محبوبترینها
آیا میشود فیستول را عمل نکرد و به خودی خود خوب میشود؟
مزایای آستر مدول الیاف سرامیکی یا زد بلوک
سررسید تبلیغاتی 1404 چگونه میتواند برندینگ کسبوکارتان را تقویت کند؟
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1854585493
قانونگذار برای تقنین، به سه سنخ معرفت اجتماعی، حقوقی و فقهی نیازمند است
واضح آرشیو وب فارسی:مهر:
دین و اندیشه > همایش ها و میزگردها احمد مبلغی:
قانونگذار برای تقنین، به سه سنخ معرفت اجتماعی، حقوقی و فقهی نیازمند است
رئیس مرکز تحقیقات اسلامی مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه عملیات قانون درست، بدون پشتوانه دانشی و معرفتی ایجاد نمی شود، گفت: قانونگذاری غیر مبتنی بر معرفت تخصصی، قانونی دقیق، منسجم و کارآمد نخواهد بود و از تحقق فسلفه وجودی خود محروم خواهد ماند.
به گزارش خبرگزاری مهر، حجت الاسلام والمسلمین احمد مبلغی رئیس مرکز تحقیقات اسلامی مجلس شورای اسلامی در اولین "هم اندیشی مرکز تحقیقات اسلامی مجلس و دبیران تقنین و نظارت کمیسیون های مجلس شورای اسلامی" اظهار داشت: قانون غیر بر آمده از معرفت تخصصی به جای اصلاح جامعه، تولید اشکال در جامعه می کند. وی "اهلیت برای قانونگذاری" را در مجهز بودن به مجموعه ای از مهارت ها، تکنیک ها و آگاهی ها دانست و در خصوص آگاهی های لازم در این زمینه گفت: قانونگذار برای تقنین، به سه سنخ معرفت یکی: "اجتماعی"، دیگری "حقوقی" و سومی "فقهی" نیازمند است. وی در باره معرفت های لازم اجتماعی گفت: آگاهی نسبت به "وضعیت و مشکلات جامعه"، شناخت "حوزه های مختلف اجتماعی نیازمند به قانون" و درک "خط و ربط های پدیده های اجتماعی با یکدیگر (فعل و انفعال های برقرار میان آن ها) بخشی از این معرفت اجتماعی است. حجت الاسلام والمسلمین مبلغی در خصوص معرفت حقوقی گفت: عمدتا این شناخت در حوزه های: "نظریات حقوقی"، "قواعد حقوقی، "مصطلحات حقوقی" و "ادبیات حقوقی" تبلور می یابد و دانش حقوق متکفل تامین آنهاست. وی در بیان اهمیت نظریه های حقوقی گفت: اگر قانون بخواهد به درستی وضع شود و در مسیر حل مشکلات جامعه مؤثر افتد، حتما در بستری از تکیه کردن های مدام به نظریه های حقوقی و نظریه پردازی حقوقی، باید شکل گیرد. حجت الاسلام والمسلمین مبلغی یادآورشد: اگر قانون بدون اتکا و اعتنا به نظریات حقوقی به میدان آید، به دلیل برخوردار نبودن از منطق واحد، دچار وارفتگی خواهد شد و بی تعاملی و بی انسجامی بخش های آن را فرا خواهد گرفت. باید دانشگاه ها، و مراکز مربوط به تقنین در کشور به سمت نظریه پردازی حقوقی پیش روند، تا زمینه انسجام قوانین را فراهم آورند.
حجت الاسلام والمسلمین مبلغی با تاکید بر اين كه معرفت فقهیِ اشباع شده، دقیق و عمیق را بايد پشتوانه قانون قرار بدهیم، گفت: در غیر این صورت یا فقه به قانون تزریق نمی شود و یا اگر در صورت تزریق، فقهی ابتر، نارسا و نامانوس با ادبیات حقوقی حاکم بر قانون بروز خواهد یافت. معرفت فقهی به دو بخش تقسیم می شود یکی "معرفت نظریه ای" و دیگری "معرفت حکمی".
مبلغی با تأکید بر این که همانگونه که نظریه حقوقی داریم باید نظریه فقهی هم داشته باشیم، گفت: متاسفانه جای معرفت نظریه ای در فضای فقهی ما خالی است اگر چه انقلاب اسلامی زمینه هایی را ایجاد کرده و حوزه هم کمابیش ورود یافته است، ولی آنچه مطرح می باشد در سطحی کم رمق و بیشتر طرح اولیه است.
کاستی در "معرفت زایی فقهی" در حوزه تقنین
وی اظهارداشت: فقه به رغم اینکه قوی و غنی است و منابعی به صورت چشمه جوشان دارد، اما باید گفت: ما از حیث "معرفت زایی فقهی در زمینه قانونگذاری" با دو کاستی مواجه هستیم.
استاد مبلغی اظهار داشت: از نظر معرفت زایی فقهی ما با دو کاستی مواجه هستیم یکی آنکه فقه را به حوزه های جدید نیازمند قانونگذاری به ویژه با آن نگاه ونیازی که قانونگذار تعریف می کند نکشانده ایم. رئیس مرکز تحقیقات اسلامی مجلس افزود: برخی حوزه ها هستند که قانونگذار می خواهد قانون وضع کند ولی باید سؤال کرد آیا معرفت فقهی کافی و جامع در هر زمینه را دراختیار دارد که بخواهد اصل چهارم قانون اساسی را تحقق ببخشد؟ اظهار نظرهای فقهی وجود دارند ولی این مقدار کافی نیست؛ زیرا قانون در هر حوزه مجموعه و منظومه ای است که قانونگذار باید کلکسیونی از مواد را از زوایای و ابعاد مختلف در آن ایجاد کند تا مجموعه ای به نام قانون درست شود وطبیعی است که اظهار نظرهای محدود کافی چنین نیازی را تامین نمی کند. کاستی دوم این است که در زمینه "معرفت نظریه ای فقهی" نیز 90 درصد را هنوز در فقه کلید نزده ایم، با وجود آن که فقه غنی، دقیق و سرشار از قابلیت های حقوقی است. حجت الاسلام والمسلمین مبلغی با اشاره به فسلفه وجودی مرکز تحقیقات مجلس گفت: این مرکز، معرفت زایی فقهی متناسب با نیاز قانونگذار و کارآمد نسبت به حوزه های قانونگذاری بردوش می کشد. دیگر این که این مرکز باید بین معرفت حقوقی و معرفت فقهی باید رابطه ای امتزاجی برقرار کند؛ ارتباطی که در آن هر کدام جایگاه متناسب هر یک به صورت علمی رعایت گردد.
دکتر مبلغی با ارائه مثالی پیرامون ملکیت فکری گفت: اگر قانونگذار بخواهد در مجلس در ارتباط با ملکیت فکری قانونی را وضع کند، این هم معرفت حقوقی و هم معرفت فقهی می خواهد.
وی گفت اگر بخواهیم مثالی ارایه کنیم که ببینیم چگونه دو "نظریه حقوقی" و "نظریه فقهی" در تقنین نسبت به یک موضوع، تاثیر دارند، می توانیم به موضوع مالکیت فکری اشاره کنیم که در ورای آن نظریه های حقوقی و فقهی تاثیر می گذارند. وی گفت: نظریه ای در حقوق مطرح است تحت عنوان: "نظریه شخصیت" که بر اساس آن میان "حقوق مولف" و "حقوق مجاور" تفکیک صورت می گیرد؛ از آن جهت که مولف نقش ماهوی تری در ایجاد فکر ایفا می کند در حالی که مجاور فاقد نقش تاسیس و ایجادی است و صرفا نقش توسعه گری دارد؛ و این در مقابل نظریه ای است که هر دو را از یک سنخ می بیند.
هر یک از این دو نظریه دارای اقتضایی خاص در مساله است. بر این اساس در حقوق، نظریه ها پشت سر افکار حقوقی قرار گرفته اند و حقوق دانان با انتخاب یک نظریه و باور نسبت به آن به اظهار نظر حقوقی می پردازند. می توانیم برای نظریه فقهی به نظریه "اصالت نشر علم" یا "نظریه سعی" (توجه به آیه "وأن ليس للإنسان إلا ما سعى" مثال بزنیم که تمسک به هر یک اقتضایی خاص در ارتباط با ملکیت فکری دارند. نظریه هایی را می توان از دین برگرفت که حرف های تازه ای به حساب آیند.
رییس مرکز تحقیقات اسلامی مجلس گفت: کوشش مرکز این است که فقیهانی که در این مرکز برای مطالعه فقهی و معرفتی حضور می یابند، مطالعاتی را برای قانونگذاری به انجام برسانند که فقه در آن، رابطه حقوقی با آن حوزه پیدا کند و این دو را به شکل امتزاجی انجام دهد و نه اینکه برای خود یک معرفت منعزل و بدون ارتباط با حقوق را دنبال نماید. وی با اشاره به این که سی سال از انقلاب اسلامی گذشته ولی مطالعه فقهی تقنینی جدی نداشته ایم، گفت: آنچه بوده، "نقد فقهی قانون های شکل گرفته" بوده که در شورای نگهبان انجام می گرفته است و این غیر از "قانونگذاری مبتنی بر فقه" است که به "اجتهاد معطوف به تقنین" نیازمند است. مرکز تحقیقات اسلامی مجلس می کوشد: مطالعه فقهی معطوف به قانون گذاری را با نگاه دقیق، عمیق و درآمیخته با حقوق و متعامل با آن به انجام برساند.
وی کارآمدی و برخورداری از انسجام را مهمترین خصائل معرفت های لازم برای قانون دانست و گفت: معرفت حقوقی هنگامی برای قانون مفید است که به گونه ای تولید شود که بتواند قانون را کارآمد کند. معرفت ناقص به قانون کارامد منتهی نخواهد شد. فقه نیز باید به گونه ای برای قانونگذاری تولید شود که ضمن اصالت خود، کارآمد و دارای انسجام باشد به گونه ای که قانون متفرع از آن، به خصلت کارامدی متصف شود. هم اندیشی تخصصی مرکز تحقیقات اسلامی مجلس شورای اسلامی با مدیران معاونت های قوانین و نظارت و دبیران تقنینی و نظارت کمیسیون های مجلس شورای اسلامی برگزار شد.
در این نشست احمد مبلغی رییس مرکز تحقیقات اسلامی مجلس، دکتر جهانبخش محبی نیا جانشینی معاونت نظارت مجلس شورای اسلامی، دکتر مفتح جانشین معاونت قوانین و دکتر اسلامی پناه مدیرکل اسناد و تنقیح قوانین مجلس و دکتر اسلامی مدیر کل دفتر هیات بررسی و تطبیق مصوبات دولت با قوانین، احمدی مدیر کل کمیسیون ها، صحن و مشاورین، کیایی مدیر کل فرهنگی و روابط عمومی مجلس شورای اسلامی سخنرانی کردند.
این هم اندیشی با هدف بهره مندی بیشتر از توان کارشناسی و مشاوره ای دبیران تقنین، تبادل نظر و ارائه به هنگام نظرات و مطالبات کمیسیون ها، ارزیابی کارشناسان اعزامی از مرکز به کمیسیون های مجلس، اطلاع از آفات و نقصان در فرآیند کاری، همکاری در چرخه نیازسنجی قوانین، استفاده بیشتر از ظرفیت کمیته ها و کارگروه های فرعی کمیسیون ها به همت دفتر تهران مرکز تحقیقات اسلامی مجلس و با مشارکت معاونت قوانین و نظارت مجلس برگزار شد.
دبیران تقنینی و نظارت کمیسیون های تخصصی مجلس شورای اسلامی، در این هم اندیشی دیدگاه و نظرات خود را پیرامون نحوه تعامل و ارتباط مرکز با کمیسیون ها را نیز مطرح کردند.
