تور لحظه آخری
امروز : پنجشنبه ، 6 دی 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):چهار چيز از خوشبختى و چهار چيز از بدبختى است: چهار چيز خوشبختى: همسر خوب، خانه ...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بهترین قالیشویی تهران

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

تابلو برق

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

قیمت و خرید تخت برقی پزشکی

کلینیک زخم تهران

خرید بیت کوین

خرید شب یلدا

پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان

کاشت ابرو طبیعی

پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا

پارتیشن شیشه ای

اقامت یونان

خرید غذای گربه

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

مشاوره تخصصی تولید محتوا

سی پی کالاف

دوره باریستا فنی حرفه ای

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1845213442




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

فقها برای کارآمدی جریان استنباط به تنقیح روش بپردازند/ با روش شناسی استنباط فقهی کارآمدتر می شود


واضح آرشیو وب فارسی:مهر:


دین و اندیشه احمد مبلغی:
فقها برای کارآمدی جریان استنباط به تنقیح روش بپردازند/ با روش شناسی استنباط فقهی کارآمدتر می شود
رییس مرکز تحقیقات اسلامی مجلس شورای اسلامی در نشست روش شناسی فقه گفت: اگر فقها بخشي ازوقت خود را صرف شناخت روشها و تنقيح کرده و روش شناسي رواج پیدا کند، جريان استنباط کارآمدتر خواهد شد.



به گزارش خبرگزاری مهر، آیت الله احمد مبلغی در نشست روش شناسی فقه گفت: اصولا روش شناسي دانش مهمي است و اگر بتوانيم اين دانش را در دايره بحث و بررسي فقها قرار دهيم، استنباط کارآمدتر و پاسخگويي فقه به مسائل زمان هم بهتر خواهد شد.
 
وی با اشاره به اینکه در زمينه «روش شناسي مقارن» دو معنا قابل طرح است، گفت: يک معنا روش شناسي فقه مقارن است به اين معنا که براي تأسيس فقه مقارن بايد از روش متناسب با آن استفاده کرد. معناي دوم آن است که کلمه «مقارن» صفت «روش» باشد. بر اين اساس، مقصود از روش مقارن، آن گونه روش شناسي است که خود مقارن است؛ به اين معنا که در اين روش فقه شيعه وسني را با هم مقايسه مي کنيد. 
 
مبلغی اظهارداشت: هرچند براي مسائل فقه قديم هم مي توان روش شناسي تطبيقي را دنبال کرد اما آن اهميت و فايده اي که براي روش شناسي تطبيقي فقه مسائل جديد متصور است، براي آن روش شناسي متصور نيست، بنابراين موضوع روش شناسي مقارن، فقه مسائل جديد است، به اين معنا که در بررسي مسائل فقهي جديد، از اين روش بهره بگيريم.
 
وی در پاسخ به این سؤال که چه ضرورتي دارد درباره مسائل جديد به اين روش شناسي تطبيقي ومقارن توجه کنيم، افزود: اصولا روش شناسي دانش مهمي است و اگر بتوانيم اين دانش را در دايره بحث وبررسي فقها قراردهيم، استنباط کارآمدتر وپاسخگويي فقه به مسائل زمان هم بهترخواهد شد، حال اگراين روش شناسي جنبه تطبيقي هم پيدا کند، طبعا مزاياي يک مطالعه تطبيقي را هم خواهد داشت. اگر اين روش شناسي مقارن درباره مسائل جديد باشد، به دليل نبود سابقه مطالعاتي فقهي، اين مسائل نيازمند مطالعه روشي است و قبل از هرچيز بايد بدانيم با چه منهج و روشي با مسائل جديد روبه رو شويم. 
 
رئیس دانشگاه مذاهب اسلامی ادامه داد: اهميت روش شناسي مقارن نسبت به مسائل جديد بسيار بيشتر از مسائل فقه قديم است، زيرا اگربدون آمادگي فکري و روشي سراغ مسائل جديد برويم چه بسا نتوانيم از پس مطالعه فقهي آنها برآييم. به ويژه آن که گاه ممکن است اصول و روش هاي استنباط قديم کاربرد چنداني براي پاسخگويي به مسائل جديد نداشته باشد.
 
مبلغی تصریح کرد: پرداختن به روش شناسي استنباط احکام مسائل جديد ضرورت زيادي دارد. ما اگر بپذيريم که هرچند مذاهب اسلامي مسائل اجتماعي خاص خود را دارند اما سنخ ديگري از مسائل اجتماعي وجود دارد که امت اسلامي بماهي امت ونه تنها شيعه يا سني با آن روبه روست، اين دسته از مسائل که از خاستگاه "امت بماهي امت" ظهور و بروز پيدا مي کند، امت بايد آن ها را حل کند.
 
این استاد حوزه و دانشگاه ادامه داد: حال اگرچنين امري را به رسميت بشناسيم و بپذيريم که مسائل امت را بايد براساس همه ديدگاه هاي امت حل کرد، مولفه هاي نسخه فقهي هم که براي حل اين گونه مسائل ارائه مي شود، بايد از دل همه مذاهب برخاسته باشد تا همه درآن مشارکت کنند وآن راقبول داشته باشند. وقتي روش شناسي بررسي فقهي مسائل مشترک فراروي امت را مطرح مي کنيم بايد ابتدا روش هر يک از مذاهب اسلامي را بررسي کنيم. دراين جا به مشترکاتي در روش بر مي خوريم که بايد آن روش هاي مشترک را فعال کنيم زيرا در مسائل فراروي امت بايد به عناصر مشترک اتکا کرد.
 
مبلغی تصریح کرد: روش شناسي تطبيقي مسائل جديد چند فايده دارد. اولا مشخص مي شود که روش هريک از مذاهب در استنباط احکام مسائل جديد کدام است؟ ثانيا، چه مشترکاتي وجود دارد ؟ ثالثا، اين مشترکات شناسايي مي شود تا مسائل فراروي امت بر اساس اين عناصرروشي مشترک حل شود. فايده ديگري هم مي توان براين سه مورد افزود و آن اين که گاهي اوقات عناصر روشي نزديک ومتقارب به هم شناسايي مي شود که اين عناصر نيز قابليت به کارگيري براي استنباط احکام مسائل فرا روي امت را دارد. علاوه بر اين، گاه يکي از مذاهب روشي دارد که از پس حل مشکلات جديد بر مي آيد. 
 
وی ادامه داد:  در این زمینه با توافق علماي امت مي توان از اين روش هاي کارآمد درحل مسائل فراروي امت يا طرح ديدگاه هاي اسلامي استفاده کرد. بنابراين روش شناسي مقارن فقه مسائل جديد (روش شناسي فقه مقارن غير از روش شناسي مقارن فقه است)سه فايده اساسي دارد: يک؛ درمطالعات تطبيقي به عناصرمشترک مي رسيم. دو؛ به عناصرروشي متقارب مي رسيم .سه؛به عناصرروشي اختصاصي مي رسيم که باهريک ازآن ها يا تلفيقي ازآن ها مي توان مسائل فراروي امت رابه آساني حل کرد.
 
وی با اشاره به مسائل فراروي امت گفت: يک دسته مسائل، مناسباتي است که مربوط به روابط و ارتباطات ميان شيعه وسني وتعيين ارتباطات واحکام آن هاست. دراين جا اگر مي خواهيم الگوي کلاني پيشنهادکنيم که هم شيعه و هم سني به آن ملتزم باشد، بايد به سوي نکاتي برويم که ازخاستگاه عناصرروشي مشترک برمي خيزد. دسته دوم مسائل، مناسباتي بين امت اسلامي وملت هاي ديگر جهان است .به عنوان مثال، بحث محيط زيست ،صلح ،مبارزه با مواد مخدر، معاهدات بين المللي ومانند آن ازجمله مسائل مناسباتي بشري است. در اين گونه مسائل، امت اسلامي بايد موضع واحدي اتخاذ کند و از موضع واحد با جهان درتعامل باشد.
 
وی اظهار داشت: مسائل را بايد براساس فقه مشترک حل کرد و اين گونه نيست که هرکشوراسلامي بتواند از موضع خود ديدگاه امت را بيان کند. دسته ديگر، مسائل خرد است. فرض کنيد امت اسلامي مي خواهد نسبت به بانکداري، تغييرجنسيت يا شبيه سازي نظرخود را بيان کند. اين مسائل به آن معنا کلان نيست ونيازي هم ندارد که امت بماهي امت نسبت به آن موضع خود را بيان کند اما مسئله جديدي است . در اين جا هم مي توان با استفاده از عناصرروشي مشترک موضع واحدي اتخاذ کرد. 
 
رئیس مرکز تحقیقات اسلامی مجلس ادامه داد: البته دراين دسته سوم ضرورتي به اتخاذ موضع واحد نيست و هرمذهبي مي تواند ديدگاه خود را ارايه کند . دسته چهارمي هم هست که اهميت زيادي دارد وروش شناسي مقارن به درد آن جا مي خورد وآن تکميل نظام حقوقي اسلام است. اگر بپذيريم که نظام حقوقي اسلام هنوز تبيين نشده است ونظام حقوقي اسلام هم نظام حقوقي شيعه ياسني به تنهايي نيست ، دراين صورت بايد با کمک همه مذاهب اين نظام حقوقي را تبيين کرد. ارايه مکتبهاي علمي مانند مکتب اقتصادي، مکتب سياسي و مانند آن است که در اينجا هم اگر بخواهيم مکتب ارايه کنيم ، بايد همان طورکه شهيد آيت ا... صدر اشاره کرده است، اين مکتب از دل شيعه وسني برخيزد وبا کمک عناصرروشي مشترک تبيين شود.



۱۳۹۲/۱۲/۱۲ - ۱۴:۵۷





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: مهر]
[مشاهده در: www.mehrnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 70]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


دین و اندیشه
پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن