محبوبترینها
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1842131383
درپاسخ به مخاطبین جام/ ازدواج فرزندان حضرت آدم علیه السلام چگونه بوده؟
واضح آرشیو وب فارسی:جام نیوز:
پرسمان؛
درپاسخ به مخاطبین جام/ ازدواج فرزندان حضرت آدم علیه السلام چگونه بوده؟
در عصر اوّل به خاطر ضرورتها، ازدواج خواهر و برادر حلال بوده و بعداً این امر ممنوع شده است.
به گزارش سرویس دینی جام نیوز، در پی درج نظری ذیل مطلب «ولایت فقیه چه فرقی با دیکتاتوری دارد؟» توسط یکی از بینندگان محترم سرویس دینی جام نیوز، ارائه توضیح و پاسخ ذیل ضروری به نظر می رسد.
این مخاطب محترم نوشته اند:انسانهای اولیه چون فرزندان حضرت آدم علیه السلام چگونه ازدواج نمودند؟ در این رابطه سه نظریه قابل توجه است که به بررسی آنها می پردازیم.
نظريّه اوّل: در عصر اوّل به خاطر ضرورتها، ازدواج خواهر و برادر حلال بوده و بعداً این امر ممنوع شده است.
نظريّه دوم: ازدواج میان خواهرو برادر از همان اول ممنوع بوده، به دليل روايات متعدّدى كه در اين زمينه موجود است و افزايش نسل انسان از طريق حوريان بهشتى يا جنّيان كه با فرزندان آدم ازدواج كردند، حاصل شده است.
نظريّه سوم: آدم، اوّلين انسان روى زمين نبوده و همانگونه كه كتب تاريخى و آثار يافت شده نشان مىدهد، قبل از او انسانهاى ديگرى هم بودند و در موقع خلقت آدم، نسل انسانهاى پيشين منقرض نشده بود؛ لذا بقاياى نسلهاى پيشين با فرزندان آدم ازدواج كردند و ازدواج فرزندان آدم با این گروه بوده است.
بررسى نظريّات:
طرفداران نظريّه اوّل براى اثبات مدّعاى خود به آيات قرآن و روايات استدلال مىكنند:
آيات:
آيه اوّل: «يا أَيُّهَا النَّاسُ إِنَّا خَلَقْناكُمْ مِنْ ذَكَرٍ وَ أُنْثى وَ جَعَلْناكُمْ شُعُوباً وَ قَبائِلَ لِتَعارَفُوا»؛[1]منظور از «ذَكَرٍ وَ أُنْثى» در آيه با توجه به قرائن، آدم و حوّا است و «شعوب» و قبائل ديگر از حضرت آدم و حوّا بوده است و ظاهر آيه نشان مىدهد در گسترش نسل بشر حوريّه و جن دخالتی نداشته اند، وچنین دخالتی خلاف ظاهر آیه است.
آيه دوم: «يا أَيُّهَا النَّاسُ اتَّقُوا رَبَّكُمُ الَّذِي خَلَقَكُمْ مِنْ نَفْسٍ واحِدَةٍ وَ خَلَقَ مِنْها زَوْجَها وَ بَثَّ مِنْهُما رِجالًا كَثِيراً وَ نِساءً».[2]
«بَثَّ» به معنى «منتشر ساخت» مىباشد، پس نسلها در طبقات مختلف از آدم و حوا بوجود آمده اند، يعنى تمام فرزندان آدم از يك پدر و مادر بودهاند و اگر پاى غیر آنها در میان بود، قرآن آن را مىفرمود، پس ظهور بدوى اين است كه نكاحى بين فرزندان آدم انجام شده است.
در کتاب«احتجاج»روایتی از امام سجاد علیه السلام آمده كه حضرت سجاد علیه السلام با مردی قرشی در این رابطه سخن می گفتند تا اینجا که امام فرمودند:«هابيل»،با «لوزا» خواهر همزاى«قابيل» ازدواج كرد و« قابيل»با«اقليما»، همزاى هابيل. مرد قرشى پرسيد: آيا هابيل و قابيل خواهران خود را حامله كردند؟
فرمود: آرى، مرد عرضه داشت: اينكه عمل مجوسيان امروز است، حضرت فرمود: مجوسيان اگر اين كار را مىكنند و ما آن را باطل مىدانيم براى اين است كه بعد از تحريم خدا، آن را انجام مىدهند، آن گاه اضافه نمودند: منكر اين مطلب نباش براى اينكه درستى اين عمل در آن روز و نادرستيش در امروز، حكم خدا است كه چنين جارى شده، مگر خداى تعالى همسر آدم را از خود او خلق نكرد؟ در عين حال مىبينيم كه او را بر وى حلال نمود، پس اين حكم شريعت آن روز فرزندان آدم و خاص آنان بوده و بعدها خداى تعالى حكم حرمتش را نازل فرمود ...[3]
اشکال: ازدواج با خواهر در همۀ شرایع ممنوع بوده و این خود بزرگترین دلیل بر نفی این نظریه است.
علامۀ طباطبایی(ره) در پاسخ به این اشکال می فرمایند:
و اما اينكه چنين ازدواجى در اسلام حرام است و به طورى كه حكايت شده در ساير شرايع نيز حرام و ممنوع بوده ضررى به اين نظريه نمىزند، براى اينكه تحريم حكمى است تشريعى، كه تابع مصالح و مفاسد است، نه حكمى تكوينى (نظير مستى آوردن شراب) و غير قابل تغيير، و زمام تشريع هم به دست خداى سبحان است، او هر چه بخواهد مىكند و هر حكمى بخواهد مىراند، چه مانعى دارد كه يك عمل را در روزى و روزگارى جايز و مباح كند، و در روزگارى ديگر حرام نمايد، در روزى كه جز تجويزش چارهاى نيست تجويز كند و در روزگارى ديگر كه اين ضرورت در كار نيست تحريم كند، ازدواج خواهر و برادر را در روزگارى كه تجويزش باعث شيوع فحشا و جريحهدار شدن عفت عمومى نمىشود تجويز كند و در روزگارى ديگر كه باعث اين محذور مىشود تحريم كند.
خواهى گفت كه تجويز چنين ازدواجى هم مخالف با فطرت بشر و همچنين، مخالف با شرايع انبيا است، كه آن نيز طبق فطرت است، هم چنان كه خداى عز و جل فرموده:« فَأَقِمْ وَجْهَكَ لِلدِّينِ حَنِيفاً فِطْرَتَ اللَّهِ الَّتِي فَطَرَ النَّاسَ عَلَيْها لا تَبْدِيلَ لِخَلْقِ اللَّهِ ذلِكَ الدِّينُ الْقَيِّمُ»[4]، و حاصل مفاد آيه اين است كه شرايع الهى همه مطابق با فطرت است و دين پايدار هم دينى است كه چنين باشد.
در پاسخ مىگوئيم: اين سخن كه ازدواج خواهر و برادر منافى با فطرت باشد درست نيست و فطرت، چنين ازدواجى را صرفا به خاطر اينكه ازدواج خواهر و برادر است نفى نمىكند و از آن تنفر ندارد، بلكه اگر نفى مىكند و اگر از آن تنفر دارد براى اين است كه باعث شيوع فحشا و منكرات مىشود و باعث مىگردد غريزۀ عفت باطل گردد و عفت عمومى لكهدار شود.
و پر واضح است كه شيوع فحشا به وسيله ازدواج خواهر و برادر در زمانى است كه جامعه گستردهاى از بشر وجود داشته باشد و اما در روزگارى كه در تمامى روى زمين غير از چند پسر و چند دختر از يك پدر و مادر وجود ندارند و از سوى ديگر مشيت خداى تعالى تعلق گرفته كه همين چند تن را زياد كند، و افرادى بسيار از آنان منشعب سازد، ديگر عنوان فحشا بر چنين ازدواجى منطبق و صادق نيست.[5]
دليل قول دوّم:
روايات متعددی مؤید نظریۀ دومند البته مضامین این روایات واحدنیست، دستهاى از روايات مىگويد ازدواج میان خواهر و برادر امری قبیح است و خدا اوليائش را از اين امر قبيح به وجود نمىآورد، ولى چگونگى ازدياد نسل را بيان نمىكند.[6] دستهاى دیگر از روايات مىگويد كه با حوريه ازدواج كردند.[7] ،دستهاى دیگر مىگويد كه با جنيّه ازدواج كردند.[8]و دستهاى دیگر از روايات مىگويد كه هم با حوريّه و هم با جنيّه ازدواج كردهاند.[9]
اين روايات متضافر و متعدد هستند و در كتب روائى و تفسير نقل شده و به حدى است كه علماء اهل سنت هم روايات ما را از طرق شيعه نقل كردهاند، از جمله تفسير المنار در ذيل آيه «وَ اتْلُ عَلَيْهِمْ نَبَأَ ابْنَيْ آدَمَ ...»[10] رواياتى را نقل مىكند، پس اين نظر در بين شيعه معروف بوده است و اهل سنّت هم مىدانستند.
ولى اين روايات، على رغم تكاثر و تضافر خالى از اشكال نيستند.
اشكال اوّل: آيا ممكن است فرزندان آدم با حوريهاى ازدواج كنند كه «جسمٌ نورى» و يا جنّيّهاى كه «جسمٌ نارى» در حالى كه از نظر جنس مخالف هم هستند.
لذا ممكن است انسان از غير همجنس براى لذت جسمانى استفاده كند؛ ولى فرزندى از این امر حاصل نمی شود.
اشكال دوم: اين روايات با هم متعارض هستند بعضى مىگويند صرفاً با حوريّه، بعضى مىگويند صرفاً با جنيّه و بعضى مىگويند با هردو ازدواج كردند..
قول سوم: نكاح ابناء آدم با نسل ديگرى از انسان بوده است، منتهى انسانهائى كه قبل از آدم بوده اند و هنوز منقرض نشده بودند. براى اين مطلب دو قرينه ذكر شده است.
1. اقوال مورّخين از جمله ناسخ التواريخ كه مىنويسند، قبل از آدم انسانها و تمدّنها و سلاطين متعدّدى بودهاند، و شايد قرآن هم در آيه «قالُوا أَ تَجْعَلُ فِيها مَنْ يُفْسِدُ فِيها وَ يَسْفِكُ الدِّماءَ» [11]به اين مساله اشاره داشته باشد، زيرا اگر انسانى قبل از آدم نبود، ملائكه از كجا مىدانستند كه او خون ريز است؟
2. علم امروز مىگويد كه انسانها از ميليونها سال پيش وجود داشتند در حاليكه هبوط آدم را به چندهزار سال قبل برمىگردانند.
بنابراين مطابق اين نظريّه قبل از آدم انسانهائى بودهاند و ما اوّلينانسان روى زمين نيستيم و دليلى نداريم كه تمام انسانهائى كه قبل از آدم بودهاند منقرض شده باشند. بنابراين ممكن است ازدواج فرزندان آدم با بقاياى انسانهاى پيشين صورت گرفته باشد.
نقد قول سوم:
درست است که این قول مشكل ازدواج حوريه با انسان را كه تولّد فرزند از آن ممكن نبود، حل مىكند؛ولی دلیل معتبری بر این قول وجود ندارد علاوه بر اینکه مشكل مخالفت با ظاهر كتاب اللَّه كه در قول دوم بود در این قول نیز به قوّت خويش باقى است.[12]
نتیجه بحث:
قول اوّل موافق ظاهر قرآن است و اشکال مهمی متوجه آن نیست و شاهد این قول دو روایت است كه دلالتش صريح بر ازدواج میان خواهران و برادران است، امّا با این حال سند این روایات معتبر نیست.
