واضح آرشیو وب فارسی:جام نیوز:
سه شاخصهی اخلاقی مۆمنین واقعی
امام باقر علیه السّلام فرمود: «همانا مومن كسى است كه چون راضى و خرسند باشد، رضایتش او را به گناه و باطلى وارد نكند و چون ناراضى شود از سخن حق خارجش نكند، و كسى است كه چون قدرت یابد، قدرتش او را به آنچه حق ندارد نكشاند.»
به گزارش سرویس دینی جام نیوز؛ سه مولفه ارزشمند انسانهای مومن اشاره کنیم هدف از شرح این حدیث ارزشمند در واقع واقف شدن و معرفت پیدا کردن به شاخصههای ارزشمند مومنین واقعی میباشد. «مُحَمَّدُ بْنُ یَحْیَى عَنْ أَحْمَدَ بْنِ مُحَمَّدٍ عَنِ الْحَسَنِ بْنِ مَحْبُوبٍ عَنْ أَبِی أَیُّوبَ عَنْ أَبِی عُبَیْدَةَ عَنْ أَبِی جَعْفَرٍ ع قَالَ: إِنَّمَا الْمُۆْمِنُ الَّذِی إِذَا رَضِیَ لَمْ یُدْخِلْهُ رِضَاهُ فِی إِثْمٍ وَ لَا بَاطِلٍ وَ إِذَا سَخِطَ لَمْ یُخْرِجْهُ سَخَطُهُ مِنْ قَوْلِ الْحَقِّ وَ الَّذِی إِذَا قَدَرَ لَمْ تُخْرِجْهُ قُدْرَتُهُ إِلَى التَّعَدِّی إِلَى مَا لَیْسَ لَهُ بِحَقٍ.[1] امام باقر علیه السّلام فرمود: همانا مومن كسى است كه چون راضى و خرسند باشد، رضایتش او را به گناه و باطلى وارد نكند و چون ناراضى شود از سخن حق خارجش نكند، و كسى است كه چون قدرت یابد، قدرتش او را به آنچه حق ندارد نكشاند.»
شاخصه اول: رضایت و خشنودی ضابطهمند اولین مولفه و شاخصهای که امام باقر علیه اسلام برای انسانهای مۆمن بر می شمرند رضایت ضابطهمند است؛ به این معنا که یک انسان مومن هرگاه از چیزی یا کسی رضایت و خشنودی داشته باشد این رضایت و خشنودی و دوستی او موجب نزدیک شدنش به گناه نمیشود، بلکه این خشنودی و رضایت در دایره شرع و عقل قرار دارد. به طور ساده تراین مومنین هیچگاه به خود اجازه نمیدهد که به گناه و باطلی خشنود شوند. و به ناحقی گرایش داشته باشند در واقع محبت آنها به چیزی موجب کور شدن دید حق بین و بصیرت آنها نمیشود حضرت میفرماید: « إِنَّمَا الْمُومِنُ الَّذِی إِذَا رَضِیَ لَمْ یُدْخِلْهُ رِضَاهُ فِی إِثْمٍ وَ لَا بَاطِلٍ: همانا مۆمن كسى است كه چون راضى و خرسند باشد، رضایتش او را به گناه و باطلى وارد نكند».
شاخصه دوم: خشم او از حق دور نمیکند در بسیار از موارد انسانها با چیره شدن خشم و غضب بر آنها نمیتوان حق را آنچنان که هست بینند، از این رو خشم و غضب آنها را از دایرهی حق خارج میسازد، در واقع این افراد با هوای نفس خود تصمیم میگیرند از این رو در آداب و سنن اسلامی بر کنترل خشم تاکید فراوان شده است، چنانکه سفارش شده است در هنگام خشم و غضب هیچگونه تصمیم را اتخاذ نکنید. یا اگر خشمگین شدید خشم شما را از حق دور نسازد « وَ إِذَا سَخِطَ لَمْ یُخْرِجْهُ سَخَطُهُ مِنْ قَوْلِ الْحَقّ: چون ناراضى شود از سخن حق خارجش نكند». رسولُ اللّه ِ صلیالله علیه و آله : إنَّ لِجَهنّمَ بابا لا یَدخُلُها إلاّ مَن شَفا غَیظَهُ بِمَعْصیةِ اللّه ِ تعالى[2] پیامبر خدا صلیالله علیه و آله : جهنّم را درى است كه كسى از آن وارد نمیشود، مگر آن كه با معصیت خدا خشم خود را فرو نشانده است» .
شاخصه سوم: در هنگام قدرت و توانایی عادل است از جمله مهمترین و زیباترین شاخصه های رفتاری انسانهای مۆمن این است که حتی در زمان قدرت و تمکن از عدالت تجاوز نمیکنند از این رو رفتارهای خود را بر اساس تقوای الهی و با تکیه بر عدالت تنظیم میکنند به طوری که هیچگاه از موازین الهی تعدی نمیکنند،لذا امام باقر علیه السلام در توصیف مومنین واقعی میفرماید: «إِذَا قَدَرَ لَمْ تُخْرِجْهُ قُدْرَتُهُ إِلَى التَّعَدِّی إِلَى مَا لَیْسَ لَهُ بِحَقٍ: كه چون قدرت یابد، قدرتش او را به آنچه حق ندارد نكشاند.» امام علی علیه السلام : آفةُ العَدلِ الظّالمُ القادرُ[3] امام على علیه السلام : آفت عدالت، ستمگرِ قدرتمند است.»
نکته ها 1-انسانهای مومن هیچگاه از دایره رضایت الهی قدمی فراتر نمینهند و هیچگاه برای رضایت دیگران خشم خدا را برای خود به جان نمیپذیرند. 2-افراد مومن روابط و رفتارهای خود را بر مبنای عدالت و تقوای الهی پایه ریزی میکند ازاین رو هیچگاه در زمان قدرت و تمکن از عدالت عدول نمیکنند. 3-اساس و رفتار و گفتار خود را بر اساس و مبنای حق و اطاعت و پیروی از حق تنظیم میکنند. پی نوشت ها: [1]كلینى، محمد بن یعقوب بن اسحاق، الكافی (ط - الإسلامیة)، 8جلد، دار الكتب الإسلامیة - تهران، چاپ: چهارم، 1407 ق. الكافی؛ ج2 ؛ ص234 [2] تنبیه الخواطر : 1/121 [3] غرر الحكم : 3953
۱۳۹۲/۱۱/۲۹ - ۱۶:۳۱
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 144]