تبلیغات
تبلیغات متنی
محبوبترینها
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1834608111
چرا برای ائمه(ع) گنبد و بارگاه ساختند؟
واضح آرشیو وب فارسی:جام نیوز:
چرا برای ائمه(ع) گنبد و بارگاه ساختند؟
بناي قبر وگنبد، مصداق ترفيع خانه هاي است كه خداوند خواسته آنها رفعت داشته باشند فِي بُيُوتٍ أَذِنَ اللَّهُ أَنْ تُرْفَعَ وَيُذْكَرَ فِيهَا اسْمُهُ يُسَبِّحُ لَهُ فِيهَا بِالْغُدُوِّ وَالآصَالِ رِجَالٌ لا تُلْهِيهِمْ تِجَارَةٌ وَلا بَيْعٌ عَنْ ذِكْرِ اللَّهِ وَإِقَامِ الصَّلاةِ وَإِيتَاءِ الزَّكَاةِ يَخَافُونَ يَوْمًا تَتَقَلَّبُ فِيهِ الْقُلُوبُ وَالأبْصَارُ
به این مطلب امتیاز دهید
به گزارش سرویس دینی جام نیوز، یکی از اشکالاتی که وهابیت به شیعیان می گیرد در مورد بناهای ساخته شده روی قبور و گنبد و زیارتگاه های ائمه صلوات الله علیهم اجمعین است. براستی فلسفه بناي قبر و گنبد و زيارتگاه براي امامان شيعه چيست؟ براي روشن شدن جواب به نكاتي اشاره مي شود:
1ـ اسلام در مناطق مختلفي راه يافته كه هر كدام داراي فرهنگ وآداب و رسوم خاصي مي باشند موضع اسلام در قبال آنها اين است كه اگر مصداق كارهاي حرام و يا شرك و... نبوده آنرا پذيرفته است علي (ع) مي فرمايد: «و لا تنقض سنة صالحة عمل بها صدور هذه الامة...»(1) و سنت شايسته اي را كه اين امت بدان عمل كرده اند و بر اساس آن اتفاق نظر به وجود آمده و كار مردم بدان سامان يافته است بر هم مزن و بدعتي مگذار كه به سنتها و آيين هاي گذشته لطمه زند كه در نتيجه پاداش آن از بنيانگذاران سنت و وبال و گناه آن، بر گردن تو خواهد بود.
2ـ عناوين كارها و افعال انسان دو نوع است. الف) يك نوع افعالي است كه قبح آن ذاتي است مثل ظلم، و شرك و امثال اينها ب) نوع دوم افعال قبح يا حسن آن به نيت و قصد فاعل بستگي دارد مثلاً اگر كسي جلوي پاي كسي بلند شود قصد تعظيم داشته باشد مي شود احترام و تكريم، و اگر قصد اهانت داشته باشد مي شود تحقير و توهين در روايات زيادي اين عنوان را داريم كه «انما الاعمال بالنيات»(2)كارها فقط بستگي به قصد و نيت انسان دارد. اشاره به نوع دوم از كارهاي انسان است.(3)
بعد از اين مقدمه جواب اين است كه در قرآن و روايات فلسفه اين كار صراحتاً بيان نشده است ولي از چند طريق مي توان حكمت و فلسفه اين كار را استفاده نمود.
الف) از آيات قرآن:
1ـ بناي قبر و گنبد و زيارتگاه، تعمير و حفظ قبور اولياء، تعظيم شعائر الهي است. قرآن مجيد تعظيم شعائر الهي را نشانه تقواي قلوب و تسلط پرهيزكاري بر دلها مي داند، آنجا كه مي فرمايد: و من يعظم شعائر الله فانها من تقوي القلوب(4) هر كس شعائر الهي را تعظيم و تكريم كند آن نشانه تقواي دلهاست. شعائر جمع «شعيره» به معني علامت و نشانه است و مفسران تفسير كرده اند به «معالم دين الله» يعني نشانه هاي دين خدا.(5) اگر كعبه و صفا و مروه از شعائر الهي است ان الصفا و المروة من شعائر الله(6) و قرباني شتر و البدن جعلناها لكم من شعائر الله(7) از شعائر الهي شمرده است و همچنين مني و عرفات كه همگي جمادند و سنگ و گلي بيش نيستند به خاطر ارتباط با آئين خدا جزء «شعائر» مي باشند و هر كدام به تناسب موقعيت خود تعظيم و بزرگداشتي دارند، چرا اولياء الهي كه ناشران آئين خدا و حافظان دين او و آنچه كه وابسته به آنها است جزء شعائر نباشند.(8)
2ـ بناي قبر و گنبد و تعمير آن، نوعي اظهار محبّت و مودّت به ذوي القربي و ائمه (ع) است قرآن مي فرمايد قُلْ لا أَسْئَلُكُمْ عَلَيْهِ أَجْراً إِلاَّ الْمَوَدَّةَ فِي الْقُرْبي(9). بگو من بر رسالت مزد و اجراي جز ابراز علاقه و دوستي به خويشاوندانم نمي خواهم. يكي از راه هاي ابراز علاقه به خاندان رسالت بناي قبور، تعمير و حفظ آنها است. مخصوصاً اگر با اين نيت بنا شود كه به آنها اظهار محبت نموده باشد. در حالي كه اين رسم در ميان تمام ملل جهان نيز وجود دارد و همگي آن را يك نوع اظهار علاقه به صاحب قبر مي دانند.
3ـ هماهنگي با امت هاي پيشين در بزرگداشت بزرگان از راه بناي قبر و تعمير زيارتگاه كه بناي عقلاء بر آن است در دين اسلام ملاحظه شده است. پس از آيات قرآن استفاده مي شود كه احترام به قبور افراد با ايمان يك نوع امر رائج در ميان ملل قبل از اسلام بوده است كه درباره اصحاب كهف اظهار نظر نمودند، 1ـ ابْنُوا عَلَيْهِمْ بُنْيَانًا ً بر روي قبر آنان بنائي بسازيد. 2ـ قَالَ الَّذِينَ غَلَبُوا عَلَي أَمْرِهِمْ لَنَتَّخِذَنَّ عَلَيْهِمْ مَسْجِدًا ً(10) گروه ديگر كه در اين كار پيروز شده بودند گفتند مدفن آنان را مسجد انتخاب كنيم، قرآن هر دو نظر را نقل مي كند بي آنكه از آنها انتقاد كند، در هر حال اين دو نظر حاكي است كه يكي از طرق بزرگداشت اولياء و صالحان بناي قبور، و حفظ مدفن آنان بوده است.
4ـ بناي قبر وگنبد، مصداق ترفيع خانه هاي است كه خداوند خواسته آنها رفعت داشته باشند فِي بُيُوتٍ أَذِنَ اللَّهُ أَنْ تُرْفَعَ وَيُذْكَرَ فِيهَا اسْمُهُ يُسَبِّحُ لَهُ فِيهَا بِالْغُدُوِّ وَالآصَالِ رِجَالٌ لا تُلْهِيهِمْ تِجَارَةٌ وَلا بَيْعٌ عَنْ ذِكْرِ اللَّهِ وَإِقَامِ الصَّلاةِ وَإِيتَاءِ الزَّكَاةِ يَخَافُونَ يَوْمًا تَتَقَلَّبُ فِيهِ الْقُلُوبُ وَالأبْصَارُ(11). اين نور و مصباح در خانه هايي است كه خدا اذن داده است كه رفعت يابد و نام خدا در آنجا گفته شود مرداني كه بازرگاني و داد و ستد آنها را از ياد خدا باز نمي دارد صبح شام او را در آن بيوت تسبيح مي گويند. اگر مقصود رفعت ظاهري باشد به روشني گواهي مي دهد كه خانه انبياء و اولياء كه مصداق حقيقي و واقعي اين «بيوت» مي باشند در هر حال شايسته تعمير و آبادي است و اگر مراد «رفعت» معنوي باشد نتيجه آن اين است كه خدا اذن داده است كه اين نوع خانه ها مورد احترام قرار گيرند، و يكي از مظاهر احترام ساخت بناي قبر و گنبد و زيارتگاه، تعمير و كوشش در تميزي و نظافت آنها است(12) در روايتي آمده، كه پيامبر (ص) اين آيه را خواند، ابابكر گفت: آيا اين خانه (اشاره به خانه علي و فاطمه) از آن خانه ها است؟ فرمود «نعم من افاضلها» بلي از مهمترين و با فضيلت ترين آنها است.(13)
ب) امت اسلامي و حفظ قبه ها و تعمير قبور:
روزي كه اسلام كم كم به قسمت مهمي از خاورميانه راه يافت، در آن روز قبور پيامبراني كه مدفن آنان شناخته شده بود سقف و سايبان بلكه قبه و بارگاهي داشت و هم اكنون قسمتي از قبر آنان به همان شكل باقي است، در خود مكه قبر اسماعيل و مادر او «هاجر» در حجر قرار گرفته، قبر دانيال در شوش و هود و صالح و يونس و ذوالكفل در عراق و قبور پيامبراني مانند ابراهيم خليل، اسحاق، يعقوب و يوسف كه همگي را حضرت موسي از مصر به بيت المقدس آورد، در قدس اشغالي است و همگي داراي علامت و نشانه و بنا مي باشند و قبر «حوا» در جده كه آثار آن پس از تسلط سعودي ها از بين رفت. روزي كه مسلمانان اين بلاد را فتح كردند وجود اين ابنيه و قباب در برابر انظار علماء و سران اسلام هرگز باعث ناراحتي آنها نشدند و فرمان تخريب آنها را صادر نكردند، بلكه آنان با عقل خدادادي خود حفظ آثار پيامبران را يك نوع اداي احترام به آنان دانسته و خود را با انجام اين كار مأجور و نيكوكار مي انديشند.
5ـ پس حكمت اين شد كه بناي قبور و بارگاه و حفظ آنها نوعي هماهنگي با رفتار مسلمانهاي پيشين است.
6ـ بناي قبور و زيارتگاه و حفظ آنان نشانه اصالت دين اسلام است. آئين اسلام ابدي است نسل هايي بعدي بايد به اصالت آنان مؤمن باشند، لذا براي تأمين اين هدف بايد تمام آثار رسالت را حفظ كرد، لذا مردم در دوران رسالت حضرت تمام خصوصيات زندگي او را ضبط كرده اند تا آنجا كه خصوصيت انگشتر و كفش و مسواك و شمشير و زره و نيزه و اسب و حتي چاه هائي كه از آن آب آشاميده و خصوصيات محاسن و خضاب او را و... ياد داشت كرده اند و هم اكنون قسمت از اين آثار باقي است.(14)
7ـ ساختن قبور و قبه و... باعث رفت و آمد در محل قبر بزرگان و امامان و حفظ ارتباط روحي با آنان مي شود علاوه بر عنايت هاي كه در آن مكان ها به انسان مي شود.
8- استفاده زائرين از سايه گنبد و بارگاه، جهت حفظ از سرما و گرما در حال عبادت، خواندن قرآن و دعا حتماً مطلوب است(15) با اين همه فوائد جا داشت كه وهابيت اين همه حرمت شكني نمي كردند، و در حمله به كربلا قبر امام حسين (ع) را تخريب نمي كردند، و همچنين در دو نوبت گنبد و بارگاه قبور ائمه (ع) بقيع را از بين نمي بردند.(16) با اينكه خود قبول دارند كه گنبد و بارگاه سازي عموميت جهاني دارد و شرق و غرب عالم را فراگرفته است(17) و اگر هدم قبور واجب بود، اصحاب اول سقف حجره پيامبر (ص) را خراب مي كردند، بعد حضرت، را در آن دفن مي كردند، و يا بعد از دفن تخريب مي كردند.(18)
خلاصه اين شد كه اولا: بناي قبور و گنبد تعظيم شعائر الهي است. ثانياً: نوعي اظهار محبت و مودت به ذوي القربي و ائمه (ع) مي باشد. ثالثاً: نوعي هماهنگي با امت هاي پيشين به حساب مي آيد. رابعاً: مصداق ترفيع خانه هاي است كه خدا خواسته رفعت داشته باشند. خامساً: نوعي هماهنگي با رفتار مسلمانهاي صدر اسلام و بعد از آن مي باشد. سادساً: نشانه اصالت دين اسلام است. سابعاً: باعث پاكي و طهارت حفظ ارتباط روحي با ائمه (ع) اظهار مي شود. ثامناً: مانع از آلودگي ظاهري توسط انسانهاي ناباب و حيوانات مي شود. تاسعاً: باعث راحتي زائرين و استفاده آنها از سايه گنبد براي حفظ از سرما و گرما مي شود.
پی نوشت ها: 1. نهج البلاغه، نامه 53، عهد نامه امام (ع) به مالك اشتر.
2. الحر العاملي، محمد بن الحسن، وسائل الشيعه، دار احياء التراث العربي، چاپ چهارم، 1391، ج1، ص34، روايت 7 و روايات زياد ديگر قبل و بعد از اين روايت.
3. سبحاني، جعفر، آئين وهابيت، چاپ پنجم، 1372، ص38.
4. حج:32.
5. طبرسي، مجمع البيان، دار المعرفة، چاپ دوم، 1408 هـ ق، 1988م، ج7، ص133.
6. بقره:158.
7. حج:36.
8. برگرفته از آئين وهابيت، ص46.
9. شوري:23.
10. كهف:21.
11. نور:37ـ36.
12. برگرفته از آئين وهابيت.
13. همان، ص51، به نقل از الدار المنثور، ج57، ص50، ذيل آيه ي 36 نور.
14. آئين وهابيت، ص55، كه از طبقات ابن سعد، ج1، ص360ـ503 نقل نموده است.
15. امين، سيد محسن، كشف الارتياب في اتباع محمد بن عبدالوهاب، بيروت، دارالكتاب الاسلامي، 1410، ص306.
16. همان، ص287.
17. همان، ص289.
18. همان، ص307.
۰۱/۰۸/۱۳۹۳ - ۱۰:۴۳
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام نیوز]
[مشاهده در: www.jamnews.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 36]
صفحات پیشنهادی
چرا پیامبر(ص)بین برادر و خواهر خود تفاوت قائل شد
چرا پیامبر ص بین برادر و خواهر خود تفاوت قائل شد چون خواهرم نسبت به پدرش بیشتر اظهار علاقه و محبّت مى كرد من نیز این چنین او را تكریم و احترام كردم به این مطلب امتیاز دهید به گزارش سرویس دینی جام نیوز علاّمه مجلسى در حدیثى به نقل از صادق آل محمّد صلوات اللّه علیهم آوچرا الغدیر از معتبرترین کتب در اثبات تشیع است؟
