واضح آرشیو وب فارسی:مهر:
![](http://multimedia.mehrnews.com/Larg1/1392/05/15/IMG11025958.jpg)
دین و اندیشه
شریعت و عدالت کیفری اسلامی در زمان جنگ و صلح بررسی شد/ اصول موضوعه حقوق بشر و جایگاه عدالت در فقه
کتاب «شریعت و عدالت کیفری اسلامی در زمان جنگ و صلح The Shari"a and Islamic Criminal Justice in Time of War and Peace» که به قلم ام. شریف باسیونی به نگارش درآمده است؛ دربردارنده مباحثی درباره دکترین حقوقی کلاسیک اهل سنت و رویکردهای دینی آنان نسبت به مسائل معاصر است.
به گزارش خبرگزاری مهر، نویسنده تلاش می کند نشان دهد که بسیاری از کنشهای دولتها و گروه های اسلامی در عرصه جهانی را می توان از زاویه شریعت و قوانین اسلامی مورد بازخوانی قرار داد و تعقیب شناسایی و تفسیر آنها صرفا با تکیه به حقوق بشر بین الملل معاصر، هنجارهای حقوقی شناخته شده و حقوق بین المللی بشر دوستانه امکان پذیر نیست.
از سوی دیگر نویسنده بر آن باور است که با بذل توجه دقیق نسبت به حقوق اسلامی می توان به درکی از آن نائل گردید که خود به نوبه خود مفاد حقوق بشر بین المللی و حقوق بین المللی بشردوستانه را نیز پوشش می دهد.
شریف باسیونی در فرازی دیگر یادآور می گردد که مشکلات اقتصادی، اجتماعی و آموزشی در جهان اسلام نه تنها برآمده از دین نیست بلکه آموزه های دینی می تواند مسیر همواری برای عبور از مشکلاتی اینچنینی باشد.
وی در ادامه بر این نکته پای می فشارد که جوامع اسلامی می توانند و باید نهادها و مکانیزم های توسعه را، در تطابق کامل با حقوق بین المللی معاصر و طرز تلقی عمومی از عدالت، با بهره گیری از سازوکارهای درونی شریعت اسلامی، عملی سازند. به باور وی اتخاذ چنین رویکردی به کمتر شدن هرچه بیشتر مشکلات و ناسازگاری های جوامع اسلامی با دستاورد های جهان مدرن خواهد انجامید.
کتاب «شریعت و عدالت کیفری اسلامی در زمان جنگ و صلح» در پنج بخش به هموراه پیوستهایی چند سامان پذیرفته است. در ادامه نام بخشها و توضیحاتی کوتاه در خصوص مباحث مطرح گردیده در آنها ذکر می شود؛
بخش نخست با نام «اصول موضوعه حقوق بشر و جایگاه عدالت در فقه» دربردارنده مطالعه ای تطبیقی در خصوص مفهوم عدالت در فقه اسلامی و معنای عدالت در حقوق بشر جهانی است. نویسنده در خلال مطالب بخش نخست دست به مطالعه ای مبنایی زده و از زاویه ای فلسفی به ریشه یابی شباهتها و تفاوتهای فهم و برداشت از عدالت در دو گفتمان حقوقی مورد مطالعه اقدام نموده است.
«شریعت، حقوق اسلامی(فقه)» بخش دوم را تشکیل می دهد. مباحثی که در این صفحات گنجانده شده است به مطالعه و بررسی فقه اسلامی؛ منابع، پیدایش، پیشینه و ویژگیهای معاصر آن با تأکید بر فقه اهل سنت می پردازد.
بخش سوم مباحثی در خصوص «روشهای حقوقی در شریعت و حقوق اسلامی» را پوشش می دهد. نویسنده در این بخش به بررسی و تحلیل سازوکارهای تولید مفاد حقوقی در بستر شریعت اسلامی دست می زند. وی در این باره به توضیح چند و چون تولید حکم، در حوزه خصوصی و عمومی، از سوی فقها در دوره های مختلف تاریخی اقدام می نماید.
«حقوق بین المللی اسلام و حقوق بشردوستانه بین المللی» چهارمین بخش اثر را از آن خود نموده است. مطالب این بخش به قواعد و احکام فقه اسلامی در زمان جنگ اختصاص یافته است.
نویسنده بر آن ایده پای فشاری می کند که با مطالعه فقه اسلامی فهم و برداشت موسعی از آن به دست می آید که خود دربردارنده مباحث مبنایی حقوق بشر دوستانه است.
شریف باسیونی بخش پنجم یا پایانی کتاب خود را به «نظام عدالت کیفری اسلامی» اختصاص داده است. وی در این بخش با بهره گیری از رویکردی تاریخی با توجه به تاریخ فقه اسلامی و آرای فقیهان به بازیابی مفهوم عدالت در معنای عام آن اقدام می نماید.
وی همچنین با بررسی منطق درونی فقه اسلامی سیستم قضایی-حقوقی برآمده از آن را ترسیم می نماید و به دنبال آن معنای عدالت را در بستر شریعت با توجه به متون فقهی مورد بازخوانی قرار می دهد.
صفحه های پایانی کتاب را پیوستهایی تشکیل می دهد که برای آگاهی بیشتر خوانندگان در پایان کتاب گنجانده شده است. این پیوستها عبارتند از: گاهشناسی تاریخهای مهم درگیریهای مسلحانه در تاریخ اسلام، بیانیه قاهره در مورد حقوق بشر، اساسنامه دیوان بین المللی دادگستری و کنوانسیون سازمان کنفرانس اسلامی در مبارزه با تروریسم بین المللی.
۱۳۹۲/۱۱/۳۰ - ۱۰:۵۷
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 122]