تبلیغات
تبلیغات متنی
محبوبترینها
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1836348019
زندگینامه سید مرتضی علم الهدی (ره)
واضح آرشیو وب فارسی:بیتوته:
زندگینامه سید مرتضی علم الهدی (ره)
ابوالقاسم علی بن الحسین معروف به سید مرتضی و علم الهدی، در رجب سال 355 هجری قمری در شهر بغداد دیده به جهان گشود پدرش حسین موسوی بود که منصب رسیدگی به کار و زندگی سادات دودمان ابوطالب و مسؤولیت نظارت بر دیوان مظالم و سرپرستی زائران خانه خدا را که از منصبهای مهم آن روز بود به عهده داشت. پدربزرگش نیز ابراهیم مجاب از نوادگان حضرت امام کاظم(علیهالسلام) بود. برادر بزرگوارش نیز سید رضی(ره) میباشد.
مقام علمی
جناب سید مرتضی علم الهدی (ره) به حق شاگرد اصلی شیخ مفید میباشد که بنا بر آنچه نقل شده، شیخ مفید بعد از خوابی که دید و دو فرزند حضرت فاطمه(علیهاالسلام) را به فرزندی قبول کرده بود، سیدمرتضی و سیدرضی را به شاگردی قبول کرد و تا آخر عمر به بارور کردن علم و عمل این دو برادر کوشید.
استادان دیگر این بزرگوار عبارتند از: ابومحمد هارون فرزند موسی تلعکبری،شیخ محمد صدوق، حسین بن علی بابویه برادر شیخ صدوق، احمد بن علی بن سعیدکوفی، ابوالحسن علی بن محمد کاتب و بسیاری علمای اعلام دیگر.
خداوند متعال به سید مرتضی استعدادی وافر داده بود و او نیز از این نعمت بزرگ الهی به خوبی بهره برداری کرد و در نتیجه تلاش و کوشش در مدتی نه چندان طولانی کتب زیادی تالیف کرد. مرحوم علامه امینی در الغدیر نام 86 اثر او را بیان کرده یکی از کتابهای وی دیوان معروف او با بیست هزار بیت است.مرحوم علامه امینی در الغدیر نام 86 اثر او را بیان کرده یکی از کتابهای وی دیوان معروف او با بیست هزار بیت است.
سید مرتضی علم الهدی (ره) علاوه بر مقام علمی و اجتهاد دارای ذوق شعر و ادب بود و در زمان ایشان، غیر از برادرش سید رضی شاعری همانندش نبود. کتاب دیگر او امالی است که در موضوع فقه و تفسیر و حدیث و شعر و فنون ادب است. کتاب دیگر ایشان شافی است که هر چه علمای کنونی درباره امامت نوشتند، کمتر از آن است که در شافی سیدمرتضی تحقیق کرده است. دیگر کتابهای ایشان عبارتند از مسائل ناصریه، مسائل طرابلسیه، مسائل موصلیه. در باب تدریس مرحوم سیدمرتضی باید گفت ایشان علوم زیادی را تدریس میکرد. یکی از ویژگیهای درس او این بود که بزرگان بسیاری در آن شرکت میکردند، حتی گاهی استاد عالی قدرش شیخ مفید نیز در درس او حضور مییافت.
اما شاگردان حضرت استاد بسیارند از جمله: شیخ طوسی، ابویعلی سلار دیلمی، ابوالصلاح حلبی، قاضی ابن براج طرابلسی، شریف ابویعلی محمد بن حسن بن حمزه جعفری، ابو الصمصام مروزی، سید نجیب الدین کراجکی، شیخ ابوالحسن سلیمان صهرشی، جعفر بن محمد دوریستی، ثابت بن عبدالله نباتی، شیخ احمد خزاعی، شیخ مفید ثانی، شیخ ابوالمعالی احمد بن قدامه، شیخ ابوعبدالله محمد فرزند علی صلواتی و ابوزید فرزند کیابکی حسینی و بسیاری از علمای دیگر.
