محبوبترینها
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
در خرید پارچه برزنتی به چه نکاتی باید توجه کنیم؟
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1830499668
آیا پیامبر اکرم و ائمه سایه نداشتند؟
واضح آرشیو وب فارسی:جام نیوز:
پرسمان؛
آیا پیامبر اکرم و ائمه سایه نداشتند؟
مسئله سایه داشتن یا نداشتن پیامبر (ص) از جمله مسائلی است که در زمره مباحث عقلی نیست، تا بتوان به وسیله عقل در این باره حکم صادر کرد.
به گزارش سرویس دینی جام نیوز، یکی از سوالات مطرح در خصوص پیامبر اینکه آیا صحیح است که پیامبر اکرم و ائمه سایه نداشته اند؟
پاسخ اجمالی:
مسئله سایه داشتن یا نداشتن پیامبر (ص) از جمله مسائلی است که در زمره مباحث عقلی نیست، تا بتوان به وسیله عقل در این باره حکم صادر کرد و گفت پیامبر سایه داشت یا نداشت. در این موضوع تنها تکیه گاه و تنها چیزی که می توان به آن اعتماد کرد روایات است. بنابراین، وقتی به منابع معتبر و اولیه دینی اعم از منابع شیعه و اهل سنت مراجعه می کنیم، به جز کتاب (من لایحضره الفقیه) هیچ منبع دیگری به این موضوع اشاره ای نکرده است.
البته در برخی از کتاب های غیر منبع اهل سنت آمده که برای پیامبر (ص) سایه ای مشاهده نشد. همچنین در منابع شیعی وارد شده که امام (ع) سایه ندارد. بدیهی است که در مسئله به این مهمی نمی توان تنها به یک روایت اکتفا کرد. اساسا آیا معقول و منطقی به نظر می رسد مسئله به این مهمی در طول تاریخ، حتی نزد شیعه مخفی بماند و تنها یک روایت آن هم از امام رضا (ع) نقل شود؛ یعنی بعد از حدود دو قرن از زمان رسول الله (ص) در زمان امام هشتم نقل شود و دوباره از زمان امامت امام جواد (ع) تا زمان غیبت کبرا مسکوت بماند.
پاسخ تفصیلی:
مسئله سایه داشتن یا نداشتن پیامبر (ص) و امامان (ع) از جمله مسائلی است که در زمره مباحث عقلی نیست تا بتوان به وسیله عقل در این باره حکم صادر کرد و گفت پیامبر سایه داشت یا نداشت. در این موضوع تنها تکیه گاه و تنها چیزی که می توان به آن اعتماد کرد، نقل است. از این رو لاجرم باید به منابع اسلامی یعنی قرآن و روایات رجوع نمود. در قرآن کریم هیچ مطلبی در این باره حتی به صورت اشاره هم نیامده است. اما روایاتی که در موضوع فوق آمده بعضی از آنها در منابع اهل سنت نقل شده است:
از ذکوان نقل است که: برای رسول الله (ص) سایه ای مشاهده نشده است، نه در روز آفتابی و نه در شب مهتابی.
همین معنا را حکیم ترمذی نقل کرده و گفته: رسول خدا (ص) سایه نداشت تا این که پای کسی روی سایه مبارکش نیفتد و باعث توهین به ساحت قدسی آن حضرت نشود.
ابن سبع در کتاب خصائص گفته است: سایه رسول خدا بر زمین نمایان نمی شد، وجود مبارک رسول خدا نور بود و هنگامی که در زیر نور خورشید یا ماه راه می رفت، سایه اش ظاهر نمی شد. برخی از علما می گویند شاهد این قول دعای خود پیامبر (ص) است که می فرماید: "واجعلنی نورا".[1] ،[2]
اما آنچه در منابع شیعه به آن اشاره شده، این است که این مسئله از صفات امام است. طالقانی از احمد همدانی از علی بن الحسن بن فضال از ابی الحسن علی بن موسی الرضا (ع)[3] نقل کرده است: "امام دارای ویژگی هایی است؛ نظیر این که امام داناترین، با تقواترین، حلیم ترین، شجاع ترین مردم است و... و برایش سایه نیست".[4]
با توجه به مطالب بیان شده روشن شد که روایات وارده در این زمینه از طریق شیعه و سنی، اولاً: از جهت سند ضعیف اند و قابل اعتماد نیستند. ثانیاً: تنها یک روایت از اهل سنت و یک روایت از امام رضا (ع) در منابع شیعه در این باره وجود دارد. بنابراین، آیا معقول به نظر می رسد که مسئله به این مهمی و صفت این چنینی در رسول خدا (ص) و ائمه (ع) وجود داشته باشد و مردم از کوچک و بزرگ شاهد آن باشند، ولی روات آن را نقل نکرده باشند! راویانی که تمام خصایص و صفات پیامبر و ائمه را زیر نظر داشته و آنها را در نهایت دقت و به طور کامل برای ما نقل کرده اند! آیا عاقلانه است تمام اصحاب رسول خدا (ص) از این مسئله غفلت کرده باشند؟ یا تعمدی در مخفی نمودن آن داشته باشند؟!
ممکن است کسی بگوید چنان که خود ذکر کرده اید، این موضوع در منابع اهل سنت آمده است.
در پاسخ باید گفت: این مقدار از روایت در صفت و ویژگی به این مهمی و عجیب قطعآً کافی نیست و ممکن نیست فقط در یک روایت نقل شود، حتی اگر سند روایت هم صحیح باشد. از این که بگذریم و بپذیریم این مسئله در باره پیامبر (ص) در روایت آمده و یک روایت هم در این زمینه کافی است، اما چرا اصحاب و یاران امام علی، یا امام حسن و … تا زمان امام کاظم (ع) آن را نقل نکرده اند؟ و این مسئله تا زمان امام رضا (ع) مسکوت گذاشته شد؛ یعنی بعد از دو قرن از زمان رسول الله (ص) در زمان امام هشتم نقل شد و دوباره از زمان امامت امام جواد (ع) تا پایان غیبت صغرا (بیش از یک قرن) مسکوت ماند. پس آیا منطقی به نظر می رسد قضیه ای به این مهمی در طول این زمان ها نقل نشود، مگر به مقدار بسیار اندک و محدود؟ منظور و مقصود از مخفی نمودن این صفت رسول الله (ص) چه بوده است؟
علاوه این که این روایات در منابع اصلی و معتبر اهل سنت؛ مثل صحاح سته و … ذکر نشده اند. همچنین در منابع اصلی شیعه هم نیامده اند، مگر کتاب من لا یحضره الفقیه!
در این جا مسئله مهمی است که شایان توجه است و آن این که موضوع مورد سؤال را چه از زاویه تاریخی و چه از زاویه عقیدتی و کلامی نگاه کنیم، در هر دو حالت با وجود یک روایت نه می شود آن را اثبات و نه می شود آن را نفی کرد. اما این که آیا نداشتن سایه از معجزات آن حضرت بوده؟ این هم احتیاج به دلیل دارد و همان گونه که بیان شد، دلیلی در رابطه با اصل موضوع وجود ندارد، تا چه رسد به معجزه بودن آن، به ویژه در بحث معجزات پیامبر (ص) ذکری از این مسئله نشده است، با توجه به عجیب بودن این موضوع و همین عدم ذکر نشان از ثابت نبودن این مسئله نزد علما دارد.
به هر حال روایتی که این موضوع را نقل کرده نه متواتر است و نه حتی مستفیض، بلکه خبر واحد است و خبر واحد در این قضیه قابل اعتماد نیست.
بنابراین، وقتی اصل مسئله یعنی سایه نداشتن پیامبر (ص) ثابت نشد، جایی برای پرسش های بعدی نمی ماند.
[1] صحیح بخاری، ج 11، ص 116، ح 6316؛ صحیح مسلم، ج 1، ص 525- 526، ح 187، 763.
[2] سبیل الهدی و الرشاد، ج 2، ص 90.
[3] این روایت به سند دیگری هم نقل شده است. طالقانی می گوید: احمد بن زیاد بن جعفر همدانی برایم نقل کرده و گفته است، علی بن ابراهیم بن هاشم از پدرش و او از علی بن معبد از حسین بن خالد، نقل کرده و گفته امام رضا (ع) چنین فرموده است: ... (کمال الدین و تمام النعمة، ج 2، ص 371).
[4] بحارالانوار، ج 25، ص 116، ح 1؛ ج 52، ص 321؛ من لایحضره الفقیه، ج 4، ص 419.
۰۶/۱۲/۱۳۹۳ - ۲۰:۰۰
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام نیوز]
[مشاهده در: www.jamnews.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 108]
صفحات پیشنهادی
مجازات « کشیش مکه» به اتهام کفر و اهانت به پیامبر اکرم (ص)
اعدام با شمشیر مجازات کشیش مکه به اتهام کفر و اهانت به پیامبر اکرم ص دادگاه عمومی شهرحفر الباطن در شمال شرق عربستان یک جوان سعودی را به اتهام کفر ارتداد و اهانت به پیامبر اکرم ص به اعدام با شمشیر محکوم کرد به گزارش سرویس دینی جام نیوز دادگاه عمومی شهرحفر الباطسفارش به حرمت همسايه در کلام معصومین (ع)
سفارش به حرمت همسايه در کلام معصومین ع خوش همسايگى تنها اين نيست كه آزار نرسانى بلكه خوش همسايگى اين است كه در برابر آزار و اذيت همسايه صبر داشته باشى حدیث 1 امام صادق عليه السلام حُسنُ الجِوارِ يُعَمِّرُ الدِّيارَ وَيَزيدُ فِى العمارِ خوش همسايگى شهرها را آباد و عمرها را زشمارگان 215 هزار نسخه برای کتابی پرمخاطب درباره پیامبر اکرم(ص)
شمارگان 215 هزار نسخه برای کتابی پرمخاطب درباره پیامبر اکرم ص همزمان با توهین غربیها به پیامبر اعظم ص دفتر نشر معارف کتاب همنام گلهای بهاری نگاهی نو به زندگی و شخصیت پیامبر گرامی ص نوشته حجت الاسلام و المسلمین حسین سیدی را به چاپ سی و ششم رساند به گزارش خبرنگار کتاب وزيباترين نامها در بیان پیامبراکرم(ص) چیست؟
حدیث روز زيباترين نامها در بیان پیامبراکرم ص چیست این هفته هم قصد داریم حدیث روز را پیرامون فرزند در اینجا قرار دهیم که امیدواریم استفاده وبهره لازم را از احادیث ببرید به گزارش خبرنگار معارف باشگاه خبرنگاران پيامبر خدا صلي الله عليه و آله سَمُّوا أَوْلادَكُمْ أَسْمآءَ الْفرزند معلول پیامبر!
معارف فرزند معلول پیامبر هيچ فرزندى از همسرانش تولد نيافت جز فرزندى ناقص الخلقه که همچون جسدى بى روح آن را آوردند و بر تخت او افكندند به گزارش سرویس دینی جام نیوز یکی از سوالات مطرح در خصوص انبیا اینکه خداوند به کدامیک از پیامبران فرزند معلولی عطا فرمود جواب دربارهعمل به سفارشات ائمه اطهار(ع)بسیاری از مشکلات جامعه را حل میکند
چهارشنبه ۲۹ بهمن ۱۳۹۳ - ۱۰ ۵۶ آیتالله سبحانی گفت عمل به سفارشات ائمه اطهار ع بسیاری از مشکلات جامعه را حل میکند به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا منطقه قم این مرجع تقلید در درس اصول خود در مسجد اعظم با اشاره به اهمیت پرداختن به روایات معصومین ع گفت سفارشاتاصول اخلاقی در سیره اجتماعی پیامبر(ص) چه بود؟
چهارشنبه ۲۹ بهمن ۱۳۹۳ - ۰۹ ۵۵ مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی با انتشار مطلبی درباره سبک زندگی اجتماعی پیامبر اکرم ص گفت شایسته است امّت اسلام از اخلاق اجتماعی آن حضرت پیروی کرده و آن پیامبر رحمت و صاحب خلق عظیم را اسوه خود قرار دهند به گزارش گروه دریافت خبر خبرگزاری دانشجادعای عجیب خطیب داعش در خصوص پیامبر
ادعای داعشی ادعای عجیب خطیب داعش در خصوص پیامبر کاربران پایگاه ارتباط جمعی توییتر اقدام به انتشار فیلمی از سخنان خطیب داعش در یکی از مساجد سوریه کردند که می گفت اگر پیامبر اکرم ص زنده بود به داعش ملحق می شد به گزارش سرویس دینی جام نیوز خطیب داعش که در نزد اهالی الغوطه درپیامبر اکرم(ص): دنیا یک ساعت است؛ آن را براى اطاعت خداوند قرار ده
پیامبر اکرم ص دنیا یک ساعت است آن را براى اطاعت خداوند قرار ده خبرگزاری پانا پیامبر اکرم ص می فرماید دنیا یک ساعت است آن را براى اطاعت خداوند قرار ده ۱۳۹۳ دوشنبه ۲۷ بهمن ساعت 11 24مولودی سایه به سایه هر جا باشه با حسینه به مناسبت ولادت حضرت زینب (سلام الله علیها) |اخبار ایران و جهان
مولودی سایه به سایه هر جا باشه با حسینه به مناسبت ولادت حضرت زینب سلام الله علیها مولودی سایه به سایه هر جا باشه با حسینه با صدای حاج محمد رضا طاهری کد خبر ۴۷۸۳۷۴ تاریخ انتشار ۰۵ اسفند ۱۳۹۳ - ۱۵ ۳۸ - 24 February 2015 دانلود مطالب مرتبط مولودی به مناسبت ولادت حضرت زینب سلام اچرا پیامبران از یک خانواده بودند؟
معارف چرا پیامبران از یک خانواده بودند نام ابراهیم در 69 مورد از قرآن مجید ذکر شده و در 25 سوره سخن از وی به میان آمده است و این نشان دهنده مقام والا و شخصیت ارزنده این پیامبر عظیم الشأن است به گزارش سرویس دینی جام نیوز یکی از سوالات مطرح در بحث نبوت اینکه چه دلیلی وجود داررجعت پیامبر در آخر الزمان
رجعت پیامبر در آخر الزمان ای پیغمبر غصه نخور ما تو را دوباره به مکه برمی گردانیم چنان که همین طور هم شد و پیغمبر دوباره به مکه برگشت یکی از دلایل موجود در باره اصل رجعت که از مسلمات اعتقادات شیعه است آیات قرآن کریم می باشد روایات فراوانی این آیات را به رجعت تأویل یا تفسیر کردهبرگزاری جشنواره فیلم کوتاه محمد(ص) پیامبرصلح/ جایزه ۲۰ هزار دلاری
حشمتی در نشست خبری عنوان کرد برگزاری جشنواره فیلم کوتاه محمد ص پیامبرصلح جایزه ۲۰ هزار دلاری شناسهٔ خبر 2499331 سهشنبه ۲۸ بهمن ۱۳۹۳ - ۱۱ ۰۹ دین و اندیشه > همایش ها و میزگردها حشمتی گفت بهترین شیوه ای که می تواند با توطئه دشمنان در توهین به پیامبر رحمت ص مقابله کند توجهبازگشت فاتحان کلیمانجارو پس از نصب پیام پیامبر اکرم (ص) در قله
امروز انجام شد بازگشت فاتحان کلیمانجارو پس از نصب پیام پیامبر اکرم ص در قله شناسهٔ خبر 2495886 یکشنبه ۲۶ بهمن ۱۳۹۳ - ۱۳ ۳۹ استانها > سمنان سمنان - دبیر گروه کوهنوردی دانشگاه علوم پزشکی سمنان گفت فاتحان قله کلیمانجارو در تانزانیا پس از نصب پیام عشق به پیامبر صلح و رحمت ببدعت خانقاه در مقابل سنت پیامبر
تصوف بدعت خانقاه در مقابل سنت پیامبر ساخت خانقاه مخالف تعالیم اسلام و سیره نبوي صلی الله علیه و آله و حضرات معصومين علیهم السلام بوده و بهعنوان بدعت و با هدف تضعیف مسجد صورت پذیرفت به گزارش سرویس دینی جام نیوز از بدعتهایی که صوفیه در میان امت اسلامی بنا نهادنچرا پیامبر(ص) نام فاطمه را برای دخترشان انتخاب کردند؟
چرا پیامبر ص نام فاطمه را برای دخترشان انتخاب کردند به این دلیل اسم دخترم را فاطمه انتخاب نمودم چون خداوند او و دوستانش را از آتش جهنم جدا نموده است به گزارش سرویس دینی جام نیوز "فاطمه" دقیقا به چه معناست و چرا پیامبر این اسم را برای تنها دخترشان انتخابعلت برانگیخته شدن پیامبران اولوالعزم از منطقه شرق میانه
پرسمان علت برانگیخته شدن پیامبران اولوالعزم از منطقه شرق میانه پیامبران اولوالعزم از منطقه شرق منطقه شرق میانه پیامبران شرق علت برانگیخته شدن پیامبران نوح علیهالسلام از سرزمین عراق به گزارش سرویس دینی جام نیوز یکی از سوالات مطرح در خصوص بحث نبوت اینکه چرا پیامبران اولوال-
دین و اندیشه
پربازدیدترینها