محبوبترینها
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1845798572
درایتی تأمل برانگیز در خطبه تاریخی سروَر آزادگان
واضح آرشیو وب فارسی:نیک صالحی: درایتی تأمل برانگیز در خطبه تاریخی سروَر آزادگان
بیانات حضرت در این خطبه از طرفی ناظر به حوادث و اوضاع و احوال آن زمان جامعه اسلامی بود و از طرفی دیگر یک بسترسازی حساب شده و برنامه ریزی شده ای برای شروع قیام سال های آتی ایشان به شمار می رفت
در سال 58 هجری یعنی 2 سال قبل از مرگ معاویه، امام حسین علیه السلام در منا و در جمع کثیری از صحابه و تابعین رسول الله صلی الله علیه و آله خطبه ای ایراد فرمودند که از دو جهت حائز اهمیت است: جهت اول این است که اولین جرقه های قیام برنامه ریزی شده حضرت سیدالشهداء علیه السلام به قبل از زمان به حکومت رسیدن یزید بر می گردد و جهت دوم این است که بیانات امام در این خطبه، به وضوح حکایتگر شرایط و جوّ حاکم بر مردم و جامعه اسلامی در سال های متصل به قیام ایشان می باشد. پُرواضح است که بررسی مفصّل این خطبه در این فرصت مختصر ناممکن است. لذا برآنیم تا در این مجال کوتاه با اشاراتی مجمل، دریچه ای برای مطالعه و تحقیق سیره پژوهشان و علاقه مندان به این عرصه، بگشاییم. کتاب سلیم بن قیسخطبه امام حسین علیه السلام در منا، شامل سه بخش است. در بخش اول این خطبه حضرت اباعبدالله علیه السلام به ذکر فضائل و مناقب پدر بزرگوارشان امیرالمومنین علیه السلام می پردازند. در بخش دوم، متذکر ضرورت و وجوب وظیفه همگانی امر به معروف و نهی از منکر می شوند و در بخش سوم، وظیفه خواص و علما را در مواجهه با ظلم و جور و مفاسد تبیین می فرمایند. این خطبه را سلیم بن قیس به طور کامل و با ذکر شرایط تاریخی زمان ایراد آن، در کتاب خود با عنوان "کتاب سلیم بن قیس الهلالی" نقل کرده است. (1)
در کتب دیگر بنا به روش و منهج خاص مولف، تنها بخش هایی از این خطبه نقل شده است. به عنوان مثال علامه امینی در کتاب "الغدیر" به نقل فرازهایی از بخش اول این خطبه که مربوط به واقعه غدیر خمّ می باشد، بسنده کرده است. (2) امام خمینی(ره) در کتاب "ولایت فقیه" متناسب با مباحث مطرح شده، تنها بخش دوم این خطبه را نقل نموده اند.(3) در کتاب "تحف العقول" هم بخش دوم و سوم خطبه نقل شده است.(4)
سلیم بن قیس از اصحاب خاص امیرالمومنین، امام حسن، امام حسین و امام زین العابدین علیهم السلام بود و بخشی از دوران کودکی امام محمد باقر علیه السلام را هم درک کرد. كتاب وی اولین تالیف شیعه بعد از رحلت پیامبر صلى اللّه علیه و آله به شمار می آید. (5)دشمنانی که شمشیر از رو بسته اند
وی قبل از نقل خطبه امام حسین علیه السلام به بیان اوضاع و احوال جامعه ی به ظاهر اسلامی آن دوران می پردازد تا بدین ترتیب فضای حاکم بر سخنان مهم امام در این خطبه، برای خواننده کاملا ملموس و قابل درک شود. طبق شهادت سلیم، جوّ حاکم بر جامعه آن زمان، به شدّت ضدّ شیعی بود. معاویه با صدور بخشنامه هایی، شرایط را به گونه ای رقم زده بود که شیعیان و محبّان امیرالمومنین علیه السلام در انزوای کامل قرار گیرند. وی در توصیف آن شرایط چنین می نویسد: "وضع به گونه اى بود كه اگر فردى از پیروان على علیه السّلام مى خواست به دیدن دوستى مورد اعتماد و اطمینان رود، از خادم میزبان مى ترسید و با وى سخن نمى گفت مگر پس از آنکه از آنان پیمان و سوگند سفت و سختی می گرفت كه رازش را كه همان شیعه بودنش بود پنهان دارند!" (6)
به گفته سلیم، سبب این همه تضییق ها و فشارها، بخشنامه هایی بود که معاویه به کارگزارانش در سراسر قلمرو خلافت خود به خصوص عراق و کوفه که به عنوان مرکز دوستداران و محبین امیرالمومنین علیه السلام شناخته می شد، ابلاغ کرده بود. در اولین بخشنامه، معاویه به قاضیان و کارگزاران حکومتی چنین می نویسد: "شهادت هیچ یک از خاندان، پیروان و ناقلان مناقب و فضائل علی بن ابی طالب را قبول نکنید."(7) بعد از مدتی در نامه ای دیگر دستور داد که: "بنگرید هر كس كه علیه وى بیّنه اى مبنى بر دوستى على و اهل بیتش اقامه شده نامش را از دفتر بیت المال محو كنید و شهادت او را جایز ندانید!". (8)
در نتیجه این بخشنامه ها، خطبا و گویندگان و وعّاظ السلاطین که می خواستند نان بخورند، در تمام نقاط وسیع مملکت اسلامی بالای منابر نعوذ بالله شروع به لعن امام علی علیه السلام کردند و از وی تبرّی و دوری جستند. به او و خاندانش تهمت ها و نسبت های ناروا زدند و برای تقرّب به دستگاه حکومت به جعل مناقب و فضائل خود ساخته برای خلفاء پرداختند.
در بخشنامه ای دیگر به کارگزارانش فرمان داد: "پیروان عثمان و دوستداران و خاندان و طرفدارانش و كسانى كه فضایل و مناقب او را روایت مى كنند را به خود نزدیک سازید و گرامى بدارید ..." (9)
بنابراین هر کسی که جمله ای در فضیلت عثمان می گفت، پرونده اش را تشکیل می دادند و حقوق و مزایای معیّنی به او می پرداختند. این بذل و بخشش هایی که معاویه کرد، حکّام را به جعل حدیث تشویق کرد. هر کسی که توانست دروغ بافت و این کار در تمام شهرهای اسلامی گسترش یافت.
معاویه بعد از یک مدت در بخشنامه ای دیگر چنین نوشت: "در مدح عثمان حدیث بسیار گفته و نوشته شده و در هر شهر و روستا و بخش، پخش گردیده است، نامه ام را كه دریافت داشتید از مردم بخواهید كه درباره ابوبكر و عمر روایت كنند، چرا كه فضیلت و سوابق این دو برایم دوست داشتنى تر است و چشمم را روشن مى كند و حقّانیت خاندان محمّد را سست مى سازد و براى این خاندان، فضایل این دو از فضایل عثمان ناگوارتر است."(10)ندای فضائل مولا در حنجره سروَر آزادگان
در این اوضاع و احوال، امام حسین علیه السلام در سال 58 هجری، به سفر حج می روند و در منا، دستور می دهند که همه بنی هاشم، ارادتمندان، شیعیان و اصحاب رسول الله صلى اللّه علیه و آله که بالغ بر هزار نفر می شدند، (حدود دویست نفر از صحابه و هشتصد نفر از تابعین) در خیمه ای گرد هم آیند.
با توجه به آنچه که سلیم بن قیس در مورد رواج لعن امیرالمومنین علیه السلام، نقل کرده است، دقیقا مشخص می شود که امام حسین علیه السلام چرا بخش اول خطبه خود را به ذکر مناقب و فضائل حضرت امیرالمومنین علیه السلام اختصاص داده است. حضرت سیدالشهداء علیه السلام با حفظ ترتیب تاریخی، چهارده فضیلت امیر المومنین علیه السلام را بیان می کنند. اینک به ذکر دو مورد از آن فضائل بسنده می کنیم و انشاء الله در فرصت های آتی، به بیان و شرح سایر بخش های این خطبه می پردازیم: اعترافاتی که در تاریخ ثبت شدحضرت در این بخش این طور شروع کرد و فرمود: شما را به خدا سوگند! آیا مى دانید هنگامی که رسول خدا صلّى اللَّه علیه و اله در میان اصحابش پیمان برادرى می بست، میان خود و على -علیه السلام- پیمان برادرى برقرار نمود و فرمود: «تو برادر منى و من برادرت در دنیا و آخرت»؟ (11)
یعنی چگونه امکان دارد معاویه که خود را به عنوان حاکم اسلام نبوی معرفی کرده است با صدور آن بخشنامه علیه محبین و دوستان برادر و نزدیکترین شخص به رسول خدا صلّى اللَّه علیه و اله، آنها را این قدر مورد آزار و اذیت قرار دهد؟!