قول دوم دارای روايات متضافر که بعضی از طرق آن صحيح السند می باشند، همچنین موافق با شهرت و مخالف عامّه اند؛اما اشکال اساسی این قول مخالفت با ظاهر كتاب اللَّه است.
لذا می توان گفت: قول اول به خاطر موافقت با ظاهر قرآن مقدم بر قول دوم است.
-----------------------------------------------------------------
[1] .الحجرات/13.« اى مردم! ما شما را از يك مرد و زن آفريديم و شما را تيرهها و قبيلهها قرار داديم تا يكديگر را بشناسيد (اينها ملاك امتياز نيست،) گرامىترين شما نزد خداوند با تقواترين شماست خداوند دانا و آگاه است».
[2] .النساء/1.« اى مردم! از (مخالفت) پروردگارتان بپرهيزيد! همان كسى كه همه شما را از يك انسان آفريد و همسر او را (نيز) از جنس او خلق كرد و از آن دو، مردان و زنان فراوانى (در روى زمين) منتشر ساخت. و از خدايى بپرهيزيد كه (همگى به عظمت او معترفيد و) هنگامى كه چيزى از يكديگر مىخواهيد، نام او را مىبريد! (و نيز) (از قطع رابطه با) خويشاوندان خود، پرهيز كنيد! زيرا خداوند، مراقب شماست».
[3] . الإحتجاج، ج2، ص 315.
[4] .یونس/105.
[5] . ترجمه الميزان، ج4، ص: 229.
[6] . وسائل الشیعة،ج20،ص365.«عن زرارة قال: سئل ابوعبد اللَّه عليه السلام كيف بدو النسل فانّ عندنا اناساً يقولون ان اللَّه اوحى الى آدم ان يزوّج بناته من بنيه و انّ اصل هذا الخلق من الاخوة و الاخوات قال ابوعبد اللَّه عليه السلام: سبحان اللَّه و تعالى عن ذلك علوّاً كبيراً يقولون من يقول هذا انّ اللَّه جعل اصل صفوة خلقه و احبائه و انبيائه و رسله و المؤمنين و المؤمنات من حرام و لم يكن له من القدرة ما يخلقهم من الحلال و قد أخذ ميثاقهم على الحلال و الطهر الطاهر الطّيّب و اللَّه لقد نبّئت ان بعض البهائم ...».
[7] . همان.
[8] . همان،ح 6، باب 3 از ابواب محرّمات نسبيّه.
[9] . تفسير برهان، ذيل آيه 1 سوره نساء.
[10] . ج 4، ذيل آيه 27 سوره مائده.
[11] .البقرة/30.
[12] .کتاب النکاح، آیت الله مکارم شیرازی،ج1،ص130.
۲۲/۰۵/۱۳۹۴ - ۱۸:۰۰
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام نیوز]
[مشاهده در: www.jamnews.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 263]
صفحات پیشنهادی
درپاسخ به مخاطبین جام/ چرا رهبری دوره ای نیست؟
درپاسخ به مخاطبین جام چرا رهبری دوره ای نیست البته زماندار نبودن ولایت فقیه در صورتی است که شرایط و صلاحیت رهبری نیز وجود داشته باشد به گزارش سرویس دینی جام نیوز در پی درج نظری ذیل مطلب «در پاسخ به مخاطبین جام» توسط یکی از بینندگان محترم سرویس دینی جام نیوززیارت حضرت امیرالمومنین (علیه السلام) در روز یکشنبه
زیارت زیارت حضرت امیرالمومنین علیه السلام در روز یکشنبه زيارت اميرالمؤمنين عليه السلام به روايت آن كسى كه در بيدارى مشاهده كرد كه جناب صاحب الزمان عليه السلام آن حضرت را به اين كلمات زيارت كرد در روز يكشنبه كه روز آن حضرت است به گزارش سرویس دینی جام نیوز زيارتدرپاسخ به مخاطبین جام
درپاسخ به مخاطبین جام زبان اذکار وارده در روایات ربطی به ذاکر ندارد به گزارش سرویس دینی جام نیوز در پی درج نظری ذیل مطلب «ذکری برای جلوگیری از غیبت کردن» توسط یکی از بینندگان محترم سرویس دینی جام نیوز ارائه توضیح و پاسخ ذیل ضروری به نظر می رسد این مخاطب محتردرپاسخ به مخاطبین جام/ آيا عبور از جلو نمازگزار موجب بطلان نماز است؟
پرسمان درپاسخ به مخاطبین جام آيا عبور از جلو نمازگزار موجب بطلان نماز است نماز برقرارى ارتباط مستقيم با معبود است و مسلمان مؤمن در شبانه روز پنج مرتبه به عبادت و بندگى خالق خود مى پردازد به گزارش سرویس دینی جام نیوز در پی درج نظری ذیل مطلب «حکم خوردن نیم خورده حیوانات&مقتل الصادق علیه السلام
سوز دل مقتل الصادق علیه السلام آن حضرت را به سبب زهری که منصور دوانیقی به ایشان خورانیده بود چندان لاغر و باریك دید كه گویا هیچ چیز از آن بزرگوار نمانده جز سر نازنینش به گزارش سرویس دینی جام نیوز سید بن طاووس ره در کتاب شریف «مهج الدعوات» فصل «ادعیه امام صصوت/ شیعه واقعی از دیدگاه امام صادق عليه السلام
آیت الله مجتهدی تهرانی صوت شیعه واقعی از دیدگاه امام صادق عليه السلام کلیپ سخنرانی آیت الله مجتهدی تهرانی شیعه واقعی از دیدگاه امام صادق عليه السلام سرویس دینی جام نیوز دانلود لینک لینک ۲۰ ۰۵ ۱۳۹۴ - ۱۳ ۳۷مراسم شب شهادت امام صادق علیه السلام/ حاج محمود کریمی
شهادت 94 مراسم شب شهادت امام صادق علیه السلام حاج محمود کریمی برنامه چیذر جام دینی 501 لینک لینک لینک لینک ۲۰ ۰۵ ۱۳۹۴ - ۱۸ ۲۹معجزه رد الشمس چيست و چگونه اتفاق افتاد؟/ کرامتی از حضرت علی(ع)
پاسخ به سؤالات دینی معجزه رد الشمس چيست و چگونه اتفاق افتاد کرامتی از حضرت علی ع شناسهٔ خبر 2872253 - شنبه ۱۰ مرداد ۱۳۹۴ - ۱۷ ۱۹ دین و اندیشه > آیین ها و تشکل های مذهبی قضيه ردالشمس ممكن است برای برخی قابل هضم نباشد و بگويند چگونه ممكن است اين كره عظيم آسمانی از مسير گردشچگونگی تقابل ائمه با جریان های غالیانه از آغاز تا دوره امام صادق(علیه السلام) - بخش دوم و پایانی پرهیز اصحاب ا
چگونگی تقابل ائمه با جریان های غالیانه از آغاز تا دوره امام صادق علیه السلام - بخش دوم و پایانیپرهیز اصحاب از باورهای اباحی گری غالیان به نام تشیعدر یک طرف گروه هایی قرار داشتند که به تدریج و با گذشت زمان باورهای ابتدایی خویش را به فرقه های منسجم در دوره امام صادق علیه السلام تچگونگی تقابل ائمه با جریان های غالیانه از آغاز تا دوره امام صادق(علیه السلام) - بخش اول گرایش های غالیانه؛ پدی
چگونگی تقابل ائمه با جریان های غالیانه از آغاز تا دوره امام صادق علیه السلام - بخش اولگرایش های غالیانه پدیده ای نکوهش آمیز در جهان اسلامدر یک طرف گروه هایی قرار داشتند که به تدریج و با گذشت زمان باورهای ابتدایی خویش را به فرقه های منسجم در دوره امام صادق علیه السلام تبدیل کردصلوات بر امام صادق (علیه السلام)
ادعیه صلوات بر امام صادق علیه السلام اَللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى جَعْفَرِ بْنِ مُحَمَّدٍ الصَّادِقِ خَازِنِ الْعِلْمِ الدَّاعِي إِلَيْكَ بِالْحَقِّ النُّورِ الْمُبِينِ سرویس دینی جام نیوز صلوات بر جعفر بن محمد عليهما السلام امام صادق علیه السلام اَللَّهُمَّ صَآیا حضرت سلیمان(ع) با بلقیس ازدواج کرد؟
آیا حضرت سلیمان ع با بلقیس ازدواج کرد پس از اینکه بلقیس معجزات حضرت سلیمان را دید به خدای یکتا ایمان آورد به گزارش سرویس دینی جام نیوز خداوند داستان حضرت سلیمان ع و ملکه سبا را - بدون آنکه نامی از او ببرد - در سوره نمل ذکر کرده است البته بیشتر روایات و نقلهایفضايل امام جعفر صادق (علیه السلام)
امام صادق ع امام ششم شیعیان به مدت ۳۴ سال امامت کرد فضايل امام جعفر صادق علیه السلام شخصيت امام صادق ع به اندازهاي جامع و برجسته است كه افزون بر شيعيان عالمان و عارفان اهل تسنن نيز توجهي ويژه به آن حضرت داشته و برتري علمي و شخصيتي ايشان را ستوده و از آن حكايتها نقتوبه مرد گناهکار به دست امام صادق علیه السلام
فضائل امام صادق علیه السلام توبه مرد گناهکار به دست امام صادق علیه السلام موقعى كه به كوفه برگردى او بديدن تو خواهد آمد باو بگو جعفر بن محمّد عليه السّلام ميگويد هر چه از اين راه بدست آوردهاى رها كن من براى تو از طرف خدا بهشت را ضمانت ميكنم به گزارش سرویس دینی جام نیوز ابو بصاهل البیت علیهم السلام، پناهگاهی امن
حدیث اهل البیت علیهم السلام پناهگاهی امن همانا ولایت ما اهل البیت علیهم السلام برای شیعیان و دوستانمان پناهگاه امنی میباشد که سرویس دینی جام نیوز امام هادی علیه السلام می فرمایند همانا ولایت ما اهل البیت علیهم السلام برای شیعیان و دوستانمان پناهگاه ادر پاسخ به مخاطبین جام / ولایت فقیه چه فرقی با دیکتاتوری دارد؟
پرسمان در پاسخ به مخاطبین جام ولایت فقیه چه فرقی با دیکتاتوری دارد یکی از شرایط رهبری داشتن عدالت است به گزارش سرویس دینی جام نیوز در پی درج نظری ذیل مطلب «چرا رهبری دوره ای نیست » توسط یکی از بینندگان محترم سرویس دینی جام نیوز ارائه توضیح و پاسخ ذیل ضرورتوحید از منظر امام صادق علیه السلام
ناتوانی عقل از درک خداوند توحید از منظر امام صادق علیه السلام بندگان تا حدّ توان و طاقت مكلّفند يعنى بايد تا حدّى تلاش كنند كه به او يقين پيدا كنند و امر و نهى او را بشنوند و فرمان ببرند به گزارش سرویس دینی جام نیوز بیان امام صادق علیه السلام درباره میزان شناخت عقل انسان از-
دین و اندیشه
پربازدیدترینها