محبوبترینها
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1842233542
عقل راه تشخیص وحی است/ جواز تقليد محققانه در اصول دين
واضح آرشیو وب فارسی:مهر:
دین و اندیشه تفسیر قرآن؛
عقل راه تشخیص وحی است/ جواز تقليد محققانه در اصول دين
آیت الله جوادی آملی با بیان اینکه عقل و نقل راه تشخيص وحی اند، گفت: مشهور بين علما اين است كه تقليد در اصول دين جايز نيست، اما بر خلاف مشهور عدهاي هم قائلاند كه تقليد جايز است اما نه تقليدي كه در حدّ تقليد كفار و اهل كتاب باشد (تقليد كور)، بلكه انسان در تقليد محقّق باشد كه از چه كسي تقليد كند و حرف چه كسي را بشنود.
آیت الله جوادی آملی در بخشی از تفسیر آیه 169 سوره بقره (وَإِذَا قِيلَ لَهُمُ اتَّبِعُوا مَا أَنْزَلَ اللّهُ قَالُوا بَلْ نَتَّبِعُ مَا أَلْفَيْنَا عَلَيْهِ آبَاءَنَا أَوَلَوْ كَانَ آبَاؤُهُمْ لاَ يَعْقِلُونَ شَيْئاً وَلاَ يَهْتَدُونَ) به مسئله راه تشخيص دين خدا اشاره کرد و گفت: [خداوند] بعد از اقامه براهين توحيد و اقامه دليل بر شرك آنگاه راه تحقيق را در برابر انسان ميگشايد كه انسان حياتش را بر اساس تحقيق اُستوار كند؛ [يعني] يا محقِّق باشد يا از كسي اطاعت كند كه اهل تحقيق است. و كفار نه خود محقّقاند نه از كسي تقليد ميكنند كه اهل تحقيق باشد و مباني فكري آنها نه به عقلِ مبرهن متكي است نه به نقل قطعي، زيرا وقتي به كفار گفته ميشود شما از وحي پيروي كنيد، جواب ميدهند كه ما تابع سنت نياكانيم، آنگاه ميفرمايد: ﴿أَوَلَوْ كَانَ آبَاؤُهُمْ لاَ يَعْقِلُونَ شَيْئاً وَلاَ يَهْتَدُونَ﴾. يعني معيار اصلي ﴿مَا أَنْزَلَ اللّهُ﴾ است كه آن ﴿مَا أَنْزَلَ اللّهُ﴾ را گاهي انسان با عقل تشخيص ميدهد گاهي با ظواهر نقل. وی افزود: اينكه گفته ميشود عقل حجت است (برهان عقلي حجت است) يعني در حد طريق معتبر است نه در حد هدف. نه اينكه بايد از عقل پيروي كرد، اساس ﴿مَا أَنْزَلَ اللّهُ﴾ است. اگر گفته ميشود كه بايد از عقل اطاعت كرد يعني از راهنمايي عقل كمك گرفت و راه را به وسيله عقل تشخيص داد و به وحي آشنا شد. متبوع و مطاع حقيقي وحي است. عقل و نقل راه تشخيص وحي صاحب تفسیر تسنیم تصریح کرد: عقل طريق تشخيص وحي است ـ چه اينكه ظواهر نقلي هم طريق تشخيص وحياند ـ نه اينكه عقل در مقابل وحي قرار بگيرد. همان طوري كه حكيم در مقابل معصوم نيست، عقل هم در مقابل وحي نيست، [بلكه] عقل در مقابل دليل نقلي است (نه در مقابل وحي). دليل نقلي راه تشخيص وحي است عقل هم راه تشخيص وحي است. ﴿مَا أَنْزَلَ اللّهُ﴾ كه معيار اصلي است و متبوع و مطاعْ خداست و سخن خدا، آن متبوع حقيقي را گاهي با برهان عقلي تشخيص ميدهند گاهي با ظواهر نقلي. بنابراين عقل در مقابل وحي نيست (چون عقل راه است)، عقل در مقابل ظواهر نقلي است. اينكه ملاحظه ميفرماييد ميگويند: «يدل عليه الكتاب و السنة و الاجماع و العقل» در حقيقت اين چهار راه را مقابل هم قرار ميدهند. ظواهر قرآن طريق تشخيص وحي است، ظواهر سنت طريق تشخيص قول خداست، اجماع، طريق تشخيص قول خداست و عقل هم بشرح ايضاً، طريق تشخيص قول خداست. عمده اطاعت از خداست و لاغير و براي تشخيص رضاي حق و سخن حق، گاهي از ظواهر نقلي استفاده ميشود گاهي از براهين عقلي.
كفار و پيروي جاهلانه نياكان این مدرس عالی حوزه علمیه ادامه داد: آنگاه خداي سبحان فرمود: نياكان اينها اگر هم عاقل و مهتدي نباشند باز اينها گوش به سنت نياكان ميدهند؛ نه اهل استدلال عقلياند كه از راه عقل به وحي برسند و نه توان آن را دارند كه از ظواهر نقلي استمداد كنند، بلكه در حقيقتْ نقلي در اين زمينه نيامده كه بتپرستي آنها را تصحيح كند. چون نياكان آنها نه عاقلاند و نه مهتدي، خود اينها كه دنبالهروِ نياكاناند هم، نه عاقلاند و نه مهتدي، در نتيجه فرمود: ﴿صُمٌّ بُكْمٌ عُمْيٌ فَهُمْ لاَ يَعْقِلُونَ﴾ . چون نابينايند يعني قلبشان نميبيند بنابراين اهل تعقل نيستند و چون ناشنوايند [يعني] گوششان به وحي نيست پس مهتدي هم نخواهند بود؛ نه راه اهتداي شرع را طيّ كردهاند، نه راه عقل را پيمودهاند.
جواز تقليد محققانه در اصول دين آیت الله جوادی آملی در بخشی دیگر از تفسیر آیه 169 بقره، بر جواز تقلید محققانه در اصول دین تأکید کرد و گفت: در مسئله تبعيت از نظر ديگران در اصول دين (به نام تقليد) اين را همان طوري كه در كتابهاي اجتهاد و تقليد ملاحظه فرموديد و مقداري هم در كتابهاي كلام ملاحظه فرموديد اين است كه مشهور بين علما اين است كه تقليد در اصول دين روا نيست. اين بحث يك بحثِ كلامي است ولي در كتابهاي اجتهاد و تقليدِ اصول آمده است. آن اصولهايي كه مبسوط و مفصل است مثل قوانين مرحوم محقق قمي(رضوان الله عليه)، در كتاب شريف قوانين در بحث اجتهاد و تقليد مفصل بحث كرده است ؛ در حدود پنجاه صفحه بزرگ در اين زمينه بحث كرده كه تقليد در اصول دين رواست يا نه، نظر واجب است يا نه، مظنّه كافي است يا نه، ادلّهٴ حكما چيست، ادلّهٴ اماميه چيست، ادلّهٴ معتزله چيست كه اينها قائلاند به اينكه دليل نظرْ عقلي است و نه شرعي و دليل اشاعره چيست كه ميگويند وجوبالنظر شرعي است، نه عقلي، فرق بين اجتهاد و تقليد در مسائل اعتقادي چيست، آيا تقليد رواست يا نه، ادلّهٴ اكثر علما كه قائلاند به عدم جواز تقليد در اصول دين آنها را نقل ميكند (دليلهاي روايي آنها دليلهاي عقلي آنها را نقل ميكند) و تا حدودي مبسوطاً بحث ميكند و تقريباً موافق با مشهور نيست؛ ميفرمايد كه تقليد فيالجمله از كسي كه سخن او حق است و اطمينانآور رواست، آنچه كه بر مسلمانها لازم است ايمان به ﴿مَا أَنْزَلَ اللّهُ﴾ است (تبعيت از ﴿مَا أَنْزَلَ اللّهُ﴾ است) اين ايمان گاهي با برهان عقلي حاصل ميشود گاهي به تبعيت از كساني كه سخنان آنها مورد اطمينان است؛ يا حكماي متعهد و متعبّدند، يا افرادي هستند كه از ظواهر ديني بهرههاي خوبي دارند.
استدلال قائلان به عدم كفايت تقليد در اصول دين و پاسخ محقق قمي وی افزود: در آنجا وقتي ادلّهٴ عدهاي را نقل ميكند كه تقليد كافي نيست (زيرا تقليد حدّاكثر مظنّه ميآورد و مظنّه در اصول دين نارواست) چندين اشكال دارند كه يكي از شبهاتشان همان مسئله دور است، دور در دو قسمت خلاصه ميشود: قسمت اول دور دربارهٴ وجوبِ نظر است شرعاً (كه اشاعره بر آناند) اشاعره ميگويند نظر شرعاً واجب است، به ادلّهٴ شرعي تمسك ميكنند؛ ولي اشكال دور متوجه آنهاست كه ما شرع را هنوز ثابت نكرديم تا به ادله شرعي استدلال كنيم؛ محور دوم دور اين است كه (يا نقض و ايراد نقضي آن است كه) شما كه ميگوييد تقليد در اصول دين روا نيست براي اينكه حدّاكثر مظنّه ميآورد و مظنّه كافي نيست، به همين ادلّهٴ لفظيّه تمسك ميكنيد كه حداكثر بيش از مظنّه مفاد ديگر ندارد، اين آياتي كه شما اقامه كردهايد گرچه سنداً يقينياند ولي دلالتاً نصّ نيستند (ظاهرند)، شما به عموم تمسك ميكنيد، به اطلاق تمسك ميكنيد، به اصالةالحقيقه تمسك ميكنيد به انشاءالله قرينهاي در كار نبود و مخصّصي از خارج نيامده است تمسك ميكنيد و مانند آن، و با استمداد از اين اصول لفظي و اصول عقلايي به اين ظواهر قرآني استناد ميكنيد، اين بيش از مظنّه ثمر ديگر ندارد و تقليد هم كه در حدّ مظنّه است، شما ميگوييد چون تقليد علم نميآورد و مظنّهآور است از اين جهت جايز نيست، در حالي كه اين ادلّهاي كه شما اقامه كرديد هم بيش از مظنّه اثر ديگر ندارد. شما با دليل ظنّي ميخواهيد ثابت كنيد كه ظن حجت نيست! با دليل ظني ميخواهيد ثابت كنيد كه تقليد چون مظنّهآور است معتبر نيست! اين اشكالات را مرحوم محقق قمي در همان كتاب قوانين دارند. دلايل محقق قمي بر ناگريز از مقلد بودن توده مردم صاحب تفسیر تسنیم در تشریح دلایل محقق قمی در مورد تقلید گفت: بعد ميفرمايند كه اگر شما بخواهيد به ادلّه لفظيه استناد كنيد، ساير ادلّه را هم بايد مورد توجه قرار بدهيد؛ مسئله عسر و حرج را توجه داشته باشيد، مسئله ﴿لاَ يُكَلِّفُ اللّهُ نَفْساً إلاّ وُسْعَهَا﴾ را در نظر بگيريد، آنگاه حكم بكنيد. خب اگر اقامه برهان عقلي بر فردفرد واجب باشد، آيا اين ميسور هر انسان سادهانديشي است كه برهان عقلي اقامه كند بر وجوب معاد، بر وجود مبدأ و بر وحي، رسالت و نبوت و امثال ذلك يا مقدور بسياري از افراد نيست؟ اگر مقدور بسياري از افراد نيست پس بايد بپذيريد كه اين تكليف بر آنها لازم است (بر آنها واجب است كه مؤمن باشند) چون اجتهاد ميسورشان نيست و جاي احتياط هم نيست (چون مسئله اعتقادي است نه مسئله عمل تا به دو طرف عمل كند) پس چاره جز تقليد نيست. در مسائل عملي سه راه باز است: اجتهاد است و احتياط است و تقليد؛ منتها اجتهاد ميسور افراد عادي نيست، احتياط هم صعب است، هم تشخيص آن دشوار است و هم عملش مشكل، پس چاره جز تقليد نيست. ولي در مسائل اعتقادي بيش از دو راه نيست: يا اجتهاد يا تقليد، ديگر نميشود انسان احتياطاً هم به مسئله قول به عصمت معتقد باشد هم به قول عدم لزوم عصمت! هم به اتحاد صفات ذاتي و عينيت صفات معتقد باشد هم معتقد باشد كه صفات عين هم نيست يا عين ذات نيست! احتياط كه در عقايد معنا ندارد، جمع بين آراء در عمل ميسّر است و نه در عقيده. بنابراين گذشته از اينكه تشخيص موارد احتياط صعب و دشوار است، عمل به احتياط هم حوزه خاص دارد كه آن فروع دين است (در اصول دين جا براي احتياط نيست). ميماند مسئله اجتهاد و تقليد، اجتهاد هم كه ميسورشان نيست (حرج است و امثال ذلك) تقليد كافي است. البته اصل وجود خدا را ميتوان با براهين ساده هم تشخيص داد.
بيان علامه مبني بر عدم كفايت ايمان و معرفت مقلدانه و پاسخ محقق قمي آیت الله جوادی آملی تأکید کرد: مشهور بين علما اين است كه تقليد در اصول دين جايز نيست؛ اما بر خلاف مشهور عدهاي هم قائلاند كه تقليد جايز است اما نه تقليدي كه در حدّ تقليد كفار و اهل كتاب باشد (تقليد كور) بلكه انسان در تقليد محقّق باشد كه از چه كسي تقليد كند و حرف چه كسي را بشنود. اگر مقدورش نيست كه براهين عقليه اقامه كند، حرف كساني كه عمري به صلاح و سداد معروف بودند و عمري را هم به برهان انس داشتند (حرف آنها) كافي است. يعني كسي كه در مدت عمر امتحان خوبي داد كه جز با برهان و عقل نميانديشد و جز از وحي از چيزي اطاعت نميكند و حكيم امين است، خب انسان اگر مقدورش نباشد كه برهان عقلي بر مسائل اعتقادي اقامه كند، از او نظر بگيرد رواست. فروع دين را از فقها ميگيرد، اصول دين اگر ميسورش نبود كه برهان اقامه كند از حكمايي اينچنين و از صاحبنظراني آنچنان اخذ ميكند (اين خلاصه نظر مرحوم محقق قمي(رضوان الله عليه) است. و چون اين بحثهاي اصول دين متأسفانه كم شد و مباحثي كه كمتر سودمند است جاي اينها را گرفت، لذا اين بحثهاي اجتهاد و تقليد نه در كتابهاي كلامي مطرح است نه در كتابهاي اصولي. بحث، بحثِ كلامي است منتها در اصول راه پيدا كرده است.
۱۳۹۳/۲/۷ - ۰۸:۰۸
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[مشاهده در: www.mehrnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 44]
صفحات پیشنهادی
دنیازدگی و مواجهه غیرعقلانی با زندگی دو علت بنیادین آسیبهای فرهنگی و اجتماعی/ قرآن برای همه آسیبهای فرهنگی راه
دین و اندیشه درگفتگو با مهر عنوان شد دنیازدگی و مواجهه غیرعقلانی با زندگی دو علت بنیادین آسیبهای فرهنگی و اجتماعی قرآن برای همه آسیبهای فرهنگی راه حل اساسی دارد رئیس پژوهشکده فرهنگ و مطالعات اجتماعی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی گفت تمام آسیب های اجتماعی که می بینیم ریشه هایلزوم برنامه ریزی برای نهادینه کردن فرهنگ گفتگو در تک تک افراد جامعه/ تقویت روحیه تحمل پذیری آسیب های اجتماعی ر
دین و اندیشه در گفتگو با مهر طرح شد لزوم برنامه ریزی برای نهادینه کردن فرهنگ گفتگو در تک تک افراد جامعه تقویت روحیه تحمل پذیری آسیب های اجتماعی را کم می کند یک محقق و پژوهشگر مسائل فرهنگی گفت اگر روش گفتگوی منطقی که خود دارای اصول دقیق و علمی است در برنامه های درسی گنجانده شوددیدار بهاره جامعه قرآنی/ انتشار ارج نامه دکتر غلامحسین ابراهیمی دینانی
دین و اندیشه دیدار بهاره جامعه قرآنی انتشار ارج نامه دکتر غلامحسین ابراهیمی دینانی خبرگزاری مهر- گروه دین و اندیشه دیدار بهاره جامعه قرآنی انتشار دانشنامه فاطمی برپایی هفتمین اردوی آمادگی قاریان و حافظان جهت اعزام به مسابقات بینالمللی انتشار ارج نامه دکتر غلامحسین ابراهیمیحسینی بوشهری: هدف از تشکیل شوراها، نهادینه کردن مردمسالاری دینی در جامعه است
جمعه ۲۲ فروردین ۱۳۹۳ - ۱۱ ۰۴ مدیر حوزه های علمیه سراسر کشور تصریح کرد با توجه به جایگاه شوراها در حل مشکلات هدف از تشکیل شورا نهادینه کردن مردمسالاری دینی در جامعه است به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا منطقه قم آیت الله سید هاشم حسینی بوشهری در جمع اعضای شورایچگونه می توان فرهنگ گفتگو را در جامعه را نهادینه کرد/ سنت مباحثه ای حوزه باید به جامعه راه یابد
دین و اندیشه در گفتگو با مهر طرح شد چگونه می توان فرهنگ گفتگو را در جامعه را نهادینه کرد سنت مباحثه ای حوزه باید به جامعه راه یابد یک استاد دانشگاه تهران گفت برای توسعه دیالوگ یعنی گفتگو دوطرفه لازمه اش این است که از طریق برنامه هایی از رسانه ملی و مطبوعات باب بحث و گفتگو را دچیزی که با عقل منطبق نباشد مورد تأیید اسلام نیست/ اسلام دین عقلانیت و تفکر است
دین و اندیشه درسهایی از بحارالانوار در سرچشمه چیزی که با عقل منطبق نباشد مورد تأیید اسلام نیست اسلام دین عقلانیت و تفکر است یک عضو هیأت علمی دانشگاه تهران در جلسه درسهایی از کتاب شریف بحارالانوار با بیان اینکه اسلام صحیح و درست اسلامی است که همراه با اهل بیت بوده و هیچ تعارضی بمجاهدت در راه اعتلای کلمه توحید برتری ارتش ایران است
حجت الاسلام والمسلمین قریشی مجاهدت در راه اعتلای کلمه توحید برتری ارتش ایران است خبرگزاری رسا ـ نماینده ولی فقیه در آذربایجان غربی و امام جمعه ارومیه گفت مجاهدت در راه اعتلای کلمه توحید که از سوی رهبر کبیر انقلاب ترسیم شده بود از برتری های ارتش جمهوری اسلامی ایران در مقایسه بدبیرستانهای صدرا راهگشای خوبی در زمینه ترویج معارف دینی هستند
استانها غرب لرستان حجت الاسلام میرعمادی دبیرستانهای صدرا راهگشای خوبی در زمینه ترویج معارف دینی هستند خرم آباد - خبرگزاری مهر نماینده ولی فقیه در استان لرستان و امام جمعه خرم آباد گفت دبیرستانهای صدرا راهگشای خوبی در زمینه ترویج معارف دینی هستند به گزارش خبرنگار مهر حجتراه آرامش روح چیست؟
یکشنبه ۲۴ فروردین ۱۳۹۳ - ۰۷ ۲۵ خداوند انسانها را برای کمال آفریده و وسائل آن را از نظر تکوین و تشریع فراهم ساخته در اختیار او گذاشته است و تکلیف انسان به عبادت خدا یکی از این وسائل لازم برای کمال است به گزارش خبرنگار دین و اندیشه خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا ما انسانها کراهکارهای بهبود عملکرد نهادهای تربیتی جمهوری اسلامی ایران در تربیت زمینهساز ظهور
راهکارهای بهبود عملکرد نهادهای تربیتی جمهوری اسلامی ایران در تربیت زمینهساز ظهورپژوهشها بر ضعف عملکرد نهادهای تربیتی در تربیت زمینهساز ظهور اذعان دارند توجه به این راهکارها یاریرسان نهادهای تربیتی جامعه در عمل به رسالت عظیم تربیت زمینهساز ظهور است بخش دوم و پایانی نهاد آآیتالله وحیدخراسانی: باید به دنیا و دین مردم توجه داشته باشیم
آیتالله وحیدخراسانی باید به دنیا و دین مردم توجه داشته باشیم آیتالله وحید خراسانی گفت مسئولیت و کار امانت و فرصت بزرگی است که در اختیار مسئولان قرار گرفته است آفتاب آیتالله وحید خراسانی در دیدار با اعضای شورای عالی استانها با تقدیر از فعالیت شوراها گفت فعالیت شما در خدمتتقویت تفکر و تعقل راهکاری در برابر اباحه گری است
استانها شمال گیلان معادی عنوان کرد تقویت تفکر و تعقل راهکاری در برابر اباحه گری است رشت – خبرگزاری مهر استاد حوزه و دانشگاه های گیلان گفت تقویت تفکر تعقل و خودباوری راهکاری در برابر اباحه گری است معادی در گفتگو با خبرنگار مهر ضمن گرامیداشت میلاد باسعادت حضرت فاطمه سلام ااجرای طرح «اوراق وقف» باید به ارتقای باورهای دینی مردم کمک کند
دین و اندیشه اجرای طرح اوراق وقف باید به ارتقای باورهای دینی مردم کمک کند شاعر انقلاب با بیان اینکه منزل پدری خود در سبزوار را وقف کردهام گفت باید با اجرای طرح اوراق وقف که پیشزمینه دین و اسلامی دارد در نهایت فرهنگ مردم متعالی شود به گزارش خبرگزاری مهر حمید سبزواری شانان خوردن به وسيله دين خدا ممنوع !
نان خوردن به وسيله دين خدا ممنوع اگر آدم خداشناس شغلى نداشته باشد دين خدا را وسيله دنياى خود قرار مى دهد و از دين خود نان مى خورد به گزارش سرویس دینی جام نیوز ابن عباس پسرعموى پيغمبر اسلام مى گويد هرگاه پيغمبر خدا صلى الله عليه و آله كسى را مى ديد و وى توجه حضرت را به خودممنوعیت قلیان بدون همراه داشتن محرم + تصویر
ممنوعیت قلیان بدون همراه داشتن محرم تصویر در ادامه سلسله محرومیت های زنان عربستان از انجام فعالیتهای مختلف سرانجام یکی از این محدودیتها به نفع آنها شد به گزارش سرویس دینی جام نیوز به نقل از پایگاه اطلاع رسانی شبکه العالم منابع خبری عربستان اعلام کردند که "شبه بهانهی سخنرانی امام خمینی در فروردین 43 اسلام تمامش سیاست است
به بهانهی سخنرانی امام خمینی در فروردین 43اسلام تمامش سیاست استامام خمینی ره در خصوص نسبت و رابطه ی سیاست و دین اسلام میفرماید اسلام فقط عبادت نیست اسلام سیاست است اسلام از سیاست دور نیست اسلام یک رژیم است یک رژیم سیاسی سایر رژیمهای سیاسی از بسیاری امور غافل بودند و ااخلاقی کردن جامعه راه اداره کردن جوامع انسانی است
شنبه ۳۰ فروردین ۱۳۹۳ - ۱۲ ۲۸ رئیس دانشگاه مذاهب اسلامی گفت امروزه به دلیل پیچیده شدن جامعه و در هم تنیده شدن پدیدههای آن جز از راه اخلاقی کردن جامعه نمیتوان جوامع انسانی را اداره کرد به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا منطقه قم حجتالاسلام والمسلمین احمد مبلغی اظهار ک-
دین و اندیشه
پربازدیدترینها