تور لحظه آخری
امروز : جمعه ، 7 اردیبهشت 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):چه بسیارند دانشمندانی که جهلشان آنها را کشته در حالی که علمشان با آنهاست، اما به حالش...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

بلومبارد

تبلیغات متنی

تریدینگ ویو

خرید اکانت اسپاتیفای

کاشت ابرو

لمینت دندان

ونداد کولر

لیست قیمت گوشی شیائومی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

دانلود سریال سووشون

دانلود فیلم

ناب مووی

تعمیر کاتالیزور

تعمیر گیربکس اتوماتیک

دیزل ژنراتور موتور سازان

سرور اختصاصی ایران

سایت ایمالز

تور دبی

سایبان ماشین

جملات زیبا

دزدگیر منزل

ماربل شیت

تشریفات روناک

آموزش آرایشگری رایگان

طراحی سایت تهران سایت

آموزشگاه زبان

اجاره سند در شیراز

ترازوی آزمایشگاهی

رنگ استخری

فروش اقساطی کوییک

راهبند تبریز

ترازوی آزمایشگاهی

قطعات لیفتراک

وکیل تبریز

خرید اجاق گاز رومیزی

آموزش ارز دیجیتال در تهران

شاپیفای چیست

فروش اقساطی ایران خودرو

واردات از چین

قیمت نردبان تاشو

وکیل کرج

تعمیرات مک بوک

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

سیسمونی نوزاد

پراپ تریدینگ معتبر ایرانی

نهال گردو

صنعت نواز

پیچ و مهره

خرید اکانت اسپاتیفای

صنعت نواز

لوله پلی اتیلن

کرم ضد آفتاب لاکچری کوین SPF50

دانلود آهنگ

طراحی کاتالوگ فوری

واردات از چین

اجاره کولر

دفتر شکرگزاری

تسکین فوری درد بواسیر

دانلود کتاب صوتی

تعمیرات مک بوک

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1798058906




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

شرایط رهبر جامعه اسلامی از منظر قرآن


واضح آرشیو وب فارسی:جام نیوز:



شرایط رهبر جامعه اسلامی از منظر قرآن
اصولاً انتخاب رهبر در جامعه در قدرت و اراده خداوند است زیرا او طبق بیان قرآن، شرایطی دارد که فقط خدای متعال آن را معین می‌کند.



به این مطلب امتیاز دهید

  به گزارش سرویس دینی جام نیوز، یکی از اساسی‌ترین ملزومات هر جامعه‌ای، وجود رهبر و پیشوا برای آن جامعه است؛ چراکه پیمودن راه تکامل بدون وجود رهبر و پیشوا ممکن نیست و ارسال رسل و انتخاب اوصیا در همین راستا بوده است. رهبری جامعه اسلامی از جمله مسائلی است که از اهمیت و جایگاه خاصی برخوردار است و از آنجایی که ولایت و رهبری در دین مبین اسلام و کتاب قرآن به‌عنوان مقام خلافت‌اللهی است، رهبر جامعه اسلامی می‌بایست دارای خصایص و ویژگی‌هایی باشد. در همین راستا به‌لحاظ اهمیت این موضوع، پایگاه تحلیلی تبیینی برهان گفت‌وگویی با حجت‌الاسلام «مهدی طائب» (رئیس قرارگاه عمار) داشته‌ است که مشروح آن را در زیر می‌خوانید:    

 

لطفاً در خصوص اهمیت و جایگاه رهبری از منظر قرآن توضیح بفرمایید.

اهمیت جایگاه رهبری به اهمیت جایگاه پیامبران در قرآن مربوط می‌شود. خدای متعال انبیا را فرستاد تا مردم را در راه رسیدن به کمال رهبری کنند. در حقیقت، انبیا باید در رأس رهبری و مدیریت اجتماع قرار گیرند تا اجتماع بتواند راه رسیدن به کمال را طی کند و مردم به هر میزان که از این رهبری سربرتابند و در این مسیر حرکت نکنند، دچار خسران می‌شوند. بنابراین برای فهم اهمیت رهبری و جایگاه آن در قرآن، باید بدانیم خدای متعال درباره انبیا چه فرموده است.

