واضح آرشیو وب فارسی:مهر:
دین و اندیشه
ارزشهای پیش روانه و یگانه حقوق اسلامی شناخته نشده است/ توجه مجدد به تراث فقه و حقوق اسلامی ضروری است
هدف نویسنده «به سمت اصلاح: از حقوق گرایی به حقوق اسلامی ارزش ـ معطوف و فقه Toward Our Reformation: From Legalism to Value-Oriented Islamic Law and Jurisprudence » توضیح اهمیت توجه مجدد به تراث فقه و حقوق اسلامی است.
به گزارش خبرگزاری مهر، کتاب «به سمت اصلاح: از حقوق گرایی به حقوق اسلامی ارزش ـ معطوف و فقه Toward Our Reformation: From Legalism to Value-Oriented Islamic Law and Jurisprudence » توسط محمد عمر فاروق به رشته تحریر درآمده است.
مباحث کتاب در هفت بخش اصلی، که شامل مقدمه و نتیجه گیری نیز می شود و مجموعه ای از ضمائم پایانی، از جمله کتاب شناسی ارائه شده است. خلاصه عناوین بخشهای اصلی این کتاب به ترتیب عبارتند از: مقدمه، حقوق شریعت پایه، حقوق اسلامی و حدیث، دکترین اجماع، منطق قیاس، فقه اسلامی و نتیجه گیری.
هدف نویسنده توضیح اهمیت توجه مجدد به تراث فقه و حقوق اسلامی است. وی بر این باور است که بسیاری از محققان معاصر در کشورهای اسلامی و غربی ارزشهای پیش روانه و یگانه حقوق اسلامی را در نیافته اند و هم از این روی از سر عدم اطلاع آنرا کنار نهاده اند.
نویسنده بر این باور است که اندیشه و حقوق اسلامی در مواقع متعددی هم به دست نوگرایان و هم به دست سنتی ها به دقت فهم نشده است و ظرفیتها و تواناییهای آن برای حل مسائل معاصر مسلمانان نادیده گرفته شده است.
وی بر این باور است که از یک سوی نباید مانند ناآشنایان با حقوق اسلامی و ظرفیتهای نادیده و ناگشوده اش این میراث گرانسنگ و گرانقدر را کناری نهاد و از کنار آن به راحتی گذاشت و از سوی دیگر لازم است تا مطالعات حقوق اسلامی را با ابزارهای پژوهشی جدید، نظیر روش های تجربی و نیز همراه با مراعات استانداردهای پذیرفته شده تحقیقات علمی معاصر انجام داد.
وی به عنوان نمونه در انتقاد از رویکردهای حدیثی مخالفان حدیث توضیح می دهد که به جای انکار این ذخیره ارزشمند باید به شیوه ای صحیح و عالمانه از آن بهره برد و نه حدیث را کنار نهاد و دانش حقوق معاصر را در جهان اسلام از این منبع یگانه محروم ساخت و نه آنکه فارغ از دغدغه ای حقوقی و بدون توجه به نیازهای دانشی این عرصه مطالعاتی حدیث را به شیوه ای غیرمرتبط با وضعیتی از این دست مورد توجه قرار داد.
این کتاب در تعقیب هدف خود مجموعه وسیعی از شواهد را ارائه داده است: از احکام کیفری اسلامی گرفته تا حقوق اقلیتها و زنان و از بانکداری اسلامی گرفته تا تنظیم روابط شخصی بر اساس اقتضائات فقه اسلامی. در عین حال سازمان فصول آن بیانگر نحوه چینش مباحث در آن است.
نویسنده از واژه «اصلاح» در ادبیات اسلامی به مثابه آغازگاهی برای فرایند رویکرد و بهره گیری از دین و حقوق اسلامی در زندگی یاد می کند و توضیح می دهد که ما به رویکرد و نگاهی تازه به حقوق اسلامی نیاز داریم؛ رویکرد و نگاهی که رویکرد به فقه را بر اساس کتاب و سنت مبنای احیای توجه به حقوق اسلامی در جامعه قرار می دهد. در چنین نگاهی به باور نویسنده ما خواهیم توانست که حقوقی ارزش ـ معطوف را به جامعه اسلامی ارایه دهیم و با انجام این مهم خدمتی مهم عرضه داریم.
۱۳۹۳/۱/۸ - ۱۰:۱۵
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 60]