تور لحظه آخری
امروز : یکشنبه ، 23 دی 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):آيا به چيزى با فضيلت تر از نماز و روزه و صدقه (زكات) آگاهتان نكنم؟ و آن اصلاح ميان م...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

کلینیک زخم تهران

کاشت ابرو طبیعی

پارتیشن شیشه ای اداری

اقامت یونان

خرید غذای گربه

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

مشاوره تخصصی تولید محتوا

سی پی کالاف

دوره باریستا فنی حرفه ای

چاکرا

استند تسلیت

تور بالی نوروز 1404

سوالات لو رفته آیین نامه اصلی

کلینیک دندانپزشکی سعادت آباد

پی ال سی زیمنس

دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک

تجهیزات و دستگاه های کلینیک زیبایی

تعمیر سرووموتور

تحصیل پزشکی در چین

مجله سلامت و پزشکی

تریلی چادری

خرید یوسی

ساندویچ پانل

ویزای ایتالیا

مهاجرت به استرالیا

میز کنفرانس

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1852301216




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

اولین پیامد تفسیر سیاسی قرآن ارائه مدل حکومتی بود/ مشروعیت زدایی از سلطنت


واضح آرشیو وب فارسی:مهر:


دین و اندیشه نقد و بررسی کتاب «تفسیر سیاسی قرآن در ایران معاصر»؛
اولین پیامد تفسیر سیاسی قرآن ارائه مدل حکومتی بود/ مشروعیت زدایی از سلطنت
یوسف خان محمدی نویسنده کتاب «تفسیر سیاسی قرآن در ایران معاصر» در جلسه نقد و بررسی این اثر گفت: اولین پیامد تفسیر سیاسی قرآن ارائه مدل حکومتی از قرآن در جامعه بود و دومین تأثیرش مشروعیت زدایی از سلطنت بود؛ مفسران در این دوره هم حکومت داری و استبداد را نفی کردند و هم یک مدل حکومتی ارائه کردند.



به گزارش خبرگزاری مهر، جلسه معرفی، بررسی و نقد کتاب تفسیر سیاسی قرآن کریم در ایران معاصر با حضور یوسف خان محمدی، مؤلف کتاب و محمدعلی حسین زاده، منتقد عصر روز گذشته 24 تیرماه در سالن کنفرانس موزه دفاع مقدس برگزار شد.

خان محمدی در ابتدای این نشست در مورد موضوع این کتاب اظهار کرد: این تفسیر معطوف به سیاست و اصلاح اجتماعی است و به نظامی آزاد و عدالت محور در جامعه توجه دارد؛ اهمیت این رویکرد تفسیری آن است که ما را به شیوه ای جدید در حکومتداری، تعاملات اجتماعی و روابط بین المللی و روابط فرد، جامعه و خداوند رهنمون می کند.

وی با بیان اینکه این کتاب از سه بخش تشکیل شده است، گفت: بخش اول کتاب به زمینه های شکل گیری بازگشت به قرآن و بازفهم آن می پردازد؛ تفسیر سیاسی قرآن امر جدیدی است که در ایران معاصر اتفاق افتاده و پیش از آن، سابقه ای نداشته است و چرایی گرایش به تفسیر سیاسی و اجتماعی قرآن کریم مورد بررسی قرار گرفته است.

خان محمدی افزود: از جمله دلایل توجه مفسران به تفسیر سیاسی، اجتماعی و فرهنگی قرآن کریم، استبداد حکام است؛ این تفاسیر در دوره مربوط به اواخر قاجار و اوایل پهلوی شکل گرفته و تا به امروز نیز ادامه پیدا کرده است؛ آنها برای مهار استبداد دست به دامان قرآن شدند تا جامعه ایران را از استبداد رهایی بخشند.

وی با بیان اینکه فقدان آگاهی از دیگر دلایل گرایش مفسران به تفسیر سیاسی و اجتماعی قرآن کریم است، اظهار کرد: بهترین کتاب برای آگاه کردن توده مردم قرآن است.

خان محمدی تصریح کرد: مشکل دیگری که در آن دوره بود، شیوع اوهام، خرافات و یأس و تقدیرگرایی در جامعه است؛ مردم برای اینکه مشکلات جامعه را حل کنند، به تقدیر و خرافه پناه می بردند که برای مبارزه با این مسائل تفسیر سیاسی قرآن لازم و ضروری بود.

