واضح آرشیو وب فارسی:مهر: آخرین اثر فاطمه زیباکلام؛
«از مکتب تربیتی لیبرالیسم تا نولیبرالیسم؛ نگاهی انتقادی» منتشر شد
شناسهٔ خبر: 3964837 - شنبه ۹ اردیبهشت ۱۳۹۶ - ۱۲:۰۲
دین و اندیشه > اندیشمندان
.jwplayer{ display: inline-block; } واپسین کتاب زندهیاد دکتر فاطمه زیباکلام باعنوان «از مکتب تربیتی لیبرالیسم تا نولیبرالیسم؛ نگاهی انتقادی» از سوی دانشگاه تهران چاپ شد. به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از سایت خبری رب، حمداله محمدی، دانشجوی دکتری فلسفه تعلیم و تربیت دانشگاه تهران که در نگارش این اثر، همکار دکتر زیباکلام بوده است، نوشته زیر را به سفارش این پایگاه خبری در شرح سرفصلهای کتاب و شیوه و اندیشه ایشان نوشت: ایدۀ اصلی این کتاب واکاوی ریشههای مکتب نولیبرالیسم در تاریخ سنت لیبرالیسم و همچنین نگاهی ژرف بر ماهیت مکتب تربیتی لیبرالیسم است.
امروزه در بیان عمومی و برخی تحقیقات، لیبرالیسم را سنتی حامی آزادی، برابری و تربیت دموکراتیک و مخالف محافظهکاری می دانند. بررسی ژرف تاریخ لیبرالیسم نشانگر آن است که لیبرالیسم دارای چند گرایش عمده است:
۱. لیبرالیسم خوشبین و عقلگرا(لاک تا اسمیت و جی اس میل)؛
۲. لیبرالیسم بدبین و تقدیرگرا(مندویل، مالتوس، اسپنسر و…)؛
۳. لیبرالیسم نوین یا پیشرفتگرا(هابسون، تی اچ گرین، دیویی و…)؛
۴. نولیبرالیسم(هایک، میلتون فریدمن و…). بررسی آرمانهای تربیتی لیبرالیسم نشانگر آن است که این مکتب همواره به دموکراسی و حاکمیت عموم به نگاه تردید نگریسته است. لیبرالیسم بهخصوص در گرایش بدبین آن با آرمانهای محافظهکارانه پیوندی عمیق داشته است و نشانه بارز آن گرایش به نوعی سرمایهداری تند و تیز و تقبیح خدمات دولتی عمومی است.
امروزه نولیبرالیسم خیزش نوعی لیبرالیسم تقدیرگرا با گرایش به سرمایهداری افسارگسیخته است که همۀ کشورهای جهان و ازجمله کشور ما را با چالشهایی در عرصههای مختلف و بهخصوص فرهنگ مواجه کرده است. در این کتاب بنده افتخار همکاری با مرحوم دکتر فاطمه زیباکلام را داشتم. ایشان در این کتاب و سایر فعالیتهای پژوهشی، انسانی انتقادی و ژرفبین بودند. معتقد بودند که سوگیری قبل از پژوهش را باید کاملا کاست و مطلب را از همۀ جوانب مورد بررسی قرار داد. در تحلیل فلسفی مکاتب و بهخصوص لیبرالیسم تبحری خاص داشتند و تجربۀ زیسته ایشان در انگلستان دوران مارگاریت تاچر، اطلاعات مناسبی برای تحلیل نولیبرالیسم فراهم میساخت. به سادهنویسی و کوتاهنویسی اعتقاد ویژه داشتند و همیشه بنده را نسبت به این امر فرامیخواندند.
دکتر زیباکلام همۀ پدیدههای اجتماعی و دنیای واقعی را با عینک تحلیل فلسفی و تربیتی نگاه میکردند و بهخصوص از رواج فرهنگ سرمایهداری و نمادهای آن در شهرهایی مثل تهران بسیار متنفر بودند.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 289]