۱۳۹۳/۷/۲۶ - ۱۴:۳۲
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[مشاهده در: www.mehrnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 38]
صفحات پیشنهادی
تناسب و سنخيت الگوي توسعه با سياست خارجي ضروری است/ اقتراحی در دهه چهارم انقلاب اسلامی و ارائه الزامات راهبر
دین و اندیشه اندیشکده ها تناسب و سنخيت الگوي توسعه با سياست خارجي ضروری است اقتراحی در دهه چهارم انقلاب اسلامی و ارائه الزامات راهبردی خبرگزاری مهر ـ گروه دین و اندیشه با توجه به مدلهای مختلف توسعه و انواع متفاوت و متمايز سياست خارجي از همنشینی و ارتباط آنها با يکديگراخلاق و شریعت بهدلیل همسنخی ذاتی میتوانند در کنار همدیگر قرار گیرند
دین و اندیشه اندیشکده ها عضو هیأت علمی پژوهشکده مطالعات فرهنگی و اجتماعی اخلاق و شریعت بهدلیل همسنخی ذاتی میتوانند در کنار همدیگر قرار گیرند یک محقق و استاد دانشگاه با بیان اینکه هم اخلاق و هم شریعت بهدلیل همسنخی ذاتی میتوانند در کنار همدیگر قرار گیرند گفت این همزیستمعاون حقوقی و تنظیم مقررات شرکت مخابرات ایران: پخش سراسری منحصر به صدا و سیما است/ ارائه صوت و تصویر بر بستر م
معاون حقوقی و تنظیم مقررات شرکت مخابرات ایران پخش سراسری منحصر به صدا و سیما است ارائه صوت و تصویر بر بستر مخابرات نیازمند مجوز استمعاون حقوقی و تنظیم مقررات شرکت مخابرات ایران گفت برودکست در راستای کار صدا و سیما است اما حامل این سرویس قرار است فیبرنوری و سیم مسی بر بستر مخابرامام حسین(ع) با تکیه بر همین معرفت عرفه است که می تواند آن حماسه را خلق کند/عرفه فرصت مناسبی برای طهارت دل و ق
دین و اندیشه آیین ها و تشکل های مذهبی حجت الاسلام ذوعلم امام حسین ع با تکیه بر همین معرفت عرفه است که می تواند آن حماسه را خلق کند عرفه فرصت مناسبی برای طهارت دل و قلب رئیس پژوهشکده فرهنگ و مطالعات اجتماعی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامیدرباره روز عرفه گفت روز عرفه همه دستکتاب هابرماس و پوپر؛ جستارهای معرفت شناسیروانه بازار نشر شد
دین و اندیشه اندیشمندان معرفی کتاب کتاب هابرماس و پوپر جستارهای معرفت شناسی روانه بازار نشر شد کتاب هابرماس و پوپر جستارهای معرفت شناسی نوشته فاطمه گلابی و ابراهیم شهبازی قپچاق وبه همت انتشارات تیسا در بهار امسال روانه بازار نشر شد در این کتاب ویژگی اصلی تفکر پوپر فهم ونشست «سرقت علمی و تبعات فقهی و حقوقی آن» برگزار شد
نشست سرقت علمی و تبعات فقهی و حقوقی آن برگزار شد خبرگزاری رسا ـ همزمان با دوازدهمین نمایشگاه بین المللی کتاب تبریز نشست سرقت علمی و تبعات فقهی حقوقی و علمی آن در سالن شهریار برگزار شد به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا در تبریز حجت الاسلام میکائیل صفایی استاد حوزه و دانشگاه تببرای حیات اسلام به زنده نگه داشتن یاد عاشورا نیازمندیم
دین و اندیشه همایش ها و میزگردها رجبی دوانی برای حیات اسلام به زنده نگه داشتن یاد عاشورا نیازمندیم محمد حسین رجبی دوانی در نشست اشک رازدار در فرهنگسرای امام ره گفت حضرت امام اصرار داشتند که این محرم و صفر است که اسلام را زنده نگه داشته است و ما نه برای بقای ایران اسلامی بلکهکتاب «معرفت شناسی از ديدگاه برخى از فلاسفه اسلامى و غربى» منتشر شد
دین و اندیشه کتاب معرفت شناسی از ديدگاه برخى از فلاسفه اسلامى و غربى منتشر شد کتاب معرفت شناسی از ديدگاه برخى از فلاسفه اسلامى و غربى توسط بوستان کتاب منتشر شد به گزارش خبرگزاری مهر معرفت شناسى از مباحث بسيار پيچيده در فلسفه است كه دستيابى به تبيينى رسا از آن مشكل استفضای کسب و کار در زنجان نیازمند تقویت است
استانها غرب زنجان جمیلی فضای کسب و کار در زنجان نیازمند تقویت است زنجان -خبرگزاری مهر رئیس اتاق بازرگانی استان زنجان با اشاره به اینکه فضای کسب و کار در زنجان باید تقویت شود گفت تحقق این امر اشتغال را به همراه دارد به گزارش خبرنگار مهر غلامحسین جمیلی شامگاه سه شنبه در جمتصویب دو طرح و بازنگری یک طرح در کمیسیون قضایی و حقوقی
سهشنبه ۱۵ مهر ۱۳۹۳ - ۲۰ ۲۵ نماینده مردم فریدن از تصویب کلیات لایحه اصلاح شورای حل اختلاف خبر داد محمدعلی اسفنانی در گفتوگو با خبرنگار پارلمانی خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا گفت در جلسه کمیسیون حقوقی و قضایی لایحه اصلاح شورای حل اختلاف مطرح و پس از بحث و بررسی در خصوص اینقالبهای سنتی در تبلیغ حفظ شود/ ترویج معارف نیازمند مدیریت جهادی است
استانها شمال مازندران حجت الاسلام روحانی قالبهای سنتی در تبلیغ حفظ شود ترویج معارف نیازمند مدیریت جهادی است بابل - خبرگزاری مهر امام جمعه بابل با تاکيد بر حفظ قالب هاي سنتي در حوزه تبليغ خاطر نشان کرد بايد تمام ظرفيت هاي موجود در عرصه تبليغات بکار گرفته شود تا بتواند اثراستان بوشهر نیازمند سند چشمانداز بهسازی فضای زندگی در همه لایهها است
استانها جنوب بوشهر آیتالله صفایی بوشهری استان بوشهر نیازمند سند چشمانداز بهسازی فضای زندگی در همه لایهها است بوشهر - خبرگزاری مهر نماينده ولي فقيه در استان و امام جمعه بوشهر گفت استان بوشهر نیازمند سند چشمانداز بهسازی فضای زندگی در همه لایهها است به گزارش خبرنگار مهرمعاون حقوقی رئیس جمهور: در سیاستهای کلی نظام برخلاف سند چشمانداز نگاه آرمانی وجود ندارد
معاون حقوقی رئیس جمهور در سیاستهای کلی نظام برخلاف سند چشمانداز نگاه آرمانی وجود ندارد سیاست > دولت - تسنیم نوشت معاون حقوقی رئیسجمهور گفت هیچ یک از قوا نباید انحرافی از سیاستهای کلی نظام داشته باشند و هر سه قوه باید با یکدیگر هماهنگ باشند الهجانبازان و معلولین دهدشتی نیازمند مناسب سازی فضای شهری هستند
استانها جنوب کهگیلویه و بویراحمد صمدی فر عنوان کرد جانبازان و معلولین دهدشتی نیازمند مناسب سازی فضای شهری هستند دهدشت – خبرگزاری مهر رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران شهرستان کهگیلویه گفت جانبازان و معلولین دهدشتی نیازمند مناسب سازی فضای شهری هستند به گزارش خبرنگار مهر بهشهردار بیرجند تاکید کرد احداث پل موسیبن جعفر(ع) بیرجند نیازمند 7 میلیارد تومان اعتبار
شهردار بیرجند تاکید کرداحداث پل موسیبن جعفر ع بیرجند نیازمند 7 میلیارد تومان اعتبارشهردار بیرجند گفت برای ساخت پل موسیبن جعفر ع این شهر 7 میلیارد تومان اعتبار مورد نیاز است به گزارش خبرگزاری فارس از بیرجند عباسعلی مدیح عصر امروز در شورای هماهنگی مدیریت بحران خراسان جنوبی امدیر آموزش و پرورش بابل: آموزش و پرورش نیازمند مربیان مبتکر است/ضرورت دوری از نگاههای سیاسی در مدارس
مدیر آموزش و پرورش بابل آموزش و پرورش نیازمند مربیان مبتکر است ضرورت دوری از نگاههای سیاسی در مدارسمدیر آموزش و پرورش بابل گفت نظام آموزش و پرورش نیازمند مربیان مبتکر است بهگزارش خبرگزاری فارس از بابل همت احمدی امشب در نخستین همایش مربیان تربیتی در کانون امام خمینی ره بابلمردم شیراز نیازمند نشاط و شادابی هستند/ مدیرکل ارشاد فارس مورد حمایت است
استانها جنوب فارس احمدی در پاسخ به مهر مردم شیراز نیازمند نشاط و شادابی هستند مدیرکل ارشاد فارس مورد حمایت است شیراز – خبرگزاری مهر استاندار فارس گفت مردم شیراز نیازمند نشاط و شادابی هستند به گزارش خبرنگار مهر محمد احمدی شامگاه سه شنبه در حاشیه بازدید از گذر هنر شیراز د-
دین و اندیشه
پربازدیدترینها