محبوبترینها
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1843974371
مهمترین فلسفه حکومت اجرای قوانین به منظور ایجاد نظم در جوامع انسانی است
واضح آرشیو وب فارسی:مهر:
دین و اندیشه > همایش ها و میزگردها
مهمترین فلسفه حکومت اجرای قوانین به منظور ایجاد نظم در جوامع انسانی است
مهمترین فلسفه حکومت اجرای قوانین به منظور ایجاد نظم در جوامع انسانی است، زیرا قانون هرچه قدر هم مترقی و با نگاه واقع بینانه تنظیم شود حتی از کتب آسمانی هم استخراج شده باشد، اگر از ضمانت اجرایی لازم برخوردار نباشد برای سامان دادن وضع نابسامان اجتماع مفید نخواهد بود.
به گزارش خبرگزاری مهر، زندگی اجتماعی در ذات و جبلت انسان نهفته است، بنابراین رفع نیازمندیهای او در حوزههای مختلف اقتصادی و تجاری و کشاورزی و... او را ملزم میکند تا در اجتماع حضور فعالی داشته باشد. و از طرفی انسان ذاتا موجودی امتیازطلب و انحصارگراست. لزوم و ضرورت زندگی اجتماعی از یک طرف و امتیاز طلبی او از طرف دیگر، موجب درگیری و تنازع و تخاصم در جامعه انسانی میشود. برای بر طرف نمودن چنین درگیریهایی از جامعه بشری، وجود قانون و مجری آن لازم و ضروری میباشد.
در طول تاریخ، بشریت با درک چنین ضرورتی تلاش نموده از طرفی قوانین مورد نیاز خود را مطابق شرایط زمانی و مکانی خویش وضع نماید و از طرف دیگر در صدد برآمده با عقل جمعی خود به نهادی پناه آورد تا در سایه آن بتواند قوانین مد نظرش را به درستی اجراء نماید. این نهاد بسته به شرایط زمانی و مکانی و پیشرفت بشریت، در طول تاریخ متنوع بوده و از ریش سفیدان گرفته تا عشیره و قبیله و محله و ... کم کم از سادگی به پیچیدگی رفته و نهادی بنام حکومت را تأسیس شده است. مهمترین فلسفه حکومت اجرای قوانین به منظور ایجاد نظم در جوامع انسانی است، زیرا قانون هرچه قدر هم مترقی و با نگاه واقع بینانه تنظیم شود حتی از کتب آسمانی هم استخراج شده باشد، اگر از ضمانت اجرایی لازم برخوردار نباشد برای سامان دادن وضع نابسامان اجتماع مفید نخواهد بود. پس لزوم نظام و حکومت در جوامع انسانی از نیازهای بسیار اساسی بشریت است، زیرا عدم وجود حکومت و نظام موجب هرج و مرج و ناامنی در جامعه میشود و در چنین وضعیتی زندگی برای همگان تلخ و ناگوار خواهد شد.
با توجه به این مهم امام امیرالمؤمنین(ع) در یکی از کلمات خویش ضرورت وجود نظام و حکومت برای اجتماع را چنین ترسیم میکند: «لابُدَّ لِلنّاسِ مِنْ اَمیرٍ بَرٍّ اَوْ فاجِرٍ یَعْمَلُ فی اِمْرَتِهِ الْمُؤْمِنُ وَ یَسْتَمْیَعُ فیها الْکافِرُ وَیُبَلِّغُ اللّهُ فیها الاْجَلَ وَ یُجْمَعُ بِهِ الْفَیءُ و یُقاتَلُ به الْعَدُوُّ وَ تَاَمَنُ بِهِ السُّبُلُ و یُؤِخَذُ بِهِ للِضّعیفِ مِنَ الْقَوِی حَتّی یَسْتَریحَ بَرٌّ وَ یُسْتَراحَ مِنْ فاجِرٍ»
«مردم به امیر و زمامداری نیک یا بد نیازمندند تا مؤمنان در سایه حکومت به کار خود مشغول و کافران هم بهرهمند شوند و مردم در سایه استقرار حکومت زندگی کنند، بوسیله حکومت بیت المال جمع آوری می گردد و به کمک آن با دشمنان می توان مبارزه کرد، جاده ها امن و امان و حق ضعیفان از نیرومندان گرفته میشود نیکوکاران در رفاه و از دست بدکاران در امان می باشند.»
گرچه باید سعی و تلاش نمود تا حکومت و نظام حاکم بر اجتماع، براساس معیارها و ارزشهای الهی، حاکمیت داشته باشد و از دستورات دینی الهام گرفته باشد، اما اگر در تحت هیچ شرایطی به هر دلیلی نظیر مخالفت ظالمان و طواغیت، ایجاد چنین نظام و حکومتی ممکن و میسور نبوده باشد، وجود حکومت جور از نبود حکومت، بهتر خواهد بود، زیرا نبود حکومت و نظام در جامعه انسانی موجب افزایش ظلم و جنایت و نا امنی و فساد و شیوع انواع منکرات میشود، در نتیجه تمام زمینه های رشد و پرورش استعدادهای انسانی از بین خواهد رفت. بنابراین می توان نتیجه گرفت که: اولاً: وجود قوانین برای حیات جامعه انسانی لازم و ضروری است. ثانیا: به منظور اجرای آن قوانین و هماهنگی میان نهادهای مختلف اجتماعی وجود نهادی چون حکومت ضروری تر است. بنابراین در طول حیات بشر مکاتب و ادیان مختلف چه الهی و چه غیر الهی یکی از پیامهای اصلی شان برای بشریت، تنظیم قوانین و مقررات بوده و برای حسن اجرای آنها، نظام و حکومتی را به مردم پیشنهاد نموده و در معرض قضاوتشان قرار دادهاند.
دین اسلام به عنوان آخرین دین الهی، برخوردار از معارف بلند و ارزشها و قوانین مترقی است، که در کتاب قرآن و سنت معصومین(ع) متجلی است. طبعا اجرای قوانین مترقی آن، از طرفی به مجریان عادل و متعهد نیاز دارد، و از طرف دیگر وابسته به نظام و حکومتی است که در صدد اجرای آنها بوده باشد. همین امر موجب شد تا رسول گرامی اسلام(ص) با تثبیت دعوت خویش، اولین پایههای حکومت را با آغاز هجرت به مدینه، بنا نهاد و تشکیلات منظمی را به فراخور آن عصر و روزگار به جهانیان عرضه نمود.
بعد از آن حضرت هر یک از امامان معصوم(ع) بسته به آمادگی شرایط زمانه شان علاوه بر ولایت باطنی که برایشان ثابت است، نظام سیاسی و حکومت را نیز برقرار نموده اند، مصداق بارز آن حکومت حدود پنج ساله امام امیرالمؤمنین(ع) است. در طی این دوران پرفراز و نشیب که همراه بود با چندین جنگ با پیچیدگیهای خاص خودش، آن حضرت نمونه روشن از حکومت الهی را در اختیار بشریت قرار داد و درسهای بیادماندنی را از خود بر جای نهاد.
سیره آن حضرت در زمینه اداره جامعه اسلامی و شیوه مدیریت آن، قابلیت دارد تا برای دوستاران و پیروان ایشان الگو و نقشه راه بوده باشد، زیرا مدیریت ایشان از چنان پتانسیل و ظرفیتهایی برخوردار است که میتواند ترسیم کننده اصول و راهبردها و راهکارهای لازم برای اداره جامعه اسلامی کنونی ما بوده باشد و همین امر انگیزه مؤلف در جمع آوری سخنان و کلمات امام علی(ع) در نوشته پیش رو بوده است.
از دیدگاه مکتب علوی(ع) نظم و قانونی را که خداوند برای انسانها برقرار کرده است، از تمام قوانین و مقرراتی که از سوی انسانها وضع و قرارداد شده، کامل تر و جامع تر است. بنابراین باید سعی و تلاش نمود تا قوانین حاکم بر جوامع انسانی، قوانین الهی و نشأت گرفته از عقل و وحی بوده باشد، از طرف دیگر علاوه بر وجود قوانین الهی و ارزشهای حاکم برآن، مجریان عادل و حکومتی که در صدد اجرای چنین قوانینی باشند، لازم است، برطبق ملاکها و معیارهای الهی انتخاب گردند، باتوجه به چنین ضرورتی امام امیرالمؤمنین(ع) می فرماید: «وَ اِنَّ فی سُلْطانِ اللّهِ عِصْمَةُ لاِمْرِکُمفَاَعْطُوهُ طاعتکم غیر مُلَوَّمَةٍ (متلوّمین) و لا مُسْتَکَرَةٍ بها....» «حکومت الهی حافظ امور شما است. بنابراین زمام امور خود را بی آنکه نفاق ورزید یا کراهتی داشته باشید به دست امام خود بسپارید...»
آن حضرت در ارتباط با فلسفه حکومت اسلامی و ضرورت آن می فرماید: «اَللّهُمَّ اِنَّکَ تَعْلَمُ اَنَّهُمْ لم یَکُنِ الَّذی کانَ مِنّا مُنافَسَةً فی سُلْطانٍ وَ لا الْتِماسَ شَیءٍ مِنْ فُضُولِ الْحُطامِ وَلکِنْ لِنَرِدَ الْمَعالمَ مِنْ دینِکَ وَ نُظْهِرَ الاْصْلاحَ فی بلادِکَ فَیْأْمَنَ الْمَظْلُمُونَ مِنْ عِبادِکَ وَ تُقامَ الْمُعَطَّلَةُ مِنْ حُدُودِکَ.» «خدایا تو میدانی که جنگ و درگیری ما برای به دست آوردن قدرت و حکومت دنیا و ثروت نبود بلکه می خواستیم نشانه های حق و دین تو را به جایگاه خویش باز گردانیم و در سرزمینهای تو اصلاح ایجاد کنیم تا بندگان ستمدیده ات در امن و امان زندگی کنند و قوانین و مقررات فراموش شده تو بار دیگر اجرا گردد.»
در این راستا آن حضرت اهداف و رسالت حکومت اسلامی را در عهدنامه معروف خویش به مالک اشتر در چهار محور تبیین می کند (جِبایَةَ خَراجِها وَجَهادَ عَدُوِّها وَاسْتِصْلاحَ اَهْلِها وَ عِمارَةَ بِلادِها)
1ـ رسیدگی به امول مالی و اقتصادی که در آن زمان بیشتر به شکل خراج و مالیات متجلی بود.
2ـ رسیدگی به امور نظامی و ایجاد آمادگی لازم جهت مقابله با دشمنان.
3ـ رسیدگی به امور اجتماعی و ایجاد نظم و انضباط و بدنبال آن ایجاد زمینه های لازم برای رشد و تقویت ارزشهای والای الهی و انسانی در اجتماع.
4ـ رسیدگی به عمران و آبادانی بلاد و سرزمینهای مختلف.
حال با عنایت به فلسفه حکومت اسلامی و اهداف بلند آن، امام امیرالمؤمنین(ع) در پنج سال آخر عمر مبارک خویش که زمینه خلافت ظاهری برای آن حضرت بوجود آمد، تأسیس نظام و حکومت الهی را وجهه همت خویش قرار داده و برای استحکام پایه های آن تلاش و کوشش فراوانی را متحمل گردید تا جایی که در این راه نیز به شهادت رسید.* *نویسنده: حجت الاسلام والمسلمین ملکی راد، عضو هیئت علمی پژوهشکده مهدویت و آینده پژوهی
۱۳۹۳/۶/۹ - ۰۸:۴۲
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[مشاهده در: www.mehrnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 62]
صفحات پیشنهادی
حکومت واحد جهانی از منظر ادیان و اسلام
حکومت واحد جهانی از منظر ادیان و اسلاماصولاً رسیدن به نجات و کمال و عدالت فراگیر بدون یک نظام واحد همگرا و یکسان دشوار بلکه چه بسا ناممکن میباشد از همین روی ادیانی که خواهان موارد فوق هستند به دنبال یک نظم واحد و یک حکومت واحد جهانی هستند بخش اول چکیده این مقاله بر آن است تتغییر فضا و ایجاد آرامش مهمترین دستاورد دانشگاه
تغییر فضا و ایجاد آرامش مهمترین دستاورد دانشگاه رییس دانشگاه یزد در تشریح عملکرد خود از زمان انتصاب در دانشگاه یزد گفت اولین دستاورد تغییرات انجام گرفته در مجموعه مدیریت دانشگاه تغییر فضا و ایجاد آرامش بر بخش های مختلف دانشگاه بوده است دکتر محمد صالح اولیاء هدف اصلی خود را ارتقدر جلسه کارگروه مشورتی اجرای نقشه جامع تأکید شد افزایش سهم صادرات محصولات دانشبنیان به منظور دستیابی به رتبه
در جلسه کارگروه مشورتی اجرای نقشه جامع تأکید شدافزایش سهم صادرات محصولات دانشبنیان به منظور دستیابی به رتبه اول در منطقهافزایش سهم صادرات محصولات دانشبنیان به منظور دستیابی به رتبه اول در منطقه در جلسه کارگروه مشورتی اجرای نقشه جامع علمی کشور مورد بررسی قرار گرفت به گزارش گروهمحمودزاده: تغييري در قوانين ايجاد نشده است
محمودزاده تغييري در قوانين ايجاد نشده است فريبرز محمودزاده ميگويد هيچ تغييري در آئين نامه برگزاري ليگ يک در فصل آتي ايجاد نشده است او در گفتگو با «ورزش سه» در پاسخ به این سوال که عنوان شده در فصل آتی 7 تیم از لیگ یک به لیگ 2 سقوط خواهند کرد آیا این درست است گفتاجرای طرح مطالعاتی برای ایجاد کنسرسیومهای صادراتی در کرمانشاه
کرمانشاه اجرای طرح مطالعاتی برای ایجاد کنسرسیومهای صادراتی در کرمانشاه رئیس اتاق بازرگانی استان کرمانشاه گفت اجرای یک طرح مطالعاتی برای ایجاد کنسرسیومهای صادراتی در استان کرمانشاه در دستور کار قرار دارد و خروجی این مطالعات ظرف سه ماه آینده مشخص میشود به گزارش باشگاه خبرنگارااعلام رتبه وبسایت پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی؛ نخست در ایران، سوم در خاورمیانه
دین و اندیشه اعلام رتبه وبسایت پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی نخست در ایران سوم در خاورمیانه پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی در آخرین رتبه بندی وبسایتهای مؤسسات و مراکز پژوهشی وبومتریک توانست رتبه نخست را به خود اختصاص دهد به گزارش خبرگزاری مهر وبسایت پژوهشگاهتاکید مدیرکل ارشاد خوزستان بر طراحی روشهای اجرایی نوین در برنامههای قرآنی
چهارشنبه ۲۲ مرداد ۱۳۹۳ - ۱۶ ۱۹ نشست تخصصی کارشناسان قرآنی ادارات فرهنگ و ارشاد اسلامی خوزستان در اهواز برگزار شد به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا منطقه خوزستان در این نشست موضوعاتی همچون برگزاری آزمون سراسری قرآن و عترت توسط هشت مؤسسه قرآنی در استان سامانه الوزیر راه و شهرسازی: یک روز هم در اجرای مسکن مهر وقفه ایجاد نشده است
وزیر راه و شهرسازی یک روز هم در اجرای مسکن مهر وقفه ایجاد نشده استوزیر راه و شهرسازی با بیان اینکه یک روز هم در اجرای مسکن مهر وقفه ایجاد نشده گفت تلاش میکنیم تا تعهدات دولت قبل در بخش مسکن مهر اجرایی شود به گزارش خبرگزاری فارس از پردیس عصر امروز در جلسهای که با حضور عباسماجرای مشاجره لفظی و کتککاری حاج علی انسانی با شعبان بیمخ
ماجرای مشاجره لفظی و کتککاری حاج علی انسانی با شعبان بیمخ حاج علی انسانی می گوید سال ۱۳۴۴ من قهرمان ورزش باستانی کشور در چرخ زور خانه ای شدم همین افتخار موجب شد که شعبان جعفری که آن روز ها متولی این ورزش بود برای مراسم چهارم آبان و سالگرد تولد محمدرضا شاه من را به این فستیوالمدیر عامل سازمان منطقه آزاد ماکو خبر داد ایجاد ترمینال چند منظوره در سازمان منطقه آزاد ماکو
مدیر عامل سازمان منطقه آزاد ماکو خبر دادایجاد ترمینال چند منظوره در سازمان منطقه آزاد ماکومدیر عامل سازمان منطقه آزاد ماکو از ایجاد ترمینال چند منظوره و دهکده لجستیک خبر داد به گزارش خبرگزاری فارس از ماکو حسین فروزان بعد از ظهر امروز در آیین گرامیداشت هفته دولت و روز کارمند ضمنمعاون منابع انسانی استاندار آذربایجان غربی خبر داد اجرای عملیات فنسکشی در منطقه آزاد ماکو
معاون منابع انسانی استاندار آذربایجان غربی خبر داداجرای عملیات فنسکشی در منطقه آزاد ماکومعاون منابع انسانی استاندار آذربایجان غربی گفت عملیات "فنسکشی" در منطقه آزاد ماکو از سال آینده اجرایی خواهد شد به گزارش خبرگزاری فارس از ماکو نادر صفرزاده بعد از ظهر امروز در آیچرای دام و اجراي پروژه هاي عمراني مهمترين عوامل تخريب جنگلهای کشور
استانها شمال گلستان خواجه خبرداد چرای دام و اجراي پروژه هاي عمراني مهمترين عوامل تخريب جنگلهای کشور گرگان - خبرگزاري مهر مسئول جامعه جنگلبانی گلستان گفت دامداری در جنگل ها و اجرای پروژه های عمرانی مانند سد سازی معادن جاده سازی و عوامل طبیعی مانند رانش سیل و آتش سوزی ازسخنچینی ارزش انسانی افراد را کاهش میدهد
دوشنبه ۲۷ مرداد ۱۳۹۳ - ۰۸ ۳۰ مدیر حوزه علمیه الزهرا س میاندوآب گفت متاسفانه در جوامع کنونی به خصوص در جوامع اسلامی که باید اخلاقیات اسلامی بیش از هر جامعه دیگر مد نظر باشد سخنچینی و دیگر گناهان زبان در حال گسترش است زیبا پرهیزگار در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایاحزاب سیاسی غرب بر مصرف گرایی و ثروت تأکید ویژه دارند/ مطالعه علوم انسانی امری تفننی نیست
دین و اندیشه آیین ها و تشکل های مذهبی استاد انگلیسی در گفتگو با مهر احزاب سیاسی غرب بر مصرف گرایی و ثروت تأکید ویژه دارند مطالعه علوم انسانی امری تفننی نیست استاد دانشگاه نورث آمبریای انگلستان با اشاره به اینکه اگرچه علوم انسانی علومی نیست که به تولید ثروت کمک کند گفت نگرانخانه مطبوعات هرمزگان با دستگاه های اجرایی فضای تعاملی ایجاد کرد/ راه اندازی دفتر در 5 شهرستان
استانها جنوب هرمزگان عزتی خانه مطبوعات هرمزگان با دستگاه های اجرایی فضای تعاملی ایجاد کرد راه اندازی دفتر در 5 شهرستان بندرعباس - خبرگزاری مهر رئیس خانه مطبوعات هرمزگان گفت خانه مطبوعات هرمزگان فضای تعاملی مناسبی با دستگاه های اجرایی و نهادهای نظارتی ایجاد کرد به گزارش خمهمترين شاخص مديران آموزشوپرورش اخلاق و رعايت روابط انساني است
۴ شهريور ۱۳۹۳ ۱۶ ۴۸ب ظ وزير آموزشوپرورش مهمترين شاخص مديران آموزشوپرورش اخلاق و رعايت روابط انساني است وزير آموزشوپرورش گفت مهمترين مشخصه مديران آموزشوپرورش داشتن اخلاق و رعايت روابط انساني است به گزارش خبرگزاري موج علياصغر فاني در مراسم اختتاميه سي و يکمين اجلاس روساقوانین ارث در اسلام مطالعه و بررسی شد
دین و اندیشه قرآن و متون دینی قوانین ارث در اسلام مطالعه و بررسی شد کتاب قوانین ارث در اسلام The Laws Of Inheritance In Islam به مطالعه و بررسی پیرامون توزیع ارث در اسلام و مفاهیمی همچون عدالت و انصاف اختصاص دارد به گزارش خبرگزاری مهر مطالعه حقوق در بستر تاریخی و فرهنگی دور-
دین و اندیشه
پربازدیدترینها