وقتی به قرآن مراجعه می‌کنیم، می‌بینیم که خداوند راه رسیدن به کمال را منحصر در تبعیت از رهبری می‌داند؛ یعنی اگر آن رهبری إعمال شد، راه کمال تحقق پیدا می‌کند. خداوند در اول سوره بقره می‌فرماید: «الم. ذلکَ الکتابُ لارَیبَ فیه هُدیً للمُتَقین» یعنی این کتاب هدایتِ متقین است. و در وصف متقین نیز می‌فرماید: «اَلذین یُؤمنُونَ بالغَیب و یُقیمُونَ الصَلاه» یعنی کسانی که به غیب ایمان دارند و نماز را برپا می‌دارند.   بنابراین این‌ها شرایط ایمان است و قرآن کتاب هدایت مؤمنین و تنها مسیر هدایت است. همچنین در آیه دیگر خطاب به پیامبر اکرم می‌فرماید: «فَلاَ وَ رَبِّکَ لاَ یُؤْمِنُونَ حَتَّىَ یُحَکِّمُوکَ فِیمَا شَجَرَ بَیْنَهُمْ ثُمَّ لاَ یَجِدُواْ فِی أَنفُسِهِمْ حَرَجًا مِّمَّا قَضَیْتَ» یعنی مردم مؤمن محسوب نمی‌شوند و بهره‌ای از ایمان نمی‌برند، مگر اینکه تو را در همه مسائل روزمره‌ خود حاکم قرار دهند و از حکم تو حتی در دل احساس ناراحتی نکرده و به رهبری تو ایمان مطلق داشته باشند و به دستورات تو عمل کنند.

این آیه نشان می‌دهد که جایگاه رهبری الهی در اجتماع همان جایگاه قرآن است. این همان تأکید پیامبر در حدیث ثقلین است که می‌فرمایند: «ِإنِّی تَارِکٌ فِیکُمُ الثِّقْلَیْنِ کِتَابَ اللَّهِ وَ عِتْرَتِی أَهْلَ بَیْتِی وَ إِنَّهُمَا لَنْ یَفْتَرِقَا حَتَّى یَرِدَا عَلَیَّ الْحَوْضَ» و قرآن و عترت خود را جدایی‌ناپذیر می‌دانند زیرا اگر رهبری الهی از قرآن جدا شود، قرآن صامت شده و هدایت انجام‌پذیر نخواهد بود و در نتیجه، جامعه دچار خسران می‌شود. بنابراین می‌توان نتیجه گرفت که اهمیت جایگاه رهبری الهی در قرآن همانند جایگاه خود قرآن است؛ یعنی اگر قرآن و رهبری را از جوامع بگیریم، دچار جهل مطلق می‌شوند و به کمال نخواهند رسید.     بفرمایید نحوه و شرایط گزینش رهبر جامعه اسلامی در قرآن چگونه است؟

اصولاً انتخاب رهبر در جامعه در قدرت و اراده خداوند است زیرا او طبق بیان قرآن، شرایطی دارد که فقط خدای متعال آن را معین می‌کند. اولین شرط رهبری علم است. رهبر الهی باید از نظر علمی از دیگران متمایز باشد و کسی از نظر علمی در حد او نباشد، زیرا او علم خود را فقط از خداوند می‌گیرد. طبق آیه «إنی جاعِلٌ فی اَلأرضِ خَلیفَه» خداوند هنگامی که حضرت آدم را به‌عنوان اولین رهبر انسان‌ها به زمین فرستاد، فرمود: «وَ عَلَّمَ آدَمَ الأَسْمَاء کُلَّها» و اول او را عالم قرار داد.

دومین شرط رهبر، ایمان به علم خود است؛ یعنی او باید حرف‌های خود را قبول مطلق داشته باشد و خدای متعال نیز از ایمان او آگاهی کامل دارد. خداوند در آیات آخر سوره بقره می‌فرماید: «آمَنَ الرَسُول بما اُنزِلَ الیه مِن رَبه» یعنی پیامبر به آنچه می‌گوید ایمان دارد. اما بسیاری از مواقع، رهبران غیرالهی آنچه را که می‌گویند، قبول ندارند و فقط می‌خواهند دیگران را به خود جذب کنند.

شرط سوم داشتن شرح صدر است. ممکن است رهبر در مدیریت و اداره جامعه با دشواری‌ یا ملامت‌ روبرو ‌شود که این مشکلات نباید او را دچار دلتنگی کند. خدای متعال در قرآن به این موضوع اشاره می‌کند که رهبر الهی به دلیل داشتن شرح صدر، دچار این نوع دلتنگی‌ها نمی‌شود. همچنین در سوره اعراف آیه دوم می‌فرماید: «کِتَابٌ أُنزِلَ إِلَیْکَ فَلاَ یَکُن فِی صَدْرِکَ حَرَجٌ منه» یعنی ما این قرآن را بر تو نازل کردیم، مبادا در دل خود سختی احساس کنی.

همچنین در آیه 97 سوره حجر می‌فرماید: «وَ لقَد نَعلَم أَنّکَ یَضیقُ صَدْرَکَ بما یَقُولون» و ما می‌دانیم که آنچه دیگران می‌گویند برای تو بسیار ‌سنگین است و قلب تو را می‌آزارد. به هر حال، این شخصیت نباید در فشارها، تهمت‌ها و مخالفت‌ها دچار دلتنگی‌ شود. یکی از منت‌های بزرگ خداوند بر پیغمبر، آیات سوره انشراح است: «ألَم نَشرح لَکَ صَدرَک وَ وَضَعنا عَنکَ وِزْرَک َالذی أنقَضَظَهْرَک» یعنی آیا ما تو را شرح صدر ندادیم و این بار گران (وزر) را از دوش تو برنداشتیم؟ در این آیات، کلمه «وزر» به دلتنگی و سختی کار پیامبر اشاره دارد.
بنابراین رهبری که دارای شرح صدر باشد، در مدیریت جامعه بسیار نرم و با ملاطفت عمل می‌کند. به همین دلیل، خداوند در آیه‌ی 159 سوره‌ی آل‌عمران می‌فرماید: «فبما رَحمَت مِن اللّه لنتَ لَهُم وَ لَوْ کُنتَ فَظًّا غَلِیظَ الْقَلْبِ لاَنفَضُّواْ مِنْ حَوْلِکَ» یعنی به سبب رحمت خداست که تو با آن‌ها این‌‌چنین خوشخوی و مهربان هستی که اگر تندخو و سخت‌دل بودی، از گرد تو پراکنده می‌شدند.
شرط دیگر رهبر الهی توانمندی‌های جسمی است. شخص ضعیف، ناتوان، بسیار پیر یا فردی که توانایی راه رفتن ندارد، نمی‌تواند در مقام رهبری قرار گیرد. خدای متعال در آیه 274 سوره بقره درباره حضرت داوود (ع) که در مقام رهبری قرار می‌گیرد، می‌فرماید: «وَ زادَهُ بَسطه فی العُلم و الجِسم» یعنی علاوه بر علم، به توانایی جسمی او نیز اشاره می‌کند.

شرط دیگر رهبری الهی که فقط خدای متعال می‌تواند آن را تشخیص دهد، عدالت است. خداوند به حضرت داوود (ع) می‌گوید: «اُحْکُّم بینَ الناسِ فی العَدل» یعنی بین مردم به عدالت حکم کن.

همه این شرایط را خدای متعال باید تشخیص دهد و اولاً و بالذات آن شخص را معین کند. اما در حال حاضر ما در دوران غیبت رهبری الهی به سر می‌بریم که خداوند معین کرده و دارای همه این ویژگی‌هاست. اما او دستور داده است که بین انسان‌های معمولی، فردی را که دارای شرایط شبیه به ایشان است پیدا کنیم و او را رهبر قرار دهیم که امروز الحمدلله با انطباق مصادیق، رهبر معظم انقلاب در این زمینه مشغول هستند.     با توجه به اینکه حضرت‌عالی به برخی از ویژگی‌های رهبر جامعه اسلامی اشاره فرمودید، در صورت امکان ویژگی‌های شخصیتی و اخلاقی رهبر جامعه اسلامی را از دیدگاه قرآن به‌طور خاص بفرمایید کدام است؟

داشتن رفتارهای اخلاق‌مدارانه که خدای متعال در قرآن بیان می‌کند، برای همه مؤمنین عمومی است؛ مثل "الکاظمین الغیض" ، "عافین عن الناس" ، "علیماً" ، "جواداً" ، "کریماً" ، "صابراً" و بسیاری از خصوصیات اخلاقی خوب دیگر. مشخص است که رهبر جامعه اسلامی باید در تمام این امور مقام اول را داشته باشد. در انجام واجبات مثل نماز، روزه، زکات، جهاد نیز باید نسبت به سایرین پیشرو باشد.   بنابراین رهبر علاوه بر داشتن شرایط عمومی که برای همه‌ی مؤمنین سفارش شده است، باید در انجام واجبات و داشتن رفتارهای اخلاقی و خوب نسبت به بقیه مردم برتر باشد و در ضمن دارای شرایط خاص رهبری باشد که درباره آن نیز صحبت کردیم.  

نظر شما درباره‌ی ویژگی‌های مدیریتی و اجرایی رهبر جامعه اسلامی چیست؟

خداوند در قرآن می‌فرماید: «وَ زادَهُ بسطَهً فی العلم» یعنی مدیریت رهبری الهی با جامعیت نگرش همراه است. ممکن است فردی که در یک زمینه‌ متخصص است، حکم رهبر الهی جامعه را درباره موضوع مورد تخصص خود نپذیرد و از آن اشکال گیرد. در حالی که این اشکال بر خود او وارد است، زیرا فقط از منظر تخصصی خود به آن مسئله می‌پردازد. اما مدیر الهی که جامعیت اطلاعاتی دارد، متوجه می‌شود که او نقص اطلاعاتی دارد و راهکار اشتباه پیشنهاد می‌‌دهد. پس جامعیت اطلاعاتی یکی از ویژگی‌های مهم رهبری است.

همچنین یکی از خصوصیات رهبر "صبر" است که به دلیل داشتن جامعیت اطلاعات است. در بسیاری از موارد ممکن است افراد راهکارها و راهبردهایی را پیشنهاد ‌دهند و معتقد باشند که راهکار آنان باید هرچه سریع‌تر اجرا شود، اما مدیریت الهی جامعه به دلیل جامعیت اطلاعاتی در اجرای آن سکون و آرامش دارد و وارد میدان نمی‌شود که همین شیوه مدیریتی به او صبر خاصی می‌دهد
همچنین ممکن است در مواردی همه از رهبری تقاضای برخورد تند با دیگران داشته باشند، اما می‌بینیم که رهبری جامعه الهی به دلیل داشتن اشراف اطلاعاتی و سنجیدن همه زوایای آن مسئله چنین نمی‌کند و این کار او به دلیل محافظه‌کاری نیست. اگر خداوند می‌فرماید: «فبما رَحمَت مِن اللّه لنتَ لَهُم» منظور این نیست که به پیغمبر صفت محافظه‌کاری یا به هنگام به وظایف عمل نکردن دهد، زیرا محافظه‌کاری به معنای ترک مصلحت برای بقا در جایگاه اصلاً برای اسلام و رهبران الهی معنا ندارد. در حالی که رهبران دنیایی در بسیاری از مواقع چنین کرده و ‌حتی به دلیل حفظ جایگاه خود از ظلم‌های بسیاری چشم‌پوشی می‌کنند‌.      




۰۱/۰۵/۱۳۹۳ - ۲۳:۲۳




این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: جام نیوز]
[مشاهده در: www.jamnews.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 72]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


دین و اندیشه
پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن