محبوبترینها
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1844346116
شباهت تفکر زیمل با تفکر اسلامی/ هیچگاه دین از جوامع بشری رخت نمی بندد
واضح آرشیو وب فارسی:مهر:
دین و اندیشه مترجم کتاب "دین" درگفتگو با مهر:
شباهت تفکر زیمل با تفکر اسلامی/ هیچگاه دین از جوامع بشری رخت نمی بندد
امیر رضایی مترجم کتاب "دین" اثر گئورگ زیمل می گوید، زیمل نگاه عقلانی محض ندارد و شهود عرفانی و بصیرت درونی در او دیده می شود و این موضوع در جامعه شناسان هم دوره او مانند دورکیم وجود ندارد، زیمل در این کتاب بر عظمت خدا تاکید کرده و همه را در سایه او می بیند. این نگاه او به نظر می آید که به تفکر اسلامی نزدیک است.
به گزارش خبرگزاری مهر، امیر رضایی مترجم و مولف آثار دینی تحصیل کرده رشته جامعه شناسی است. او طی سالهای 55 تا 62 در گردآوری آثار مرحوم علی شریعتی نقش موثری داشته است. طی سالهای گذشته از او آثار متعددی منتشر شده که از آن جمله میتوان به کتاب «دین و سیاست در اندیشه مدرن» اثر باربیه اشاره کرد. این اثر در زمان خود از سوی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی به عنوان واحد درسی معرفی شد. کتاب «مبانی قدرت» اثر علی عبدالرزاق، «وضعیت مسلمانان در غرب» و «غربی سازی جهان» اثر لاکاتوش از دیگر کتابهایی است که رضایی ترجمه کرده است. علاوه بر این از او تالیفاتی مانند «کاربرد آیات قرآن در اندیشه شریعتی» و «معبدی در کویر» منتشر شده است. وی هم اکنون نیز چندین اثر دیگر با عناوین «مواجهه دو اومانیسم»، «تحول دین» اثر وایتهد و «اسلام یا اسلام گرایی» اثر اشماوی را در دست ترجمه دارد.
آخرین کتابی که از امیر رضایی با همکاری سارا شریعتی منتشر شده به کتاب «دین» اثر گئورگ زیمل اختصاص دارد. این کتاب به تازگی از سوی نشر نی منتشر شده که به همین بهانه با وی گفتوگویی درباره اندیشههایی دینی زیمل داشتهایم
*لطفا در ابتدا علاوه بر ارائه بیوگرافی از زیمل بفرمایید که ضرورت ترجمه این اثر با توجه به این که پیش از این نیز ترجمه شده بود، در چیست؟
زیمل متفکر آلمانی و یهودی است. اما به نظر می آید که پایبندی به یهودیت ندارد، اگرچه آنچه که از کتابش بر میآید این است که او به شدت فرد مذهبی است و سعی کرده تا خود را در قالب دین و مناسک و قواعد فقهی و حتی فراتر از آن نگه دارد. او 60 سال عمر کرد . همانطور که در مقدمه کتاب آمده است آکادمی به او توجهی نکرد.
زیمل در زمان خود با جامعه شناسان بزرگی مانند دورکیم ارتباط داشته است. او خودش را در قالب رشته ای محدود نکرد و در این کتاب گرایش فلسفی، جامعه شناسی دین، روانشناسی دین و ... دیده می شود. مباحث وی در کتاب انسجام ندارد و نثرش پیچیده است. من سعی کردم که این مفاهیم سخت را به سادگی به مخاطب منتقل کنم. البته کتاب ترجمه دیگری هم داشت که موفق نبود و انتقادات بسیاری به دلیل نامفهوم بودنش به آن شد.
با توجه به اهمیت زیمل همواره به آثار و اندیشه هایش مورد توجه بوده است اما ترجمه نخست این کتاب به دلیل نامفهوم بودن آن مورد توجه قرار نگرفت. البته ما سعی کردیم کتاب را قابل فهم تر ترجمه کنیم. با این وجود ترجمه کتاب پیچیدگی های خود را دارد و البته کسانی که با زیمل و اندیشههای او آشنایی دارند می توانند مباحث کتاب را درک کنند. چیزی که مهم است این است که حدود 100 سال پیش در 1912 این کتاب منتشر شد که برای نخستین بار از جامعه شناسی دین حرف زده و به همین دلیل زیمل را پایه گذار جامعه شناسی دین میدانند.
* یکی از مباحثی که در کتاب مورد توجه قرار گرفته است تفاوتی است که زیمل بین دین و دین داری قائل است در این باره توضیحاتی را ارائه کنید.
زیمل بین دین و دین داری تفاوت قائل است. دین داری در تفکر زیمل از جنس احساس، تساهل، عرفان و برانگیختگی وجودی است و دین صورت بندی است که این احساس دارد.
از این منظر زیمل یک تمایز گذاری میان دین و دین داری دارد. زیمل برای دین به مفهوم صورت بندی که از دینداری در ادیان مختلف ارائه می شود عنایت ویژه ندارد و به دین اهمیتی نمی دهد.
من اگر بخواهم این را در محتوا و فرهنگ اسلامی مطرح کنم دین داری را از جنس بعثت و مبعوث شدن پیامبران ابراهیمی می دانم. در تفکر زیملی بعثت نوعی دین داری است.
صورتی که این مبعوث شدن در طول تاریخ به خود میگیرد دین است. پس دین شکل عینی ایمان است و دین داری وقتی صورت پیدا می کند دین می شود. در این کتاب عجیب است که زیمل از اسلام و پیامبر دفاع می کند اما در هیچ کجای کتاب از یهودیت حرفی زده نمی شود چراکه او معتقد است پیامبر اسلام جامعه زمان خود را ارتقا داده است.
تفکیک او بین دین و دین داری نشان می دهد که می خواهد تاکید کند که دین باید به شکل درونی زیست افراد تبدیل شود. بنابراین وقتی در فرد زیست درونی دینی شد رنگ آن را می توان در همه چیز دید.
*زیمل چگونه رسیدن به به زیست درونی دینی را توضیح می دهد؟
او معتقد است وقتی ما با امر مطلق ارتباط می گیریم و این ارتباط را تعمیق میبخشیم آن وقت همه اجزای وجود ما با هم سازگار می شوند. زیمل معتقد است دین حالتی از روح است که در آن انسان همه چیز را در ارتباط با خدا می بیند و در مواجهه با طبیعت، سرنوشت و انسان های دیگر به روح دینی می رسد. زیمل به صور اجتماعی جامعه شناختی مانند طبیعت و سرنوشت اهمیت می دهد و سرچشمه علوم اجتماعی را در سه مقوله طبیعت، سرنوشت و انسان های دیگر می داند البته او این موضوع را خیلی بسط نداده است. وقتی به کسی می گوییم زیمل راجع به دین کار کرده تعحب می کند چون همه فکر می کنند او تنها در حوزه پول و اقتصاد حرف زده است.این کتاب اگر خوب فهمیده شود می تواند مبنای یک نگاه تازه ای در حوزه تفکیک بین دین و دین داری شود.
* به نظر می رسد همین موضوع تفاوت او با سایر جامعه شناسان هم دوره اش است.
بله، زیمل مانند جامعه شناسان زمان خودش که همه چیز را در قالب جامعه شناسی می دیدند نبود و سرنوشت را در شکل دهی روح دینی دخیل می دانست. تفاوت او با دورکیم در همین جاست. چون زیمل نگاه عقلانی محض ندارد و شهود عرفانی و بصیرت درونی در او دیده می شود و این موضوع در جامعه شناسان هم دوره او وجود ندارد، و همین بصیرت درونی است که او را وا می دارد تا به صورت عمیق به دین نگاه کند و از مناسک گرایی هم فراتر رود. او می خواهد دین محور و مرکز زندگی شود. دکتر شریعتی و اقبال لاهوری هم این گونه هستند و می گویند که دین از حالت مناسک گرایی خارج شده و مرکز وجود آدمی می شود.این سه نفر اگرچه زبان ها و گفتمان هایشان متفاوت است اما از یک مبنا حرف می زنند.
