واضح آرشیو وب فارسی:مهر:
دین و اندیشه > همایش ها و میزگردها
تفاسیر قدیم و جدید از نگاه زبانشناسی و هرمنوتیکی واکاوی میشود
به بهانه نقد و بررسی کتاب «آفرینش در قرآن»، نشستی علمی جهت واکاوی روششناسی رویکرد زبانشناسی و هرمنیتویکی در تفاسیر قدیم و جدید با حضور سعید عدالتنژاد در ایکنا برگزار میشود.
به گزارش خبرگزاری مهر،، نشست «بررسی زبانشناختی و هرمنوتیکی تفاسیر قرآن» با حضور دکتر سعید عدالتنژاد، نویسنده کتاب و همچنین دکتر لیلا هوشنگی بهعنوان منتقد کتاب، روز دوشنبه، پنجم آبان ماه ساعت 15 در ایکنا برگزار میشود.
بر اساس این گزارش، کتاب «آفرینش در قرآن؛ بررسی هرمنوتیکی تفاسیر قدیم و جدید» نوشته دکتر سعید عدالتنژاد، کتابی است که به چگونگی روششناسی زبانشناسی و هرمونتیکی قرآن توجه دارد.
موضوع این کتاب تفسیری بر تفسیرهای انجام گرفته توسط دو مفسر قدیم (طبری و رازی) و دو مفسر جدید (طباطبایی و طنطاوی)، درباره آیات "آفرینش" در قرآن کریم است. بنا بر بررسی مولف، تحقیقا سی و پنج آیه قرآن بهطور مستقیم به یکی از موضوعات پیدایش آسمانها، زمین(ها) و ... (و کیفیت آنها) مربوط میشود. روش مولف دستهبندی آیات بر اساس تاریخ نزول و آنگاه، بررسی انتقادی و تطبیقی نظر این چهار مفسر، ابتدا بر اساس پیشفرضهای هر یک، و در پایان، بر اساس روش هرمنوتیکی پیشنهادی خود اوست.
مولف نشان میدهد که هر مفسر چه روشی را در تفسیر و فهم معنای آیات، به خصوص آیاتی که معنای ظاهری آنها با هم متعارض اند، بکار گرفته است. همچنین نشان میدهد رنگ زمانه، دانستنیها و پیشفرضهای هر مفسر چگونه در روش تفسیرگری این آیات خود را نشان داده است. تاملات ستودنی مولف در روش این تفسیرگران، به دو پرسش نقادانه پاسخ میدهد: نخست اینکه آیا ایشان همواره به روش خود وفادار بودهاند؟ و دوم اینکه آیا روش آنها، از اساس قابل دفاع است؟ و مشکلات تازهای بوجود نیاورده است؟ و بنابراین این کتاب تلاشی برای ارایه داشتهها و کمداشتهای روشهای تفسیری (سنتی و مدرن) در جهت فهم آیات علمی قرآن است که برای نمایش دقت، عینت و کارمدی بحثها، برای نمونه موضوع آیات آفرینش را مورد بررسی و دقت قرار داده است.
در این کتاب نشان داده شده رهیافتهای نوین تفسیری چگونه به حل مسایل و تعارضات ظاهری قرآن( برای نمونه تعارض ظاهری برخی آیات سوره نازعات و فصلت درباره تقدم یا تاخر پیدایش زمین و آسمان نسبت به یکدیگر) و قرآن و دیگر یافته های علوم روز(برای نمونه موضوع عجیب هفت طبقه بودن زمین در قرآن) کمک می کنند، در واقع او از شان "راهگشایی" و "کارآمدی" این علوم عقلی تفسیری جدید و چگونگی ساختن ایمانی نو در پرتو آنها- با بررسی یک نمونه موردی- پرده برداری می کند و زمینه الفت و آشنایی خوانندکان را با اینگونه مباحث فراهم می آورد.
یادآور میشود، نشست «بررسی زبانشناختی و هرمنوتیکی تفاسیر قرآن» در راستای نقد و بررسی «آفرینش در قرآن: رویکردی زبانشناسی و هرمنوتیکی به تفاسیر قرآن»، روز دوشنبه ساعت 15 در محل خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا) با حضور دکتر سعید عدالتنژاد نویسنده کتاب و همچنین دکتر لیلا هوشنگی بهعنوان منتقد کتاب، به نشانی خیابان انقلاب، خیابان قدس، خیابان بزرگمهر، پلاک 85 برگزار میشود و حضور در آن برای عموم آزاد است.
۱۳۹۳/۸/۳ - ۱۵:۲۶
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 65]