تور لحظه آخری
امروز : پنجشنبه ، 6 دی 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):هر كس نيّتش خوب باشد، توفيق ياريش خواهد نمود.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بهترین قالیشویی تهران

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

تابلو برق

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

قیمت و خرید تخت برقی پزشکی

کلینیک زخم تهران

خرید بیت کوین

خرید شب یلدا

پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان

کاشت ابرو طبیعی

پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا

پارتیشن شیشه ای

اقامت یونان

خرید غذای گربه

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

مشاوره تخصصی تولید محتوا

سی پی کالاف

دوره باریستا فنی حرفه ای

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1844742332




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

لزوم بهره‌گیری از نقاط قوت فرهنگ دینی در ارتقای ارزشهای اخلاقی/ اسلام را وارونه جلوه ندهیم


واضح آرشیو وب فارسی:مهر:


دین و اندیشه در گفتگو با مهر عنوان شد؛
لزوم بهره‌گیری از نقاط قوت فرهنگ دینی در ارتقای ارزشهای اخلاقی/ اسلام را وارونه جلوه ندهیم
یک عضو هیئت علمی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه بر لزوم بهره‌گیری از نقاط قوت فرهنگ دینی در ارتقای ارزشهای اخلاقی تأکید کرد و گفت: وقتی اصل دینداری و تبلیغ اسلام درست نباشد و به صورت محبوب ارائه نشود یکی از عواملی است که در کاهش بروز رفتارهای دینی نقش خواهد داشت. برای همین می بینیم که بسیاری از مردم باورهای دینی را دارند اما در عمل ملتزم به آن نیستند چون خلاف آن گفته ها را از الگوهایی که برای خود در نظر گرفته اند می بینند.



حجت الاسلام دکتر مسعود آذربایجانی، عضو هیئت علمی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه در ارزیابی نقاط قوت و ضعف فرهنگ دینی جامعه ایران به خبرنگار مهر گفت: قبل از ارزیابی باید تعریف درستی از فرهنگ دینی ارائه کنیم. فرهنگ دینی مجموعه باورها، ارزشها، رفتارها و آداب و رسومی است که در ارتباط با مسائل دینی در مردم رسوخ پیدا کرده و نهادینه شده است. بخشی از دینداری که در فرهنگ جامعه رسوخ کرده را می توان فرهنگ دینی خواند حالا در میان این مجموعه البته وقتی به فرهنگ خودمان برگردیم یک بخشی از آن جدی تر است و بخشی از آن ضعف دارد و تحقیقات میدانی و مشاهدات خودمان این مسئله را تأیید می کند. وی افزود: یکی از نقاط قوت فرهنگ دینی جامعه ما در حوزه مناسک است که تقریبا جزو فرهنگ دینی ماست نماز، روزه داری، توجه به حج، سوگواری برای ائمه و... جزو فرهنگ دینی ما است که در جامعه ما برجسته است. نکته بعدی بحث باورهاست. اعتقادات مردم هم بالجمله اینطور است مثل اعتقاد به ائمه معصومین(ع)، اعتقاد به قرآن و... که می توان از جمله نقاط قوت فرهنگ دینی جامعه آن را برشمرد. اما به نظرم یکی از نقاط ضعف فرهنگ دینی جامعه ما در ارزشهای اخلاقی است و ضرورت دارد این بخش هم در حوزه اجتماعی و هم خانوادگی و فردی تقویت شود. اگر بخواهیم از نقاط قوت فرهنگ دینی خود مثل مناسک استفاده کنیم، می توانیم آن را بر اساس الگوهایی که هست از طریق آن به ارتقا ارزشها و باورها در جامعه کمک کنیم.

این پژوهشگر در پاسخ به این سؤال که چرا در برخی از مواقع بین اعتقاد و رفتار مردم گسست می بینیم و کمتر رفتارهای متناسب با باورهای دینی را مشاهده می کنیم؟ گفت: این مسئله چند علت دارد، یکی اینکه مردم آن باورهای خود را از کجا می گیرند؟ جز عده قلیلی از فرهیختگان که باورهای خود را از منابع اصلی می گیرند، عمده مردم باورهای خود را از الگوهایی که به عنوان افراد متدین می شناسند، اخذ می کنند اعم از روحانیون و علما و یا سردمداران جامعه که مردم آنها را به عنوان رهبران و الگوهای خود می شمارند، اگر کوچکترین خلأ و کاستی و لغزشی در آنها ببینند، به شدت جامعه دچار مشکل می شود و خود به خود آن گسست بین عمل و باور ایجاد می شود. با اینکه فرد اصل را پذیرفته اما وقتی می بیند آنهایی که انتظار بالاتری در رفتار صحیح اخلاقی و دینی از آنها می رود، دچار دوگانگی رفتاری و اعتقادی هستند، در این فضا جامعه دچار لغزش می شود که به لحاظ روان شناسی به آن ناهماهنگی شناختی می گوییم. در این نظریه ناهماهنگی شناختی ذهن انسان نمی تواند به مانند خارپشت هر کدام از گزاره های ذهنی را به یک سمتی حرکت دهد بلکه باید ذهن انسان منسجم باشد حجت الاسلام آذربایجانی تأکید کرد: لذا وقتی فرد می بیند آنهایی که در اوج دینداری هستند؛ ملتزم نیستند، دچار تناقض می شود و در این تناقضات معمولا افراد نمی توانند این تحلیل را به قول امیرالمؤمنین(ع) داشته باشند که " اعرف الحق تعرف اهله" اول حق را بشناسید بعد اهل اش را بشناسید". بلکه می آید دین خود را از اهل حق و سردمداران می گیرد و با این تناقضی که به وجود می آید اصل دینداری اش دچار خدشه می شود. وی افزود: عامل دیگر بحث اقتصاد روانی است، یعنی مردم به دنبال این هستند منافع خود را از کوتاهترین راه‌ها به دست آورند. وقتی جامعه به گونه ای هدایت و تعبیر شده باشد که مردم می توانند با راه خلاف و غیرمنطقی منافع شان را تأمین کنند، رفتارها با باورهای دینی ناهماهنگی پیدا می کند و جامعه دچار بی اخلاقی می گردد. متأسفانه در جامعه ما این مشکل وجود دارد یعنی زمینه های مساعد خلاف در مسائل اقتصادی وجود دارد. به ویژه اینکه در سالهای اخیر نمونه های فربه در این زمینه داشتیم که مدیران برخی نهادها با اختلاس و کلاهبرداری و... در کاهش بروز و ظهور فرهنگ دینی مردم تأثیرگذار بوده اند.

عضو هیئت علمی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه در پایان یادآو رشد: عامل دیگری که موجب این مسئله می شود کوتاهی خود مبلغین و روحانیون است که من نیز جزو این گروه هستم و این مسئله هم تذکری برای بنده خواهد بود که تبلیغات دینی ما به زبان روز نبوده تا قوانین دینداری را در زندگی نشان دهد. گاهی دینداری را در تعارض با خواسته ها و غرائز مردم نشان داده ایم و گاهی دینداری را بسیار صعب و مشکل نشان داده ایم و مردم از آن فرار می کنند و به قول امیرالمؤمنین(ع) دین را به مانند یک پوستین وارونه ترسناک جلوه می دهیم. حضرت می فرمایند: اسلام را گاهی به مانند پوستین وارونه جلوه می دهند. وقتی اصل دینداری و تبلیغ اسلام درست نباشد و به صورت محبوب و دوست داشتنی ارائه نشود یکی از عواملی است که در کاهش بروز رفتارهای دینی نقش خواهد داشت. برای همین می بینیم که بسیاری از مردم باورهای دینی را دارند اما در عمل ملتزم به آن نیستند چون خلاف آن گفته ها را از الگوهایی که برای خود در نظر گرفته اند می بینند.


۱۳۹۳/۱/۲۳ - ۰۸:۲۳





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: مهر]
[مشاهده در: www.mehrnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 110]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


دین و اندیشه
پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن