تور لحظه آخری
امروز : سه شنبه ، 11 اردیبهشت 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):هر كس كارى او را اندوهگين و به خود مشغول كند و او با اخلاص براى خدا بسم اللّه‏ ...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

بلومبارد

تبلیغات متنی

تریدینگ ویو

خرید اکانت اسپاتیفای

کاشت ابرو

لمینت دندان

ونداد کولر

لیست قیمت گوشی شیائومی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

دانلود سریال سووشون

دانلود فیلم

ناب مووی

تعمیر گیربکس اتوماتیک

دیزل ژنراتور موتور سازان

سرور اختصاصی ایران

سایت ایمالز

تور دبی

سایبان ماشین

جملات زیبا

دزدگیر منزل

ماربل شیت

تشریفات روناک

آموزش آرایشگری رایگان

طراحی سایت تهران سایت

آموزشگاه زبان

اجاره سند در شیراز

ترازوی آزمایشگاهی

رنگ استخری

فروش اقساطی کوییک

راهبند تبریز

ترازوی آزمایشگاهی

قطعات لیفتراک

وکیل تبریز

خرید اجاق گاز رومیزی

آموزش ارز دیجیتال در تهران

شاپیفای چیست

فروش اقساطی ایران خودرو

واردات از چین

قیمت نردبان تاشو

وکیل کرج

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

پراپ تریدینگ معتبر ایرانی

نهال گردو

صنعت نواز

پیچ و مهره

خرید اکانت اسپاتیفای

صنعت نواز

لوله پلی اتیلن

کرم ضد آفتاب لاکچری کوین SPF50

دانلود آهنگ

طراحی کاتالوگ فوری

واردات از چین

اجاره کولر

دفتر شکرگزاری

تسکین فوری درد بواسیر

دانلود کتاب صوتی

تعمیرات مک بوک

قیمت فرش

خرید سی پی ارزان

خرید تجهیزات دندانپزشکی اقساطی

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1798910230




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

تعاریف غربی در پژوهش‌های ما هژمون هستند / مسلمانان به اشتباه ماهیت و قلمرو علم را از غرب گرفتند


واضح آرشیو وب فارسی:مهر:


دین و اندیشه > همایش ها و میزگردها رهدار در گردهمایی "جنود عقل":
تعاریف غربی در پژوهش‌های ما هژمون هستند / مسلمانان به اشتباه ماهیت و قلمرو علم را از غرب گرفتند
رئیس مؤسسه فتوح اندیشه در گردهمایی جنود عقل گفت: واژه‌ علم در سیره‌ اسلام نقش به سزایی داشته است، گمان من این است که مسلمان‌ها توصیه اسلام را درباره‌ علم شنیده‌اند اما اشتباه بزرگ انجام داده‌اند و آن اینکه ماهیت و قلمرو آنرا از اسلام استخراج نکرده‌اند، بلکه از غرب گرفته‌اند.



به گزارش خبرگزاری مهر، حجت‌الاسلام والمسلمین احمد رهدار رئیس مؤسسه فتوح اندیشه در گردهمایی فعالان تحول در علوم انسانی با عنوان جنود عقل در مورد «مغالطات مواجهه‌ مسلمین در تقابل با غرب» به ارائه سخن پرداخت. وی در شروع بحث خود گفت: ما در مواجهه با علم غربی باید به این نکته توجه کنیم که در بسیاری از پژوهشهای ما تعاریف غربی هژمون هستند، یعنی محدوده‌ موضوع را حتی در فرضی که موضوع برای ما موضوع مهمی باشد، از غرب می‌گیریم.

رهدار در ادامه‌ همین بحث واژه‌ علم را مثال زد و افزود: واژه‌ علم در سیره‌ اسلام نقش به سزایی داشته است، گمان من این است که مسلمان‌ها توصیه اسلام را درباره‌ علم شنیده‌اند اما اشتباه بزرگ انجام داده‌اند و آن اینکه ماهیت و قلمرو آنرا از اسلام استخراج نکرده‌اند، بلکه از غرب گرفته‌اند. واقعیت این است که ما وقتی می‌خواهیم عالم بودن کسی را بسنجیم مفاهیم مورد سنجش ما با مفاهیمی گره‌خورده که از غرب آمده است نه با مفاهیم اسلامی همچون تقوا.

این استاد دانشگاه اضافه کرد: بی‌اغراق باید بگویم در مورد صد واژه یا کلید واژه که معرف هویت ما هستند و به ما قوام‌بخشی می‌دهند، بلایی همچون واژه‌ علم سرشان آمده باشد. من معتقدم اتفاقی که افتاده است یک فاجعه است. باید توجه کنیم که این واژه ها واژه های خنثایی نیستند بلکه به طبع آنها در دنیای اداری ما در حوزه‌ علم اتفاقاتی دارد می‌افتد، اتفاقاتی در وادی عمل که با تمام تلاشمان در حوزه‌ عمل هم نمی‌توانیم تأثیر آنرا از بین ببریم.

وی درباره‌ واژه‌های دیگری نیز همچون مرگ، پیش، انسان نیز همین موضوع را تشریح کرد و اشاره کرد: ما در مورد تمام تعاریف، تعریف دنیای غرب را پذیرفته ایم و به گونه‌ای تربیت شده‌ایم که باید در درون یک دایره فکر کنیم و خارج از آن دایره نمی‌توانیم چیزی مرتکب شویم.

رهدار در ادامه خصوصاْ درباره‌ واژه‌ انسان و تعریف غرب از آن، گفت: در دنیای جدید و در غرب، در قرن هفده، ماکیاولی دو کتاب به عنوان شهریار و گفتارها منتشر کرده که در هر دو این کتاب‌ها انسان به عنوان روباه تعریف شد، موجودی که سراسر وجودش مکر و حیله است. سیصد سال بعد توماس هابز، گرگ بودن را به انسان نسبت داد و کمی بعد داروین و لامارک گفتند انسان میمون است. در ادامه‌ همین امر نیچه بود که تصریح کرد موجودی که تمام این موجودات می‌تواند باشد چیزی نیست جز ابرحیوان، او در مورد این تعریف می‌گوید جوهر این ابر حیوان هوس است.

رهدار همچنین در خصوص روش افزود: به لحاظ روش معتقد هستم ما از نظر روش در مواجهه با انسان در حوزه‌ تربیت، تعریف غلطی از انسان را پیش‌فرض قرار داده‌ایم، در تعالیم اهل‌ بیت(ع) نیز می‌بینیم که هیچ کدام از این‌ها موضوع ندارند، لذا مواجه شدن با انسان از قِبَل موضوع کار اشتباهی است. اهل بیت(ع) انسان را انضمامی فهم کرده‌اند نه انتزاعی. وی تصریح کرد: نکته‌ مهم دیگر این‌که ما در مورد افعال ائمه‌ معصومین(ع) هم طوری رفتار می‌کنیم که امامان را از کانتکس انسان خارج می‌کنیم. انسانی که دین برای ما تنظیم می‌کند به شدت انضمامی است و انسانی که غرب ترسیم می کنم یک انسان ثابت شده و تعریف شده می‌باشد. واقعیت این است که مفاهیمی که اکنون دارد به حیات ما و حیات غربی معنابخشی می‌کند باعث به وجود آمدن ارزیابی‌های غلط می‌شود.

وی همچنین به عنوان نکته‌ دیگر بحث خود، افزود: به عنوان نکته دوم ما در قضاوت‌هایی که در حوزه‌ی علم انجام می‌دهیم دچار اشتباه می‌شویم چرا که گاهی متناظر‌های جهان اسلامی و غرب متفاوت است. نباید نمونه‌های غیر متناظر را با هم سنجید، چرا‌ که به لحاظ منطقی اگر قرار باشد تیپیکال‌ها مقایسه شوند اسلام تیپیکال خودش را دارد غرب هم تیپیکال خودش را، به عنوان مثال باید تیپیکال بدیهای غرب را با تیپیکال بدیهای اسلامی مقایسه کرد.


۱۳۹۳/۷/۱ - ۱۰:۱۴





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: مهر]
[مشاهده در: www.mehrnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 79]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


دین و اندیشه
پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن