واضح آرشیو وب فارسی:مهر:
دین و اندیشه یک استاد دانشگاه:
برای رسیدن به الگوی بومی باید اجماع کلی وجود داشته باشد/ اقتضائات زمان و مکان باعث عدم وجود الگوهای جهان شمول می شود
یک استاد دانشگاه در نشست امکان ارائه الگوی بومی پیشرفت (ضرورتها و الزامات نظری) گفت: جهت رسیدن به الگوی بومی در جامعه امروزی ایران باید یک اجماع کلی بر سر آن صورت گیرد چرا که در غیر این صورت جامعه دچار مشکلات عدیده ای خواهد شد.
به گزارش خبرگزاری مهر، از سلسله نشستهای اندیشه ورزی درباره مدل اسلامی ـ ایرانی پیشرفت که توسط انجمن علوم سیاسی ایران برگزار می شود، نشست دوم که به امکان ارایه الگوی بومی پیشرفت با بررسی ضرورتها و الزامات نظری با سخنرانی دکتر ابوالفضل پاسبانی عضو هیئت علمی جهاد دانشگاهی دانشگاه تهران و عضو هیئت مدیره انجمن اقتصاد اسلامی ایران برگزار شد. دکتر پاسبانی در ابتدای سخنانش گفت: هنگامی که تاریخ اقتصاد را مورد مطالعه قرار می دهیم به قول داگلاس نورث داستان بی پایان ملال آوری از محاسبات اشتباهی است که در جوامع گوناگون منجر به قحطی ها، گرسنگی ها، جنگها، رکود اقتصادی و ... شده است. مسئله این است که برای رهیدن از این مسیر چه باید کرد و چه می توان کرد؟
وی در ادامه به ارائه پرسشهایی از قبیل چگونه می توانیم کاری کنیم که ارزش عدالت را همواره پاس بداریم؟، عوامل تولید را چگونه باید بین محصولات تخصیص داد؟، محصولاتی که توانستیم تولید کنیم را چطور بین شهروندان توزیع نماییم؟، چرا بعد از 60 سال برنامه ریزی در این کشور و اجرای برنامه های گوناگون توسعه، دولتهای گوناگون با ادعاهای گوناگون فاصله ما با کشورهای توسعه یافته پر نشده است؟، چه نوع قوانینی در جامعه درست عمل خواهند کرد؟ و ... پرداخت. پاسبانی در ادامه سخنانش تصریح کرد: جهت رسیدن به الگوی بومی در جامعه امروزی ایران باید یک اجماع کلی بر سر آن صورت گیرد چرا که در غیر این صورت جامعه دچار مشکلات عدیده ای خواهد شد و اینکه جزئیات یک برنامه توسعه عادلانه نمی تواند مثل مباحث فنی و تکنولوژیک الگوی تقلیدی و تحمیلی باشد. راه رسیدن به اصلاحات دشوار است اما می توان با اجماع نخبگان جامعه و همسو کردن مردم به آن دست یافت. این استاد دانشگاه تصریح کرد: اساسا به واسطه اقتضائات زمان و مکان الگوهای جهان شمول وجود ندارند که بتوانند مشکلات را حل کنند. طراح الگوی توسعه (اقتصاددان، جامعه شناس و سیاستمدار) اگر آگاه به اقتضائات زمان و مکان نباشد و ویژگیهای تاریخی، فرهنگی، هنجاری و نهادی یک جامعه را درک نکند؛ نمی تواند الگوی خوبی را ارائه بدهد، البته این به معنای اختراع دوباره چرخ نافی اقتباس عالمانه و درس آموزی کامل از تجارب سایر ملل نیست. اجتماع آزمایشگاه نیست که من سعی و خطا کنم بلکه باید از تجربیات دیگران هم استفاده نمود.
در پایان این نشست دکتر پاسبانی به سؤالات جمعی از شرکت کنندگان در جلسه پاسخ داد.
۱۳۹۳/۲/۱۶ - ۱۰:۲۲
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 64]