تور لحظه آخری
امروز : شنبه ، 8 اردیبهشت 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):شمار قطره هاى آبها و ستارگان آسمان و ذرات گردوغبار پراكنده در هوا وحركت مورچه برسنگ ب...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

بلومبارد

تبلیغات متنی

تریدینگ ویو

خرید اکانت اسپاتیفای

کاشت ابرو

لمینت دندان

ونداد کولر

لیست قیمت گوشی شیائومی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

دانلود سریال سووشون

دانلود فیلم

ناب مووی

تعمیر گیربکس اتوماتیک

دیزل ژنراتور موتور سازان

سرور اختصاصی ایران

سایت ایمالز

تور دبی

سایبان ماشین

جملات زیبا

دزدگیر منزل

ماربل شیت

تشریفات روناک

آموزش آرایشگری رایگان

طراحی سایت تهران سایت

آموزشگاه زبان

اجاره سند در شیراز

ترازوی آزمایشگاهی

رنگ استخری

فروش اقساطی کوییک

راهبند تبریز

ترازوی آزمایشگاهی

قطعات لیفتراک

وکیل تبریز

خرید اجاق گاز رومیزی

آموزش ارز دیجیتال در تهران

شاپیفای چیست

فروش اقساطی ایران خودرو

واردات از چین

قیمت نردبان تاشو

وکیل کرج

تعمیرات مک بوک

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

سیسمونی نوزاد

پراپ تریدینگ معتبر ایرانی

نهال گردو

صنعت نواز

پیچ و مهره

خرید اکانت اسپاتیفای

صنعت نواز

لوله پلی اتیلن

کرم ضد آفتاب لاکچری کوین SPF50

دانلود آهنگ

طراحی کاتالوگ فوری

واردات از چین

اجاره کولر

دفتر شکرگزاری

تسکین فوری درد بواسیر

دانلود کتاب صوتی

تعمیرات مک بوک

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1798230909




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

باديگاردي براي نظام


واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: باديگاردي براي نظام
«باديگارد» حاتمي‌کيا بدون شک پديده جشنواره سي و چهارم فجر است. اصلاً اگر کسي از جشنواره فجر امسال همين يک فيلم را ديده باشد، متوجه مي‌شود که اين فيلم يک ستاره است. از آن جنس ستاره‌هايي که هرچند سال يکبار در آسمان سينماي ايران ممکن است ديده شود. فيلم به‌رغم اسمش درباره يک باديگارد نيست.
نویسنده : محمدحسن صادق‌پور 


