محبوبترینها
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
در خرید پارچه برزنتی به چه نکاتی باید توجه کنیم؟
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1826434884
نگران مغفول ماندن فرهنگ از مدل و برنامههاي توسعه هستم/ فرهنگيسازي توسعه با دو راهبرد
واضح آرشیو وب فارسی:مهر:
دین و اندیشه شجاعی زند در همایش فرهنگ و تکنولوژی:
نگران مغفول ماندن فرهنگ از مدل و برنامههاي توسعه هستم/ فرهنگيسازي توسعه با دو راهبرد
یک استاد دانشگاه تربیت مدرس عصر روز گذشته در همایش ملی "فرهنگ و تکنولوژی" با بیان اینکه منظور از فرهنگيسازي توسعه تقويت و شارژ فرهنگي توسعه است، گفت: نگران مغفول ماندن فرهنگ از مدل و برنامههاي توسعه هستم، چون سهم فرهنگ به درستي اَدا نشده است.
به گزارش خبرنگار مهر، دکتر علیرضا شجاعی زند، استاد دانشگاه تربیت مدرس عصر روز گذشته 21 اردیبهشت ماه در همایش ملی "فرهنگ و تکنولوژی؛ درنگی فرهنگی در مسیر پرشتاب صنعتی شدن"که در دانشگاه صنعتی شریف برگزار شد به ارائه سخن پرداخت که متن سخنرانی وی اکنون از نظر شما می گذرد.
مضمون مقاله بنده از عنوان آن مشخص است: فرهنگيسازي توسعه با دو راهبرد. منظور از فرهنگيسازي توسعه هم، تقويت و شارژ فرهنگي توسعه است. فکر ميکنم که منظور برگذارکنندگان اين همايش هم همين بوده است، آنها ظاهراً نگران مغفول ماندن فرهنگ از مدل و برنامههاي توسعه هستند. با اينکه اين نگراني را به جا ميدانم؛ در عين حال به آن نقد هم دارم. بهجا ميدانم زيرا واقعيت دارد و من هم مثل ايشان معتقدم که سهم فرهنگ به درستي اَدا نشده است.
در عين حال به اين رويکرد و راهبردِ حاصل از آن، نقد دارم، چون آنرا نامؤثر و ناکافي ميدانم. البته همايش رويکردش را به صراحت بيان نکرده و ممکن است بنده در انتساب اين رويکرد بدان، برخطا باشم، لذا هيچ اصراري هم بر انتساب اين رويکرد به همايش ندارم و بيش از آن، به دنبالِ معرفي و بيان ناکارآمديِ آن هستم. معتقدم اين رويکرد و راهبرد منبعث از آن، نميتواند حتي منظور مدافعان خود را هم تأمين نمايد. ما در اين مقاله، به نقد راهبرد مذکور اکتفا نخواهيم کرد و راهبرد بديلي را هم براي آن پيشنهاد خواهيم نمود.
لازم است قبل از معرفي اين دو راهبرد، به يکي دو نکته درباره فرهنگيسازي توسعه اشاره نمايم:
نگراني از بابت دور افتادنِ توسعه از شاخصهاي انساني و تغافل از مقوله فرهنگ در مسير رشد پرشتاب و يکجانبه اقتصادي، نه جديد است و نه اختصاص به ايران دارد. اين مسئله در همه دنيا کمابيش مطرح بوده و هست. در ايران هم اين بحثها مسبوق به سابقه است و پيش از اين در محافل علمي و حتي در ميان سياستگذاران و برنامهريزان توسعه مطرح بوده است. با اين تفاوت که سابقاً در قالبِ «مرور نظريات» دنبال ميشده است و اينک به مثابه يک «مسئله پيشِ رو». چرا که بياعتنايي به ملاحظات فرهنگي و اجتماعي در برنامههاي توسعه ايران در سه دهه اخير، در حال آشکار ساختنِ عوارض و آسيبهاي خويش است.
براي فرهنگيسازي توسعه و شارژ فرهنگيِ آن، دو راهبرد وجود دارد: بنده اين دو راهبرد را با نظر به مباني و اهداف مورد تعقيبشان، «اقلّي» و «اکثري» ناميدهام.
راهبرد اقلي:
• «راهبردِ اقلي» درباره موضوعِ توسعه، دچار نوعي سادهنگري است. بدين معني که غير ايدئولوژيک بودنِ توسعه را به نوعي پذيرفته و بر اقتباسي بودنِ آن صحه ميگذارد.
• در پيش گرفتنِ اين راهبرد، البته به مشق کردنِ دوباره تمامي مراحلي که ديگران پيش از اين پيمودهاند، رجحان دارد؛ در عين حال نسبت به آنچه ما از آن با عنوان «راهبرد اکثري» ياد کردهايم، نامؤثر و ناتمام است.
• راهبرد اقلي محصول دو موج است که در يک نقطه به هم رسيدهاند: يک، موجِ تجديد نظر در الگوهاي رايج توسعه و موجِ مطالعات فرهنگي. اين دو موج هر يک با تأکيدات و دغدغههاي خاص خود، به ضرورتِ نزديکسازي و به همآوريِ فرهنگ و توسعه رسيدهاند. روند منتهي به ايجاد و انتشار اين دو موج در غرب و در کشورهاي تابع، علل خاصي دارد که بايد در جاي ديگري بدان پرداخت.
نقصها و نقدهاي وارد بر راهبرد اقلي:
تنها به پنج نقد در اين مجال اشاره مينمايم:
1. 1.راهبردِ اقلي با مقابل نشاني فرهنگ و اقتصاد، به يارگيري و رقابتهاي ميانحوزهاي دامن ميزند و بهجاي رفع بيتعادليهاي توسعه، خود به عاملي براي تشديد تنشهاي دروني و برهم خوردن انسجام و تعادل اجتماعي بدل ميگردد.
2. راهبرد اقلي با اکتفا به افزودن برخي متغيرهاي فرهنگي به شاخصهاي عمومي توسعه، به القاي نوعي رضايت خاطر کاذب در ميانفرهنگگرايان ميانجامد؛ بي آن که تلاشي براي ايجاد تغييرات اساسي در الگوهاي رايج بهخرج داده باشد.
3. مهمترين مشکل اين راهبرد، مربوط به معناي کشدار و فاقد جهتِ «فرهنگ» است. علت شکلگيري نوعي اجماع براي روآوري بدان در شرق و غرب عالَم نيز همين مضمون و تعبير خنثي از آن است؛ فلذا به جاي حل مسئله، صرفاً آن را به عهدة تعويق مياندازد.
4. اين رويکرد در حالي به ذم و مدح اقتصاد و فرهنگ به نحو مطلق ميپردازد که هيچ کدام فينفسه مستحق آن نيستند. راهبرد اقلي توجه ندارد که ذم اقتصاد در واقع، نکوهشِ نوع خاصي از اقتصاد است که رايج و غالب است و نه اقتصاد به معناي يک بخش و حوزه اساسي در زندگي. بنابراين مدح فرهنگ هم بايد به فرهنگ خاص و داراي جهتِ مشخص تعلق بگيرد و نه فرهنگ به معناي کلي آن. اين امتناع از تعيين مصاديق مورد نظر اقتصاد و فرهنگ، راهبرد اقلي را به راحتي در همان مسيري قرار ميدهد که رويکردهاي ليبرال و سکولار بدان مايلند.
5. رويکرد و راهبرد اقلي در واقع يک اختلاف بنيادي و ايدئولوژيک دربارة توسعه را به يک اختلاف و رقابت ميانحوزهاي تقليل ميدهد. فرهنگيسازي توسعه به اعتقاد ما بيش از دعواي «راهبردي»، يک اختلاف نظر «ايدئولوژيک» است و راه حل آن نيز بازنگري در «مبانيِ» توسعه و «جهتگيريهايِ» آن است. طرح و بسط درست اين مسئله قادر است براي معضلات ديگر توسعه از قبيل «تعادل» و «دامنه» و «مسير» و «مراحل» و «شتاب» و «شيوه» هم پاسخهايي داشته باشد.
اين راهکاري است که نگاه اکثري به توسعه، پيش روي ما ميگذارد.
راهبرد اکثري
براي توسعه از سه دسته مشکلات ميتوان نام برد: دسته نخست از مشکلات، مربوط به فاصله طبيعي ميان ساحت نظر و عمل است و ناظر به مسائلي از قبيل کم کاري و تنبلي و حرص و تعارض منافع. اين دسته از مشکلات در مقابل هر الگو و راهبردي از توسعه وجود دارد. بخشي از کوتاهيهاي فرهنگي در برنامههاي توسعه، مربوط به همين دسته است.
دسته دومِ مشکلات را بايد در شيوهها و رَويههاي معتاد جستجو کرد؛ اين دست از مشکلات وقتي بروز ميکنند که هيچ تلاشي براي هماهنگ ساختنِ سه عنصر «راه» و «مَرکَب» و «هدف» صورت نگرفته باشد. دينِ مدعي کمال (يعني اسلام) نميتواند «اهداف» را نشان دهد و نسبت به ترسيم «راهِ» وصول به آن ساکت باشد و همچنين نميتواند راهِ رفتن و شدن را نشان دهد و از «شيوهها» و ضوابط لازمالرعاية آن سخن نگويد. اين دسته از مشکلات ناشي از اخذ و اقتباس ناقص و الگوهاي آميخته و آشفته است. بخش ديگري از نقصانهاي فرهنگي مربوط به کوتاهي نسبت به نحوه پيمودن راه و شيوهها و وسيلههاي نيل به اهداف است.
دسته سوم، مشکلات ناشي از مباني نظري و مدل نهايي توسعه است. منظور از مباني نظري و مدل نهايي توسعه، همان تأملاتي است که به «تعريفِ» توسعه و تعيينِ «اهدافِ» غايي و ميانبُرد آن منجر ميگردد. در همين سطح از بحث است که پاي دين و ايدئولوژيها به ماجراي توسعه باز ميشود. همين وجه از مسئله است که با دعاويِ علمي، فني و مديريتي معرفي کردن محضِ توسعه در ميافتد.
راهبرد اکثري براي فرهنگيسازي توسعه، به جاي جرح و تعديلِ الگوهاي رايج و دخل و تصرف در مدلهاي اقتباسي، به دنبال بازنگريهاي اساسي در «تعريفِ» توسعه و «اهداف» و «شيوههاي» آن است. اين راهبرد به چيزي فراتر از فرهنگيسازي و شارژ فرهنگي توسعه ميانديشد و البته بدان نياز پاسخ ميدهد.
بيتعادلي و تغافل از برخي ابعاد وجودي انسان و جابجايي در سلسله مراتب نيازها و انصراف نظر از برخي از جنبههاي مهم حيات بشري، بيش از آن که به تعلقات مطالعاتي و گرايشات حوزهاي ما مربوط باشد، ريشه در تعريف ما از توسعه دارد و اهدافي که براي آن در نظر گرفتهايم.
تحاشي و تغافل فرهنگي به مقوله توسعه بنابر نگاه اکثري، ناشي از ناديده گرفتنِ لااقل دو اصل اساسي است:
1. لزوم حفظ پيوند و انسجام دروني ميان ابعاد وجودي انسان
2. لزوم حفظ و تحکيم سيادت عقل بر رفتار و اميال
پس اگر دين و مشخصا اسلام مبناي طراحي الگوي توسعه قرار گيرد، به دليل خصلت فرهنگي دين و اعتناي بيشتر به ابعاد عقلي و روحي وجود و جاري بودن آن در تمامي سطوح و مراحل آن، اين نقصان رايج در الگوهاي توسعه، راحتتر و بهتر حل ميشود، البته مشکل نخست، يعني فاصله ميان نظر و عمل در اين الگو نيز، همچنان به قوت خود باقي است.
۱۳۹۳/۲/۲۲ - ۰۹:۲۷
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[مشاهده در: www.mehrnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 54]
صفحات پیشنهادی
رشد و گسترش مطالعه نیازمند فرآیند طولانی مدتی است/ رسانه ملی نقش انکارناپذیری در توسعه فرهنگ مطالعه دارد
دین و اندیشه در گفتگو با مهر عنوان شد رشد و گسترش مطالعه نیازمند فرآیند طولانی مدتی است رسانه ملی نقش انکارناپذیری در توسعه فرهنگ مطالعه دارد یک استاد گروه فلسفه دانشگاه ادیان و مذاهب بر این باور است که فرهنگ شدن مطالعه نیاز به فرآیند طولانی مدت همراه با کنترل و هدایت و نظارت ونداشتن تجهیزات و امکانات عامل عدم پیشرفت علمی، صنعتی و فناوری نیست/ فرهنگ روح فناوری و توسعه است
دین و اندیشه روستاآزاد در افتتاحیه همایش فرهنگ و تکنولوژی نداشتن تجهیزات و امکانات عامل عدم پیشرفت علمی صنعتی و فناوری نیست فرهنگ روح فناوری و توسعه است رئیس دانشگاه صنعتی شریف صبح امروز در مراسم افتتاحیه همایش ملی فرهنگ و تکنولوژی با بیان اینکه این تصور اشتباه است که فکرتوسعه یافتگی در ادبیات متعارف به معنای غربی شدن است
دین و اندیشه همایش تکنولوژی و فرهنگ توسعه یافتگی در ادبیات متعارف به معنای غربی شدن است یک عضو پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی گفت در ادبیات متعارف توسعه توسعه یافتگی به مثابه غرب است و فرآیند توسعه هم به مثابه غربی شدن است در نتیجه توسعه در ادبیات متعارف به معنی توسعه اقتصادعضو شورای اسلامی شهر کرج: توسعه امور فرهنگی در شهر کرج مهمترین اولویت برنامههای شوراست
عضو شورای اسلامی شهر کرج توسعه امور فرهنگی در شهر کرج مهمترین اولویت برنامههای شوراستعضو شورای شهر کرج گفت توسعه امور فرهنگی در شهر کرج مهمترین اولویت برنامههای شوراست داود وحیدی که امروز به مناسبت سالروز شوراها با خبرنگار فارس در کرج گفتوگو کرد یکی از مهمترین برنامههاییونسی:به آیتالله هاشمی علاقه مند هستم و به این علاقه افتخار میکنم/نگاه بدبینانه به فرهنگ برگرفته از فرهنگ ضد
یونسی به آیتالله هاشمی علاقه مند هستم و به این علاقه افتخار میکنم نگاه بدبینانه به فرهنگ برگرفته از فرهنگ ضدتوسعه دروغ و ترس است دستیار ویژه رئیس جمهور در امور اقوام و اقلیتهای دینی نگاه بدبینانه به فرهنگ را برگرفته از فرهنگ ضدتوسعه دروغ و ترس عنوان کرد به گزارش نامه نیوزبرنامههای توسعه بندر چابهار باید در کوتاهترین زمان ممکن انجام شود
یکشنبه ۲۱ اردیبهشت ۱۳۹۳ - ۱۰ ۲۰ نماینده مردم چابهار در مجلس شورای اسلامی گفت برنامههای توسعه بندرچابهار باید در کوتاهترین زمان ممکن انجام شود جدگال در گفت وگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا منطقه سیستان و بلوچستان افزود مدیریت صحیح ظرفیتها و مزیتهای چابهارمسئول دبیرخانه کانونهای مساجد اردبیل: کانونها فرهنگ بومی را تقویت و توسعه دهند
مسئول دبیرخانه کانونهای مساجد اردبیل کانونها فرهنگ بومی را تقویت و توسعه دهندمسئول دبیرخانه کانونهای فرهنگی هنری مساجد استان اردبیل گفت انتظار داریم کانونهای فرهنگی هنری مساجد فرهنگ بومی را توسعه داده و ترویج آن را پشتیبانی کنند به گزارش خبرگزاری فارس از اردبیل نادر سقا پیمعاون توسعه مدیریت و منابع وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: زیرساخت فرهنگی کشور با مشکل مواجه است
معاون توسعه مدیریت و منابع وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی زیرساخت فرهنگی کشور با مشکل مواجه استمعاون توسعه مدیریت و منابع وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت متأسفانه در حال حاضر زیرساخت فرهنگی کشور با مشکل مواجه است به گزارش خبرگزاری فارس از مشهد علیاصغر کاراندیش مروستی ظهر امروز درمعاون فرهنگستان علوم پزشکی: آموزش و پرورش برای توسعه اندیشه تلاش کند
معاون فرهنگستان علوم پزشکی آموزش و پرورش برای توسعه اندیشه تلاش کندمعاون علمی فرهنگستان علوم پزشکی گفت آموزش و پرورش باید برای توسعه تفکر بکوشد و تنها به انتقال دانش بسنده نکند به گزارش خبرگزاری فارس از قزوین فریدون عزیزی ظهر امروز در سی امین گرامیداشت مقام معلم و شهید مرتضی متوسعه امور فرهنگی در مساجد فردیس بیش از گذشته مدنظر باشد
استانها مرکز البرز حجت الاسلام فلاح توسعه امور فرهنگی در مساجد فردیس بیش از گذشته مدنظر باشد کرج - خبرگزاری مهر رئیس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی شهرستان فردیس با بیان اینکه مسجد مکانی امن برای نوجوانان و جوانان است گفت مساجد در سال جاری می توانند محور برنامه هایشان را بیشتبازدید معاون توسعه راهبردی رئیس جمهور از پروژه بیمارستان شهید باهنر کرمان نوبخت: اعتبارات در سال 93 به طرحهای
بازدید معاون توسعه راهبردی رئیس جمهور از پروژه بیمارستان شهید باهنر کرماننوبخت اعتبارات در سال 93 به طرحهای با 80 درصد پیشرفت اختصاص مییابدمحمدباقر نوبخت معاون نظارت و توسعه راهبردی رئیس جمهور از پروژه در حال ساخت بیمارستان جدید شهید باهنر کرمان بازدید کرد به گزارش خبرگزاری فبانک ها تسهیل کننده فضای کسب و کار باشند/فرهنگ اسلامي به توسعه كشور كمك مي كند
استانها جنوب هرمزگان لاريجاني در شوراي اداري هرمزگان بانک ها تسهیل کننده فضای کسب و کار باشند فرهنگ اسلامي به توسعه كشور كمك مي كند بندرعباس – خبرگزاری مهر رئیس مجلس شورای اسلامی گفت بانکها باید با ارائه تسهیلات مناسب شرایط مناسبی را برای بهبود فضای کسب و کار ایجاد کنند بتوجه به نقش حياتي فرهنگ در توسعه پايدار در دستور کار بين المللي
۱۷ ارديبهشت ۱۳۹۳ ۹ ۲۸ق ظ سازمان ملل متحد توجه به نقش حياتي فرهنگ در توسعه پايدار در دستور کار بين المللي مقامات سازمان ملل متحد بر لزوم توجه به نقش حياتي فرهنگ در توسعه پايدار در طرح توسعه پس از سال هاي 2015 تأکيد کردند به گزارش خبرنگار خبرگزاري موج مقامات سازمان ملل متحد خططرح توسعه زیرساخت های فرهنگی حرم بی بی حکیمه (س) اجرا می شود
طرح توسعه زیرساخت های فرهنگی حرم بی بی حکیمه س اجرا می شود گچساران - ایرنا - رییس اداره اوقاف و امور خیریه گچساران گفت طرح توسعه زیرساخت های فرهنگی حرم بی بی حکیمه س اجرا می شود فرزین بهمنی آزاد روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود تقویت زیرساخت های فرهنگی و رفاهینماینده دشتستان: توسعه زیربنا و راهبرد اول اقتصاد پویاست
نماینده دشتستان توسعه زیربنا و راهبرد اول اقتصاد پویاست بوشهر– ایرنا - نماینده مردم دشتستان در مجلس شورای اسلامیگفت توسعه زیربنا و راهبر اول برای رسیدن به اقتصاد پویا و فعال است که مبانی آن منطبق بر مبانی دینی باشد به گزارش ایرنا حجت الاسلام سید مهدی موسوی نژاد روز پنجشنبه درفرماندار جلفا: معلمان مهمترین عامل در توسعه فرهنگی جامعه هستند
فرماندار جلفا معلمان مهمترین عامل در توسعه فرهنگی جامعه هستند تبریز - ایرنا - فرماندار شهرستان جلفا گفت فرهنگیان به خصوص معلمان مهمترین عامل در توسعه فرهنگی جامعه هستند زاهد محمودی روز چهارشنبه در آیین تجلیل از یکهزار نفر از فرهنگیان این شهرستان در منطقه آزاد ارس افزود فرهنگیامدیرکل آموزش و پرورش مازندران: حضور فرهنگیان در شوراها ظرفیتی مناسب برای توسعه فرهنگی است
مدیرکل آموزش و پرورش مازندران حضور فرهنگیان در شوراها ظرفیتی مناسب برای توسعه فرهنگی استمدیرکل آموزش و پرورش مازندران گفت حضور فرهنگیان در شوراها ظرفیتی مناسب برای توسعه فرهنگی است به گزارش خبرگزاری فارس از شهرستان ساری علی قاسمی شامگاه سهشنبه در جلسه با اعضای کمیسیون فرهنگی-
دین و اندیشه
پربازدیدترینها