سپس حضرت فرمودند: شما را قسم می دهم آیا می دانید که پیغمبر مقداری از مسجد را خرید و در آن 10 منزل درست کرد و 9 خانه را برای خودش و دهمین آنها را در وسط مسجد برای علی بن ابی طالب -علیه السلام- پدر من درست کرد؟! سپس راه خانه هاى دیگران را به مسجد بست جز درب خانه پدرم را. یك نفر در این باره اعتراض كرد، پیامبر صلّى اللَّه علیه و اله فرمود: «من درب خانه هایتان را نبستم و درب خانه على را من باز نگذاشتم، خداوند مرا به بستن درب خانه هایتان و گشودن درب خانه على فرمان داد»؟ گفتند: آرى!این لطائف و ظرائف همه حاکی از آن است که حضرت چقدر حساب شده، جریانات جامعه اسلامی را رصد می کرد و با بیانات خود، مسائل روز امت اسلام را به اصحاب خود گوشزد می نمودسپس حضرت ادامه دادند: آیا مى دانید كه عمر بن خطّاب كوشید تا خانه اش به اندازه روزنه دیدى به مسجد راه داشته باشد، پیامبر صلّى اللَّه علیه و اله نپذیرفت. سپس فرمود: «خداوند به موسى فرمان داد تا مسجد پاكى بنا نهد كه جز خودش و هارون و دو پسرش كسى در آن ساكن نشود، و خداوند مرا فرمان داد كه مسجد پاكى بنا نهم كه جز من و برادرم و فرزندانش كسى در آن ساكن نشود»؟
گفتند: آرى! (12)
این فراز از خطبه همچنین اشاره به بخشنامه ای است که منجر به رواج جعل احادیث فراوان در فضیلت خلفای سه گانه شده بود. این لطائف و ظرائف همه حاکی از آن است که حضرت چقدر حساب شده، جریانات جامعه اسلامی را رصد می کرد و با بیانات خود، مسائل روز امت اسلام را به اصحاب خود گوشزد می نمود.بسترسازی برای قیامی تاریخیبررسی خطبه حضرت سیدالشهداء علیه السلام در منا به همراه تحقیق و مطالعه دقیقِ بستر تاریخی سال های متصل به قیام ایشان، از دو مسئله مهم پرده بر خواهد داشت: اولا، بیانات حضرت در این خطبه از طرفی ناظر به حوادث و اوضاع و احوال آن زمان جامعه اسلامی بود و از طرفی دیگر یک بسترسازی حساب شده و برنامه ریزی شده ای برای شروع قیام سال های آتی ایشان به شمار می رفت. ثانیا، اتفاقات هولناکی را که در نهایت منجر به فاجعه شهادت امام حسین علیه السلام شد، برای همه کسانی که با دیده حیرت این بخش از تاریخ اسلام را مرور می کنند، باورپذیرتر می نماید. تبیان
جمعه 1 خرداد 1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: نیک صالحی]
[مشاهده در: www.niksalehi.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 125]
صفحات پیشنهادی
انسان موجودی بالذات تاریخی است/ باید دین رادر سیرتاریخی بررسی کرد
در مناظره عبدالکریمی و قائمینیا عنوان شد انسان موجودی بالذات تاریخی است باید دین رادر سیرتاریخی بررسی کرد شناسهٔ خبر 2582476 - یکشنبه ۲۷ اردیبهشت ۱۳۹۴ - ۱۴ ۴۰ دین و اندیشه > اندیشکده ها عبدالکریمی گفت انسان موجودی بالذات تاریخی است هر آنچه با انسان نسبت دارد اموری تاریخآمارهایی تأملبرانگیز درباره «پورشه در ایران»
یکشنبه ۲۰ اردیبهشت ۱۳۹۴ - ۰۹ ۱۷ شاید سال 1931 که فردیناند پورشه شرکت پورشه را در شهر اشتوتگارت تأسیس میکرد به فکرش هم نمیرسید که خودروهایش 80 سال بعد چهار هزار و 721 کیلومتر اینطرفتر در کشوری دیگر تبدیل به چالشی جدی و طبقهای اجتماعی خاص شود طبقهای اجتماعی که پول یک دسآمارهایی تأملبرانگیز درباره «پورشه در ایران» |اخبار ایران و جهان
آمارهایی تأملبرانگیز درباره پورشه در ایران کد خبر ۴۹۸۸۸۲ تاریخ انتشار ۲۰ ارديبهشت ۱۳۹۴ - ۱۰ ۳۱ - 10 May 2015 شاید سال 1931 که فردیناند پورشه شرکت پورشه را در شهر اشتوتگارت تأسیس میکرد به فکرش هم نمیرسید که خودروهایش 80 سال بعد چهار هزار و 721 کیلومتر اینطرفتر در کشوردر کارگروه میراث فرهنگی سمنان مصوب شد احداث راه دسترسی به جاده تاریخی سنگفرش
در کارگروه میراث فرهنگی سمنان مصوب شداحداث راه دسترسی به جاده تاریخی سنگفرشمدیرکل میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری استان سمنان گفت رعایت حداقل 15 متر فاصله راه دسترسی جدید از جاده تاریخی سنگفرش از مصوبات کارگروه میراث فرهنگی استان است به گزارش خبرگزاری فارس از سمنان حسین خماموریت تاریخی برای نجات لباس سنتی ایرانی
ماموریت تاریخی برای نجات لباس سنتی ایرانی شیراز- ایرنا- کشف نخستین پارچه ایرانی با قدمت شش هزار ساله در شوش نقوش تاریخی و رنگ و نقش عجین شده بر پشم ابریشم نخ و پوست لباس های سنتی حکایت از ریشه دار بودن لباس و پوشش در تاریخ و تمدن این ملت دارد لباس سنتی مناطق و اقوام مختلف ایرتعیین حریم 15 متری برای جاده تاریخی سنگفرش گرمسار
تعیین حریم 15 متری برای جاده تاریخی سنگفرش گرمسار سمنان - ایرنا - مدیر کل میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری استان سمنان گفت رعایت حداقل 15 متر فاصله جاده دسترسی جدید از جاده تاریخی سنگفرش گرمسار مصوبه کارگروه میراث فرهنگی این استان شد حسین خواجه بیدختی روز چهارشنبه افزود در جمدیر آبفای کهنوج خبر داد بهرهبرداری از مخزن آزادگان کهنوج تا پایان تیرماه 94
مدیر آبفای کهنوج خبر دادبهرهبرداری از مخزن آزادگان کهنوج تا پایان تیرماه 94مدیر امور آب و فاضلاب شهرستان کهنوج گفت مخزن آزادگان در صورت تأمین آب تا پایان تیرماه سال جاری به بهرهبرداری میرسد اکبر مشایخی امروز در گفتوگو با خبرنگار فارس در کهنوج در زمینه وضعیت انشعاباخبار ایران و جهان | - بافت تاریخی و قدیمی شهر گرگان
بافت تاریخی و قدیمی شهر گرگان بافت تاریخی گرگان با مساحتی بالغ بر ۱۵۰ هکتار سومین بافت با ارزش ودارای سبک معماری پس از یزد واصفهان است و وسیعترین بافت تاریخی شمال ایران است الهه کریمی ۱۳۹۴-۰۲-۲۳ ۰۷ ۴۹سوزندان اسناد تاریخی به دلیل نبود جا!+عکس
سوزندان اسناد تاریخی به دلیل نبود جا عکس اسناد و مکاتبات اداری دوره پهلوی به دلیل کمبود فضا در موزه رضا عباسی سوزانده شد مدیر این موزه با اظهار بی اطلاعی به جای پاسخ به این مسئله اعلام کرد هر زمان از خبرنگاران کمک خواستیم اعلام می کنیم خبرگزاری مهر اسناد و مکاتبات اداری دورهسرنوشت تاملبرانگیز بخشنامه جهانگیری برای کنترل قیمتها
سرنوشت تاملبرانگیز بخشنامه جهانگیری برای کنترل قیمتهابخش اقتصادی الف 22 اردیبهشت 94تاریخ انتشار سه شنبه ۲۲ ارديبهشت ۱۳۹۴ ساعت ۱۸ ۵۳ بخشنامه جهانگیری از همان روزهای نخست ابلاغ شدن مخالفان و موافقان خاص خود را داشت ولی میزان موفقیت این بخش نامه در تثبیت قیمت ها بنا به نظر اکثرتاکید معاون استاندار کرمان بر حفظ هویت فرهنگی و تاریخی
تاکید معاون استاندار کرمان بر حفظ هویت فرهنگی و تاریخی کرمان - ایرنا - معاون سیاسی امنیتی و اجتماعی استاندار کرمان بر تلاش برای حفظ و معرفی هویت فرهنگی و تاریخی ایران اسلامی تاکید کرد به گزارش ایرنا حمید ذکاء اسدی شامگاه سه شنبه در آیین تکریم و معارفه مدیر مرکز اسناد و کتابخانهمدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان مرکزی: وضعیت بازار تاریخی اراک غیر قابل پذیرش است
مدیرکل میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری استان مرکزی وضعیت بازار تاریخی اراک غیر قابل پذیرش استمدیرکل میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری استان مرکزی گفت وضعیت فعلی بازار تاریخی اراک غیر قابل پذیرش نامانوس و غیر قابل تحمل است به گزارش خبرگزاری فارس از اراک سید محمد حسینی امشببه مناسبت سالگرد سفر تاریخی رهبر معظم انقلاب به کردستان صورت میگیرد عضویت نیمبها در کتابخانههای عمومی کردست
به مناسبت سالگرد سفر تاریخی رهبر معظم انقلاب به کردستان صورت میگیردعضویت نیمبها در کتابخانههای عمومی کردستان به مدت یک هفتهمدیرکل کتابخانههای عمومی استان کردستان گفت به مناسبت سالگرد سفر تاریخی رهبر معظم انقلاب به کردستان کتابخانههای عمومی این استان به صورت نیمبها تا یک هفمعاون استاندار مرکزی: کار مرمت بازار تاریخی اراک باید با مشارکت کسبه انجام شود
معاون استاندار مرکزی کار مرمت بازار تاریخی اراک باید با مشارکت کسبه انجام شودمعاون امور عمرانی استاندار مرکزی گفت کار مرمت بازار تاریخی اراک باید با مشارکت همه کسبه و در نظر گرفتن شرایط ذینفعان آن انجام شود به گزارش خبرگزاری فارس از اراک مهدی زندیهوکیلی شامگاه سهشننقویحسینی سخنرانی پیش از خطبهها/ نمازجمعه این هفته تهران به امامت آیتالله موحدیکرمانی اقامه خواهد شد
نقویحسینی سخنرانی پیش از خطبهها نمازجمعه این هفته تهران به امامت آیتالله موحدیکرمانی اقامه خواهد شدنمازجمعه این هفته به امامت آیتالله موحدی کرمانی اقامه خواهد شد به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری فارس نماز عبادی سیاسی جمعه این هفته تهران از ساعت ۱۱ ۵۵ با تلاوت آیاتی از کلاماللاستاندار : حفاظت از بافت تاریخی باید با هدف افزایش گرایش به زندگی در آن باشد
استاندار حفاظت از بافت تاریخی باید با هدف افزایش گرایش به زندگی در آن باشد یزد - ایرنا - استاندار یزد گفت روش کار ما در چند دهه گذشته برای حفاظت از بافت تاریخی یزد ایراد داشته و برنامه های این بخش باید در جهت افزایش گرایش به زندگی در این بافت متمرکز شود به گزارش ایرنا سید محبهسازی قلعه تاریخی شهرستان خوسف آغاز شد
بهسازی قلعه تاریخی شهرستان خوسف آغاز شد بیرجند - ایرنا - مدیرکل میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری خراسان جنوبی گفت مرمت قلعه تاریخی خوسف از بناهای دوره افشاریه از محل اعتبارات اضطراری این شهرستان آغاز شد حسن رمضانی روز چهاشنبه در جمع مسوولان میراث فرهنگی خراسان جنوبی اظهار کرد-
دین و اندیشه
پربازدیدترینها