واضح آرشیو وب فارسی:مهر:
دین و اندیشه احمد مبلغی در کنفرانس علوم فقهی عمان؛
تشریح ساختار حقوق بشر با نگاه به اسلام/ سه نوع کرامت برای انسان متصور است
رئیس مرکز تحقیقات اسلامی مجلس در کنفرانس علوم فقهی با بیان اینکه ساختار حقوق بشر از نظر اسلام باید دارای دیدگاهی روشن و دقیق باشیم به گونه ای که این ساختار از سویی جامع و دربرگیرنده همه حقوق باشد و از سوی دیگر مبین وضعیت سلسله مراتبی فیمابین این حقوق بوده و اولویتها و جایگاه های هر طبقه را به درستی ارائه نماید.
به گزارش خبرگزاری مهر، حجت الاسلام والمسلمین احمد مبلغی رئیس مرکز تحقیقات مجلس شورای اسلامی در نهمین جلسه تخصصی کنفرانس علوم فقهی کشور عمان، ساختار پیشنهادی خود در زمینه حقوق بشر را براساس نگاه به اسلام ارائه داد و افزود: این ساختار پیشنهادی حاصل از یک تقسیم سه گانه شامل "حق پایه (حقی که زیرساخت همه حقوق است)"، "حقوق مقوم نسبت به کیان شخصی فرد" و "حقوق مقوم نسبت به شخصیت فرد" می باشد.
وی با اشاره به اینکه حق پایه، "حق کرامت" است و حقوق مقوم کیان شخصی انسان "حق حیات و حقوق وابسته به آن" است، گفت: دسته سوم که حقوق مقوم شخصیت است خود به سه دسته "حقوق شکل دهنده به هسته اصلی و اولی شخصیت" که حق اختیار و حق اندیشیدن می باشند"، "حقوق مربوط به زندگی خصوصی فرد" و "حقوق مربوط به زندگی عمومی فرد" تقسیم می شوند.
کرامت تقربی و کلامی
وی در بخشی دیگر از سخنرانی خود به انواع کرامت برای انسان پرداخت و گفت: سه نوع کرامت برای انسان متصور است که یکی عبارت از کرامت تکوینی است که فهم آن ماهیتی کلامی دارد و دو کرامت دیگر عبارت از کرامت تقربی و کرامت حقوقی هستند. در کرامت تقربی انسان با داشتن هر میزان از تقوا به خداوند تقرب پیدا می کند، در حالی که در کرامت حقوقی انسانها باید حقوقشان محفوظ بماند.
وی با اشاره به اینکه مرزهای این سه با یکدیگر را باید همواره ملحوظ داشت و به بررسی رابطه این سه با یکدیگر پرداخت گفت: گاه خلط هایی میان این سه رخ می دهد و گاه نیز برخی تصور می کنند که کرامت تقربی که عندالله است مبنای شکل گیری کرامت حقوقی می گردد که این مسائل نیازمند مطالعاتی دقیق و فقهی است.
رئیس دانشگاه مذاهب اسلامی در پایان سخنانش اظهار داشت: شواهد متقن و بسیاری در دست است که در اسلام فرد متقی جایگاه حقوقی ویژه جهت استیفای حقوق خود یا جایگاه ویژه جهت امتیازگیری حقوقی پیدا نکرده است و با دیگران مساوی بوده است.
۱۳۹۳/۱/۲۰ - ۱۱:۲۹
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 91]