سید مرتضی علم الهدی (ره) در کلام دیگران
علامه حلی این عالم گرانمایه درباره سیدمرتضی میگوید: "علم الهدی در علوم بسیاری یگانه بود. دانشمندان ما به وفور فضل و دانش او اتفاق نظر دارند. در دانش هایی مانند علم کلام و فقه و ادب، از قبیل شعر و لغت و جز اینها بر همگان مقدم بود... شیعه از زمان وی تا عصر ما که در سال 693 قمری است، از کتابهای او استفاده کردهاند. او رکن طائفه شیعه و معلم آنهاست."
علامه بحرالعلوم نیز میفرماید: "علی بن حسین ابوالقاسم مرتضی علم الهدی، ذوالمجدین و صاحب الفخرین و الریاستین، مروج دین جدش، سرور ثقلین در قرن چهارم، به روش پیشوایان برگزیده، او سرور علمای اسلام و پس از ائمه اطهار از همه کس برتر است. او دانشهایی گرد آورد که نصیب هیچ کس نشد و از فضایلی برخوردار گردید که او را از همه کس ممتاز گردانید. دانشمندان مخالف و موافق درباره فزونی فضلش اتفاق نظر دارند و به تقدمش بر تمامی دانشمندان پیشین و پسین معترف میباشند."
ابو العلاء معری در ضمن شعر عربی، در پاسخ افرادی که از سید مرتضی پرسیدند، گفته است: "ای کسی که آمدهای تا درباره سید مرتضی از من بپرسی، بدان که او از هر نقص و عیبی پیراسته است. اگر او را ببینی، خواهی فهمید که وجود همه مردم در مردی جمع، و روزگار در یک ساعت متمرکز گشته و جهان در یک خانه قرار گرفته است."
او علاوه بر مقام علمی و اجتهاد دارای ذوق شعر و ادب بود و در زمان ایشان، غیر از برادرش سید رضی شاعری همانندش نبود.
فعالیتهای اجتماعی
بعد از سیدرضی برادر بزرگوارش امارت حج و نظارت بر دیوان مظالم به عهده سید مرتضی افتاد. از زمان خلفای بنی امیه تا زمان معتضد عباسی، فرزندان علی بن ابیطالب همیشه تحت تعقیب و مراقبت خلفا و ماموران بودند و معمولا در جنگ و گریزها به شهادت میرسیدند. هنگامی که حکومت و خلافت در سال 279 ق . به معتضد عباسی واگذار شد موضوع احترام به علویان و تعیین سرپرست مطرح شد و در هر شهری یکی از بزرگان سادات یا علمای علوی نقابت یعنی سرپرستی سادات آن شهر یا منطقه را به عهده گرفت.
سید مرتضی علاوه بر نظارت بر نسب و دفاع از حقوق و حفظ شرافت آنان موظف بود در میان آنان قضاوت کند، سرپرستی اموال و دارایی یتیمان را بر عهده گیرد، احکام الهی را در صورت ارتکاب گناه درباره آنان جاری کند، دختران و زنان بی سرپرست را شوهر دهد و از بی سرپرستان مراقبت کند.
امارت حج هم مسئولیت بزرگی بود که ریاست و رهبری زائران خانه خدا را به عهده داشت و معمولا شخص خلیفه آن را به عهده داشت . ولی گاهی خلیفه این مسئولیت بسیار مهم را به شخصی که شایستگی داشت واگذار میکرد.نظارت بر دیوان که در آن به اعمال ظالمانه حکام و امرا و رجال بزرگ دولت زیر نظر شخص خلیفه رسیدگی میشد، نیز یکی از مسئولیتهای خطیر اجتماعی بود.
