تور لحظه آخری
امروز : شنبه ، 8 اردیبهشت 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):منافق، نيرنگباز، زيانبار و شكّاك است.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

بلومبارد

تبلیغات متنی

تریدینگ ویو

خرید اکانت اسپاتیفای

کاشت ابرو

لمینت دندان

ونداد کولر

لیست قیمت گوشی شیائومی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

دانلود سریال سووشون

دانلود فیلم

ناب مووی

تعمیر گیربکس اتوماتیک

دیزل ژنراتور موتور سازان

سرور اختصاصی ایران

سایت ایمالز

تور دبی

سایبان ماشین

جملات زیبا

دزدگیر منزل

ماربل شیت

تشریفات روناک

آموزش آرایشگری رایگان

طراحی سایت تهران سایت

آموزشگاه زبان

اجاره سند در شیراز

ترازوی آزمایشگاهی

رنگ استخری

فروش اقساطی کوییک

راهبند تبریز

ترازوی آزمایشگاهی

قطعات لیفتراک

وکیل تبریز

خرید اجاق گاز رومیزی

آموزش ارز دیجیتال در تهران

شاپیفای چیست

فروش اقساطی ایران خودرو

واردات از چین

قیمت نردبان تاشو

وکیل کرج

تعمیرات مک بوک

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

سیسمونی نوزاد

پراپ تریدینگ معتبر ایرانی

نهال گردو

صنعت نواز

پیچ و مهره

خرید اکانت اسپاتیفای

صنعت نواز

لوله پلی اتیلن

کرم ضد آفتاب لاکچری کوین SPF50

دانلود آهنگ

طراحی کاتالوگ فوری

واردات از چین

اجاره کولر

دفتر شکرگزاری

تسکین فوری درد بواسیر

دانلود کتاب صوتی

تعمیرات مک بوک

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1798249075




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

آیا واقعه کربلا باعث تغیر در سلسله امامت شد؟


واضح آرشیو وب فارسی:جام نیوز:


پرسمان؛
آیا واقعه کربلا باعث تغیر در سلسله امامت شد؟
امامت پس از امام هادی علیه السلام قرار بود به «محمد بن علی» پسر بزرگتر ایشان برسد. اما او در جوانی و در روزگار پدر از دنیا می رود و این منصب بر عهده امام حسن عسکری علیه الاسلام قرار می گیرد .





به گزارش سرویس دینی جام نیوز، حجت الاسلام قاسم خانجانی عضو هیئت علمی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه در رابطه با شبهه «بداء»که درباره امامت حضرت امام حسن عسکری علیه السلام مطرح می شود گفت: در رابطه با بحث بداء ابتدا باید به این مسئله به عنوان یک مقدمه توجه داشت که برخی از افراد مخالف با امامت و هدایت ائمه علیهم السلام با ایجاد چنین شبهه هایی در واقع به دنبال وارد کردن خدشه به این مسئله هستند.

 از جمله در رابطه با امام حسن عسکری علیه السلام و امامت ایشان گفته شده که فرزند دیگری از ایشان قرار بوده است به امامت برسد. همچنان که در مورد امام صادق علیه السلام نیز گفته می شد که قرار بود فرزند بزرگتر ایشان، جناب اسماعیل پس از پدر، امامت را به عهده بگیرد و چون وی از دنیا رفت امامت به فرزند دیگر امام، یعنی امام کاظم علیه السلام رسید.

 

 اما این مسایل نوعا از جانب کسانی مطرح می شود که علاقه ای به امامت ائمه و ادامه هدایت و امامت توسط این بزرگواران ندارند. بنابراین این مبحث تنها در مورد امام حسن عسکری علیه السلام نیست بلکه درباره اسماعیل پسر امام صادق علیه السلام و حتی امام سجاد علیه السلام نیز بیان شده است. به این معنا که قرار بوده امام پس از حضرت سیدالشهدا علیه السلام، حضرت علی اکبر باشد اما بداء حاصل شده و امام سجاد سلام الله علیه به امامت رسیده است.

 

وی در باره معنای بداء و اینکه اگر نیاز باشد که در رابطه با امامت حضرت عسکری علیه السلام مورد استفاده قرار بگیرد، می بایست چه معنایی از آن را معنای صحیح بدانیم؟ گفت: این واژه به معنای آشکار و ظاهر شدن است. یعنی اگر کسی این واژه را به کار برد بدان مفهوم است که آن چیز، ظاهر و آشکار شده است. با توجه به این معنا این واژه را در رابطه با خداوند متعال نمی توان به کار برد اما در باره افراد اطلاق آن صحیح است.

 

اگر واژه بداء را آشکارشدن معنا کنیم به این مفهوم است که بگوییم خداوند متعال نمی دانست و یا برای او اشکار نبود که امام پس از حضرت هادی علیه السلام چه کسی باید باشد؟! فرزند بزرگتر امام هادی(ع) یعنی سید محمد یا برادر کوچکتر او حسن بن علی علیهم السلام؟  این قطعا صحیح نبوده و گزاره ای کاملا اشتباه است.

 

این کارشناس تاریخ اسلام با اشاره به منشأ اصلی رواج این تفکر تصریح کرد: منشا این تفکر روایاتی است که پس از رحلت محمد بن علی، برادر بزرگتر امام حسن عسکری علیه السلام و پسر بزرگ امام هادی مطرح شده است. این بزرگوار در واقع همان «سیدمحمد» معروف است که در نزدیکی شهر سامراء گنبد و بارگاه باشکوهی نیز دارد و بسیار قابل احترام و توجه بوده و شیعیان و حتی اهل سنت نیز نسبت به کرامات و عنایات این بزرگوار توجه فراوان دارند.

پس از وفات «سیدمحمد» بنا بر نقلی امام هادی علیه السلام خطاب به امام حسن عسکری علیه السلام فرمود: خدا را سپاس بگو و حمد کن که منصب امامت را به تو سپرد. این روایات در منابع و مأخذ ما ذکر شده و اکنون بحثی در درستی یا نادرستی آنها نیست بلکه بحث در مضمون و محتوای این روایات است که موجب پیدایش مسئله ای به نام «بداء» می شود.

 

حجت الاسلام خانجانی افزود: بر اساس این فرمایش برخی اینگونه تصور کرده اند که پیش از این قرار بوده امامت به «محمد بن علی» یعنی همان «سید محمد» برسد. اما هنگامی که او از دنیا می رود این منصب بر عهده امام حسن عسکری قرار می گیرد و لذا امام هادی(ع) به ایشان می فرماید: خدا را سپاس بگو!!

 عده ای از این ماجرا به عنوان «بداء» یعنی ظاهر شدن حقیقت تعبیر کرده اند. اما اگر حتی این مسئله را بپذیریم با توجه به صفات و ویژگی هایی که برای خداوند قایل هستیم و او را دارای جمیع صفات کمالیه می دانیم می بایست این گونه تعبیر کرد که این روشن و آشکار شدن حقیقت، نه برای خدا بلکه برای بندگان خدا رخ داده است.

 به عبارت دیگر، امامت امام عسکری علیه السلام برای خدا مجهول نبوده چرا که اصولا جهل در خدا راه ندارد. بنابراین نمی توان گفت این موضوع برای خداوند مبهم بوده، که منتظر حوادث بماند تا «محمد بن علی» از دنیا برود و پس از آن روشن شود که امام عسکری به امامت خواهد رسید. بلکه این رفع جهل از بندگان خداست.

یعنی افرادی که نمی دانستند چه کسی پس از امام هادی علیه السلام امامت مسلمین را بر عهده می گیرد و یا به امامت حضرت عسکری اعتقاد پیدا نکرده بودند، با رحلت «محمد بن علی» این موضوع برایشان آشکار شد. همچنان که در باره اسماعیل فرزند بزرگتر امام صادق نیز همین مسئله رخ داد و با از دنیا رفتن اسماعیل، برای مردم روشن شد که قرار است امامت بر عهده موسی بن جعفر علیه السلام گذاشته شود و امام کاظم(ع) عهده دار این مسئولیت شد.

 

پژوهشگر و محقق پژوهشگاه حوزه و دانشگاه در ادامه خاطرنشان کرد: اگر می بینیم که امام هادی علیه السلام به فرزند خود امام حسن می فرماید که شکرگزار این نعمت باشد بدان جهت است که با درگذشت محمد بن علی هر شک و شبهه ای که درباره امامت او وجود داشت از اذهان پاک شد یعنی برای همگان روشن شد که ایشان پس از امام هادی علیه السلام مسئولیت رهبری و امامت جامعه را بر عهده دارد نه اینکه این مسئله برای خدا روشن شده باشد. چرا که اصولا به لحاظ کلامی و اعتقادی این بحث به هیچ عنوان در باره خداوند صادق نیست و از نظر ما شیعیان بداء به این معنا اصلا مفهومی ندارد.

ما به لحاظ اعتقادی در برخی از موضوعات بداء را درست می دانیم که در آنجا نیز به معنای آشکار شدن موضوع و رفع جهل برای خدا نیست. چون آگاهی و علم خدا مطلق است و در هیچ زمینه ای هیچ نوع محدودیتی ندارد. بنابراین هیچ موضوعی را در هیچ زمانی نمی توان برای خدا مطرح کرد که نسبت به آن آگاهی و بینش جدیدی حاصل شود. این گزاره ها در رابطه با خدا با مبانی اعتقادی شیعه ثابت شده است. هرچند برخی از فرق اهل سنت حتی بحث تجسیم و تشبیه را در باره خدا مطرح می کنند به عنوان مثال امور مطرح شده در آیات قرآن و روایات مانند دست خدا، چشم خدا و یا قدرت خدا را به شکل ملموس و مادی تعبیر می کنند و معتقدند چشم خدا یعنی همین چشم مادی البته چشمی که همه چیز را می بیند یا دست خدا یعنی دستی که بسیار بلند است وبه همه چیز دسترسی دارد. اما باید توجه داشت که این مسئله و این نوع اعتقاد تنها در برخی از فرق اهل سنت وجود دارد نه همه آنها!  ولی شیعه اصلا به چنین چیزی معتقد نیست.

بنابراین بعضی فرق ممکن است بگویند که بداء در رابطه با خداوند یعنی خدا نیز در بخشی از مسایل نسبت به موضوعی آگاهی کاملی ندارد و بایستی اتفاق خاصی رخ دهد تا آگاهی خدا نسبت به آن تکمیل شود. اما این مسئله در اعتقادات شیعه هیچ جایگاهی ندارد.

 

حجت الاسلام خانجانی افزود: بحث بداء در امامت امام عسکری علیه السلام نیز به همین شکل است یعنی با رحلت برادر بزرگتر امام عسکری(ع) این موضوع تعین پیدا می کند که امام پس از حضرت هادی علیه السلام، فرزند کوچک تر حضرت، یعنی حسن بن علی علیهما السلام خواهد بود و موضوع شکرگزاری که امام هادی(ع) می فرمایند از این جهت است که با از دنیا رفتن «محمد» برای مردم و کسانی که در امامت حضرت عسکری تردید داشتند همه چیز واضح و آشکار می شود.

در اینجا باید یادآور شویم که این مسئله یک تعبیر تحمیلی نیست که ما بخواهیم چیزی یا معنایی را بر لغتی تحمیل کنیم چرا که اگر لغت تاب این معنا را نداشته باشد حتی اگر ما نیز بگوییم صحیح نیست. به عبارت دیگر بدون اینکه لغتی تاب و شأنیت مفهومی را داشته باشد با اصرار ما آن معنا بر لغت بار نمی شود. بلکه با توجه به اثبات موضوع علم خدا و امامت متنانسب با مبانی شیعه و از سوی دیگر معنای بداء، «مسئله ی آشکار شدن و ظهور شیء» این موضوع تنها برای فرد اقدام کننده مطرح نیست بلکه برای دیگران نیز به کار می رود.

 

همچنان که این موضوع در رابطه با امامت امام سجاد علیه السلام نیز مصداق می یابد یعنی امامت ایشان به این دلیل نیست که چون حضرت علی اکبر علیه السلام از دنیا رفت برای خدا آشکار شد که امامت باید به حضرت سجاد علیه السلام برسد.! بلکه با شهادت ایشان، امامت حضرت سجاد علیه السلام تعین پیدا کرد.

همچنان که از سال های قبل و در روایات مختلفی حتی از رسول خدا صل الله علیه وآله این موضوع نقل شده بود و در همان زمان نیز بسیاری از مسلمانان می دانستند که ائمه علیهم السلام 12 تن هستند و در حدیث معروف و مشهور «لوح» نام آنها و حتی نام پدر و مادر و برخی خصوصیات آنها نیز نقل شده بود.

 

بنابراین وقتی روایتی از پیامبر نقل شده مبنی بر اینکه ائمه علیه السلام 12 تن هستند و نام و مشخصات کامل آنها نیز بیان شده است معنا ندارد که مثلا پس از 50 سال که از رحلت پیامبر می گذرد به یکباره هنگامی که امام حسین علیه السلام به شهادت می رسد، قرار باشد که حضرت علی اکبر امام شود ولی چون ایشان در کربلا شهید می شود پس امامت به شهادت حضرت سجاد علیه السلام منتقل گردد.

ثابت بودن نام، مشخصات و تعداد ائمه از مسلمات و مباحث مشهور در اعتقادات و مباحث کلامی شیعه است و در اینجا نیز به این موضوع کمک می کند که بدانیم بحث بداء به هیچ وجه به این معنا نیست که امر جدیدی آشکار شده و ظهور پیدا می کند و باعث می شود تا خداوند نسبت به موضوعی آگاه شده و علمش درباره آن تکمیل شود.   شبستان



۱۲/۱۱/۱۳۹۳ - ۱۲:۵۹




این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: جام نیوز]
[مشاهده در: www.jamnews.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 106]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


دین و اندیشه
پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن