تور لحظه آخری
امروز : شنبه ، 8 اردیبهشت 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):دلى كه در آن حكمت نيست، مانند خانه ويران است، پس بياموزيد و تعليم دهيد، بفهميد و ن...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

بلومبارد

تبلیغات متنی

تریدینگ ویو

خرید اکانت اسپاتیفای

کاشت ابرو

لمینت دندان

ونداد کولر

لیست قیمت گوشی شیائومی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

دانلود سریال سووشون

دانلود فیلم

ناب مووی

تعمیر گیربکس اتوماتیک

دیزل ژنراتور موتور سازان

سرور اختصاصی ایران

سایت ایمالز

تور دبی

سایبان ماشین

جملات زیبا

دزدگیر منزل

ماربل شیت

تشریفات روناک

آموزش آرایشگری رایگان

طراحی سایت تهران سایت

آموزشگاه زبان

اجاره سند در شیراز

ترازوی آزمایشگاهی

رنگ استخری

فروش اقساطی کوییک

راهبند تبریز

ترازوی آزمایشگاهی

قطعات لیفتراک

وکیل تبریز

خرید اجاق گاز رومیزی

آموزش ارز دیجیتال در تهران

شاپیفای چیست

فروش اقساطی ایران خودرو

واردات از چین

قیمت نردبان تاشو

وکیل کرج

تعمیرات مک بوک

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

سیسمونی نوزاد

پراپ تریدینگ معتبر ایرانی

نهال گردو

صنعت نواز

پیچ و مهره

خرید اکانت اسپاتیفای

صنعت نواز

لوله پلی اتیلن

کرم ضد آفتاب لاکچری کوین SPF50

دانلود آهنگ

طراحی کاتالوگ فوری

واردات از چین

اجاره کولر

دفتر شکرگزاری

تسکین فوری درد بواسیر

دانلود کتاب صوتی

تعمیرات مک بوک

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1798229548




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

حال کتاب خوب نیست


واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: حال کتاب خوب نیست روزنامه عصر مردم چاپ شیراز سرمقاله شماره امروز دوشنبه خود را به قلم اسماعیل عسلی سردبیر این روزنامه به وضعیت نامناسب کیفیت و فروش کتاب اختصاص داده است .


با قبول این واقعیت که رویکرد مردم به قرار دادن کتاب در سبد خرید روزانه یا ماهانه ارتباط تنگاتنگی با قیمت کتاب ندارد، دست اندرکاران امور فرهنگی باید به دنبال راهکارهایی مؤثر در جهت افزایش کیفیت کتاب ها باشند. نویسندگان کتاب نیز مانند روزنامه نگاران با بحران مخاطب روبه رو هستند کما این که سخنوران نیز با چنین پدیده ای بیگانه نیستند.
مردم زمانی که احساس نیاز نسبت به یک کالای فرهنگی در آنها قوی باشد برای خرید آن برنامه ریزی می کنند کما اینکه افرادی پیدا می شوند که در سال چندین تلفن همراه تعویض می کنند و سیستم های جدید تلفن همراه با کارکردهای نوین و متفاوت خریداران زیادی دارند.
تلفن همراه با توجه به خدماتی که به مردم ارائه می دهد یک کالای فرهنگی محسوب می شود، سیستم های گیرنده امواج ماهواره هم یک کالای فرهنگی محسوب می شوند، کتاب هم یک کالای فرهنگی است، همان گونه که سینما و تئاتر و موسیقی هم کالاهای فرهنگی محسوب می شوند.
در حال حاضر در میان انواع هنرها، موسیقی بهترین جایگاه را در چشم و دل مردم دارد و در زمان برگزاری کنسرت در شهرستان ها و مراکز استان هزاران نفر بلیت های چند هزار تومانی کنسرت ها را می خرند و بعضاً پیش خرید می کنند تا از موسیقی لذت ببرند.
اگر رویکرد عمومی به مطالعه در جامعه ما اندک است نباید دلایل آن را در قیمت بالای کتاب خلاصه کرد. مشکل اصلی کتاب ها محتوای آنهاست.
با گشت و گذاری در نمایشگاه کتاب که برای راه اندازی آن زحمات زیادی کشیده شده بود متوجه این واقعیت تلخ می شویم که بسیاری از کتاب ها با موضوعات تکراری که جذابیت گذشته خود را از دست داده اند عرضه شده اند و تنها عرضه کنندگان کتاب های کمک درسی بودند که مثل همیشه با استقبال دانش آموزان و دانشجویان
مواجه می شدند.
در حوزه علوم انسانی اغلب کتاب ها، کتاب هایی هستند که چاپ اول آنها در چند دهه گذشته صورت گرفته و این موضوع بیانگر این واقعیت است که آثار چاپ شده در حوزه علوم انسانی از ژرفایی و تنوع لازم برخوردار نیستند و اگر کتاب جدید به بازار آمده باشد معمولاً برگزیده اشعار شاعران و گردآوری آثار گذشتگان و محدودی از معاصرین است.
برخی اینگونه عنوان می کنند که رسانه های مجازی گوی سبقت از کتاب ها و رسانه های مکتوب گرفته اند. اگر چنین پدیده ای یک اپیدمی باشد این اتفاق باید در سایر کشورها نیز رخ داده باشد. زیرا رسانه های مجازی با امکانات و سرعت بیشتر و مطالب متنوع تر در برخی کشورهای توسعه یافته خدمات دهی می کنند امّا تیراژ کتاب در آنجا آنقدر کم نمی شود که به 500 شماره برسد.
مشکل ما این است که هنوز از چنگال فرهنگ شفاهی رها نشده ایم و به همین دلیل استفاده از تلفن همراه که ابزاری گفتمان ساز به صورت دو طرفه است در ایران رواج بیشتری دارد و به همین قیاس استفاده های غیرمعقول از آن نیز بیشتر از کشورهای توسعه یافته صورت می گیرد.
چگونه است که مردم خودروهای تولید داخل را که اغلب غیراستاندارد هستند و چند برابر قیمت واقعی به فروش می رسند را خریداری می کنند اما کتاب یا روزنامه و مجله ای که کمتر از قیمت واقعی عرضه می شود را نمی خرند.
مسلماً مردم اگر چیز دندان گیری در روزنامه ها و کتاب ها پیدا کنند برای خرید آن از یکدیگر سبقت می گیرند.
هم اکنون کتابخانه هایی که با زحمات فراوان در مدارس و مساجد راه اندازی شده تا چه اندازه با استقبال مواجه می شود و مدت بهره مندی از این مراکز در طول شبانه روز چند ساعت است.
مسأله اصلی احساس نیاز است. اگر کتابی بتواند توجه مخاطبان را به خود جلب کند حتی اگر کمیاب شود و تجدید چاپی هم نداشته باشد، کسی که به دنبال آن باشد حتی با کپی کردن هم آن را به دست می آورد و یا چند برابر قیمت می خرد.
در سال 55 من برخی از کتاب های مورد علاقه ام را که نسخه چاپی آن در بازار نبود به صورت دست نویس تهیه می کردم چون احساس می کردم که باید آن را داشته باشم و بخوانم.
کتابخوان کردن مردم و خصوصاً جوانان امر پسندیده ای است اما با پند و اندرز و توصیه و حتی تشویق نمی توان کسی را کتابخوان کرد. برای کتابخوان کردن مردم ابتدا باید نیازسنجی صورت گیرد، مردم به چه موضوعاتی علاقه دارند، پیرامون همان موضوعات باید کتاب نوشته و چاپ شود. البته به موازات همراهی با مردم نویسندگان می توانند ذائقه عمومی را ارتقاء دهند و سطح توقعات آنها را از محتوای کتاب ها بالا ببرند.
در حال حاضر اغلب کتاب هایی که با حمایت برخی نهادهای فرهنگی چاپ می شوند با خریداران جدی مواجه نیستند و برای به فروش رسیدن چنین کتاب هایی حمایت نهادهای فرهنگی باید در مرحله توزیع و فروش نیز تداوم داشته باشد.
برخی از کتاب ها از طریق برگزاری مسابقات کتابخوانی و یا به احترام ریش سفید کلاس های اجباری و ضمن خدمت به فروش می رسند زیرا قبولی در آزمون نهایی در گرو مطالعه چنین کتاب هایی است و معمولاً هم با جان و دل مطالعه نمی شوند و برخورد مردم با چنین کتاب هایی مانند برخورد با کتاب های درسی است که بعد از امتحان فراموش می شود در حالی که اغلب اینگونه کتاب ها در حوزه علوم انسانی است و جنبه تبلیغاتی دارد و به اصطلاح آدم های مهمی هم آنها را نوشته اند.
وضعیت مطالعه در جامعه ما به اندازه ای اسفبار است که حتی رغبتی برای مطالعه کتاب هایی که در برخی مناسبت ها به افراد هدیه می شود نیز وجود ندارد. بنابراین مسأله اصلی احساس عدم نیاز است.
برخی افراد با این گمان که هر چه آگاه تر باشی اندوهناک تر خواهی بود بی میلی خود را به مطالعه
توجیه می کنند!
یکی از نکات بسیار جالب توجه که من در ارتباط با کتاب با آن مواجه شده ام این است که هم نویسندگان ناراضی هستند، هم خوانندگان، هم مجوزدهندگان، هم کتابفروشی ها و هم انتشاراتی ها... و هر یک از اینها توپ را به زمین دیگری می اندازد.
واقعیت این است که ما اگر بخواهیم ارزش یک کتاب را بسنجیم باید ببینیم این کتاب تا چه اندازه توانسته با ایجاد موج در جامعه گفتمان سازی کند و روی کتاب های بعدی در موضوعات مشابه تأثیر بگذارد. برای مثال در زمینه شعر کمتر اثری به پای آثار سهراب سپهری می رسد.
یکی از پدیده های تأسف برانگیز در حوزه علوم انسانی مضمون ربایی و دست اندازی به محصول تلاش های دیگران است که از اصالت آثار و کتاب ها کاسته است.
من حیث المجموع حال کتاب زیاد خوب نیست اما کسالت کتاب نباید دستاویزی برای رها کردن آن باشد.
همچنان باید امیدوار باشیم که کتاب جایگاه شایسته خود را پیدا کند.ک/1
667


03/09/1393





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 16]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


فرهنگ و هنر

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن