محبوبترینها
سررسید تبلیغاتی 1404 چگونه میتواند برندینگ کسبوکارتان را تقویت کند؟
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1852700522
فجیعترین حالتی که انسان به آن گرفتار می شود چیست؟
واضح آرشیو وب فارسی:جام نیوز:
آیت الله حاج آقا مجتبی تهرانی:
فجیعترین حالتی که انسان به آن گرفتار می شود چیست؟
کبر فجیعترین حالتی است که انسان به آن گرفتار میشود و اولین خونی که به ناحق در طول تاریخ بشریت ریخته شد از کبر بود و کفر و حسد کفار به پیامبر عظیم الشان(ص) اسلام از کبرشان ناشی میشد.
به گزارش سرویس دینی جام نیوز، متن زیر چکیده هفتمین جلسه از بحث حسد از سلسله مباحث اخلاق مرحوم آیت الله العظمی آقامجتبی تهرانی است که فایل صوتی آن در سایت دفتر حفظ و نشر آثار وی، موجود است.
بسم الله الرحمن الرحیم
قال امام المجتبی علیه السلام: «هلاک الناس فی ثلاث: الکبر،الحرص، الحسد. الکبر به هلاک الدین و به لعن ابلیس. الحرص عدو النفس و به اخرج آدم من الجنة. الحسد رائدالسوء و به قتل قابیل هابیل» امام حسن مجتبی علیه السلام فرمودند: هلاکت و نابودی مردم در سه چیز است: کبر و حرص و حسد. تکبر که به سبب آن دین از بین می رود و به واسطه آن، ابلیس، مورد لعنت قرار گرفت. حرص که دشمن جان آدمی است و به واسطه آن آدم از بهشت خارج شد. حسد که سر رشته ی بدی است و به واسطه آن هابیل، قابیل را کشت.
در ۶ هفته قبل درباره رذیله ی حسد صحبت کردیم و بعد از توضیحی اجمالی و به بیان آثار فردی و اجتماعی و ابعاد این خصلت ناپسند پرداختیم و برخی از ریشه های آنرا بیان کردیم. تا به اینجای کار ۶ مورد از منشا های بروز و ظهور این حالت درونی را بیان کردیم. برای مثال: حس انحصار طلبی، خصومت شخصی، خبث نفس، تعزز، کبر و ...
بحث کردیم که کبر فجیع ترین حالتی است که انسان به آن گرفتار می شود و اولین خونی که به ناحق در طول تاریخ بشریت ریخته شد از کبر بود و کفر و حسد کفار به پیامبر عظیم الشان ما از کبرشان ناشی می شد و مثال هایی از این دست. بعلاوه، همانطور که هر هفته در حدیث ابتدای بحث هم می خوانیم سه چیز از اصول کفر شمرده می شوند: کبر، حرص و حسد؛ که کبر و حرص خودشان گاهی منشا حسد و فساد می شوند.
هفتمین ریشه حسد: «تعجب» ؛ یعنی حسود، فردی را که متنعم به نعمتی شده از خود پایین تر میدیده، و آن نعمت را با مرتبه فرد متناسب نمی بیند. مثلا می گوید «این لقمه به دهان آن فرد بزرگی می کند» یا «آن نعمت، لباسی ست که به قامت او زار می زند» و مشابه این تعبیرات. همین افکار باعت بروز حسادت می شود و دلش می خواهد آن نعمت از او زایل شود.
علمای اخلاق می گویند اینکه اقوام پیشین به پیامبران حسادت می کردند ریشه در همین مساله دارد. که، مردم، پیامبرانی که مبعوث می شدند را ازخود پایین تر می دیدند و به چشم افرادی بی مال و مکنت و بی سواد و ... نگاه می کردند و می گفتند این افراد بی سر و پا (نعوذ بالله) و مقام پیامبری؟! حاشا و کلا!
در سوره یس آمده : «قالوا ما انتم الا بشر مثلنا و ما انزل الرحمن من شیئ ان انتم الا تکذبون» این افراد نمی خواستند خودفروشی کنند! بلکه می گویند شما یک آدمهایی مثل ما هستید! چطور ممکن است افراد کوچکی مثل ما و شما به مقام دریافت وحی و .. برسد؟ برخی از واکنش اقوام به مبعوث شدن پیامبران هم ناشی از کبر مردم است که نباید با این قسم خلط شود.
ریشه هشتم حسد: «حرص» است که یک حال روحی نسبت به امور مادیست که منشا آن در حالت کلی حب دنیاست و در این حالت جهل و حماقت است و فرد هر چه مال و منال جمع می کند هم اغنا نمیشود و حد یقفی ندارد. در مقابل حالت قناعت قرار می گیرد. مثل جهنم، مدام، «هل من مزید» میگوید. در مواردی که حرص منجر به حسد می شود اینطور است که فرد دچار حالتیست که هر چه میبیند می خواهد. اگر نعمتی را دست کسی ببیند، بدون اینکه زوال نعمت از آن شخص برایش موضوعیت داشته باشد چون آن نعمت را برای خودش می خواهد، عملا برای محقق شدن خواسته وی باید نعمت از او زایل شده و به حسود برسد. (فرق انحصار طلبی و حرص در این است که در اولی حسود، برایش مهم است که دیگری نعمتی را نداشته باشد و حتی اگر خودش هم داشته باشد میخواهد از او زایل شود. اما در دومی شخص برایش مهم نیست که محسود نعمتی را دارد یا ندارد، داشته باشد یا نداشته باشد. برایش این مهم است که آن نعمت را از آن خود کند و خودش هم داشته باشد و حتی اگر خودش داشته باشد کس دیگری هم داشته باشد(مثل پول) میخواهد سهم خودش را مدام بیشتر کند)
گفتیم حرصی که منشا حسد باشد از حماقت و جهل ناشی می شود. چرا؟ چون هیچ شخص عاقلی نیست که حتی احتمال دهد که بشود تمام مال و منال دنیا برای او باشد. این امر محال عادی ست. و اگر کسی فکر کند که می شود این اتفاق برایش بیفتد نشان از حماقت او دارد. ثانیا فرض محال کنیم که همه ی مال دنیا برای شخص حریص بشود. اما اصلا می تواند از تمام مواهب مادی که نصیبش شده بهره ببرد؟ قطعا نه! محال عقلی است. پس حسدش از حرص نشئت گرفته و حرصش از حماقت و جهلش. لذا اگر کسی عقلش خوب کار بکند (حتی فقط عقل معاش، و نه عقل معاد) از این قسم از رذیله در امان خواهد بود.
اگر انسان به برخی از این ۸ ریشه که برای حسد برشمردیم مبتلا باشد، خواه ناخواه دشمنی اش با محسود عیان می شود. بعلاوه، حتی اگر منشا حسد عداوت نباشد، خود حسد باعث بروز عداوت می شود. در عداوت، شخص می خواهد هم نعمت از کسی گرفته شود و هم بلا و مصیبتی به وی عارض شود. مثلا حسود به مال محسود حسادت می کند. هم می خواهد او بی پول شود و هم اگر پایش بشکند یا فرزندش را از دست دهد یا ... حسود خوشحال می شود. چه می شود که انسان مبتلا به حسد می شود؟
«حب» انسان با انسان دیگری در بهره گیری از چیزی برخورد داشته باشد. فرض کنید سود یا منفعت محدودی باشد که دو نفر بتوانند بطور هم زمان از آن بهره مند شوند. در اینجاست که حسد می تواند بروز پیدا کند. توجه داریم که اگر این نعمت نامحدود باشد، افراد همدیگر را مزاحم بهره گیری از آن نعمت نمی بینند. پس در این مورد حب به دنیا و امور مادی یا بطور مستقیم عامل ابتلا به حسد می شود یا با یک واسطه. چه موقع حب به امور مادی مستقیم باعث حسد می شود؟ وقتی که مثلا دو نفر به دنبال یک پول هستند. با یک مقام و منصب.