سید مرتضی عاشق نماز
سید مرتضی در وصیتنامه زیبایی راجع به نمازش میگوید: "تمام نمازهای واجب مرا که در طول عمرم خوانده ام به نیابت از من دوباره بخوانید." دوستانش پرسیدند چرا؟! شما که فردی وارسته بودید و اهمیت فوقالعاده ای به نماز میدادید، علاقه مند و عاشق نماز بودید و همیشه قبل از فرارسیدن وقت نماز وضو گرفته، آماده می شدید تا وقت نماز فرا رسد، حال چه شد که اینگونه وصیت میکنید؟!
وصیت میکنم که تمام نمازهای مرا دوباره بخوانید زیرا تصور من این است که شاید نمازهای من صد در صد خالص برای خدا انجام نگرفته باشد بلکه درصدی از آنها به خاطر لذت روحی و معنوی خودم به انجام رسیده باشد! پس همه را قضا کنید چون اگر یک درصد از نماز هم برای غیر خدا انجام گرفته باشد شایسته درگاه الهی نیست و میترسم به همین سبب اعمال و راز و نیازهای من مورد پذیرش خدای منان قرار نگیرد!"
سید در پاسخ فرمود: "آری من علاقهمند به نماز بلکه عاشق نماز و راز و نیاز با خالق خود بودم و از راز و نیاز هم لذت فراوان میبردم، از این رو همیشه قبل از فرا رسیدن وقت نماز لحظه شماری می کردم تا وقت نماز برسد و این تکلیف الهی را انجام دهم و به دلیل همین علاقه شدید و لذت از نماز، وصیت میکنم که تمام نمازهای مرا دوباره بخوانید زیرا تصور من این است که شاید نمازهای من صد در صد خالص برای خدا انجام نگرفته باشد بلکه درصدی از آنها به خاطر لذت روحی و معنوی خودم به انجام رسیده باشد! پس همه را قضا کنید چون اگر یک درصد از نماز هم برای غیر خدا انجام گرفته باشد شایسته درگاه الهی نیست و میترسم به همین سبب اعمال و راز و نیازهای من مورد پذیرش خدای منان قرار نگیرد!"
وفات
سید مرتضی سرانجام پس از عمری پربار و انجام کارهایی بزرگ و ارزنده در حدود هشتاد سالگی در 25 ربیع الاول 436 هجری قمری در شهر بغداد به جوار حق شتافت و به دست ابوالحسین نجاشی و دیگر شاگردانش غسل داده شد و سپس فرزندش سید محمد بر او نماز خواند و در خانهاش واقع در محله کرخ به خاک سپرده شد. پس از مدتی پیکر مطهر او به کربلا منتقل شد و در جوار جد بزرگوارش حضرت سید الشهدا در کنار قبر برادرش سید رضی در مقبره ابراهیم حجاب دفن گردید. ---------------------
برگرفته از منابع
ریحانة الادب، محمد علی مدرس تبریزی، تهران، چاپخانه شفق
ترجمه روضات الجنات، محمد باقر ساعدی، تهران، کتابفروشی اسلامیه
منبع:taamolnews.ir
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: بیتوته]
[مشاهده در: www.beytoote.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 198]
صفحات پیشنهادی
نکاتی درباره مدفن «سيد مرتضی»/ علت وصیت عجیب سید مرتضی
دین و اندیشه به مناسبت سالروز وفات سید مرتضی نکاتی درباره مدفن سيد مرتضی علت وصیت عجیب سید مرتضی خبرگزاری مهر ـ گروه دین و اندیشه سيد مرتضي در وصيتنامهاش ميگويد تمام نمازهاي واجب مرا كه در طول عمرم خوانده ام دوباره بخوانيد زيرا من علاقهمند به نماز بلكه عاشق نماز و رزندگی شهید سید محمدحسین علم الهدی بررسی میشود
در برنامه مجله روز از رادیو معارف زندگی شهید سید محمدحسین علم الهدی بررسی میشود خبرگزاری رسا ـ رادیو معارف در برنامه مجله روز به بررسی زندگی شهید سید محمدحسین علم الهدی میپردازد به گزارش خبرگزاری رسا به نقل از روابط عمومی رادیو معارف همزمان با سالروز حماسه شهمایش ناصرکبیر مقدمهای برای همکاری بیشتر علمای ایران و یمن است
پنجشنبه ۳ بهمن ۱۳۹۲ - ۱۳ ۴۸ رییس شورای مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی با بیان اینکه مدتها منتظر برگزاری همایش ناصر کبیر بودیم تا مقدمهای برای همکاری بیشتر بین علمای ایران و یمن باشد گفت این همکاری میتواند به نفع کل تشییع و جهان اسلام باشد به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایرانهدف از تشکیل حوزههای علمیه، تربیت انسانهایی فقیه است
یکشنبه ۶ بهمن ۱۳۹۲ - ۱۵ ۱۸ نماینده ولی فقیه در استان فارس و امام جمعه شیراز گفت روحانیت بدون ولایت و رهبری هیچگاه موفق و مقبول نبوده است به گزارش گروه دریافت خبرخبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا منطقه فارس آیتالله اسدالله ایمانی با اشاره به آیه 122 سوره توبه گفت شکلگیری حعلم الهدی: در دولت دهم فسادهای گسترده انجام دادند اما هیچ برخوردی انجام نشد
علم الهدی در دولت دهم فسادهای گسترده انجام دادند اما هیچ برخوردی انجام نشد امامجمعه مشهدمقدس با بیان اینکه یکی از مشکلات کشور عدم بازخواست از مفسدان است گفت در دولت دهم براساس اطلاعات رسیده برخی فسادهای گسترده انجام دادند اما هیچگونه برخوردی با آنها انجام نشده است آفتاب آتنها راه شناخت به هر چیزی جز از طریق علم به خدا ممکن نیست
دین و اندیشه در نشستی طرح شد تنها راه شناخت به هر چیزی جز از طریق علم به خدا ممکن نیست حجت الاسلام والمسلمین سلیمانی امیری گفت قاعده ذوات الاسباب بیان میکند که علم تصدیقی به معلول جز از طریق علم به علت ممکن نیست و قاعده ما لاسبب میگوید که چیزی که سبب ندارد یا باید بدیهی باشدمراسم عمامهگذاری طلاب حوزه علمیه رودان برگزار شد
چهارشنبه ۹ بهمن ۱۳۹۲ - ۰۹ ۴۵ مراسم عمامهگذاری 11 تن از طلاب حوزه علمیه شهرستان رودان با حضور حجتالاسلام شهرستانی نماینده آیتالله سیستانی مدیر حوزههای علمیه استان و جمعی از ائمه جماعات استان هرمزگان در مسجد حضرت اباالفضل ع این شهرستان برگزار شد به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانبا حضور علما و دانشمندان بقعه بازسازی شده «ناصرالحق» در آمل به بهرهبرداری رسید
با حضور علما و دانشمندانبقعه بازسازی شده ناصرالحق در آمل به بهرهبرداری رسیدبا حضور علما و دانشمندان ایران سوریه لبنان یمن و بحرین بقعه بازسازی شده ناصرالحق در آمل به بهرهبرداری رسید به گزارش خبرگزاری فارس از آمل حسن ابن علی ملقب به ناصرالحق یا ناصرکبیر از نخستین مروجان اغذا درمانی از دیدگاه قرآن و علم
غذا درمانی از دیدگاه قرآن و علمتغذیه از اموری به شمار میرود که مورد توجه ویژه قرآن کریم است این کتاب شریف علاوه بر توجه به اصول کلی و اساسی تغذیه از بعضی غذاها نام برده است که دانشمندان اهمیت و ارزش غذایی و درمانی آنها را یادآور شدهاند بخش دوم و پایانی سوم ـ عسل عسل واژه ایآغاز همایش علمی-تحقیقی مذاهب اسلامی در زاهدان
شنبه ۱۲ بهمن ۱۳۹۲ - ۱۰ ۱۳ دبیر همایش علمی-تحقیقی مذاهب اسلامی گفت بیست و پنجمین همایش علمی-تحقیقی مذاهب اسلامی با ارائه 150 مقاله توسط علما و نخبگان حوزوی و دانشگاهی شیعه و سنی استانهای مختلف کشور از امروز در زاهدان آغاز بکار کرد حجتالاسلام غلامحسین بنافی در گفتوگو با خبرنگامحدثان شیعه حق بزرگی بر گردن مردم و حوزههای علمیه دارند
یکشنبه ۱۳ بهمن ۱۳۹۲ - ۱۲ ۰۷ مدیر حوزههای علمیه سراسر کشور گفت اگر محدثان شیعه به ویژه افرادی همچون علی بن جعفر ع به جمعآوری احادیث نمیپرداختند امروز فقه ما ناقص بود به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا منطقه قم حجتالاسلام والمسلمین سیدهاشم حسینی بوشهری در جمع مدیرکلواکنش دانشگاه علم و صنعت به جذب سرشاخه گلدکوئیست رسیدگی مجدد پرونده اخراج "ا م ک" به دیوان عدالت ادا
واکنش دانشگاه علم و صنعت به جذب سرشاخه گلدکوئیسترسیدگی مجدد پرونده اخراج "ا م ک" به دیوان عدالت اداری واگذار شده استدانشگاه علموصنعت درباره جذب سرشاخه گلدکوئیست اعلام کرد که رسیدگی مجدد پرونده اخراج "ا م ک" به دیوان عدالت اداری واگذار شده است و این در حالی اساختمان لادن به معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری رسید
ساختمان لادن به معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری رسید پس از چالشهای فراوان برای واگذاری ساختمان لادن قرعه به نام معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری افتاد و از هفته گذشته این معاونت در ساختمان جدید مستقر شدند آفتاب ساختمان لادن ساختمانی است که محمود احمدی نژاد- رئیس جمهودر نماز جمعه مشهد مطرح شد انتقاد آیتالله علمالهدی از وضعیت سینمایی کشور
در نماز جمعه مشهد مطرح شدانتقاد آیتالله علمالهدی از وضعیت سینمایی کشورامام جمعه مشهد با طرح این سوال که چند درصد فیلمهایی که ساخته میشود مربوط به انقلاب است گفت ماهوارهها و سایتهای غیرمجاز ریشه فرهنگ اصیل خانوادهها را آتش زده و آنها را متلاشی میکند به گزارش خبرگزارینشست علمی «رویکرد دشمن شناسی» برگزار میشود
دین و اندیشه نشست علمی رویکرد دشمن شناسی برگزار میشود نشست علمي رویکرد دشمن شناسی در پژوهشگاه فرهنگ هنر و ارتباطات برگزار ميگردد به گزارش خبرگزاری مهر در اين نشست که از طرف گروه مطالعات راهبردی مهدویت پژوهشکده مطالعات دینی پژوهشگاه فرهنگ هنر و ارتباطات برگزار ميجزئیاتی از نشست علمای قم با سیدحسن نصرالله
جزئیاتی از نشست علمای قم با سیدحسن نصرالله عربستان در کشورهای مختلف شکست خورده است تعبیر مفتی اعظم سوریه درباره آیتالله مکارم شیرازی چه بود به گزارش جام نیوز به نقل از خبرگزاری حوزه در شرایط کنونی اکثریت اهل سنت با تکفیریها درگیری دارند و شرایط به گونهای شکل گرفتهعلمالهدی: سرود «یار دبستانی من» ضدانقلابی است
یکشنبه ۱۳ بهمن ۱۳۹۲ - ۱۷ ۵۶ امام جمعه مشهد گفت اجرای کنسرتهای موسیقی و جشنواره فیلم فجر سنخیتی با دهه فجر سال 57 ندارد به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا - منطقه خراسان آیتالله سیداحمد علم الهدی در نشست ستاد دهه فجر استان که امروز 13 بهمن ماه در دفتر امام-
دین و اندیشه
پربازدیدترینها