واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: بزرگداشت شادروان محمدتقي دانشپژوه در كانون زبان فارسي
مراسم بزرگداشت شادروان محمد تقي دانشپژوه با حضور چهرههايي مانند آيتالله مصطفي محقق داماد، كامران فاني، عبدالله انوار، داوود موسايي، نوشآفرين انصاري، اكبر ايراني و فريبا افكار، در كانون زبان فارسي برگزار شد.
شب «محمد تقي دانشپژوه»
صد و چهل و چهارمين شب از شبهاي مجله بخارا بود كه با همكاري مؤسسه فرهنگي هنري ملت، دايرهالعمارف بزرگ اسلامي، بنياد موقوفات محمود افشار، گنجينه پژوهشي ايرج افشار و ميراث مكتوب در ساختمان كانون زبان فارسي برگزار شد.
اين مراسم همراه بود با افتتاح كتابفروشي آينده وابسته به بنياد موقوفات دكتر محمود افشار و به همين مناسبت اين مراسم در دو بخش ارائه شد. در ابتداي اين برنامه آيتالله مصطفي محققداماد در سخنان كوتاهي گفت: شادروان محمدتقي دانش پژوه. نام خودش را در كنار نام دانش و فرهنگ ايران حك كرده و لذا ماندگار شده است. در كشور ما شخصيت هاي معدودي هستند كه با فرهنگ ايران عجين شدهاند. يكي از آنها ايشان و دوست مرحومشان استاد ايرج افشار است. اين دو بزرگوار، دو عزيزي بودند كه همواره در كنار كتاب و فرهنگ و دانش عمر خودشان را سر ميكردند. دانش پژوه، فرهنگ اسلامي را دنبال
مي كرد و شيفته فرهنگ اسلامي - ايراني بود. مرحوم ايرج افشار نيز همانند خاندان بزرگش است، مرحوم دكتر محمود افشار كه سرمايه و اموال و اندوخته هاي خودش را براي رفاه و اعتلاي نام ايران گذاشت.
در ادامه داود موسايي، مدير انتشارات فرهنگ معاصر در سخناني ضمن ابراز خشنودي از افتتاح يك كتابفروشي در بنياد موقوفات افشار، گفت: وضعيت كتاب و كتابفروشي در مملكت ما بسيار اسفناك است و با توجه به جمعيت ما آمارها بسيار پايين است.
در ادامه علي دهباشي در سخناني كوتاه به معرفي محمدتقي دانشپژوه پژوهشگر فقيد پرداخت و سپس عبدالله انوار در سخناني در تجليل از دانش پژوه گفت: زنده ياد محمد تقي دانش پژوه عمر خود را در خدمت كتاب گذاشت چرا كه او به خوبي تشخيص داده بود كه سر بايد بر آستاني سايد كه از باد و باران آن را گزندي نرسد و يا چون به بازار هستي هر جانداري برگزيده و با ارزش ترين متاع خود را آورد و آدمي نيز در اين بازار با كتاب آيد متاع او بر همه متاع ها برتري خواهد جست. چه متاع او متاعي است كه بركشيدگان الهي آن را معجزه خدايي معرفي كرده و
في المثل آيه «وأتوا بسوره من مثله» يكي از اين معرفات است.
سپس نوش آفرين انصاري در سخناني گفت: دكتر محقق نتوانست به مراسم بزرگداشت زندهياد دانشپژوه بيايد ولي از من خواست كه نكاتي را در مورد اين استاد بزرگ عرض كنم؛ يكي نقش او در توسعه دانش اسلامي است چرا كه دانشپژوه بسياري از متون فقهي را از عربي براي فارسي زبانان ترجمه كرد. دوم مسئله تاريخ است كه ايشان در اين زمينه واقعاً متخصص بود.
پس از آن كامران فاني در سخناني درباره دانشپژوه يادآور شد: حوزه كار استاد دانش پژوه، حوزه فهرست نويسي،نسخهشناسي وفهرست پژوهي بود و شايد از نظر گستردگي كار بينظير باشد. جنبهاي كه معمولاً بر آن تكيه ميشود و به حق هم تكيه ميشود؛ نقش ايشان و شيفتگياش به كتاب و فهرست نسخ خطي و زنده كردن آثار گذشته ما زير نظر ايشان بود.
سپس اكبر ايراني درباره آثار شيعي و زبان فارسي محمد تقي دانش پژوه چنين سخن گفت: مرحوم دانش پژوه افزون بر تأليف فهارس نسخههاي خطي كتابخانههاي بزرگ ايران، با همكاري ايرج افشار نشريهاي به نام نسخههاي خطي را نيز بنيان نهاد، تا مباحث مرتبط با فهرست نويسي در آن مطرح شده و فهرست مجموعه هاي كوچك نيز امكان چاپ يابد. وي در ترويج فهرستنگاري نسخ خطي به روش خاورشناسان اروپايي در ميان مسلمانان (به ويژه در ايران) نقشي بسزا داشت؛ و به تشويق و پيشنهاد او بود كه دو فهرست نگار برجسته نسخ خطي در دوره معاصر به تدوين كتابشناسي موضوعي نسخ خطي دست يازيدند: دكتر سيد محمدباقر حجتي با تأليف فهرست موضوعي نسخههاي خطي عربي كتابخانههاي جمهوري اسلامي ايران (كشاف الفهارس)،و احمد منزوي با تأليف فهرست نسخههاي خطي فارسي.
در بخشي ديگري از اين مراسم، بخش هايي از يادداشتهاي ايرج افشار درباره محمدتقي دانش پژوه براي حاضران قرائت شد و سپس قدرت الله پيشنماززاده درباره علاقه استاد دانشپژوه به كتاب سخن گفت و يادآور شد: خانه او در خيابان وزرا كوچه بيستم كوي گلبرك در دو طبقه پر از كتاب بود.كنارههاي حياط و حياط خلوت هم جعبههاي پر از ياداشتها و سياههها و خبرها و كپيهاي نسخهها و كتابها بود. همه كتابهاي اين خانه به مجموعه استاد مجتبي مينوي پيوست و 6 هزار شماره آن كتابخانه را به خود اختصاص داد و گنجينه دانش پژوه نام يافت. او اين دوستان نزديكتر از جانش رابه جامعه فرهنگي ايران اهدا كرد.
در پايان اين برنامه محمد
دانش پژوه فرزند استاد شادروان محمدتقي دانشپژوه از حاضران و سخنرانان و برگزار كنندگان اين مراسم سپاسگزاري كرد و مجلداتي از سوي بنياد موقوفات دكتر محمود افشار توسط دكتر سيد مصطفي محقق داماد به وي اهدا شد.
جمعه 22 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 32]