتشار ۲۱ تير ۱۳۹۳ - ۱۶ ۵۴ - 12 July 2014 دانلود لینک را کپی کنید دانلودسیوششمین دوره مسابقات قرآن شکوفهها، تابستان برگزار میشود
یکشنبه ۸ تیر ۱۳۹۳ - ۱۰ ۴۴ رئیس مرکز امور قرآنی سازمان اوقاف و امور خیریه از برگزاری سی و ششمین دوره مسابقات سراسری قرآن شکوفهها در ایام تابستان در سطح کشور خبر داد به گزارش گروه دریافت خبر خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا ولی یاراحمدی با تبریک حلول ماه مبارک رمضان اظهار کرد بهپاداش قرائت قرآن در ماه رمضان
پاداش قرائت قرآن در ماه رمضان قرآن در شب اول ماه رمضان نازل گشته پس با قرآن از این ماه استقبال كن در كتاب بحارالانوار از امام صادق علیه السلام از رسول خدا صلى الله علیه و آله و سلم روایت كرده كه فرمود شهر رمضان شهر الله عزوجل و هو شهر یضاعف الله فیه الحسنات و یمحاستفاده از نقاب و برقع همچنان غیر قانونی است
استفاده از نقاب و برقع همچنان غیر قانونی است قانون منع استفاده از نقاب و برقع از آوریل 2011 میلادی به اجرا گذاشته شد متخلفان به پرداخت 150 یورو جریمه نقدی محکوم می شوند به این مطلب امتیاز دهید به گزارش سرویس دینی جام نیوز به نقل از یورونیوز دادگاه حقوق بشر اروپا در اقدابه دلیل تامین نشدن منابع اعتباری نمایشگاه قرآن در اردبیل برگزار نمیشود
به دلیل تامین نشدن منابع اعتبارینمایشگاه قرآن در اردبیل برگزار نمیشوددر بهار قرآن که همه ساله تلاش متولیان این حوزه بر این بوده تا نمایشگاهی با محوریت قرآن و مبانی معرفتی برپا کنند امسال به دلیل کمبود منابع اعتباری نمایشگاه قرآن در اردبیل برگزار نمیشود به گزارش خبرگزاری فارس ا3 محفل انس با قرآن باحضور قاریان مصری در سازمان اوقاف برگزار شد
چهارشنبه ۱۸ تیر ۱۳۹۳ - ۱۱ ۵۵ معاون روابط عمومی و امور بین الملل سازمان اوقاف و امور خیریه از برگزاری سه محفل انس با قرآن با حضور استاد متولی عبدالعال قطب الطویل و محمد شرف الدین قاریان برجسته مصری در این سازمان خبر داد به گزارش گروه دریافت خبر خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا ر-
دین و اندیشه
پربازدیدترینها