واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: ماموریت تاریخی برای نجات لباس سنتی ایرانی شیراز- ایرنا- کشف نخستین پارچه ایرانی با قدمت شش هزار ساله در شوش، نقوش تاریخی و رنگ و نقش عجین شده بر پشم، ابریشم، نخ و پوست لباس های سنتی حکایت از ریشه دار بودن لباس و پوشش در تاریخ و تمدن این ملت دارد.
لباس سنتی مناطق و اقوام مختلف ایرانی گنجینه ای است که به عنوان بخشی از هویت ملی امروز نیازمند نگاه نو و علمی است تا در گذر زمان و توسعه پرشتاب جامعه امروز از گزندها مصون بماند.
امروز لباس سنتی ایرانی در بیشتر مناطق در حصار خانه ها گرفتار آمده است؛ از یک سو، دوخت لباس محلی غالبا به خانه ها محدود شده و از سوی دیگر، پوشیدن آنها به آیین ها و محافل مناسبتی و خانوادگی محدود شده است.
این موضوع در بلندمدت می تواند خطراتی را متوجه این بخش از هویت ملی کند.
این در حالی است که موضوع لباس و پوشش از مسایل اساسی در سبک زندگی هر ایرانی است.
نایب رییس کانون انجمن های صنفی آموزشگاه های فنی و حرفه ای آزاد کشور معتقد است که دنیای غرب به دنبال جایگزینی خرده فرهنگ ها با عناصر بی هویتی فرهنگی است و این موضوع زنگ خطری برای فرهنگ های مختلف از جمله فرهنگ ایرانی است.
"الله کرم لیراوی" بر این نکته تاکید دارد که تنها افتخار کردن به فرهنگ و تمدن غنی ایران در شبکه های اجتماعی تلفن همراه و فضای مجازی کافی نیست، بلکه باید همگان گام های عملی برای حفظ و احیای فرهنگ بومی و سنتی مختلف کشور بردارند.
** گذر از خانه به خیابان
معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استانداری فارس از جمله مسوولانی است که گذر لباس ایرانی از حصار دیوارهای خانه به خیابان و شهر را امری مثبت و در راستای سیاست های ابلاغی مقام معظم رهبری در زمینه سبک زندگی ایرانی اسلامی می داند.
جوانشیر کدخداپور افزود: بسیاری از اقوام در ایران اسلامی پوشش و لباس خاص خود را حفظ کرده اند و چه عیبی دارد که بانوی ایرانی با لباس محلی منطقه خود در محل کار حاضر شود.
وی ادامه داد: برخی مورخان جهان، ریشه حجاب در دنیا را در فرهنگ ایران می دانند که این حجاب و پوشش متناسب با نوع زندگی، کار و شغل در مناطق مختلف متفاوت بوده اما این ویژگی را داشته که با برهنگی همراه نبوده است.
این مقام مسوول اظهار کرد: با وجود برخورداری ملت ایران از سابقه تاریخی، قدمت و ریشه در حوزه لباس و فرهنگ، متاسفانه گاه لباس های بر تن افراد خودنمایی می کند که زیبنده فرزندان این ملت با فرهنگ نیست و البته دلیل آن این است که ما لباس مناسب و الگو را به جوان خود معرفی نکرده ایم.
** کار علمی برای نجات لباس ایرانی
در حال حاضر مجموعه مدون و علمی برای ثبت ویژگی های لباس های محلی اقوام ایرانی در دسترس نیست.
رییس انجمن صنفی موسسان آموزشگاه های آزاد طراحی دوخت و صنایع دستی شیراز و حومه چنین دیدگاهی دارد.
پروین باغبانباشی می گوید: با چنین نگاهی است که نخستین جشنواره ملی علمی تخصصی شناخت و آموزش لباس های محلی ایران اسلامی و تزیینات روی آن در شیراز شکل گرفت تا پاسخی به این ضرورت باشد.
وی با اشاره به برگزاری این جشنواره از 15 تا 17 اردیبهشت امسال گفت: مدرسان پوشاک ایلات و اقوام مختلف برای آموزش دوخت این لباس های بومی و سنتی به شیراز آمدند تا پوشاک ایلات و اقوام ایران را از خطر منسوخ شدن نجات بخشند.
رییس انجمن صنفی موسسان آموزشگاه های آزاد طراحی دوخت و صنایع دستی شیراز و حومه اظهار کرد: هر یک از مدرسان در دوره های آموزشی این جشنواره، اطلاعات خود در زمینه جنس، رنگ، تزیینات و قطعات پوشاک ایلات با نام و گویش محلی بیان می کنند.
باغبانباشی گفت: با توجه به سفر گروهی از بخش پژوهش سازمان فنی و حرفه ای کشور برای استانداردسازی محتوای آموزش ها از مطالب مطرح شده در کلاس های آموزشی این جشنواره، امید است سازوکار مدونی برای حفظ و احیای لباس ایرانی شکل گیرد.
** دعوت نامه ای برای خیرین
برخی کارشناسان فعالیت در عرصه حفظ نمادهای فرهنگی و تاریخی کشور را نیز یک کار خیر می دانند.
با چنین نگاهی است که مدیرکل دفتر امور بانوان و خانواده استانداری فارس از خیرین و انسان های نیک اندیش جامعه که پیش از این جلوه های خیرخواهی آنها در عرصه ساخت مدرسه، درمانگاه و بیمارستان و ... به منصه ظهور رسیده است، دعوت می کند تا با فراهم کردن مکان هایی، در حوزه معرفی طراحی های جدید و اسلامی لباس ورود کنند.
سیده معصومه دستغیب بر اهمیت برپایی محافل برای نمایش زنده لباس برای دستیابی به الگوی مطلوب لباس منطبق بر آموزه های اسلامی تاکید کرد و برخلاف دیدگاه برخی افراد، این حرکت را نه تنها خطرناک نمی داند بلکه ضروری و امری سازنده می خواند.
وی ادامه داد: باید اجازه داد که بانیان اقدامات خیر و نیک اندیش که پیش از این در عرصه هایی همچون مدرسه سازی و حوزه سلامت اقدامات ماندگاری را انجام داده اند، یک سالن در شهر شیراز برای عرضه مدل های لباس های متناسب با فرهنگ اسلامی در اختیار نسل جوان قرار دهند.
مدیرکل دفتر امور بانوان و خانواده استانداری فارس گفت: انتظار است که مجموعه آموزش و پرورش فارس و شهرداری شیراز نیز گام هایی در این مسیر بردارد تا طرح های خوب لباس به پسران و دختران نوجوان عرضه شود تا آنها سراغ طرح های بد و نامتناسب با فرهنگ ایرانی اسلامی نروند.
وی اظهار کرد: در صورت فراهم آمدن بسترهای نمایش زنده لباس، این کار در فضای سالم صورت می گیرد و گاه شاید این نمایش تنها ویژه بانوان باشد.
امروز و با گذشت بیش از 2500 سال، نقش و نگارهای آثار تاریخی تخت جمشید لباس ها و نمادهای فرهنگ های مختلف اقوام از جمله مناطقی از ایران را بر خود به یادگار دارد.
همپای تلاش ها برای مصون ماندن این بنای ارزشمند از آسیب های ناشی از گلسنگ ها و ...، شایسته به نظر می رسد گام های شایسته ای برای حفظ و احیای میراث برجای مانده از دوران کهن این سرزمین در قالب لباس های بومی و ملی برداشته شود؛ حرکتی که می تواند در سال همدلی و همزبانی دولت و ملت ماندگار شود. ک/4
2027/ 5054
گزارش : سید احمد نجفی
23/02/1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 57]