دوشنبه ۲۱ مهر ۱۳۹۳ - ۰۷ ۵۴ یک مدرس حوزه و دانشگاه گفت علامه امینی برای تدوین الغدیر 10 هزار کتاب را از ب بسمالله تا ت تمت خوانده است حجتالاسلام سیدمهدی واعظ موسوی در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا منطقه خراسان با اشاره به کتاب الغدیر اظهار کرد علامچرا سوره«انسان» در شأن اهلبیت(ع)نازل شد
دوشنبه ۲۸ مهر ۱۳۹۳ - ۰۷ ۴۹ بیستوپنجم ذیالحجه یادآور گذشت و فداکاری اهل بیت ع است اهل بیتی که پس از سه روز روزهداری از افطار خود گذشتند تا به درخواست بندهای از بندگان خدا دست رد نزنند در این فداکاری درسهای بسیار زیادی نهفته است به گزارش خبرنگار دین و اندیشه خبرگزاری دانشجچرا امام دهم، به هادی(ع) معروفاند؟
جمعه ۱۸ مهر ۱۳۹۳ - ۱۰ ۵۵ معاون فرهنگی تبلیغات اسلامی استان قزوین گفت امام هادی ع با وجود جوی که بر جامعه حاکم بود با تربیت نیروی انسانی توانست جایگاه شیعه و امامت را با علم و معرفت خود نشر و گسترش دهد حجتالاسلام عباس نظری در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران ایسناچگونگی بزرگداشت عیدغدیر از سوی ائمه اطهار(ع)
دین و اندیشه آیین ها و تشکل های مذهبی چگونگی بزرگداشت عیدغدیر از سوی ائمه اطهار ع خبرگزاری مهر- گروه دین و اندیشه عید غدير تنها نه به عنوان واقعه ای تاريخي بلكه باید آن را روز اسلام خواند چراکه در این روز خداوند فرمود الیوم اکملت لکم دینکم واتممت علیکم نعمتی و رضیت لکم الاسچرا عدل از اصول دین است؟
چرا عدل از اصول دین است عدل از اصول دین نیست بلکه از اصول مذهب و اصول عقائد است به این مطلب امتیاز دهید به گزارش سرویس دینی جام نیوز یکی از سوالاتی که در علم کلام مطرح است اینکه چرا از بین تمام صفات خدا عدل ازاصول دین است پاسخ الف- عدل از اصول دین نیست بلکه از اصول مچرا باید عزاداریهای محرم امسال با سالهای قبل تفاوت داشته باشد
چهارشنبه ۳۰ مهر ۱۳۹۳ - ۱۳ ۵۳ معاون امور فرهنگی سازمان تبلیغات اسلامی در نشست خبری به تبیین سیاستها و برنامههای مذهبی ویژه محرم و گزارشی از فعالیتهای هیئات مذهبی در سال گذشته پرداخت به گزارش خبرنگار دین و اندیشه خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا حجتالاسلام والمسلمین روحانینژچرا نام حضرت محمد(ص) به صراحت در انجیل نیامده است؟
چرا نام حضرت محمد ص به صراحت در انجیل نیامده است هنگامي كه نهضت كتابت سنت شفاهي مسيحيت آغاز شد هر كسي به تشخيص خود و سبك خاص كه داشت به تدوين اعمال و اقوال و حوادث مربوط به حضرت عيسي پرداخت به این مطلب امتیاز دهید به گزارش سرویس دینی جام نیوز كتاب ديني مسيحيان انجيل نچرا حضرت علی(ع) را "دست خدا" می نامند؟ / چند قدم تا غدیر با سخنان امام موسی صدر
چرا حضرت علی ع را دست خدا می نامند چند قدم تا غدیر با سخنان امام موسی صدر فرهنگ > دین و اندیشه - چند قدم مانده به عید غدیر - گلچین اختصاصی خبرآنلاین از سخنان امام موسی صدر درباره امیرالمومنین علی که درود خدا بر او باد را در فایل صوتی زیر می شنوید لطفا منتظرچرا دخترها از 9 سالگي مكلف مي شوند اما پسرها از 15 سالگي؟
چرا دخترها از 9 سالگي مكلف مي شوند اما پسرها از 15 سالگي بدون شك همه تكاليف شرعى منوط به قدرت مكلفند و قدرت اقسامى دارد از جمله قدرت عقلى و جسمى نتيجه تحقيقات كارشناسان نشان مى دهد كه بلوغ عقلى و حتى جسمى در دختران خيلى زودتر از پسران است هر چند بدون شك همه تكاليف شرعى منوچرا باید از ارتباط با نامحرم در فضای مجازی دوری کرد؟ / تصاویر
چرا باید از ارتباط با نامحرم در فضای مجازی دوری کرد تصاویر وقتی شما در این فضاها تصاویر دل نوشته ها نظرات احساسات و با افراد نامحرم به اشتراک می گذارید و یا با آنها گفتگو می کنید آیا در این گونه ارتباطات داد و ستد عاطفی رخ می دهد یا خیر به این مطلب امتیاز دهید ب«غدیر» تداوم خط رسالت در آیینه «امامت» بود/ «چراغ غدیر بر بام بلند تاریخ»
دین و اندیشه آیین ها و تشکل های مذهبی تقارن فرخنده دو عیدقربان وغدیر غدیر تداوم خط رسالت در آیینه امامت بود چراغ غدیر بر بام بلند تاریخ خبرگزاری مهر-گروه دین و اندیشه عید قربان فصل فدا کردن عزیز ها در آستان عزیزترین است یعنی خدا عید قربان مجرای فیض الهی و بهاچرا حضرت علی(ع) خلافت اسلامی را پذیرفت؟
چرا حضرت علی ع خلافت اسلامی را پذیرفت امام علی ع با آنکه سخت مورد اقبال عمومی بود از پذیرش خلافت خودداری میکرد و میفرمود اگر وزیر باشم بهتر از امیر بودن است سرانجام چون اصرارها فزونی گرفت پذیرفت به گزارش خبرگزاری فارس وقتی امیرالمؤمنین ع با بیعت عمومی به خلافت رسیدفقه حکومتی؛ چیستی، چرایی، چگونگی
فقه حکومتی چیستی چرایی چگونگیفقه حکومتی - برخلاف آنچه شایع است - اصطلاحی متمایز از فقه سیاسی فقه فردی و سنتی و است چراکه فقه حکومتی نگرشی کلنگر و مبتنی بر دیدگاه حداکثری از دین و ناظر بر تمام ابواب فقه است بخش اول چکیده فقه حکومتی که یکی از مباحث اصلی در حوزة فلسفةچرا رنگ كفن سفيد است؟
مستحب است مرده را در زميني كه تا حال در آن كاري انجام نشده دفن كنند تا نيروي ميكروب كشي خاك آن بيشتر باشد از ديدگاه اسلام حتي اهميت كفن كردن مرده به اندازه اهميت لباس پوشيدن است و در دفن مرده هم دين اسلام اصول اجتماعي اقتصادي و بهداشتي را به طور كامل مراعات كرده است جسد را در دانبوه جمعيت سراسر بينالحرمين نشستهاند/ خداحافظ اي گنبد سبزپوش...
دین و اندیشه همایش ها و میزگردها تكنگاري سومين دعاي كميل تمتع ۹۳ انبوه جمعيت سراسر بينالحرمين نشستهاند خداحافظ اي گنبد سبزپوش نواي شورانگيز كميل از نردههاي سبزرنگ صحن نبوي اوج ميگيرد و بالا ميرود اشكها سرازير است و چشمهاي غريبه خيره اين نظم و آرامش و عاطفه بهچرا امام دهم، به هادی(ع) معروفاند؟ |اخبار ایران و جهان
چرا امام دهم به هادی ع معروفاند معاون فرهنگی تبلیغات اسلامی استان قزوین گفت امام هادی ع با وجود جوی که بر جامعه حاکم بود با تربیت نیروی انسانی توانست جایگاه شیعه و امامت را با علم و معرفت خود نشر و گسترش دهد کد خبر ۴۴۰۹۷۷ تاریخ انتشار ۱۸ مهر ۱۳۹۳ - ۱۴ ۰۹ - 10 October 201-
دین و اندیشه
پربازدیدترینها