واضح آرشیو وب فارسی:مهر:
دین و اندیشه > اندیشمندان
اهدای جايزه دوسالانه پروفسور ایزوتسو به برترین نوشته درباره اسلام و ایران
در ديدار رايزن فرهنگي ايران در ژاپن با مسئولان دانشگاه کیئوی اين كشور مقرر شد تا جایزه دوسالانه «ایزوتسو» به محققان ژاپنی که بهترین مقاله یا کتاب درباره ایران و اسلام را تدوین کرده باشند، اهدا شود.
به گزارش خبرگزاری مهر، برگزاري مراسم يكصدمين سالروز تولد پرفسور ایزوتسو، ايرانشناس و اسلامشناس فقيد ژاپني، موضوع ديدار و گفتوگوي رضا يوسفي، رایزن فرهنگی ايران در ژاپن با تعدادي از مسئولان و اساتيد دانشگاه کیئو، دانشگاه محل تحصيل و تدريس پروفسور ایزوتسو بود كه در محل دانشکده ادبیات و علوم انسانی این دانشگاه برگزار شد.
در این ديدار رضا يوسفي، رایزن فرهنگی كشورمان، نقطهنظرات خود مبنی بر اهمیت بزرگداشت مقام پرفسور ایزوتسو، برای ایجاد پیوند و انجام تبادلات فرهنگی بین دو ملت ایران و ژاپن و طراحی جایزه ایزوتسو برای اهدا به محققان ژاپنی که بهترین مقاله یا کتاب در زمینه ایران و اسلام تدوین کردهاند، را ارايه داده بود و پس از انجام مذاکرات و مشورتهای لازم اساتيد حاضر در جلسه با رييس دانشگاه كيئو، روز گذشته 18 مرداد، مواد مورد توافق زیر به رایزنی فرهنگي ايران در ژاپن براي بزرگداشت مقام ايزوتسو و اهداي جايزه به محققان ايرانشناس ژاپني ارسال شد.
بنا بر اعلام اين خبر، تاريخ 13 دسامبر برابر با 22 آذرماه سال جاري براي برگزاري مراسم بزرگداشت پرفسور ایزوتسو در تالار دانشگاه کیئو با ظرفیت 200 نفر، تعيين شد. مدیریت اين مراسم كه با حضور اسلامشناسان و ایرانشناسان ژاپنی خواهد شد، با دکتر نوموتو، استاد دانشگاه کیئو خواهد بود.
همچنين در این مراسم مهدی محقق، استاد بازنشسته دانشگاه تهران و از دوستان صمیمی پرفسور ایزوتسو از طرف ایران و یک نفر از اسلامشناسان و ایرانشناسان ژاپنی از طرف اين كشور، در زمینه ایرانشناسی و اسلامشناسی و شخصیت پرفسور ایزوتسو سخنرانی خواهند كرد.
جايزهي دوسالانهي پرفسور ایزوتسو نيز از سال 2015 میلادی و به مناسبت یکصد و بیست و پنجمین سالگرد تأسیس دانشکدهيادبیات و علوم انسانی، به محققان ژاپنی در حوزههای ایرانشناسی، اسلامشناسی و مطالعات تطبیقی ادیان اهدا خواهد شد كه دانشگاه كيئو، مسئولیت برگزاری مراسم و تقدیم جایزه را به عهده خواهد داشت.
بودجه این جايزه از محل کمکهای مالی دانشجویان و فارغالتحصیلان دانشگاه كيئو تأمین خواهد شد و رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در ژاپن، اين دانشگاه را براي برگزاري دوسالانهي پروفسور ايزوتسو، حمایت خواهد کرد. "توسیهیکو ایزوتسو" Toshihiko Izutsuزبانشناس، قرآنپژوه، اسلامشناس و فیلسوف ژاپنی در ۴ مه سال ۱۹۱۴ در توکیو به دنیا آمد. در سال ۱۹۶۰ دکتری خود را در رشته ادبیات دریافت کرد. وی پس از تکمیل تحصیلات آکادمیک در ژاپن، مدتی در دانشگاه کیئو به تدریس مشغول شد و در این زمان، زبان عربی را فراگرفت. ایزوتسو در ۲۶ سالگی کتابی به زبان ژاپنی با نام «تاریخ اندیشه عربی» و پس از آن کتابی دیگر درباره فلسفه و عرفان، با تاکید بر فلسفه نوافلاطونی و عرفان یونانی در ۳۴ سالگی تالیف کرد و نیز کتابی در همین دوران درباره پیامبر اسلام به زبان ژاپنی نوشت. ایزوتسو نخستین کتاب خود را به زبان انگلیسی تحت عنوان «زبان وسرش» در همین ایام منتشر کرد.
علاقه فراوان ایزوتسو به قرآن باعث شد که او برای اولین بار قرآن را به زبان ژاپنی ترجمه کند. این اثر در سه مجلد و طی سالهای ۱۹۵۱ تا ۱۹۵۸ تکمیل شد. ایزوتسو در سال ۱۹۶۱ به دعوت ویلفرد کنتول اسمیت، رئیس مؤسسه مطالعات اسلامی دانشگاه مک گیل، به کانادا رفت و به تدریس متون مهم اسلامی همچون نجات ابن سینا در فلسفه و الاقتصاد فی الاعتقاد غزالی در کلام و فصوص الحکم ابن عربی در عرفان پرداخت.
او در سالهای ۱۹۶۶ – ۱۹۶۷ در ژاپن اثری بین الادیانی تالیف کرد، تحت عنوان «یک مطالعه مقارنهای درخصوص مفاهیم فلسفی در تصوف و تائوئیسم» با زیرعنوان «ابن عربی و لائوتزو- چوانگ تزو» که توسط مؤسسه مطالعات فرهنگی و زبانشناسی دانشگاه کیئو و تحت سرپرستی نوبوئیرو ماتسوموتو به چاپ رساند.
ایزوتسو از شهرتی بینالمللی برخوردار بود و شاید در میان اسلام شناسان معاصر یگانه فردی بود که از مذاهب مسیحی، یهودی، هندویی، بودایی و مکتبهای گوناگون فلسفی معاصر اطلاع و در مقایسه و تطبیق استادی و تبحر داشت. از این رو بسیاری از مجامع علمی بینالمللی او را به عضویت پذیرفته بودند. وی که سالها در ایران تدریس و زندگی می کرد، بیش از ۱۲۰ اثر علمی ـ پژوهشی اعم از تألیف، ترجمه و مقاله از خود به جای گذاشت. ازجمله: فرهنگ اسلامی، آگاهی و ماهیات، تلاوت قرآن و ... . وی همچنین مقالات «ابن عربی» و «اشراقیه» را در «دایرةالمعارف دین» به سرپرستی میرچا الیاده تالیف کرد.
ایزوتسو در ۷ ژانویه ۱۹۹۳ در شهر کاماکورای ژاپن وفات یافت.
۱۳۹۳/۵/۲۱ - ۱۱:۵۹
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 53]