چه موقع حب به دنیا با یک واسطه غیر مادی منجر به حسد می شود؟ فرض کنید آدمی به دنبال کسب علم، تقوا، فلسفه، فقه و این دست مسائل باشد. همه ی اینها که نام بردیم از امور لایتناهی ست. کسب علم تمام شدنی نیست، تقوا محدود نیست و... و به سبب نامحدود بودنشان در حالت کلی تزاحم ایجاد نمی شود. اما اگر همین علم وسیله ای باشد برای رسیدن به یک امر دنیایی مثل مقام، دیگر برای کسب علم هم می خواهد که دیگری آن علم را کسب نکند که فقط در اختیار او باشد. پس همان علم که بطور کلی نامحدود است حالا محدودیت دارد. محبوب اصلی دنیاست که امور غیر دنیایی وسیله ی رسیدن به آن قرار گرفته اند. پس برای این است که می گویند دنیا دار تزاحم است. چون محدود است.
حالا اگر محبوب مادی نباشد، یعنی مثلا خود علم را دوست دارد، و علم هم که محدود نیست، پس هیچ حسادتی ایجاد نخواهد شد. اگر دو نفر همزمان به امری علم داشته باشند، در صورتی که حب به علم، حب به امری دنیایی را در پی نداشته باشد، دانستن چیزی که ما میدانیم توسط دیگری چیزی از دانش ما کم نمی کند، و نه تنها کم نمی کند، که، عالم در پی آنست که دانش خود را انفاق هم بکند و همین انفاق نه تنها برایش لذت بخش است، بلکه دانشش را نافذ هم می کند.
حب به دنیا چشم دل را کور می کند و باعث می شود که انسان هدفی که برای خود می گذارد را اشتباه در نظر بگیرد و به جای هدفگیری بی نهایت به محدود دل ببندد و راضی شود و همین که هدفش به دنیای محدود، محدود شد، حسد هم ریشه می دواند.
همانطور که محبوب دنیایی را که منجر به حسد می شد به دو قسم مستقیم و با واسطه تقسیم بندی کردیم، درباره حب به نامحدود و معرفت الله را هم می توانیم به دو دسته تقسیم کنیم. ۱- مستقیم در پی معرفت الله باشد. ۲- یک چیز مثل علم را جویا باشد که به واسطه آن به معرفت الهی دست یابد و صفات و اسماء خدا را دریابد.
بی سبب نیست که در اولیای خدا و ائمه ی اطهار به هیچ وجه رذیله حسد دیده نمی شود. دل به دیدار خدا بسته اند و خدا نامحدود است و طلب رسیدن به او حتی اگر از سوی همه ابناء بشر باشد نیز تزاحمی ایجاد نمی کند. من تماشای تو می کردم و غافل بودم/ کز تماشای تو جمعی به تماشای من است. مهر
۱۰/۰۱/۱۳۹۴ - ۱۹:۴۵
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام نیوز]
[مشاهده در: www.jamnews.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 118]
صفحات پیشنهادی
کبر فجیعترین حالتی است که انسان به آن گرفتار میشود
آیتالله العظمی آقامجتبی تهرانی کبر فجیعترین حالتی است که انسان به آن گرفتار میشود شناسهٔ خبر 2524238 یکشنبه ۹ فروردین ۱۳۹۴ - ۱۱ ۴۳ دین و اندیشه > اندیشمندان کبر فجیعترین حالتی است که انسان به آن گرفتار میشود و اولین خونی که به ناحق در طول تاریخ بشریت ریخته شد از کبر بودصله رحمی که انسان در آن گرفتار گناه شود اصلاً جایز نیست
توصیه آیت الله جاودان برای مراقبه نوروزی صله رحمی که انسان در آن گرفتار گناه شود اصلاً جایز نیست شناسهٔ خبر 2521563 جمعه ۲۹ اسفند ۱۳۹۳ - ۰۸ ۴۳ دین و اندیشه > آیین ها و تشکل های مذهبی آیت الله جاودان گفت صله رحم جزء واجبات درجه اول است و قطع رحم جزء گناهان بسیار بزرگ است باسجده بسیار انسان را بهشتی میکند
آیتالله جوادی آملی سجده بسیار انسان را بهشتی میکند آیتالله جوادی آملی از جمله کسانی است که به طور مفصل درباره حکمت و فلسفه اعمال عبادی دین مبین اسلام سخن گفته است به گزارش سرویس دینی جام نیوز واژه «عبادت» در اصل به نظر بسیارى از واژه شناسان به معناىانسان عاقل لحظه برگشت به الله را عيد میداند
پای درس اخلاق آیتالله جوادیآملی انسان عاقل لحظه برگشت به الله را عيد میداند شناسهٔ خبر 2524164 یکشنبه ۹ فروردین ۱۳۹۴ - ۱۰ ۲۵ دین و اندیشه > اندیشمندان آیتالله جوادیآملی در درس اخلاق خود گفت حضرت امير ع فرمود هر روزی که به مولايت برگشتی و گناه نکردی آن روز عيد شماست اوجود حضرت زهرا(س) نشان میدهد که جنسیت در کمال انسانی نقشی ندارد
یادداشت وجود حضرت زهرا س نشان میدهد که جنسیت در کمال انسانی نقشی ندارد شناسهٔ خبر 2520399 چهارشنبه ۵ فروردین ۱۳۹۴ - ۱۰ ۳۸ دین و اندیشه > اندیشمندان وجود حضرت فاطمۀ زهرا به عنوان یک بانوی معصوم نشان می دهد که جنسیت در کمال انسانی و ازجمله انسان کامل بودن نقشی ندارد یک باننماز انسان را به اوج میرساند
دوشنبه ۱۸ اسفند ۱۳۹۳ - ۱۵ ۰۶ رئیس مرکز تخصصی نماز گفت نماز فعالیتی تکراری نیست و حرکتی پویاست که انسان را به اوج میبرد به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا منطقه کردستان حجتالاسلام کفیل در همایش تجلیل از فعالان کانونهای فرهنگی هنری مساجد استان کردستان اظهار کردکتاب انسان کامل در متون عرفانی اسلامی منتشر میشود
کتاب انسان کامل در متون عرفانی اسلامی منتشر میشود شناسهٔ خبر 2521096 یکشنبه ۹ فروردین ۱۳۹۴ - ۱۱ ۲۹ دین و اندیشه > سایر دکتر سید ابوالحسن مخزن موسوی در کتاب انسان کامل در متون عرفانی اسلامی به دیدگاه علما و عرفا و اندیشمندان شرق شناس درباره انسان کامل می پردازد به گزارش خبرانفاق انسان را در دنیا استوار و محکم میکند
حضرت آیتالله جوادی آملی تشریح کرد انفاق انسان را در دنیا استوار و محکم میکند انفاق در دنیا فقط ثواب اخروی ندارد بلکه انفاق در دنیا مانند آب ریختن انسان پای درخت خود است که این درخت خشک نشود و ریشهاش بیشتر در زمین فرو برود و محکم شود تا در ناملایمات و سختیها دنیا نشکند  پای درس اخلاق آیتالله جوادی آملی فلسفه سلام آخر نماز چیست/ سجده بسیار انسان را بهشتی میکند
پای درس اخلاق آیتالله جوادی آملیفلسفه سلام آخر نماز چیست سجده بسیار انسان را بهشتی میکندآیتالله جوادی آملی مفسر قرآن کریم میگوید کسی که در نماز حواسش پیش غیرخدا و متوجه زندگی است چگونه به خود اجازه میدهد در پایان نماز بگوید السلام علیکم و رحمةالله به گزارش خبرنگار آیینپارهآجر چیست و به چه دردی میخورد؟
چهارشنبه ۲۰ اسفند ۱۳۹۳ - ۱۶ ۳۵ خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا - طنز روز رضا ساکی پارهآجر همان طور که از نامش پیداست آجری است که پاره شده است یعنی به دو نیم تقسیم شده است پارهآجر کارکردهای گوناگونی دارد کارکرد اصلیاش در بنایی است وقتی که داریم دیوار میچینیم و به انتهای دهستههای مردمی تذکر لسانی امربهمعروف و نهیازمنکر سازماندهی میشوند
چهارشنبه ۲۰ اسفند ۱۳۹۳ - ۱۶ ۵۰ معاون تشکلهای مردمی ستاد احیاء امر به معروف و نهی از منکر مرکز گفت در سال 94 هستههای مردمی امر به معروف و نهی از منکر را با حضور داوطلبانه مردم سازماندهی میکنیم تا امر به معروف و نهی از منکر به روش تذکر لسانی تحقق یابد به گزارش گروه دریافت خبرپارهآجـر چیست و به چـه دردی میخـورد؟!
