واضح آرشیو وب فارسی:مهر:
دین و اندیشه
کارآمدی شریعت اسلامی در مقام مرجع قوانین بررسی و مکتوب شد/ منبع قانون در فقه اسلام
پری بیرمن، ولفهارت هنریش و برنارد جی وایس در کتاب «حقوق کاربردی: زمینه سازی شریعت اسلام Law Applied: Contextualizing the Islamic Shari"a» به مطالعه و بررسی کارآمدی حقوق، فقه و شریعت اسلامی در مقام مرجع قواعد و قوانین اقدام می نمایند.
به گزارش خبرگزاری مهر، کتاب دربردارنده مباحثی در خصوص نقش شریعت در نظام حقوقی کشورهای اسلامی و بررسی متون اصلی حقوق اسلامی است. مباحثی همچون تصمیم گیری قضایی، پاسخ حقوقی(فتوا)، شیوه های مرسوم قانونی، مناسبات میان حقوق و فرهنگ، شاخصه های گفتمان حقوق دینی، اصلاحات حقوقی مدرن و شکل گیری و توسعه قانون اساسی در کشور های اسلامی در این کتاب گنجانده شده اند.
بخش نخست کتاب در مبحثی با عنوان «اصلاحات، مذهب و انضباط اجتماعی» به مطالعه نقش مذهب در قواعد حقوقی می پردازد. این موضوع به طور ویژه در دوره قرون وسطی دنبال شده است. مطالب این بخش به بررسی تأثیر مذهب بر حقوق و اخلاق به مثابه دو عامل کنترل یا تنطیم کننده مناسبات افراد در جامعه می پردازد.
«رئالیسم حقوقی» در بخش دوم کتاب «حقوق کاربردی: زمینه سازی شریعت اسلامی» مطرح می شود. عمده مباحث ارائه گردیده در این بخش در حوزه مطالعاتی حقوق اسلامی و کارآمدی قواعد منتج از آن قرار می گیرد. این موضوع در گستره دولتهای ایران، مصر امروز و مصر عثمانی مورد مطالعه قرار می گیرد.
بخش سوم به بررسی و تحلیل سازگاری، ناسازگاری و یا همپوشانیهای میان منابع قانون در کشور اندونزی اختصاص دارد. این مبحث با عنوان «حقوق اسلامی، عرف و قانون ملی در اندونزی» بررسی می شود.
«خشونت در مصر قرن نوزده»، «قانون اساسی ضرورتی برای قرن بیست و یکم: الگوهای در حال ظهور؛ اتحادیه اروپا، عراق و افغانستان» و «بازسازی حقوق اسلامی در افغانستان» عناوین بخشهای چهارم تا ششم کتاب را به خود اختصاص داده اند.
بخش هفتم با عنوان «قاضی و مفتی در فقه اخباری شیعه» مفاهیم حکم و فتوا را به مثابه مفاهیم کاربردی برآمده از شریعت مورد بررسی قرار می دهد. مطالب این بخش به بحث و بررسی فقه شیعه و ظرفیتهای بالقوه آن، در فقه اخباری گری، به مثابه منبع قواعد حقوقی می پردازد.
«هرمنوتیک و تفسیر قرآن»، «حقوق و تاریخ نگاری: گونه شناسی حقوقی سرزمین های فتح شده توسط اعراب»، «متن و کاربرد: بازتاب هرمنوتیک در تفسیر متون حقوقی اسلام» و «تعهد به اطاعت از دستورات خداوند» عناوین بخشهای هشتم تا یازدهم کتاب است. این بخشها به شیوه ای روشی به مطالعه ای نوین درباره رویکرد به منبع حقوقی حقوق اسلامی می پردازد.
سرانجام باید گفت کتاب «حقوق کاربردی: زمینه سازی شریعت اسلامی» تلاشی چند وجهی است در بررسی و فهم کارآمدی منبع قانون در فقه اسلامی. در مطالب این کتاب شریعت به مثابه منبع قانون از زوایای گوناگونی مورد مطالعه قرار می گیرد. در بخشهایی از این اثر شریعت اسلامی در کشورهای اسلامی و در پاره ای از مطالب نیز روشهای تفسیری نوین در تلاش برای فهم قرآن بررسی می شود.
۱۳۹۲/۱۲/۲ - ۱۰:۳۵
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 118]