* زیمل برای دین نقش کاربردی قائل است و او را وارد صحنه زندگی می کند و در کتاب به این موضوع هم اشاره شده است.
زیمل دین را وارد منازعات میکند. دین از نگاه او بیرون از صحنه نیست و وارد زندگی می شود. در رقابت ها و مناقشات جانب حق را می گیرد. هیچ گاه دین از جوامع بشری رخت نمی بندد و هر جا دین به بن بست می خورد و حکومتی آن را سرکوب می کند و موانع ضد دینی می گذارد دوباره دین روزنه ای پیدا کرده و سر بلند می کند. بنابراین دین همواره در بازتولید خودش نقش بازی می کند.
*زیمل در این کتاب بر عظمت خدا تاکید کرده و همه را در سایه او می بیند. این نگاه او به نظر می آید که به تفکر اسلامی نزدیک است.
او می خواهد عظمت و مطلق بودن خداوند را نشان دهد که ما یک ذره در برابر مطلق هستیم. خدا تلاقی تقابلهاست؛ همه تضادها در او به وحدت می رسد و خدا وحدت همه چیزهایی است که ما فکر می کنیم جدا ازهم هستند. او می گوید: "دین نیز از سرشاری روح فوران می کند چون جای کافی برای گنجاندن سعادتش ندارد، سعادت را به امر نامتناهی فرا می افکند تا امر نامتناهی سعادت را به او باز گرداند." این با تفکر اسلامی هم خیلی جور در می آید.
"گویی در خارج از روح قدرت مطلقی وجود داشته که فقط او می تواند علت این احساس درک ناپذیر باشد. دین در اینجا پر کردن خلاء نیست". به اعتقاد او دین نیامده یک خلاء را پر کند بلکه سرشاری زندگی است و وقتی انسان بر اساس دین داری برانگیخته شود از زندگی سرشار می شود. شریعتی هم می گوید فردی که به این نقطه می رسد زنده تر از زندگی می شود. دین مازاد انسان است و کاری می کند که انسان از خود فراتر رود. همه انسان ها می توانند بر انگیخته شوند و وقتی این گونه شد از خود فراتر می روند. بعثت به همین معنی است.
۱۳۹۳/۴/۱۱ - ۱۲:۱۰
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[مشاهده در: www.mehrnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 48]
صفحات پیشنهادی
بسیاری فلسفه اسلامی را فلسفه نمی دانند / فارابی و فخرالدین رازی فرهنگ اسلامی ایرانی را احیا کردند
بسیاری فلسفه اسلامی را فلسفه نمی دانند فارابی و فخرالدین رازی فرهنگ اسلامی ایرانی را احیا کردند فرهنگ > دین و اندیشه - مراسم رونمایی از کتاب الموسیقی الکبیر نوشته ابونصر فارابی با حضور دکتر داوری اردکانی و سید عبدالله انوار برگزار شد به گزارش خبرآنلاین مراسم روخاستگاه اعتقادی و سیاسی تکفیری ها/ از تفکرات ابن تیمیه تا توطئه انگلستان
دین و اندیشه در گفتگو با مهر طرح شد خاستگاه اعتقادی و سیاسی تکفیری ها از تفکرات ابن تیمیه تا توطئه انگلستان رئیس مؤسسه معارف وحی و خرد درمورد ریشه جنایات داعش در عراق و سوریه گفت خاستگاه و بستر سیاسی تفکرات تکفیری به انگلستان بر می گردد و بعدها آمریکا فقط به خاطر اینکه با ایراتمامیت علم و دین را در آیت الله مصطفوی می توان مشاهده کرد/ جایگاه علمی استاد در فقه، اصول و تفسیر را نمی توان
دین و اندیشه احمد پاکتچی تمامیت علم و دین را در آیت الله مصطفوی می توان مشاهده کرد جایگاه علمی استاد در فقه اصول و تفسیر را نمی توان نادیده گرفت احمد پاکتچی عضو هیئت علمی دانشگاه امام صادق ع شب گذشته در مراسم بزرگداشت آیت الله مصطفوی گفت ما در استاد می توانیم تمامیت علم و دعلمای جوامع اسلامی گروههای تکفیری را خوارج میدانند
دین و اندیشه حجت الاسلام اختری علمای جوامع اسلامی گروههای تکفیری را خوارج میدانند دبیرکل مجمع جهانی اهل بیت ع گفت این جریانات تکفیری ساخته و پرداخته و هدایت شده از سوی امپریالیسم غرب و همکاران و هم پیمانانشان به خصوص اسرائیل هستند و حکومتهایی که مقدمات لازم را برای این جریانبالاترین تفکر چیست/ چگونه انسان از حیوان هم بدتر و پست تر می شود؟
دین و اندیشه آیت الله جاودان تشریح کرد بالاترین تفکر چیست چگونه انسان از حیوان هم بدتر و پست تر می شود آیت الله محمدعلی جاودان در درس اخلاق گفت اگر انسان فکر کند که با عادات بدم چگونه برخورد کنم چگونه حل شان کنم این اخلاقهای بدم را چگونه معالجه کنم این بالاترین تفکر است أهیدگر و گشایش راه تفکر آینده از دکتر رضا داوری اردکانی منتشر شد
دین و اندیشه هیدگر و گشایش راه تفکر آینده از دکتر رضا داوری اردکانی منتشر شد کتاب هیدگر و گشایش راه تفکر آینده به اهتمام سیدابراهیم اشک شیرین فراهم آمده است تا به آنچه دکتر رضا داوری اردکانی در کتابها و مقالات مختلف درباره هیدگر اندیشیده و نوشته است در یک دفتر جمع آید و مراجعه بهکتاب «شریعتی و تفکر آینده ما» پراز کلیگویی است/ سه نوع شریعت شناسی در جامعه ما وجود دارد
دین و اندیشه یک استاد دانشگاه کتاب شریعتی و تفکر آینده ما پراز کلیگویی است سه نوع شریعت شناسی در جامعه ما وجود دارد حسن محدثی کتاب شریعتی و تفکر آینده ما را پراز کلیگویی دانست و گفت مدافعان شریعتی مدام می گویند که او چه کسی نیست این نشان دهنده ناتوانی آنهاست و کتاب عبدامردم نيجريه «بوکوحرام» را یک حرکت اسلامی نمی دانند
دین و اندیشه مردم نيجريه بوکوحرام را یک حرکت اسلامی نمی دانند عضو هيأت علمي دانشگاه بايرو كانو نيجريه در نشست نقش بوكوحرام در اوضاع فرهنگي سياسي نيجريه گفت مردم كشورم بوكوحرام جديد را يك حركت اسلامي نميدانند و در گذشته اين گروه را كساني هدايت ميكردند كه در عربستان سعودي تشریعتی یک متفکر تاریخی نگر است/ شریعتی در تاریخ ایران منحصر به فرد است
دین و اندیشه یک استاد دانشگاه شریعتی یک متفکر تاریخی نگر است شریعتی در تاریخ ایران منحصر به فرد است یک جامعه شناس و استاد دانشگاه در نشست شریعتی و آینده تفکر ما با بیان اینکه شریعتی در تاریخ ایران منحصر به فرد است و نسخه دومی ندارد که با آن مقایسه شود گفت شریعتی یک نسخه ایعلم تک بعدی و تک ساحتی نیست/ شاگردپروری و تفکر عقلانی ویژگی بارز آیت الله مصطفوی
دین و اندیشه معاون فرهنگی و امور نخبگان بنیاد علمی نخبگان علم تک بعدی و تک ساحتی نیست شاگردپروری و تفکر عقلانی ویژگی بارز آیت الله مصطفوی معاون فرهنگی و امور نخبگان بنیاد علمی نخبگان عصر امروز در مراسم بزرگداشت آیت الله مصطفوی گفت علم تک بعدی و تک ساحتی نیست در تعابیر دینی داتفکر خلاق و انتقادي در حسابداري اسلامي
۲۸ خرداد ۱۳۹۳ ۱ ۴۴ق ظ تفکر خلاق و انتقادي در حسابداري اسلامي تفاوتهاي فکري مذهبي سياسي و فرهنگي از مسا ئل تاثير گذار در اقتصاد غربي و تدوين استانداردهاي حسابداري است به گزارش خبرگزاري موج در فصلنامه علمي- ترويجي پژوهش حسابداري بخشي از مقاله تفکر خلاق و انتقادي در حسابداري اسرپرست جدید دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه: تفکر سیاسیام را بر کار حاکم نمیکنم
سرپرست جدید دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه تفکر سیاسیام را بر کار حاکم نمیکنمسرپرست جدید دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه با بیان اینکه حاضر به کار کردن با هر فردی از هر باند و جناحی هستم گفت در کارم عملکردی مستقل دارم و هیچگاه تفکر سیاسیام را بر کار حاکم نخواهم کرد به گزارش خبرگزمدیرکل دفتر شوراهای استانداری کردستان: شوراها تفکر شورایی داشته باشند / موفقیت شهردار در سایه شورای اسلامی کار
مدیرکل دفتر شوراهای استانداری کردستان شوراها تفکر شورایی داشته باشند موفقیت شهردار در سایه شورای اسلامی کارآمد و باتدبیر استمدیرکل دفتر امور شهری و شوراهای استانداری کردستان با تأکید بر تفکر شورایی از جانب شوراها گفت موفقیت شهردار در سایه شورای اسلامی کارآمد و باتدبیر است و اتفکر ایمنی نزد مدیریت و کارکنان فولا مبارکه به عنوان یک باور نهادینه شده است
تفکر ایمنی نزد مدیریت و کارکنان فولا مبارکه به عنوان یک باور نهادینه شده است نشست مشترک بازرسان کار استان اصفهان با مسؤلان ایمنی فولاد مبارکه با حضور رئیس اداره بازرسی اداره کل تعاون کار و رفاه اجتماعی استان رئیس اداره تعاون کار و رفاه اجتماعی شهرستان مبارکه سایر بازرسان کارپيروزي تفكر انقلاب اسلامي در عراق و سوريه علت اصلی تحرکات تروریستی منطقه
استانها شمال آذربایجان شرقی حجت الاسلام حسن زاده عنوان کرد پيروزي تفكر انقلاب اسلامي در عراق و سوريه علت اصلی تحرکات تروریستی منطقه تبریز – خبرگزاری مهر مشئول نمايندگي هوا فضاي سپاه پاسداران پيروزي تفكر انقلاب اسلامي در عراق و سوريه را اصلی ترین دلیل افزایش تحرکات تروریستیخسروپناه در گفتوگو با فارس: امام منهای شریعت به مسائل روز پاسخ نمیدهد/ مقصود از «شریعت اسلامی» در
خسروپناه در گفتوگو با فارس امام منهای شریعت به مسائل روز پاسخ نمیدهد مقصود از شریعت اسلامی در بیان رهبری همه دین استرئیس مؤسسه پژوهشی حکمت و فلسفه گفت امام ره شریعت را میشناسد و ضمناً با مسائل دنیای مدرن نیز سر و کار دارد اما مانند روشنفکران منهای شریعت اسلامی به مسائل روزبانک ها اصولی فکر نمی کنند و تفکرات آنان در راستای منافع ملت نیست
نماینده مردم شیراز در مجلس شورای اسلامی بانک ها اصولی فکر نمی کنند و تفکرات آنان در راستای منافع ملت نیست خبرگزاری پانا حسین ذوالانوار گفت متوسط باران ایران 220 میلی متر بوده که در دنیا متوسط باران حدود 500 میلی متر است ۱۳۹۳ سه شنبه ۱۰ تير ساعت 17 15 به گزارش خبرگزاری پانا-
دین و اندیشه
پربازدیدترینها