پارهآجـر چیست و به چـه دردی میخـورد پارهآجر همان طور که از نامش پیداست آجری است که پاره شده است یعنی به دو نیم تقسیم شده است پارهآجر کارکردهای گوناگونی دارد کارکرد اصلیاش در بنایی است وقتی که داریم دیوار میچینیم و به انتهای دیوار میرسیم گاهی آجر کامل جا نمیشود و بهمقام علمی «فهیم بایراکتاروویچ» ايرانشناس صربی تجليل میشود
رایزن فرهنگی ایران در صربستان مقام علمی فهیم بایراکتاروویچ ايرانشناس صربی تجليل میشود شناسهٔ خبر 2516836 پنجشنبه ۲۱ اسفند ۱۳۹۳ - ۱۲ ۰۹ دین و اندیشه > اندیشمندان محمود شالوئی رایزن فرهنگی كشورمان در صربستان از برگزاری مراسم تجليل از مقام علمی مرحوم فهیم بایراکتاروویچ احکم خندیدن زن در برابر نامحرم چیست؟
احکام حکم خندیدن زن در برابر نامحرم چیست شنیدن صدای خنده زن- بدون ریبه- در صورتی که معرضیت برای فتنه نداشته باشد جایز است اگر چه احتیاط خوب است به گزارش سرویس دینی جام نیوز یکی از سوالات مطرح در خصوص رابطه با نامحرم اینکه الف حکم خندیدن زن در برابر نامحرم چیست ب شنیدن صداحضرت فاطمه(س) فرزندان خود را چگونه تربیت میکردند؟
چهارشنبه ۵ فروردین ۱۳۹۴ - ۰۳ ۲۷ معاون فرهنگی حوزه علمیه خواهران یزد گفت نکته بسیار مهم روانشناسی که حضرت زهرا س در مورد تربیت فرزندانشان بکار میبردند نشان دادن الگوی عملی در این باره بود مریم حسنپور در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا منطقه یزد در رابطهدانشگاه کمبریج دورههای اسلامی را به صورت آنلاین برگزار میکند
دانشگاه کمبریج دورههای اسلامی را به صورت آنلاین برگزار میکند شناسهٔ خبر 2520156 چهارشنبه ۵ فروردین ۱۳۹۴ - ۱۰ ۵۱ دین و اندیشه > اسلام در جهان دانشگاه کمبریج دوره های دروس اسلامی را برای بهره مندی علاقه مندان به صورت آنلاین برگزار می کند به گزارش خبرگزاری مهر به نقل ازهویت و شخصیت جامعه در رهبری جلوه میکند
آیتالله اراکی هویت و شخصیت جامعه در رهبری جلوه میکند شناسهٔ خبر 2516395 چهارشنبه ۲۰ اسفند ۱۳۹۳ - ۱۴ ۵۴ دین و اندیشه > اندیشمندان دبیرکل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلای با بیان اینکه یکی از نعمتهای الهی رهبر صالح است اظهار داشت اگر از رهبری صالح نافرمانی شود این نعمت از مردم-
دین و اندیشه
پربازدیدترینها