وی اظهار کرد: از دیگر مشکلات دیگر جامعه شیوع دو تفکر بزرگ مارکسیسم و لیبرالیسم است؛ به ویژه مارکسیسم در جهان معاصر اکثر کشورهای خاورمیانه و اسلامی را در نوردید اما تنها کشوری که نتوانست به صورت کامل آن را تصرف کند ایران بود که یکی از عوامل مهار مارکسیسم در ایران تفاسیر سیاسی و اجتماعی از قرآن بود.

خان محمدی به بخش دوم کتاب اشاره کرد و گفت: بخش دیگر کتاب تمرکز بر پیشگامان تفسیر سیاسی قرآن است؛ در این بخش سه متفکری که برای اولین بار تفسیر سیاسی قرآن را ارائه کرده اند، معرفی شده است.

وی افزود: اولین فردی که به تفسیر سیاسی قرآن روی آورده است، سیداسدالله خرقانی بود که با استناد به قرآن دموکراسی اسلامی را برای اولین بار در ایران مطرح کرد؛ خرقانی معتقد بود که می توان از قرآن روشی از حکومتداری که در آن استبداد نباشد را ارائه کرد.

خان محمدی تصریح کرد: خرقانی بر اساس قرآن بیان کرد که احکام سیاسی اسلام جزو حقوق مشترکه افراد است؛ به این معنا که وقتی کسی در حوزه مدیریت و اداره جامعه دخالت کند، تک تک مردم در آن مسئله حق دارند و حاکم باید از تک تک مردم اجازه بگیرد. یا انتخابی بودن اولی امر که بر این اساس هر حاکمی باید از سوی مردم انتخاب شود.

وی اظهار کرد: دومین مفسر، شریعت سنگلجی است که وی برای اینکه تفسیر جدیدی از قرآن ارائه دهد، تفسیر قرآن به قرآن را مطرح کرد؛ برای اینکه معتقد بود کلید فهم قرآن درون خودش قرار دارد. سنگلجی برای اولین بار مقاصد و اهداف قرآن کریم را بیان کرد که این مسئله در بیان امام راحل نیز وجود دارد. بحث قرآن و آزادی، قرآن و عقل گرایی و توحید سیاسی در تفسیر سنگلجی مورد بررسی قرار گرفته است.

وی به ویژگیهای تفسیر آیت الله طالقانی اشاره کرد و گفت: ایشان بحث شوراگرایی را مطرح کردند که این مسئله بیشتر مواد قانون اساسی را تحت شعاع قرار داد. آزادی در قرآن، قانونمندی نظام اجتماعی و جهاد در قرآن از دیگر مباحثی است که آیت الله طالقانی مطرح کرده است.

خان محمدی در مورد سایر ویژگی های کتاب تفسیر سیاسی قرآن کریم در ایران معاصر گفت: در این کتاب برای اولین بار منابع و تفاسیر منحرف گروه فرقان و مجاهدین خلق تجزیه و تحلیل و نقد شده است.

وی اظهارداشت: سومین بخش کتاب به پیامدها و نتایج قرآن گرایی در ایران معاصر می پردازد؛ اولین پیامد تفسیر سیاسی قرآن ارائه مدل حکومتی از قرآن در جامعه بود و دومین تأثیرش مشروعیت زدایی از سلطنت بود؛ مفسران در این دوره هم حکومت داری و استبداد را نفی کردند و هم یک مدل حکومتی ارائه کردند.

در ادامه این نشست محمدعلی حسین زاده در نقد ویرایشی کتاب تفسیر سیاسی قرآن کریم در ایران معاصر گفت: این کتاب اصلاحات ویرایشی زیادی می خواهد؛ هم در برخی قسمتها اغلاط مربوط به کاربرد فعل وجود دارد و هم در شکل ارجاعات ایرادهایی مشاهده می شود؛ نقل و قول ها نیز گاه خسته کننده می شود که به نظر می رسد نیاز به یک بازبینی ویرایشی دارد.

وی به نقد محتوایی کتاب تفسیر سیاسی قرآن پرداخت و اظهار کرد: روش به کار گرفته شده در این کتاب روش استوارت هیوز است که انتخاب این روش مناسب برای تألیف این کتاب نیست. همچنین این روش به خوبی فهمیده و برای این کتاب به کار گرفته نشده است.

این منتقد کتاب در مورد روش هیوز گفت: هدف هیوز در کتابهای خود این است که سبک فکری و اندیشه حاکم بر یک زمانه را درک کرده و توضیح دهد و نقش متفکران بزرگ و گاه متفکران کوچک را بررسی کند؛ در واقع روح حاکم بر زمانه خاص را می خواهد بررسی کند؛ از طریق این کار می خواهد مجموعه ای از اندیشه های متنوع و متفاوت را به یکدیگر متصل کند.

حسین زاده افزود: در کتب هیوز از تجربه و زندگی متفکران صحبت می کند اما به این معنا نیست که به مسائل اجتماعی توجه کرده باشد؛ بحث هیوز بیشتر مسائل فکری است که در جامعه وجود دارد. هدف هیوز بررسی تعامل اندیشه ها و واقعیات اجتماعی نیست و به همین دلیل بحث تاریخ در کتاب هیوز کمتر دیده می شود.

وی گفت: ما اینجا با یک متن و تفاسیر مربوط به این متن روبرو هستیم؛ در نظریه هیوز متن وجود ندارد و نمی توان از این روش استفاده کرد؛ شاید به نظر می رسد روش های هرمونوتیکی بیشتر می توانست به این نظریات کمک کند.

حسین زاده اظهار کرد: در بحث چارچوب نظری هم مجموعه ای متفکران در کنار هیوز آورده شده اند؛ مثل علامه طباطبائی، آیت الله مطهری و شهید صدر که این افراد با آنچه هیوز مطرح کرده فاصله دارند و نمی توانند منظور مؤلف برای این ترکیب را برسانند. روش مؤلف در این کتاب تعاملی است، این روش تعاملی که بر فرض از روش هیوز بربیاید، نظریه مشخصی نیست.

حسین زاده در مورد عنوان کتاب نیز گفت: وقتی خواننده عنوان تفسیر سیاسی قرآن در ایران معاصر را می بیند تصور می کند که بحث اصلی جریانهای تفسیری است و نه افراد و مفسران در حالی که در متن بیشتر از مفسران و اندیشه آنها صحبت شده و نه بر تفیسر سیاسی قرآن.

وی اظهار کرد: مؤلف بر این باور است که تفسیر سیاسی قرآن اندیشه ای نص محور و درونگراست اما در متن و در روش شناسی می بینیم که مؤلف از از واقعیت های بیرونی تأثیر پذیرفته است. نص و درون گرایی زمانی است که از فضای سیاسی و اجتماعی بتوانید جدا شوید چرا که احتمال اینکه متأثر از واقعیت باشید و به شدت نص گرا و درون گرا باشید، کم است.

حسین زاده با بیان اینکه مؤلف تفسیر سیاسی را تفسیر موضوعی قرآن بیان می کند، گفت: تفسیر موضوعی لزوماً از واقعیت متأثر نیست و می تواند فارغ از واقعیت نوشته شود. مؤلف این به تعامل از یکسو از یک درون نگر بودن اشاره می کند که به نظر می رسد تعارضی بین این دو وجود دارد.

حسین زاده با اشاره به صفحه 19 این کتاب گفت: در این صفحه به آشنایی ایزوتسو با تفکر سنگلجی آشنا بوده که شباهت این دو ممکن است اما سندی بر آشنایی ایزوتسو با سنگلجی وجود ندارد. از صفحه 24 کتاب به بعد از نظریه زبان، گفتمان، جامعه شناسی معرفت و بعدا از نظریه ادراکات اعتباری علامه طباطبایی استفاده می شود که باعث آشفتگی روش می شود.

حسین زاده بیان کرد: در صفحه 42 مطلبی از هیوز آمده که جای آن اینجا نیست و به درد این بحث نمی خورد؛ همچنین در آخر این قسمت اشاره ای شده به اینکه چگونه از این روش استفاده شده اما باید مفصل تر به این موضوع پرداخته شود.


۱۳۹۳/۴/۲۵ - ۱۰:۱۹





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: مهر]
[مشاهده در: www.mehrnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 69]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


دین و اندیشه
پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن