تور لحظه آخری
امروز : دوشنبه ، 24 دی 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):خدا را بخوانید و به اجابت دعای خود یقین داشته باشید و بدانید که خداوند دعا را از ق...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

کلینیک زخم تهران

کاشت ابرو طبیعی

پارتیشن شیشه ای اداری

خرید غذای گربه

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

مشاوره تخصصی تولید محتوا

سی پی کالاف

دوره باریستا فنی حرفه ای

چاکرا

استند تسلیت

تور بالی نوروز 1404

سوالات لو رفته آیین نامه اصلی

کلینیک دندانپزشکی سعادت آباد

پی ال سی زیمنس

دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک

تجهیزات و دستگاه های کلینیک زیبایی

تعمیر سرووموتور

تحصیل پزشکی در چین

مجله سلامت و پزشکی

تریلی چادری

خرید یوسی

ساندویچ پانل

ویزای ایتالیا

مهاجرت به استرالیا

میز کنفرانس

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1852894655




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

من خيلي دوست دارم از مال حرام اجتناب كنم ولي ...


واضح آرشیو وب فارسی:جام نیوز:



من خيلي دوست دارم از مال حرام اجتناب كنم ولي ...
خلاصه آن كه به هيچ وجه نبايد رفت و آمد با دوستان و صله رحم را به اين احتمال كه مال آنها مخلوط به حرام است، ترك نمود.



به این مطلب امتیاز دهید

به گزارش سرویس دینی جام نیوز، برخی افرد دوست دارند از مال حرام اجتناب كنند ولي بعضا با افرادی از فامیل رفت و آمد دارند که حرام به سفره این افراد راه يافته و از سوی دیگر صله‌ارحام از دستورات دین مبین اسلام است که ترک آن موجب آثاری می شود، حال حکم استفاده از مال حرام این قبیل از فامیل، چیست و چه شرايطي دارد؟   قبل از پرداختن به پاسخ سؤال به عنوان مقدمه بايد كه صله رحم از نظر اسلام يكي از اعمال پسنديده و شايسته است كه در آيات و روايات به آن توصيه شده(1) و آثار بسياري در پي دارد،(2) هم چنان اجتناب از مال حرام نيز يكي از وظايف اسلامي است. چون خداوند، انسان را از خوردن مال حرام نهي نموده است.(3) و اگر انسان لقمه‌ حرامي بخورد، در رفتار و عملكرد و وضعيت ظاهري فرد، آثار آن قطعاً ظاهر مي‌شود. در اين زمينه امام صادق ـ عليه السّلام ـ مي‌فرمايد: «مال حرام آثارش در نسل آشكار مي‌شود.»(4) با حفظ اين مقدمه، در پاسخ به اين سؤال بايد بگوييم كه: درست است كه اجتناب از مال حرام، واجب است، ولي اگر يقين نداريم غذايي را كه فاميل و ارحام تهيه مي‌كنند، از مال حرام است، اجتناب لازم نيست، مگر آنها چه كاري مي‌كنند كه اموال آنها حرام مي شود؟ اگر مطمئن نيستيم همه اموال و كسب و درآمد آنها حرام است. قطعاً به اندازة‌ غذايي كه مي‌خوريم، مال حلال در بين اموال آنها وجود دارد. و اگر فكر مي كنيم كه آنها خمس نمي‌دهند، در اين خصوص بايد عرض نمود كه بر هر مالي خمس واجب نيست، واجب شدن خمس شرايط خاصي دارد. يكي از آن شرايط اين است كه يك سال از زمان كسب آن مال گذشته باشد.(5) بنابراين اگر يقين نداريم كه بر اموال آنها قطعاً خمس واجب شده و خمس آن را پرداخت نكرده‌اند. نمي توانيم مال آنها را حرام بدانيم گذشته از همه، آن چه وظيفه ما است، توجه به ظواهر افراد است، لازم نيست در زندگي و مال و اموال ديگران بيش از حد تجسس و كنجكاوي نماييد تا يقين پيدا كنيد كه مال حرام در ميان آن وجود ندارد.  
بنابراين صرف اين كه شك كنيم، مال آنها مخلوط به حرام است، دليل نمي‌شود رفت و آمد و صله رحم را قطع كنيم، بر فرض اين كه شما يقين هم داشته باشيد كه مال آنها مخلوط به حرام و شبهه ناك است، باز هم قطع صله رحم به صلاح نيست ابوبصير مي‌گويد از امام صادق ـ عليه السّلام ـ دربارة كسي كه مي‌خواهد با بستگانش كه جزء مخالفان ائمه ـ عليهم السّلام ـ هستند قطع رابطه كند، سؤال كردم چه وظيفه‌اي دارد؟ امام فرمود: اين كار سزاوار نيست.(6) و نيز فرموده است: «حق رحم را چيزي قطع نمي‌كند»(7). در روايات ديگر نيز شديداً از قطع صله رحم نهي شده است و هيچ نوع استثنايي وجود ندارد. امير مؤمنان علي ـ عليه السّلام ـ فرمود: «اقبح المعاصي قطيعةُ الرحم و العقوق»(8). زشت ترين گناهان قطع رحم و عاق پدر و مادر شدن است.  
خلاصه آن كه به هيچ وجه نبايد رفت و آمد با دوستان و صله رحم را به اين احتمال كه مال آنها مخلوط به حرام است، ترك نمود.  
حال كه حكم شرعي اين مسأله روشن شد و معلوم شد كه صله رحم را نبايد قطع كرد، لازم است به دو نكته اشاره كنيم و اين همان راه حلي است كه سراغ آن مي‌گرديد:
1. هر يك از دوستان و فاميل كه فكر مي كنيم مسايل اسلامي را رعايت نمي‌كنند، مي شود آنها را با برخورد شايسته و منطقي به مسايل اسلامي آشنا سازيم، شايد حكم مسأله را نمي‌دانند و يا توجهي ندارند، اگر برخورد ما درست باشد، و در عين اين كه مسايل اسلام را به آنها بيان مي‌كنيم، به شخصيت آنها احترام بگذاريم، قطعاً حرف و كلام ما مؤثر واقع مي‌شود، و يا لااقل مي توانيم وظيفه خود را كه امر به معروف است، ‌انجام دهيم، يعني احكام الهي را براي آنها بيان كنيم و يا نهي از منكر نماييم.  
2. صله رحم مفهومي است عام و گسترده، هر نوع ارتباط و اظهار صميمِت و دوستي با دوستان و فاميل را شامل مي‌شود بنابراين رعايت صله رحم هيچ ملازمه‌اي با خوردن غذاي آنها ندارد. ما مي توانيم به صورت تلفني احوال آنها را بپرسيم، يا در مواقعي منزل آنها برويم كه موقع غذا نباشد. گذشته از همة اينها چنان چه بيان شد، ما كه يقين نداريم اين غذايي را كه براي ما مي‌آورند، از مال حرام است، پس با خوردن آن هيچ مشكلي پيش نخواهد آمد.  
3. راه حل ديگر آن است كه به ميزان مصرف شده صدقه بدهيم و يا اگر متعلق خمس است از مرجع تقليد خود اجازه مصرف بگيريم و يا خمس مقدار مصرفي را بپردازيم.  
قطع صله رحم به هيچ وجه جايز نيست، هم چنان اجتناب از مال ديگران به صرف اين احتمال كه مال حرام است، كار نادرستي است. بنابراين رابطه خود را با فاميل و دوستان‌ نبايد قطع كنيم و اگر بتوانيم نقش هدايت كننده براي آنها داشته باشيم، آن چه وظيفه ما مي باشد اين است كه در رفت و آمدها و مواقع ارتباط تحت تأثير افكار و انديشه‌هاي آنها قرار نگرفته، بلكه نقش تأثير گذار و هدايتگر داشته باشيم.      
پی نوشت ها: 1. نسا:1. رعد:21. بقره:27.
2. مجلسي، محمد باقر، بحار الانوار، المكتبة‌ الاسلاميه، ج 74، ص 111 تا 126.
3. نساء:29. بقره:275.
4. فيض كاشاني. ملا محسن، المحجة البيضاء، دفتر انتشارات اسلامي، ج 3، ص 205.
5. حكم مذكور از احكامي است كه تمام مراجع تقليد آن را قبول دارند. مي‌توانيد در رسالة مرجع تقليد خود رجوع كنيد.
6. مجلسي، محمد باقر، بحار الانوار، المكتبة الاسلاميه، ج 75، ص 185.
7. همان، ج 74، ص 131.
8. محمدي ري شهري، محمد، ميزان الحكمة، مكتب الاعلام الاسلامي، ج 4، ص 89.  




۰۲/۰۶/۱۳۹۳ - ۱۳:۵۵




این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: جام نیوز]
[مشاهده در: www.jamnews.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 18]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


دین و اندیشه
پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن