واضح آرشیو وب فارسی:: عفونت دندان | احتمالا برای شما هم پیش آمده که یک روز از خواب بیدار شده و با یک درد ناتوانکننده دندان روبرو شوید. دردی که ممکن است با کمی تورم در لثه و یا حتی فک همراه باشد. حتی ممکن است زمانی که در آینه نگاه میکنید، احساس کنید که رنگ دندان شما تغییر کرده است. اینها نشانههایی هستند که با زبان بیزبانی به شما میگویند که دچار یک عفونت جدی در دندان شدهاید.
دندانهای شما مملو از اعصاب هستند. به همین دلیل است که دنداندرد، حتی اگر تنها بر روی یک قسمت از دهان تاثیر بگذارد، آزاردهنده است. علاوه بر این باید دنداندرد را جدی گرفت. زیرا ممکن است نشانه سادهای از بروز یک مشکل بسیار عمیق و مربوط به بهداشت دهان و دندان باشد. در این مقاله میخواهیم به بررسی نشانههایی بپردازیم که به شما میگویند باید برای درمان عفونت دندان به یک دندانپزشک ماهر مراجعه کنید.
دکتر صفورا امامی یکی از حاذقترین دندانپزشکان است که در حوزه درمان ریشه دندان بهصورت تخصصی کار میکند. ایشان به دلیل سابقه طولانی که در انجام خدمات عمومی دندانپزشکی داشتهاند، با انواع مشکلات دندانی آشنا هستند و میتوانند بهترین راهحلها را برای حلوفصل این دست از مشکلات ارائه دهند. در مطب خانم دکتر امامی خدمات مختلفی در زمینه درمان ریشه دندان و درمان مجدد ریشه دندان انجام میشود. همچنین ترمیم دندانهای ترک خورده و اصلاح آسیبهای تروماتیک شکستگی دندان را نیز میتوانید با خیال راحت به خانم دکتر امامی بسپارید.
اگر درباره جراحی ریشه دندان عفونی اطلاعات بیشتری نیاز دارید مطالعه این مطلب را فراموش نکنید؛ کلیک کنید.
چرا دندان به عفونت آلوده میشود؟
دلایل مختلفی علائم و نشانه عفونت دندان وجود دارند که میتوانند باعث ایجاد عفونت در دندان شوند. اگر دندان شما احساس زخم یا حساسیت کرده و یا دردهای شدیدی را در دهان خود حس میکنید، ممکن است دچار عفونت دندان یا آبسه دندان شده باشید. یکی از علتهای شایعی که میتواند باعث ایجاد عفونت دندان شود، درمانهای کانال ریشهای است که در گذشته انجام دادهاید.
متاسفانه باکتریها در این ناحیه رشد کرده و میتوانند منجر به عفونت شوند. وجود عفونت در دندان میتواند بسیار خطرناک باشد. زیرا ممکن است به سایر قسمتهای بدن نیز سرایت کرده و مشکلات جدی را به وجود آورد. به همین دلیل شناخت علائم عفونت بسیار مهم است. زیرا با شناخت درست علائم میتوانید بهسرعت بروز چنین مشکلی را تشخیص داده و برای درمان فوری به متخصص مراجعه کنید.
اصلیترین علائمی که به شما میگویند دچار عفونت دندان شدهاید
احساس درد شدید یا ضربان دار که با مسکن تسکین پیدا نمیکند.
اگر در هنگام خوردن غذاهای خیلی داغ یا خیلی سرد و یا غذاهای شیرین درد شدید دندان را احساس میکنید، احتمالا دچار عفونت دندان شدهاید. عفونت یا آبسه از نوک ریشه گسترش مییابد. بهمرورزمان این عفونت گسترش یافته میتواند لثه و استخوان را تحت تاثیر قرار بدهد. گاهی اوقات ممکن است این درد بهصورت درد ضربان دارد و خیلی شدید بروز پیدا کند. بهطوریکه خوردن داروهای مسکن نیز تاثیری بر تسکین درد شما نداشته باشد. این موضوع میتواند نشانهای از این باشد که عفونت گسترش یافته است و فشار زیادی به لثه و استخوان شما وارد میشود.
دندان شما در مقایسه با دندانهای دیگر رنگ تیرهتری پیدا کرده است.
دندانی که عفونت کرده است ممکن است نسبت به دندانهای دیگر رنگ تیرهتری داشته باشد. البته ازآنجاکه عفونت دندان بیشتر در دندانهای انتهایی رخ میدهد، ممکن است شما بهزودی متوجه این تغییر رنگ نشوید. به همین دلیل میتوانید به نشانه دیگری دقت کنید که معمولا واضحتر دیده میشود. همچنین بافت لثه نیز در اطراف این دندان ملتهب بوده و قرمزی بیشتری دارد.
بروز ورم در ناحیه لثه، صورت یا فک
علاوه بر این در زمانی که عفونت دندان بروز پیدا میکند، احتمال ایجاد ورم در فک، صورت و غدد لنفاوی افزایش پیدا میکند. در این موارد معمولا لثه متورم شده و چرک زیادی در آن جمع میشود. تورم برجسته ممکن است شبیه جوش یا کیست در اطراف دندان آلوده شما باشد. یک جوش باز به نام فیستول تخلیه، پاره میشود و چرک ایجاد میکند. این علامتی است که به شما میگوید عفونت بهحداعلای خود رسیده است.
طعم بد دهان یا بوی بد دهان نیز ممکن است شاخصی از عفونت دندان باشد.
یکی دیگر از نشانههایی که به شما میگوید که دندانتان دچار عفونت شده است، بوی بد دهان و یا طعم بد آن است. شما ممکن است در دهان خود مزه تلخی را احساس کنید. این احساس معمولا در هنگام صبح بیشتر مشاهده میشود. همچنین خشکی دهان نیز ممکن است همراه با این نشانه بروز پیدا کند.
مشکل در باز کردن یا حرکت دادن دهان
در کنار اینها ممکن است در زمانی که با دیگران صحبت میکنید، از بوی بد دهان شما شکایت کنند. علاوه بر این به دلیل درد یا تورمی که ایجاد میشود، ممکن است در باز کردن دهان خود، حرف زدن و یا غذا خوردن دچار مشکل شوید. مشکل در حرکت و باز کردن دهان، پرچم قرمز دیگری است که در زمان افزایش عفونت بالا میآید.
بهطورکلی در این مواقع شما احساس ناخوشایندی دارید. حتی اگر عفونت شدید باشد، ممکن است دچار علائمی مانند تب شوید. علاوه بر این در زمان بروز عفونت، حساسیت به فشار در دهان بیشتر میشود. به عبارت بهتر با ایجاد فشارهای کوچکتر، درد بیشتری در دهان گسترش پیدا میکند.
درد ضربان دار دندان
بسیاری از ما با دردهای ساده دندان که با یک مسکن درمان میشوند، آشنا هستیم؛ اما زمانی که درد دندان نشانهای بروز عفونت در آن باشد، داستان این درد فرق میکند. درد دندان عفونت دار بهصورت تپنده ظاهر میشود. این درد ممکن است در استخوان فک، گوش و یا حتی گردن نیز احساس شود. بهعلاوه زمانی که دراز میکشید یا میخواهید استراحت کنید، این درد بیشتر خواهد شد.
برای تعیین وقت ملاقلات (ویزیت) با شمارههای مطب دکترا صفورا امامی تماس بگیرید؛ 02126255102 و 02126255088
چگونه میتوان فهمید که عفونت دندان به سایر قسمتهای بدن نیز سرایت کرده است؟
اگر علائم ایجاد عفونت دندان را جدی نگیرید، این عفونت میتواند به سایر قسمتهای بدن نیز سرایت کرده و باعث بروز مشکلات جدی شود. عفونت دندان میتواند در بدن گسترش پیدا کرده و حتی زندگی شما را تهدید کند. به همین دلیل درصورتیکه پس از طی کردن دوره طولانیمدت درد دندان به آن رسیدگی نکردید، علائم زیر میتوانند نشان از این موضوع باشند که عفونت در بدن شما پخش شده است.
- احساس سردرد و خستگی
- سرگیجه
- تب و گرگرفتگی پوست
- تعریق
- لرز
- متورم شدن صورت
- تورمی که مانع از باز شدن کامل دهان میشود.
- تورمی که مانع بلع است.
- تورمی که مانع تنفس میشود.
- سبکی سر
- کمآبی و احساس عطش
- گیجی
- ضربان نبض سریع
- کاهش دفعات ادرار
- تغییر رنگ ادرار و تیرهتر شدن آن
- افزایش ضربان قلب
- افزایش میزان تنفس یعنی بیش از 25 تنفس در دقیقه
- ایجاد درد در معده
- اسهال و استفراغ
در چه صورتی باید نگران سرایت عفونت دندان به قسمتهای دیگر بدن شد؟
یکی از رایجترین علائمی که نشان از انتقال عفونت دندان به سایر قسمتهای بدن دارد، تب است. تب شدید برای افراد در سنین مختلف بهصورت زیر تعریف میشود:
- بزرگسالان: 103 درجه فارنهایت یا بالاتر
- کودکان: 102.2 درجه فارنهایت یا بالاتر
- نوزادان سه ماه به بالا: 102 درجه فارنهایت یا بالاتر
- نوزادان کوچکتر از 3 ماه: 100.4 درجه فارنهایت یا بالاتر
علاوه بر تب نشانههای دیگری نیز هستند که ممکن است با تب بروز پیدا کنند. بهعنوانمثال درد قفسه سینه به همراه تنفس دشوار میتواند نشانه بارزی از انتقال عفونت به سایر قسمتهای بدن باشد. همچنین سردرگمی ذهنی و عدم تمرکز و یا حساسیت غیرمعمول به نور از نشانههای رشد عفونت در بدن است. در حالتهای شدیدتر فرد ممکن است دچار تشنج یا استفراغ مداوم شود.