درباره يک محافظ است؛ محافظي که از شخص دفاع نمي‌کند، بلکه از شخصيت نظام دفاع مي‌کند. انقلابي بودن از سر و روي اين فيلم مي‌بارد. سوژه، شخصيت، روايت و حتي تصويربرداري و موسيقي‌پردازي فيلم در خدمت يک آرمان انقلابي هستند. آرمان گمشده‌اي که جنسش بي‌شباهت به آژانس شيشه‌اي دهه 70 نيست و حتي روايت و شخصيت‌پردازي‌اش هم شباهت زياد و در جاهايي نظير به نظير به آژانس شيشه‌اي دارد.
پرويز پرستويي در کنار حاتمي‌کياست که اوج مي‌گيرد. وقتي پرستويي را در «سيزده 59» سامان سالور، «مهمان داريم» عسکرپور يا مثلاً «امروز» رضاميرکريمي و بقيه ملودرام‌هايي که اخيراً در آنها بازي داشته است، مي‌بينيم، حسي مشحون از انفعال، سرخوردگي و تلخي را منتقل مي‌کند، اما بازي پرستويي با کارگرداني حاتمي‌کيا اوج مي‌گيرد و از او يک «مرد» واقعي مي‌سازد؛ مردي که قهرماني ستودني است و در جايي وراي تاريخ خود ايستاده است و حماسه مي‌آفريند. حال فرقي نمي‌کند اين مرد «حاج کاظم» آژانس شيشه‌اي باشد يا «حاج حيدر» باديگارد. موسيقي فيلم هم گويا تعمداً مي‌خواهد «باديگارد» را با فضاي آژانس شيشه‌اي پيوند دهد.
موسيقي متن زيباي فيلم يادآور نوستالژي‌هاي دهه 60 است. کارن همايونفر البته مي‌دانسته براي چه فيلم ارزشمندي موسيقي متن مي‌سازد و اقرار مي‌کند: «زيباترين موسيقي سينمايي‌ام را براي بهترين توليد حاتمي‌کيا ساخته‌ام.»
داستان پرکشش و تعليق فيلم هم سينماي ايران را به سهم خود از بي‌قصگي و سرگشتگي نجات داده است؛ سينماي چند پک دود، الفاظ رکيک و البته پايان باز. قصه و روايت خطي دلنشين باديگارد اما، ظرفي است که محتواي ويژه‌اي را در خود جاي داده است. محتوايي که بهترين تعريف براي آن «انقلابي» بودن است.
باديگارد، داستان سرتيم محافظتي به نام «حيدر ذبيحي» است. حاج حيدر «دلواپس» کيان انقلاب است و حضور شخصيت‌هايي بر مسندهاي مقدس جمهوري اسلامي که حتي ارزش محافظت فيزيکي را ندارند، او را مردد کرده است. حاج حيدر که از يکي از پلان‌هاي فيلم مي‌شود فهميد، زماني محافظ مقام معظم رهبري بوده است. ترجيح مي‌دهد براي مدتي محافظ شخصيت‌هاي سياسي نباشد و اين يعني شروع يک درگيري جديد. مهندس ميثم زرين با بازي بابک حميديان، دانشمند هسته‌اي است که حاج حيدر محافظت از او را مي‌پذيرد و اين تازه اول تنش است.
اولين برخورد ميثم زرين با حاج حيدر زماني رقم مي‌خورد که گروهي از بازرسان خارجي براي بازديد از تأسيسات هسته‌اي به ايران آمده‌اند و برخي جوانان حزب‌اللهي سوار بر موتور با بلند کردن پلاکاردهايي اين هيئت اعزامي را دوره مي‌کنند؛ هيئتي که حاج حيدر سرتيم محافظت آنان است. اينجا تازه لحظه اول ترديد است. مهندس زرين از حاج حيدر سؤال مي‌کند: «خيبري هستي يا موتوري؟!»
اينجاست که کارگردان خودش را لو مي‌دهد. حاتمي‌کيا ديگر عيان مي‌گويد که حرف فيلمش از جنس آژانس شيشه‌اي است. حتماً اين ديالوگ معروف را به خاطر داريد: «حاج کاظم: تلفن بزن.
اصغر: به کي؟
حاج کاظم: به همون موتوريا.
اصغر:که چي بشه؟
حاج کاظم: بگو برن.
اصغر: برن؟ حاجي اونا به خاطر تو و عباس اومدن.
حاج کاظم: دود اون موتوريا امثال من و عباس رو خفه مي‌کنه. لطف کنن تشريف ببرن.
اصغر: حالا چي بهشون بگم؟
حاج کاظم: بگو نسخه فقط و فقط براي من پيچيده شده. من خيبريم. اهل ني، هور، آب، خيبري ساکته، دود نداره، سوز داره.»
اما گويا حاج کاظم مدل 92 - همان حاج حيدر- اين بار در خيبري يا موتوري بودن مردد شده است. مهندس زرين دو بار اين سؤال را در فيلم از حاج حيدر مي‌پرسد، اما پاسخي نمي‌گيرد.
حيدر «باديگارد» به قول خودش بعد از سال‌ها براي محافظت از دانشمند، «موتوري» مي‌شود و شايد اينجا نقطه‌اي است که حاتمي‌کيا اعتراف مي‌کند: مي‌شود هم «موتوري» بود، هم «خيبري».  «باديگارد» البته با خرده روايت‌هايي در سراسر فيلم فربه‌تر هم مي‌شود؛ از کشاکش همکار جوان حاج حيدر با شغلش که ترديد جوان امروز را براي ايستادن پاي آرمان خود نشان مي‌دهد تا زندگي شخصي دانشمند هسته‌اي و کشمکش ميان ماندن در کشور يا رفتن به خارج.
و اما ابراهيم حاتمي‌کيا جشنواره گريز است و فرزند زمان خود. نه سفارشي‌ساز است و نه همچون عرفان‌گرايان براي دل خود فيلم مي‌سازد، نه مانند جشنواره‌سازان براي جايزه دست به دوربين مي‌برد و نه چون مقواسازان به هر قيمتي به جذب توده به فيلمش راضي مي‌شود. حاتمي‌کيا در اکنون سينماي ايران و ساختار حاکم بر آن جايي ندارد. طبيعي است يک فيلمساز خانه به دوش که دردش، درد «مردمي» است که «انقلاب» کرده‌اند، جشنواره‌پسند نيست.
بايد منتظر بود و نگاه کرد. سيمرغ نگرفتن «باديگارد» حاتمي‌کيا فرض محتمل است و سيمرغ گرفتنش فرض بعيدي است که تحقق آن مساوي است با بارقه‌هاي اميد در اصلاح نگاه سينماي ايران؛ نگاهي که شايد بتواند جشنواره را با مناسبت و رسالت فراموش شده‌اش – فجر- پيوندي دوباره دهد.

منبع : روزنامه جوان



تاریخ انتشار: ۱۹ بهمن ۱۳۹۴ - ۱۹:۴۹





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[مشاهده در: www.javanonline.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 28]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


فرهنگ و هنر

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن