محبوبترینها
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1842100700
شرایط رهبر جامعه اسلامی از منظر قرآن
واضح آرشیو وب فارسی:جام نیوز:
شرایط رهبر جامعه اسلامی از منظر قرآن
اصولاً انتخاب رهبر در جامعه در قدرت و اراده خداوند است زیرا او طبق بیان قرآن، شرایطی دارد که فقط خدای متعال آن را معین میکند.
به این مطلب امتیاز دهید
به گزارش سرویس دینی جام نیوز، یکی از اساسیترین ملزومات هر جامعهای، وجود رهبر و پیشوا برای آن جامعه است؛ چراکه پیمودن راه تکامل بدون وجود رهبر و پیشوا ممکن نیست و ارسال رسل و انتخاب اوصیا در همین راستا بوده است. رهبری جامعه اسلامی از جمله مسائلی است که از اهمیت و جایگاه خاصی برخوردار است و از آنجایی که ولایت و رهبری در دین مبین اسلام و کتاب قرآن بهعنوان مقام خلافتاللهی است، رهبر جامعه اسلامی میبایست دارای خصایص و ویژگیهایی باشد. در همین راستا بهلحاظ اهمیت این موضوع، پایگاه تحلیلی تبیینی برهان گفتوگویی با حجتالاسلام «مهدی طائب» (رئیس قرارگاه عمار) داشته است که مشروح آن را در زیر میخوانید:
لطفاً در خصوص اهمیت و جایگاه رهبری از منظر قرآن توضیح بفرمایید.
اهمیت جایگاه رهبری به اهمیت جایگاه پیامبران در قرآن مربوط میشود. خدای متعال انبیا را فرستاد تا مردم را در راه رسیدن به کمال رهبری کنند. در حقیقت، انبیا باید در رأس رهبری و مدیریت اجتماع قرار گیرند تا اجتماع بتواند راه رسیدن به کمال را طی کند و مردم به هر میزان که از این رهبری سربرتابند و در این مسیر حرکت نکنند، دچار خسران میشوند. بنابراین برای فهم اهمیت رهبری و جایگاه آن در قرآن، باید بدانیم خدای متعال درباره انبیا چه فرموده است.
وقتی به قرآن مراجعه میکنیم، میبینیم که خداوند راه رسیدن به کمال را منحصر در تبعیت از رهبری میداند؛ یعنی اگر آن رهبری إعمال شد، راه کمال تحقق پیدا میکند. خداوند در اول سوره بقره میفرماید: «الم. ذلکَ الکتابُ لارَیبَ فیه هُدیً للمُتَقین» یعنی این کتاب هدایتِ متقین است. و در وصف متقین نیز میفرماید: «اَلذین یُؤمنُونَ بالغَیب و یُقیمُونَ الصَلاه» یعنی کسانی که به غیب ایمان دارند و نماز را برپا میدارند. بنابراین اینها شرایط ایمان است و قرآن کتاب هدایت مؤمنین و تنها مسیر هدایت است. همچنین در آیه دیگر خطاب به پیامبر اکرم میفرماید: «فَلاَ وَ رَبِّکَ لاَ یُؤْمِنُونَ حَتَّىَ یُحَکِّمُوکَ فِیمَا شَجَرَ بَیْنَهُمْ ثُمَّ لاَ یَجِدُواْ فِی أَنفُسِهِمْ حَرَجًا مِّمَّا قَضَیْتَ» یعنی مردم مؤمن محسوب نمیشوند و بهرهای از ایمان نمیبرند، مگر اینکه تو را در همه مسائل روزمره خود حاکم قرار دهند و از حکم تو حتی در دل احساس ناراحتی نکرده و به رهبری تو ایمان مطلق داشته باشند و به دستورات تو عمل کنند.
این آیه نشان میدهد که جایگاه رهبری الهی در اجتماع همان جایگاه قرآن است. این همان تأکید پیامبر در حدیث ثقلین است که میفرمایند: «ِإنِّی تَارِکٌ فِیکُمُ الثِّقْلَیْنِ کِتَابَ اللَّهِ وَ عِتْرَتِی أَهْلَ بَیْتِی وَ إِنَّهُمَا لَنْ یَفْتَرِقَا حَتَّى یَرِدَا عَلَیَّ الْحَوْضَ» و قرآن و عترت خود را جداییناپذیر میدانند زیرا اگر رهبری الهی از قرآن جدا شود، قرآن صامت شده و هدایت انجامپذیر نخواهد بود و در نتیجه، جامعه دچار خسران میشود. بنابراین میتوان نتیجه گرفت که اهمیت جایگاه رهبری الهی در قرآن همانند جایگاه خود قرآن است؛ یعنی اگر قرآن و رهبری را از جوامع بگیریم، دچار جهل مطلق میشوند و به کمال نخواهند رسید. بفرمایید نحوه و شرایط گزینش رهبر جامعه اسلامی در قرآن چگونه است؟
اصولاً انتخاب رهبر در جامعه در قدرت و اراده خداوند است زیرا او طبق بیان قرآن، شرایطی دارد که فقط خدای متعال آن را معین میکند. اولین شرط رهبری علم است. رهبر الهی باید از نظر علمی از دیگران متمایز باشد و کسی از نظر علمی در حد او نباشد، زیرا او علم خود را فقط از خداوند میگیرد. طبق آیه «إنی جاعِلٌ فی اَلأرضِ خَلیفَه» خداوند هنگامی که حضرت آدم را بهعنوان اولین رهبر انسانها به زمین فرستاد، فرمود: «وَ عَلَّمَ آدَمَ الأَسْمَاء کُلَّها» و اول او را عالم قرار داد.
دومین شرط رهبر، ایمان به علم خود است؛ یعنی او باید حرفهای خود را قبول مطلق داشته باشد و خدای متعال نیز از ایمان او آگاهی کامل دارد. خداوند در آیات آخر سوره بقره میفرماید: «آمَنَ الرَسُول بما اُنزِلَ الیه مِن رَبه» یعنی پیامبر به آنچه میگوید ایمان دارد. اما بسیاری از مواقع، رهبران غیرالهی آنچه را که میگویند، قبول ندارند و فقط میخواهند دیگران را به خود جذب کنند.
شرط سوم داشتن شرح صدر است. ممکن است رهبر در مدیریت و اداره جامعه با دشواری یا ملامت روبرو شود که این مشکلات نباید او را دچار دلتنگی کند. خدای متعال در قرآن به این موضوع اشاره میکند که رهبر الهی به دلیل داشتن شرح صدر، دچار این نوع دلتنگیها نمیشود. همچنین در سوره اعراف آیه دوم میفرماید: «کِتَابٌ أُنزِلَ إِلَیْکَ فَلاَ یَکُن فِی صَدْرِکَ حَرَجٌ منه» یعنی ما این قرآن را بر تو نازل کردیم، مبادا در دل خود سختی احساس کنی.
همچنین در آیه 97 سوره حجر میفرماید: «وَ لقَد نَعلَم أَنّکَ یَضیقُ صَدْرَکَ بما یَقُولون» و ما میدانیم که آنچه دیگران میگویند برای تو بسیار سنگین است و قلب تو را میآزارد. به هر حال، این شخصیت نباید در فشارها، تهمتها و مخالفتها دچار دلتنگی شود. یکی از منتهای بزرگ خداوند بر پیغمبر، آیات سوره انشراح است: «ألَم نَشرح لَکَ صَدرَک وَ وَضَعنا عَنکَ وِزْرَک َالذی أنقَضَظَهْرَک» یعنی آیا ما تو را شرح صدر ندادیم و این بار گران (وزر) را از دوش تو برنداشتیم؟ در این آیات، کلمه «وزر» به دلتنگی و سختی کار پیامبر اشاره دارد.
بنابراین رهبری که دارای شرح صدر باشد، در مدیریت جامعه بسیار نرم و با ملاطفت عمل میکند. به همین دلیل، خداوند در آیهی 159 سورهی آلعمران میفرماید: «فبما رَحمَت مِن اللّه لنتَ لَهُم وَ لَوْ کُنتَ فَظًّا غَلِیظَ الْقَلْبِ لاَنفَضُّواْ مِنْ حَوْلِکَ» یعنی به سبب رحمت خداست که تو با آنها اینچنین خوشخوی و مهربان هستی که اگر تندخو و سختدل بودی، از گرد تو پراکنده میشدند.
شرط دیگر رهبر الهی توانمندیهای جسمی است. شخص ضعیف، ناتوان، بسیار پیر یا فردی که توانایی راه رفتن ندارد، نمیتواند در مقام رهبری قرار گیرد. خدای متعال در آیه 274 سوره بقره درباره حضرت داوود (ع) که در مقام رهبری قرار میگیرد، میفرماید: «وَ زادَهُ بَسطه فی العُلم و الجِسم» یعنی علاوه بر علم، به توانایی جسمی او نیز اشاره میکند.
شرط دیگر رهبری الهی که فقط خدای متعال میتواند آن را تشخیص دهد، عدالت است. خداوند به حضرت داوود (ع) میگوید: «اُحْکُّم بینَ الناسِ فی العَدل» یعنی بین مردم به عدالت حکم کن.
همه این شرایط را خدای متعال باید تشخیص دهد و اولاً و بالذات آن شخص را معین کند. اما در حال حاضر ما در دوران غیبت رهبری الهی به سر میبریم که خداوند معین کرده و دارای همه این ویژگیهاست. اما او دستور داده است که بین انسانهای معمولی، فردی را که دارای شرایط شبیه به ایشان است پیدا کنیم و او را رهبر قرار دهیم که امروز الحمدلله با انطباق مصادیق، رهبر معظم انقلاب در این زمینه مشغول هستند. با توجه به اینکه حضرتعالی به برخی از ویژگیهای رهبر جامعه اسلامی اشاره فرمودید، در صورت امکان ویژگیهای شخصیتی و اخلاقی رهبر جامعه اسلامی را از دیدگاه قرآن بهطور خاص بفرمایید کدام است؟
داشتن رفتارهای اخلاقمدارانه که خدای متعال در قرآن بیان میکند، برای همه مؤمنین عمومی است؛ مثل "الکاظمین الغیض" ، "عافین عن الناس" ، "علیماً" ، "جواداً" ، "کریماً" ، "صابراً" و بسیاری از خصوصیات اخلاقی خوب دیگر. مشخص است که رهبر جامعه اسلامی باید در تمام این امور مقام اول را داشته باشد. در انجام واجبات مثل نماز، روزه، زکات، جهاد نیز باید نسبت به سایرین پیشرو باشد. بنابراین رهبر علاوه بر داشتن شرایط عمومی که برای همهی مؤمنین سفارش شده است، باید در انجام واجبات و داشتن رفتارهای اخلاقی و خوب نسبت به بقیه مردم برتر باشد و در ضمن دارای شرایط خاص رهبری باشد که درباره آن نیز صحبت کردیم.
نظر شما دربارهی ویژگیهای مدیریتی و اجرایی رهبر جامعه اسلامی چیست؟
خداوند در قرآن میفرماید: «وَ زادَهُ بسطَهً فی العلم» یعنی مدیریت رهبری الهی با جامعیت نگرش همراه است. ممکن است فردی که در یک زمینه متخصص است، حکم رهبر الهی جامعه را درباره موضوع مورد تخصص خود نپذیرد و از آن اشکال گیرد. در حالی که این اشکال بر خود او وارد است، زیرا فقط از منظر تخصصی خود به آن مسئله میپردازد. اما مدیر الهی که جامعیت اطلاعاتی دارد، متوجه میشود که او نقص اطلاعاتی دارد و راهکار اشتباه پیشنهاد میدهد. پس جامعیت اطلاعاتی یکی از ویژگیهای مهم رهبری است.
همچنین یکی از خصوصیات رهبر "صبر" است که به دلیل داشتن جامعیت اطلاعات است. در بسیاری از موارد ممکن است افراد راهکارها و راهبردهایی را پیشنهاد دهند و معتقد باشند که راهکار آنان باید هرچه سریعتر اجرا شود، اما مدیریت الهی جامعه به دلیل جامعیت اطلاعاتی در اجرای آن سکون و آرامش دارد و وارد میدان نمیشود که همین شیوه مدیریتی به او صبر خاصی میدهد
همچنین ممکن است در مواردی همه از رهبری تقاضای برخورد تند با دیگران داشته باشند، اما میبینیم که رهبری جامعه الهی به دلیل داشتن اشراف اطلاعاتی و سنجیدن همه زوایای آن مسئله چنین نمیکند و این کار او به دلیل محافظهکاری نیست. اگر خداوند میفرماید: «فبما رَحمَت مِن اللّه لنتَ لَهُم» منظور این نیست که به پیغمبر صفت محافظهکاری یا به هنگام به وظایف عمل نکردن دهد، زیرا محافظهکاری به معنای ترک مصلحت برای بقا در جایگاه اصلاً برای اسلام و رهبران الهی معنا ندارد. در حالی که رهبران دنیایی در بسیاری از مواقع چنین کرده و حتی به دلیل حفظ جایگاه خود از ظلمهای بسیاری چشمپوشی میکنند.
۰۱/۰۵/۱۳۹۳ - ۲۳:۲۳
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام نیوز]
[مشاهده در: www.jamnews.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 78]
صفحات پیشنهادی
نسل جوان، انسان امروز و روشنفکر جامعه اسلامی چه نیازی به شناخت علی(ع) دارد؟/ سخنان دکتر علی شریعتی
نسل جوان انسان امروز و روشنفکر جامعه اسلامی چه نیازی به شناخت علی ع دارد سخنان دکتر علی شریعتی فرهنگ > دین و اندیشه - دکتر علی شریعتی می گوید اگر به یک مذهب خاص هم معتقد نباشی باز به شناخت علی نیازمندی که انسان امروز و بالاخص روشنفکرِ مسئول در جامعههای اجامعه اسلامی نسبت به امام زمان خود مسئول است
جمعه ۲۷ تیر ۱۳۹۳ - ۱۵ ۵۵ یک استاد حوزه و دانشگاه گفت جامعه اسلامی نسبت به امام زمان خود مسئول است و نباید باز هم به جبهه کفر اجازه بدهیم فرق ایمان را بشکافد به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا منطقه همدان حجتالاسلام والملسلمین مهدی طائب در سخنرانی پیش از خطبهآیین پایانی جشنواره مفاهیم قرآنی در فرهنگ ایرانی و اسلامی برگزار میشود
دین و اندیشه آیین پایانی جشنواره مفاهیم قرآنی در فرهنگ ایرانی و اسلامی برگزار میشود مراسم اختتامیه جشنواره مفاهیم قرآنی در فرهنگ ایرانی و اسلامی نوزدهم تیرماه با حضور حجت الله ایوبی و کمال تبریزی در مركز همایشهای بینالمللی باغ موزه دفاع مقدس برگزار خواهد شد به گزارش خبرگزاریبه کار نبردن مفاهیم قرآن عامل اصلی بروز مشکلات جامعه مسلمانان است
دین و اندیشه به کار نبردن مفاهیم قرآن عامل اصلی بروز مشکلات جامعه مسلمانان است مدیرکل اوقاف پنجاب پاکستان درک نکردن مفاهیم قرآنی را عامل اصلی مشکلات جامعه بشری و مسلمانان دانست و گفت اگر امروز میبینیم که مسلمانان مشکلات و معضلاتی دارند دلیل آن درک نکردن یا بهکار نبردن مفاهیشبکه قرآن و معارف سيما از دستاوردهاي مهم انقلاب اسلامي محسوب می شود
دین و اندیشه حسن گروسی شبکه قرآن و معارف سيما از دستاوردهاي مهم انقلاب اسلامي محسوب می شود مدير شبکه قرآن و معارف در آستانه پانزدهمين سالگرد راه اندازي شبکه قرآن و معارف سيما در پیامی نوشته است ورود به حوزه توليد فيلم و سريالهاي ديني مستندهاي تاريخي و اجتماعي جدي ترين خواستهموسوی لاری: مشکل جامعه اسلامی کج فهمی از قرآن است
فیسبوک تویتر Google Cloob موسوی لاری مشکل جامعه اسلامی کج فهمی از قرآن است تهران- ایرنا- وزیر اسبق کشور گفت مشکل جامعه اسلامی کج فهمی از قرآن کریم است و این مهم باعث شده امروز مسلمانی بریدن سر مسلمان دیگر را افتخار بداند و تصاویر این جنایت را در اینترنت منتشر کند به گزارش خبرنقشه راه مسأله فلسطین از منظر رهبر انقلاب اسلامی
khamenei ir منتشر کرد نقشه راه مسأله فلسطین از منظر رهبر انقلاب اسلامی حالا در حملهى به غزّه مثلاً فرض بفرمایید که الان چند روز است هواپیماها میروند شاید بیش از صد نفر - که تعداد زیادىشان کودک و بچّههاى مظلوم و معصومند - کشته شدهاند اصلاً برایشان اهمّیّت ندارد کاش فقط اهمّپرکاربردترین آیات قرآن در کلام رهبر انقلاب(۲) تعبیر رهبری از انقلاب اسلامی به «شجره طیبه»/ امامخمین
پرکاربردترین آیات قرآن در کلام رهبر انقلاب ۲ تعبیر رهبری از انقلاب اسلامی به شجره طیبه امامخمینی ره ریشه شجره طیبه انقلابمقام معظم رهبری در سخنان خود در ۲۵ سال اخیر ۴۴ بار از واژه شجره طیبه استفاده کردند که معظمله اغلب از انقلاب اسلامی به عنوان شجره طیبه یاد کردهاند به گزارمدیرکل تبلیغات اسلامی آذربایجانشرقی: دستگاههای فرهنگی مفاهیم قرآنی را در جامعه کاربردی کنند
مدیرکل تبلیغات اسلامی آذربایجانشرقی دستگاههای فرهنگی مفاهیم قرآنی را در جامعه کاربردی کنندمدیرکل تبلیغات اسلامی آذربایجانشرقی گفت دستگاههای فرهنگی با بهرهگیری از ظرفیتهای حاکمیتی و مردمی مفاهیم قرآنی را در جامعه کاربردی کنند به گزارش خبرگزاری فارس از تبریز به نقل از به گزقرآن تنها بیمه کننده جامعه اسلامی در برابر تهدیدات دشمنان است
مدیرکل تبلیغات اسلامی هرمزگان قرآن تنها بیمه کننده جامعه اسلامی در برابر تهدیدات دشمنان است بندرعباس- ایرنا- مدیرکل تبلیغات اسلامی هرمزگان با تاکید بر آشنایی نسل جوان با ارزشهای دینی و قرآنی گفت این کتاب آسمانی تنها بیمه کننده جامعه اسلامی در برابر تهدیدات دشمنان است به گزارشمدیرکل تبلیغات اسلامی استان قم تاکید کرد لزوم کاربردی کردن آموزههای قرآنی در جامعه
مدیرکل تبلیغات اسلامی استان قم تاکید کردلزوم کاربردی کردن آموزههای قرآنی در جامعهمدیرکل تبلیغات اسلامی استان قم بر لزوم کاربردی کردن آموزههای وحیانی قرآن کریم در جامعه تاکید کرد به گزارش خبرگزاری فارس از قم به نقل از روابط عمومی اداره کل تبلیغات اسلامی استان قم حجتالاسلام وامدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی اردبیل: کاستیهای جامعه با تکیه بر قرآن قابل حل است
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی اردبیل کاستیهای جامعه با تکیه بر قرآن قابل حل استمدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان اردبیل گفت بسیاری از کاستیهای جامعه ما با تکیه بر قرآن و معارف آن قابل رفع و رجوع است به شرط آن که همه به این کلام گهربار عمل کرده و پایبند آن باشیم به گزارش خبرگزار270 نفر قرآن پژوه واجد شرایط در تبلیغات اسلامی فارس جذب می شوند
استانها جنوب فارس حجت الاسلام محمودی نژاد 270 نفر قرآن پژوه واجد شرایط در تبلیغات اسلامی فارس جذب می شوند شیراز – خبرگزاری مهر مدیر کل تبلیغات اسلامی فارس گفت اداره کل تبلیغات اسلامی فارس 270 نفر قرآن پژوه را برای شرکت در دوره های تربیت معلم روخوانی و روانخوانی قرآن کریم جرهبر معظم انقلاب: تغییر مسیر فرهنگ از چارچوب نظام اسلامی انتظام فکری و هویت واقعی جامعه را بر هم میزند
رهبر معظم انقلاب تغییر مسیر فرهنگ از چارچوب نظام اسلامی انتظام فکری و هویت واقعی جامعه را بر هم میزند رهبر معظم انقلاب اسلامی در دیدار رئیس جمهور و اعضای هیئت دولت فرمودند هرگونه تغییر مسیر فرهنگ از چارچوب نظام اسلامی موجب برهم خوردن انتظام فکری و هویت واقعی جامعه خواهد شد بمسابقات قرآن دانش آموزی مصداق بارز تربیت اسلامی در جامعه است
رئیس کمیته اجرایی سی و دومین دوره مسابقات قرآن دانش آموزان کشور مسابقات قرآن دانش آموزی مصداق بارز تربیت اسلامی در جامعه است خبرگزاری پانا رئیس کمیته اجرایی مسابقات قرآن و عترت دانش آموزان سراسر کشور گفت آموزش قرآن به کودکان یکی از مهم ترین وظایف و حقوق کودکان بر پدر و مادر وتقدیر رهبر انقلاب از از مواضع بسیار مناسب رئیسجمهور و دولت در حوادث غزه/ تغییر مسیر فرهنگ از چارچوب نظام اسلا
تقدیر رهبر انقلاب از از مواضع بسیار مناسب رئیسجمهور و دولت در حوادث غزه تغییر مسیر فرهنگ از چارچوب نظام اسلامی انتظام فکری و هویت واقعی جامعه را بر هم خواهد زد حضرت آیت الله خامنه ای رهبر معظم انقلاب اسلامی عصر امروز دوشنبه در دیدار رئیس جمهور و اعضای هیأت دولت بخش هایی از منقشه راه مسأله فلسطین از منظر رهبر معظم انقلاب اسلامی
نقشه راه مسأله فلسطین از منظر رهبر معظم انقلاب اسلامی تهران – ایرنا - در روزهای اخیر رژیم صهیونیستی بار دیگر حملات وحشیانه ی خود به مردم بیگناه غزه را آغاز کرده است به همین مناسبت پایگاه اطلاع رسانی دفتر حفظ و نشر آثار حضرت آیت الله خامنه ای با توجه به بیانات بیست و پنج سال گذ-
دین و اندیشه
پربازدیدترینها