همچنین درد در زمان ادرار کردن و یا بثورات پوستی بدون دلیل نیز از دیگر نشانههایی هستند که باید در زمان دیدن آنها بلافاصله به پزشک مراجعه کنید. این موارد همگی از نشانههای پخش شدن عفونت در بدن است که باید جهت رسیدگی و درمان عفونت در بدن هرچه سریعتر اقدام بفرمایید.
چه مواردی میتوانند منجر به بروز عفونت در دندان شوند؟
زمانی که بر روی دندان ترک یا حفره ایجاد شود، در صورت عدم رسیدگی بهموقع ممکن است که عفونت در دندان ایجاد شود. زیرا اینها دروازههایی هستند که میتوانند راه ورود باکتریها را به دندان شما هموار کنند. به همین دلیل باید دقت داشته باشید که بروز این موارد را جدی گرفته و بلافاصله به آنها رسیدگی کنید. در کنار اینها انجام درمان کانال ریشه در نزد یک دندانپزشک ناشی و نامعتبر نیز ممکن است زمینه نفوذ باکتری را به دندان شما فراهم کند.
در کنار اینها رعایت نکردن درست بهداشت دهان و دندان، شامل دو بار مسواک زدن در روز و نخ دندان کشیدن، از دیگر دلایل رایج برای ایجاد عفونت در دندان هستند. خوردن بیشازحد شیرینی و نوشابه و داشتن یک رژیم غذایی با قند بالا نیز ممکن است باعث ایجاد عفونت شود. در مواردی عفونت دندان ممکن است معلولی برای افزایش سن باشد. همچنین مصرف برخی از داروهای خاص و یا برخی از اعمال جراحی نیز ممکن است عفونت دندان را در فهرست عوارض خود داشته باشند.
چگونه میتوان درد ناشی از عفونت دندان را کاهش داد؟
راهحلهایی که در این قسمت گفته میشوند، قطعا درمانی برای عفونت دندان شما نیستند. عاقلانهترین و بهترین کار این است که بهمحض مشاهده علائم گفتهشده به دندانپزشک مراجعه کرده و اقدامات درمانی لازم را انجام دهید. اما در زمانی که منتظر هستید تا زمان ملاقات شما با دندانپزشک فرا برسد، میتوانید از این موارد برای تسکین درد دندان خود استفاده کنید:
- مصرف مسکنهای سبک مانند ایبوپروفن
- اجتناب از نوشیدنیها و غذاهای سرد و گرم
- اجتناب از جویدن غذا با سمتی که دندان آسیبدیده در آن قرار دارد.
- خوردن غذاهای نرم و خنک
راهکارهای ساده برای درمان خانگی عفونت دندان
- ستفاده از دهانشویه برای شستشوی دهان
- قرقره آب ولرم همراه با نمک و آب لیمو
- کنترل میزان تورم و درد با کمک کمپرس سرد روی صورت
- استفاده از مسکن ها برای کاهش درد
- نوشیدن دمنوش های تسکین دهنده از جمله دمنوش گل داوودی
چگونه میتوان از بروز عفونت دندان جلوگیری کرد؟
اگر بهداشت دهان و دندان را بهخوبی رعایت نکنید، در معرض عفونت دندان خواهید بود. مهمترین موضوع برای جلوگیری از عفونت دندان و پیشگیری از آن رعایت کامل بهداشت دهان و دندان است. بنابراین میتوانید با رعایت موارد زیر از دندانهای خود بهخوبی مراقبت کرده و از بروز عفونت در آنها جلوگیری کنید:
- مسواک زدن با خمیردندانهای حاوی فلوراید، حداقل دو بار در روز
- استفاده از نخ دندان، حداقل یکبار در روز
- کاهش مصرف قند
- داشتن رژیم غذایی حاوی میوه و سبزیها
- اجتناب از مصرف دخانیات
- نوشیدن آب فلوره شده
جمعبندی موضوع بحث
عفونت دندان یا آبسه دندان یکی از مشکلات جدی در دندان است که در صورت عدم رسیدگی بهموقع میتواند در سایر قسمتهای بدن گسترش پیدا کرده و باعث ایجاد مشکلات فراوانی شود. به همین دلیل در صورت بروز علائمی مانند درد ضربان دار، التهاب و قرمزی لثه، تغییر رنگ دندان، مشکل در حرکت دهان و حساسیت به غذاهای سرد و گرم باید بلافاصله به دندانپزشک مراجعه کنید. همانطور که گفتیم یکی از اصلیترین عوامل بروز عفونت دندان، انجام درمان کانال ریشه در نزد یک دندانپزشک غیر معتبر است. به همین دلیل انتخاب دندانپزشک در مراقبت از دندانها از اهمیت ویژهای برخوردار است.
خانم دکتر صفورا امامی در حال حاضر در دانشگاه آزاد تهران بهعنوان هیات علمی مشغول به فعالیت هستند. همچنین انواع خدمات تخصصی درمان کانال ریشه را نیز در مطب خود ارائه میدهند. ایشان دارای رتبه دوم بورد تخصصی اندودانتیکس در بین کلیه دانشکدههای دندانپزشکی در سطح کشور است. همین موضوع باعث شده که شما بتوانید با خیال راحت برای دریافت انواع خدمات به ایشان مراجعه کنید.