محبوبترینها
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
در خرید پارچه برزنتی به چه نکاتی باید توجه کنیم؟
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1830170682
سند و تفسیر دعای «أللَّهُمَّ کُنْ لِوَلِیِّکَ الْحجّة بن الحسن...» چیست؟
واضح آرشیو وب فارسی:جام نیوز:
دعای سلامتی حضرت؛
سند و تفسیر دعای «أللَّهُمَّ کُنْ لِوَلِیِّکَ الْحجّة بن الحسن...» چیست؟
این دعای شریف با تفاوتهای اندکی در عبارت، در منابع مختلف روایی(از جمله کتاب کافی) ذکر شده که مناسب است برای سلامتی امام زمان(عج) خوانده شود.
سرویس دینی جام نیوز؛
پرسش
آیا دعای سلامتی امام زمان(عج) «أللَّهُمَّ کُنْ لِوَلِیِّکَ الْحجّة بن الحسن، صَلَوَاتُکَ عَلَیْهِ وَ عَلی آبَائِهِ...» دارای سند است؟ در کدام منابع قدیمی آمده است؟ و منظور از اینکه «خداوند ولیّ ایشان است» چیست؟
پاسخ اجمالی
این دعای شریف با تفاوتهای اندکی در عبارت، در منابع مختلف روایی(از جمله کتاب کافی) ذکر شده که مناسب است برای سلامتی امام زمان(عج) خوانده شود.
بهطور کلی؛ فقرههای این دعا، بیانگر ایمان و اخلاص شیعه منتظر نسبت به امام غایبش بوده و نشان از سوز هجران او نسبت به محبوبش دارد.
پاسخ تفصیلی
یکی از مهمترین وظایفی که شیعه در عصر غیبت و انتظار، بر عهده دارد، دعا برای تعجیل فرج و ظهور حضرت مهدی و سلامتی حضرتشان است. البتّه دعا در اینباره، همچون دیگر موارد، به هر زبان و بیانی که باشد مقبول درگاه الهی خواهد بود و آنچه مهمّ است، روح دعا و شرایط کیفی آن است که فراوان بدان توصیه شده است.
در این میان، ارزش دو چندان ادعیه مأثوره (که از زبان مبارک اهل بیت(ع) صادر شدهاند) بر احدی از شیعیان پوشیده نیست. یکی از این دعاها؛ دعای معروفی است که برای سلامتی امام زمان(عج) در منابع مختلف، با اندکی تفاوت، نقل شده است:
الف. کلینی در «کافی» از محمد بن عیسی از صالحان(معصومان بدون آنکه از معصوم خاصّی نام برده باشد).[1]
ظاهراً بین کلینی و محمد بن عیسی بن عُبَید، راویانی وجود دارند که به قرینه حذف شدهاند[2] که عبارتند از: احمد بن محمد عاصمی، علی بن حسن بن علی بن فَضّال.
کلینی این دعا را برای شب بیست و سوّم ماه رمضان نقل کرده اما گفته که در تمام ماه رمضان و همچنین در تمام لحظات عمر، خواندن این دعا مناسب است.[3]
ب. سید بن طاووس در «اقبال الاعمال»، از جمعی از اصحاب خود، از جمله ابن ابی قُرّه و او به اسنادش از علی بن حسن بن علی بن فضّال و او از محمد بن عیسی بن عُبَید، او نیز به اسنادش از معصومان(ع).[4]
ایشان نیز این دعا را به طور خاص برای شب بیست و سوّم ماه رمضان نقل کرده و سپس آنرا به تمام این ماه و نیز همه لحظات تعمیم داده است.
ج. کفعمی در «المصباح»[5] و «البلد الامین»[6] بدون سند آورده است.
د. کفعمی در «البلد الامین»، تحت عنوان دعای کنزالعرش، به طور مرسل از پیامبر خدا(ص).[7]
با بررسی این طرق، به این نتیجه میرسیم که دو طریق اول، صحیح است، و درباره دو طریق آخر نیز با اینکه این دعا ضمن یک دعای طولانی ذکر شده است، باید گفت علیرغم عدم ذکر سند، وثاقت و اعتبار مؤلف میتواند در اعتبار و پذیرش روایت مؤثر باشد.
میان عبارتهای این دعا که در منابع روایی و ادعیه آمده؛ با آنچه در میان عموم شیعیان متداول است، چند اختلاف عمده وجود دارد:
در برخی منابع - از جمله کافی - ابتدای این دعا چنین است: «اللَّهُمَّ کُنْ لِوَلِیِّکَ فُلَانِ بْنِ فُلَانٍ»؛[8] اگرچه در این متن، نام شریف امام زمان(عج) به صراحت ذکر نشده است. امّا با توجّه به متن و سند این دعا، مسلّم است که مراد از عبارت کنایی «فلان بن فلان»، حضرتشان میباشد که اکنون با عبارت «الحجة بن الحسن» بیان میشود.
در همین راستا، کفعمی و سیّد بن طاووس؛ این عبارات را جایگزین عبارت کنایی «فلان بن فلان» کردهاند:
«اللَّهُمَّ کُنْ لِوَلِیِّکَ الْقَائِمِ بِأَمْرِکَ الْحُجَّةِ مُحَمَّدِ بْنِ الْحَسَنِ الْمَهْدِی»[9] و «اللَّهُمَّ کُنْ لِوَلِیِّکَ مُحَمَّدِ بْنِ الْحَسَنِ الْمَهْدِی».[10]
تفاوت دیگری نیز وجود دارد که در روایت کافی، واژه «وَ عَوناً» نیز قبل از واژه «وَ عَیناً» وجود دارد و همچنین واژه «وَ قَائِداً» جابجا شده که هر دو ممکن است ناشی از اختلاف نسخه بوده و تأثیر چندانی بر معنا نمیگذارد.
شرح مختصر دعای سلامتی امام زمان(عج)
بهطور کلی؛ فقرههای این دعا، بیانگر ایمان و اخلاص شیعه منتظر نسبت به امام غایبش بوده و نشان از سوز هجران او نسبت به محبوبش دارد.
در این بخش به ترجمه و توضیح این دعای شریف؛ بر طبق نسخهای که خواندن آن معروف است، میپردازیم:
1. «اللَّهُمَّ کُنْ لِوَلِیِّک َ الْحُجَّةِ بن الحَسَن ـ صَلَواتُک علیه و علی آبائه ـ فی هذه السّاعَةِ و فی کُلّ ساعَة».
«حجّت»، در ادبیّات دینی از جمله در قرآن کریم[11] به معنای خاصّی آمده که عبارت است از هر چیز که خداوند متعال، به وسیله آن، بر بندگان خویش احتجاج کرده و عقاب و ثواب خود را با آن تحکیم بخشد.[12]
«الحجّة بن الحسن» در دعا اشاره به این حقیقت دارد که حضرت مهدی(عج)، فرزند امام حسن عسکری(ع) خاتم الحجج و یا آخرین حجّت معصوم الهی بر بندگان است.
بنابراین، ترجمه این فراز از دعا چنین میباشد: «خدایا! برای دوستت حجّة بن الحسن ـ که درودت بر او و پدرانش باد ـ در این ساعت و در تمام ساعات چنین باش...».
2. «وَلِیّاً»: ولیّ در کلام عرب، به معنای سرپرست و متولّی است. گاهی هم ولیّ به معنای دوست و در مقابل دشمن قرار میگیرد. در برخی موارد ولیّ به معنای یاری کننده هم آمده است[13] و یکی از اسمای الهی نیز «ولیّ المؤمنین» میباشد. [14]
به هر حال، قدر مشترک معنای ولی در اینجا یاری و سرپرستی و کفایت امور است؛ پس مراد از این فراز چنین است:
«خدایا! یار و یاور و سرپرست آنحضرت باش».
3. «وَ حَافِظاً»: معنای حفظ و محافظت، کاملاً روشن است؛ یعنی: پروردگارا! نگهدارنده آنحضرت، [از بلایا و آفات زمینی و آسمانی] باش.
4. «وَ قَائِداً»: یعنی؛ پیشوا، رهبر و راهنما.[15] این جا مراد، آن است که: پروردگارا! تو خود، راهنما و راهبرش باش.
5. «وَ نَاصِراً»: از مادّه نصر، به معنای نصرت و یاری است.[16] در برخی مصادر، عبارت «وَ عَوناً» آمده، که به همین معنا است.[17] و معنای هردو آن است که: خدایا! یاری کننده آنحضرت باش.
6. «وَ دَلِیلاً و عَیْناً»: دلیل در اینجا؛ به معنای راهنما و هدایت کننده است[18] و به هدایت خدای متعال اشاره دارد که به طور عام سایه بر سر همه مخلوقات افکنده و به طور خاصّ، متوجّه بندگان عزیز و ویژه است.
معنای تامّ و کامل هدایت مذکور، در عبارت «و عیناً» متبلور شده است؛ یعنی: «خدایا! راهنما و چشم آنحضرت باش».
7. «حَتّی تُسْکِنَهُ أَرْضَکَ طَوْعاً»: منتظر امام زمان(عج)، در این عبارت، ظهور آنحضرت را طلب میکند.
کلمه «طوع» در این عبارت، ممکن است از «مطاوعه» به معنای انقیاد و فرمانبری باشد[19] که در این صورت به این عقیده اشاره دارد که آنحضرت، برای اطاعت امر الهی ظهور کرده و خواست خدا را اجرا خواهد کرد؛ بنابراین، معنا این چنین میشود: «خدایا! آنحضرت را در زمین خودت ساکن کن، در حالی که از تو اطاعت کرده و دستورات تو را اجرا میکند».
احتمال دارد که «طوع»، به معنای اختیار و خواست قلبی[20] باشد در این صورت نیز دو معنا محتمل است:
الف. «پروردگارا! حضرتش را روی زمینت ساکن کن؛ در حالی که از صمیم قلب، تسلیم خواست و مشیّت تو است».
ب. «او را ساکن زمین کن؛ در حالیکه اقتضای مشیّت و خواست تو همان است».
در نهایت، ممکن است طوع، همخانواده با تطوّع، به معنای تبرّع و احسان[21] باشد. در این صورت معنا چنین میشود: «خدایا! آنحضرت را از روی فضل و کرمت و به سبب تمام کردن احسان در حقّ بندگانت، روی زمین ساکن کن».
8. «وَ تُمَتِّعَهُ فِیهَا طَوِیلاً»: این عبارت، آرزوی طولانی شدن حکومت آن موعود جهانی است؛ یعنی: خدایا! او را به صورت طولانی، در روی زمین بهرهمند ساز.
همچنین میتوان گفت که این عبارت به جهانی بودن حکومت حضرت مهدی(عج)، اشاره دارد.[22] منابع:
[1]. کلینی، محمد بن یعقوب، الکافی، ج 4، ص 162، تهران، دار الکتب الإسلامیة، چاپ چهارم، 1407ق.
[2]. سند این حدیث بر سند حدیث دوم این بخش(دعا در دهه پایانی ماه رمضان) معلّق است.
[3]. الکافی، ج 4، ص 162.
[4]. ابن طاووس، على بن موسى، إقبال الأعمال، ج 1، ص 85، تهران، دار الکتب الإسلامیه، چاپ دوم، 1367ش.
[5]. کفعمی، ابراهیم بن علی، المصباح (جنة الأمان الواقیة و جنة الإیمان الباقیة)، ص 586، قم، دار الرضی (زاهدی)، چاپ دوم، 1405ق.
[6]. کفعمی، ابراهیم بن علی، البلد الأمین و الدرع الحصین، ص 203، بیروت، مؤسسة الأعلمی للمطبوعات، چاپ اول، 1418ق.
[7]. همان، ص 360.
[8]. الکافی، ج 4، ص 162؛ البلد الأمین و الدرع الحصین، ص 203.
[9]. إقبال الأعمال، ج 1، ص 85.
[10]. المصباح(جنة الأمان الواقیة)، ص 586.
[11]. نساء، 165؛ انعام، 149.
[12]. ر.ک: جمیل حمود، محمد، الفوائد البهیة فی شرح عقائد الإمامیة، ج 1، ص 277 – 279، بیروت، مؤسسة الأعلمی، چاپ دوم، 1421ق.
[13]. ر.ک: «معنای ولایت»، سؤال 153؛ «ولایت در قرآن و اهل سنت»، سؤال 8435.
[14]. آل عمران، 68.
[15]. لغت نامه دهخدا، واژه «قائد».
[16]. ابن درید، محمد بن حسن، جمهرة اللغة، ج 2، ص 744، بیروت، دار العلم للملایین، چاپ اول؛ ابن منظور، محمد بن مکرم، لسان العرب، ج 5، ص 210، بیروت، دار صادر، چاپ سوم.
[17]. ر.ک: فراهیدی، خلیل بن احمد، کتاب العین، ج 2، ص 253 – 254 و ج 7، ص 108، قم، انتشارات هجرت، چاپ دوم، 1410ق.
[18]. بستانی، فؤاد افرام، مهیار، رضا، فرهنگ ابجدی عربی- فارسی، ص 397، تهران، انتشارات اسلامی، چاپ دوم، 1375ش.
[19]. جوهری، اسماعیل بن حماد، الصحاح(تاج اللغة و صحاح العربیة)، ج 3، ص 1255 – 1256، بیروت، دار العلم للملایین، چاپ اول، 1410ق.
[20]. لغت نامه دهخدا، واژه «طوع».
[21]. ر.ک: ازهرى، محمد بن احمد، تهذیب اللغة، ج 3، ص 66، بیروت، دار احیاء التراث العربی، چاپ اول؛ الصحاح (تاج اللغة و صحاح العربیة)، ج 3، ص 1255.
[22]. ر.ک: »لزوم تشکیل حکومت واحد جهانی»، سؤال ۲۷۰۱۲. اسلام کوئست
۱۷/۱۱/۱۳۹۳ - ۰۸:۳۹
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام نیوز]
[مشاهده در: www.jamnews.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 26]
صفحات پیشنهادی
سخت ترین واجب خدا بر مردم چیست؟
روایت سخت ترین واجب خدا بر مردم چیست بنابر آموزه های اسلام خداوند واجبات و فرایضی را برای انسان ها در نظر گرفته که برخی از آنها در مقایسه با برخی دیگر سخت تر و دشوارتر می باشند به گزارش سرویس دینی جام نیوز بنابر آموزه های اسلام خداوند واجبات و فرایضی را برای انسان ها دحد و حدود حجاب چیست؟
چهارشنبه ۸ بهمن ۱۳۹۳ - ۰۷ ۱۷ یک کارشناس مسائل مذهبی گفت آرایش در مقابل نامحرم نوعی تبرج محسوب شده و از نظر شرع جایز نیست حجتالاسلام سیدرضا موسوی در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا منطقه کرمانشاه با بیان اینکه آرایش برای محارم درهر حدی قابل قبول است اظدعای حامد بهداد برای سینما/ تماشاگران «خانه دختر» را پسندیدند - اخبار ایران و جهان |
حاشیه و متن خانه دختر در برج میلاد دعای حامد بهداد برای سینما تماشاگران خانه دختر را پسندیدند شناسهٔ خبر 2484045 دوشنبه ۱۳ بهمن ۱۳۹۳ - ۲۲ ۰۲ هنر > سینمای ایران نشست رسانهای فیلم سینمایی خانه دختر بعد از تماشای این فیلم با حضور عوامل و بازیگران در سالن همایشهای برج میختم صلوات چیست و اصل برگزاری آن چگونه است؟
ختم به معنی پایان دادن به هر کاری است که ابتدا و انتهایی دارد و ختم صلوات نیز به همین معنی است چنان که اگر کسی قرآن کریم را از اول تا آخر تلاوت کند گویند قرآن را دوره کرده است که تعبیر دیگر آن ختم کردن قرآن است پاسخ تفصیلییکی از مسائل اسلامی مسئله دعا است که گاهی با هدفتدوین سند توسعه تشکلهای دینی با رویکرد قرآنی
چهارشنبه ۱۵ بهمن ۱۳۹۳ - ۱۳ ۵۹ مدیرکل تشکلهای دینی سازمان تبلیغات اسلامی کشور از تدوین سند توسعه تشکلها با رویکرد قرآنی در سطح کشور خبر داد به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا منطقه ایلام رضا معممیمقدم در جلسه با مدیران مراکز و موسسات وابسته به سازمان تبلیغات احرکت زشت راهب میانماری علیه خانم گزارشگر سازمان ملل + سند
پس از صدور قطعنامه سازمان ملل حرکت زشت راهب میانماری علیه خانم گزارشگر سازمان ملل سند در سال ۲۰۱۲ میلادی و به دنبال حملات بوداییها به مسلمانان در استان راخین تعداد زیادی از مسلمانان کشته و تعداد بسیار زیادی از آنان بیخانمان و مجبور به فرار شدند به گزارش سرویس دینی جدعای درمان بیماری
شيخ كفعمى در كتاب مصباح فرموده هرگاه در تو مرضى باشد به موضع سجده خود دست بكش و آن راپس از نماز واجب هفت مرتبه بر آن موضع بمال و بگو يَا مَنْ كَبَسَ الْأَرْضَ عَلَى الْمَاءِ وَ سَدَّ الْهَوَاءَ بِالسَّمَاءِ وَ اخْتَارَ لِنَفْسِهِ أَحْسَنَ الْأَسْمَاءِ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدمرکز تخصصی تفسیر موسسه آموزش عالی اسراء در تهران افتتاح شد - اخبار ایران و جهان |
همزمان با ایام الله دهه فجر مرکز تخصصی تفسیر موسسه آموزش عالی اسراء در تهران افتتاح شد شناسهٔ خبر 2488115 پنجشنبه ۱۶ بهمن ۱۳۹۳ - ۱۴ ۱۹ دین و اندیشه > قرآن و متون دینی همزمان با ایام الله دهه فجر طی مراسمی مرکز تخصصی تفسیر موسسه آموزش عالي اسراء واحد تهران تحت اشراف مفسر قرآيا تخم مرغ شكستن و اسفند دود كردن براي رد نظر صحت و سند دارد؟
پرسش و پاسخ آيا تخم مرغ شكستن و اسفند دود كردن براي رد نظر صحت و سند دارد حرز امام جواد و يا انگشتر حاوى حرز امام جواد بنا به آنچه در روايت آن آمده است به جهت حفظ از بلاها و بدى ها و هر چه كه انسان از آن مى ترسد مفيد است به گزارش سرویس دینی جام نیوز آيا تخم مرغ شكستنكليد قفل هاى آسمانها چیست؟
معارف كليد قفل هاى آسمانها چیست ابن عباس از عبدالله ابن سلام هزار سوال از رسول خدا صلى الله عليه و آله و سلم كرد به گزارش سرویس دینی جام نیوز ابن عباس از عبدالله ابن سلام هزار سوال از رسول خدا صلى الله عليه و آله و سلم كرد يكى از هزار سوال اين بود اخبرنى عن السموات اءلحدود آزادی بیان چیست؟
نظرات مخالفین نظام در مورد آزادی بیان حدود آزادی بیان چیست مشخص است که اکثریت متفکرین دنیا و حتی متفکرین غربی آزادی بیان را مطلق و بدون قید نمی دانند وجود مفهومی به نام هولوکاست اگر بر فرض درست و مستند باشد با توجه به اینکه حوادث بدتر از آن هم در تاریخ بسیار رخ داده است وتفسیر نفخ صور با تأکید بر آیه 68 سوره زمر
تفسیر نفخ صور با تأکید بر آیه 68 سوره زمراین مقاله چیستی نفخ صور را به صورتی روشمند و براساس تفسیر تطبیقی بررسی نموده و ضمن ارائه آراء و استخراج و شناخت دیدگاهها بستری مناسب برای فهم عمیق آیات مربوطه فراهم نموده است بخش اول چکیده باورداشت رستاخیز یکی از پایههای اعتقادیجايگاه ميكائيل از نگاه قرآن و اسلام از بدو خلقت چيست؟
پرسمان جايگاه ميكائيل از نگاه قرآن و اسلام از بدو خلقت چيست در منابع يهود مدركي كه بر کيفيت برخورد جبرئيل با يهود دلالت كند در دست نيست به گزارش سرویس دینی جام نیوز یکی از سوالات مطرح در خصوص ملائکه اینکه جايگاه ميكائيل از نگاه قرآن و اسلام از بدو خلقت چيست پاسخ ناکتاب «عدالت، کار درست برای انجام دادن چیست؟» نقد و بررسی میشود - | اخبار ایران و جهان | Mehrnews.com
کتاب عدالت کار درست برای انجام دادن چیست نقد و بررسی میشود شناسهٔ خبر 2472697 شنبه ۴ بهمن ۱۳۹۳ - ۱۵ ۱۱ دین و اندیشه > اندیشکده ها گروه جامعه شناسی اقتصادی با همکاری موسسه دین و اقتصاد نقد کتاب عدالت کار درست برای انجام دادن چیست را برگزار می کند به گزارش خبرگزاری مهپیامبر(ص) از چشم بزرگان غرب در گزارش الاتحاد: او معجزه شرق بود و سرشار از صفات پسندیده
پیامبر ص از چشم بزرگان غرب در گزارش الاتحاد او معجزه شرق بود و سرشار از صفات پسندیده فرهنگ > دین و اندیشه - شفقنا نوشت الاتحاد در گزارش خود درباره ماجرای توهین به پیامبر اکرم ص نوشته است اتهام به رسول خدا ص و تخریب چهره اسلام این طور وانمود می شود که گویی داندعای مخصوص و مجرب برای درمان بیماری
دعای مخصوص و مجرب برای درمان بیماری هرگاه این سوره قرآن کریم را با خلوص بر بیمار بخوانند انشاءالله شفابخش است شيخ كفعمى در كتاب مصباح فرموده هرگاه در تو مرضى باشد به موضع سجده خود دست بكش و آن راپس از نماز واجب هفت مرتبه بر آن موضع بمال و بگو این دعا را يَا مَنْ كَبَسَ الْأَرسندرم داون چیست؟
سندرم داون چیست افراد با سندرم دان نسبت به جنبه های اجتماعی محيط خویش بسيار حساسند آنها عواطف و نيازهای همچون سايرين دارند و بايد از فرصتهای يكساني بهره مند شوند سندرم دان چيست به گزارش خبرنگار کلینیک باشگاه خبرنگاران سندرم يعنی مجموعه علائم بدنی و ذهنی عارضه ای خاص و دان نا-
دین و اندیشه
پربازدیدترینها