واضح آرشیو وب فارسی:جام نیوز:
زنان و تحصیل علوم اسلامی در جامعه تاتاری
بنا به نقل صدای روسیه نوریه گارایوا مدیر موزه فرهنگ اسلامی در این باره می گوید: «پدیده تحصیل زنان در میان تاتارها به این ترتیب بود که مدرسین زن برای آموزش زنان انتخاب می شدند».
به گزارش سرویس دینی جام نیوز، اخیرا نمایشگاهی با عنوانی هنرمندانه در موزه فرهنگ اسلامی کاخ کرملین غازان برگزار شده است.
این نمایشگاه شرح پدیده ای حیرت انگیز برای دنیای اسلام است. شرح زندگی زنان روشنگر و زنان تحصیل کرده تاتار در قرون 19 و 20 میلادی. آن زمان در ده ها شهر امپراطوری روسیه مکتب ها و مدارس مخصوص زنان گشوده شد که از استان غازان شروع شده و به مناطق خاور دور ختم می شد. بنا به نقل صدای روسیه نوریه گارایوا مدیر موزه فرهنگ اسلامی در این باره می گوید: «پدیده تحصیل زنان در میان تاتارها به این ترتیب بود که مدرسین زن برای آموزش زنان انتخاب می شدند». به گفته عبدالله بوبی مدرس تاتاری اوایل قرن بیستم، آن بخش از زنان که فاقد تحصیلات هستند را بمی تان با افراد ناتوان و کم توان در مقام مقایسه قرار داد. خواهر عبدالله مخلصه با این نظر کاملا موافق است. دختر امام و مدرس در خانه از تحصیلات عالی در خانه برخوردار شده است. سال 1907 میلادی مخلصه مدرسه ای برای زنان روستا ایجاد کرد.
این اولین مدرسه برای تربیت معلمین و فعالیت آنها در مدارس و مکاتب بود. یکی از اصلی ترین دروس این مدرسه حقوق اسلامی، زبان و ادبیات تاتاری است. علاوه بر این زبان عربی، جغرافیا، علوم طبیعی، روش تدریس، خطاطی، نقاشی، صنایع دستی و خانه داری به آنها آموزش داده می شود». نوریه گارایوا در این باره می گوید: «موضوعات درسی تمام ابعاد را پوشش می دادند و در حد اموزش های دانشگاهی بود. اما از طرف دیگر این دوره ها فقط در فصل تابستان و برای دوره کوتاه مدت برگزار می شد. زنان تاتار از سراسر روسیه برای شرکت در این کلاس ها می آمدند. ضمن اینکه گاهی اوقات دو یا سه نسل از یک خانواده حضور پیدا می کردند، یعنی مادربزرگ، مادر و دختر» عکس های ساختمان مدرسه و مساجدی که میزبان برگزاری این کلاس ها برای دختران بودند هنوز موجد است. اسناد و دست خط ها، کتاب های آموزشی، کتاب های مختلف و برنامه کلاس های و حتی لباس فرم اجباری دختران از 100 سال پیش تا کنون موجود است. تمام این وسایل را در موزه قرار داده اند.
گارایوا در ادامه توضیح می دهد: «فاتحه آییتوا از یک خانواده مرفه می باشد. او پس از پایان دوره آموزشی برای دختران تاتار از خانواده های بی بضاعت مدرسه درست کرد. او چند اتاق از مدرسه حوزه علمیه اجاره کرده و به دختران آموزش می داد. کمی بعد میراث پدرش را تمام برای اموزش دختران و ساخت دبیرستان غیردینی دختران خرج کرد. فاتحه آییتوا کادر آموزشی ویژه برای این دبیرستان اماده کرد و با صرف هزینه از پول های خود 5 -6 دختر را آموزش داده و بعدها این دختران در دبیرستان مشغول به تدریس شدند. سال های 20 فاتحه کارگاه اموزش خیاطی برای دختران ایجاد کرد و با پول خود چند چرخ خیاطی خریداری کرد» نوادگان فاتحه آییتوا این سنت خانوادگی و کتب به جا مانده از آن زمان به ویژه کتاب های قران را حفظ کرده اند. از جمله این کتاب ها یک جلد قران خطی مربوط به اوایل قرن نوزدهم و دیگری قران چاپ کشمیر منسوب به سال 1875 است. امروز وقتی زنان تاتار تصمیم به تحصیلات دینی می گیرند، علاوه بر مکتب گزینه های دیگری هم دارند. درهای دانشگاه اسلامی روسیه 15 سال در غازان گشایش یافته برای آنها باز است. به اعتقاد نوریه گارایوا روند احیای اسلامی در سال های نود با حضور زنان تسریع شد. گارایوا می گوید: «اولین کسانی که به مسجد امدند زنان بودند. نه مردان و نه جوانان، بلکه زنان. آنها نوه ها و نتیجه های خود را به مسجد می آوردند. احیای دین به دست آنها صورت گرفت. استادان اهل ترکیه آن زمان تعجب کردند. آنها برای یادگیری اصول اسلام، زبان عربی، قرائت قران می امدند، منتظر شاگردان می شدند و اول از همه مادربزرگ ها وارد کلاس می شدند». صدای روسیه
۱۳۹۳/۱/۲۵ - ۲۱:۱۵
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 66]