واضح آرشیو وب فارسی:مهر:
دین و اندیشه هادی خانیکی:
شریعتی تأثیرگذارترین جامعه شناس ایرانی است/ شریعتی دموکرات ترین روشنفکر است
هادی خانیکی عضو هیات علمی دانشگاه علامه طباطبایی در نشست «شریعتی و آینده تفکر ما» گفت: او تاثیرگذارترین جامعهشناس ایرانی است که در همه گروهها و مکانهای جامعهشناسی کمتر به او پرداخته شده است.
به گزارش خبرنگار مهر، به مناسبت سی و هفتمین سالگرد وفات دکتر علی شریعتی، عصر امروز 28 خردادماه انجمن جامعهشناسی ایران نشستی با عنوان «شریعتی و آینده تفکر ما» در دو پنل با حضور استادان جامعهشناسی و فلسفه برگزار کرد.
بخش نخست این مراسم با حضور دکتر راغفر، هادی خانیکی، تقی آزاد ارمکی، فرشاد مومنی و علی رضاقلی برگزار شد.
هادی خانیکی نیز در بخش دیگری از این نشست با بیان اینکه من خودم را وامدار شریعتی میدانم و از آن احساس شرمندگی نمیکنم گفت: در عالم تفکر و روشنفکری در ایران نام شریعتی را نمیتوان نادیده گرفت زمانی رژه گارودی درباره مارکس گفته بود: مارکس از کسانی است که هیچ کس نمیتواند نسبت به آن موضعی نداشته باشد.
وی ادامه داد: درباره شریعتی هم همین موضوع صادق است و نمیتوان او را در سیر تفکر نادیده گرفت.
خانیکی درباره جایگاه شریعتی در تاریخ تفکر ایران اظهار کرد: هر فردی فهم خودش را براساس داشتهها و زیستههایش میداند من براساس زیتسههای خودم میگویم که شریعتی در سه حوزه سیاست، دانشگاه و روشنفکری در حرکت است و در واقع میتوانیم از سه شریعتی نام ببریم. شریعتی علمی، شریعتی روشنفکر و شریعتی انقلابی. هرچند شریعتی از هر سه حوزه نامهربانی دیده است.
این استاد دانشگاه با اشاره به اینکه شریعتی در یک پارادوکس در دانشگاه، سیاست و روشنفکری دیده میشود تاکید کرد:::::::::::"::::: او تاثیرگذارترین جامعهشناس ایرانی است که در همه گروهها و مکانهای جامعهشناسی کمتر به او پرداخته شده است. در حالی که در الجزایر کرسی شریعتشناسی راهاندازی شد و استادی نیز شریعتی را به دانشجویان درس میداد این موضوع نشاندهنده همان پارادوکس است.
خانیکی حوزه علوم اجتماعی در ایران را دچار یک نوع دوگانگی دانست و گفت: متاسفانه در حوزه علوم اجتماعی تصور میشود که همه چیز در دانشگاه است و به عوامل بیرونی نگاه نمیشود من شخصا با این مشکل مواجه هستم چرا که خودم به دلیل اینکه فردی سیاسی هستم همواره اعتبار علمی هم زیر سوال میرود.
وی اضافه کرد: بنابراین اگر میخواهیم شریعتی را به عنوان یک فرد انقلابی معرفی کنیم باید بدانیم که انقلابی بودن تنها به معنای مبارزه مسلحانه و چریک بودن در آن دوره نبوده است. افق بازی در تفکر شریعتی شکل گرفت که امکان گفتوگو میان سه حوزه دانشگاه، سیاست و روشنفکری را فراهم کرد.
وی با اشاره به اندیشه شریعتی درباره دموکراسی گفت: اگر چه او شاید به طور مستقیم کمتر از واژه دموکراسی استفاده کرده است اما دموکرات ترین روشنفکری بود که من در سالهای عمرم دیدم. چرا که اکنون روشنفکران بسیاری داریم که واژه دموکراسی را استفاده میکنند اما دموکرات نیستند. او اخلاقی ترین روشنفکر ایرانی است.
وی با بیان اینکه مسأله اجتماعی شریعتی باز کردن دایره ذهنی ایرانیان در مواجه با دنیای مدرن است، افزود: او به مقولههای جامعهشناختی به طور جدی اصرار داشت اما زبانش بر تفسیر قواعد جامعهشناختی قوی نبوده است.
وی تاکید کرد: باید شریعتی را در یک چارچوب گفتمانی فهمید و او را در زمان خودش سنجید باید این را سوال مطرح کنید که اگر او امروز بود در کجا قرار داشت آیا مانند سارتر بیانیه مطالبه از حکومت مینوشت یا مثل افرادی مانند خاتمی در قدرت قرار میگرفت و یا نصیحتالملوک مینوشت. باید یک دوره بازخوانی نسبت به اندیشههای شریعتی به وجود بیاید.
۱۳۹۳/۳/۲۸ - ۲۱:۵۹
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 114]