تور لحظه آخری
امروز : شنبه ، 11 آذر 1402    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):خدا را بخوانید و به اجابت دعای خود یقین داشته باشید و بدانید که خداوند دعا را از ق...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

طراحی سایت تهران سایت

اتاق فرار

طراحی کاتالوگ دیجیتال

دانلود فیلم

ناب مووی

دارالترجمه رسمی

Instagram SMM Panel

خرید ووچر پرفکت مانی

دانلود سریال کره ای

Buy Instagram Followers Cheap

دستگاه برش لیزر

قطعات لیفتراک

ویزای شینگن

تریدینگ ویو

خرید صندلی اداری

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید اکانت اسپاتیفای

کاشت ابرو

ایمپلنت دندان

لمینت دندان

خرید زانوبند زاپیامکس

وکیل اصفهان

امیدرسان

نمایندگی تلویزیون سونی

ایمپلنت در تهران

سایت نوید

تور لحظه آخری مشهد

تیرچه کرومیت

قیمت خرید طلا

معرفی کتابفروشی های برتر

بلک فرایدی

رز جاودان

واردات از چین

مشاوره جراحی بینی

سایت ایمالز

سایبان ماشین

خرید زعفران

آموزش آرایشگری رایگان

خرید اکسیژن ساز

خرید اکسیژن ساز

اهنگ جدید

خرید لپ تاپ استوک

واردات قطعات کامپیوتری از دبی

فروشگاه خرید قهوه

زانوبند زاپیامکس

آموزش دروس متوسطه اول

مهاجرت تحصیلی

دوربین کوچک

لایسنس نود 32

هیتر گلخانه ای

کیسه حبابدار

پشم سنگ

زانوبند مگناوایزر

لوازم یدکی خودرو

پوکه معدنی قروه

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1756404372




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

برای درک دلایل رخداد زلزله بر روی زمین، نیاز است که به پوسته زمین توجه کنیم.


واضح آرشیو وب فارسی::


پوسته زمین به شش قاره اصلی تقسیم شده است، یعنی: آفریقا، آمریکا، منجمد جنوبی، استرالیا-هند، اوراسیا و آرام. تغییر شکل و جابه‌جایی این قاره‌ها می‌تواند منجر به وقوع زمین‌لرزه‌ها شود.



یکی از مخرب‌ترین زمین‌لرزه‌های شهری در تاریخ ایران، در شب جمعه ۱۸ دی ۱۱۵۸ (۸ ژانویه ۱۷۸۰ میلادی) در منطقه تبریز رخ داد. این زمین‌لرزه با بزرگای ۷.۷ شدت، تبریز را تقریباً کاملاً ویران کرد. حدود ۴۰۰ روستا، از جمله مرند، تسوج و ارونق، به هم پنجید و همه ساختمان‌های اصلی که در اثر لرزه‌های قبلی ضعیف شده بودند، همچنین دژ و باروی شهر، کاملاً ویران شدند.

محدوده ویرانی از ۷۲ تا ۱۲۰ کیلومتر از تبریز گزارش شده است. تعداد کشته‌شدگان این زمین‌لرزه بین گزارش‌ها متفاوت است، با برخی تخمین تعداد کشته‌شدگان بیش از ۲۰۰ هزار نفر را نشان می‌دهند.

این زلزله همچنین در مناطقی مانند وان و دوریگی و ملطیه در ترکیه، که در فاصله حدود ۷۰۰ کیلومتری از تبریز قرار دارند، حس شد و پس از آن توابع آن نیز به مدت ۳ تا ۴ سال با فواصل کوتاهی از یکدیگر درگیر پسلرزه‌ها بودند.


زمین لرزه های قوی در تاریخ ایران بسیاری بوده اند و زمین لرزه هایی که شما نام برده اید تنها بخشی از آنها هستند. به علاوه، در دوران معاصر نیز زمین لرزه های مهمی اتفاق افتاده است، مانند زمین لرزه بم و زمین لرزه سرپل ذهاب در استان کرمانشاه.

پوسته زمین از چندین صفحه اصلی تشکیل شده است که به یکدیگر نسبت می‌توانند حرکت کنند. حرکت مداوم و برخورد این صفحات با یکدیگر باعث ایجاد پدیده‌هایی مانند گسل، زمین لرزه، کوه‌ها، دره‌ها، چین خوردگی‌ها و غیره می‌شود. میزان حرکت این صفحات در طول یک سال متغیر است و بستگی به نوع، محل و شرایط آنها دارد.

زمانی که سنگ‌های داغ از قسمت‌های درونی زمین به سمت سطح حرکت می‌کنند، حرکت پوسته زمین رخ می‌دهد. با نزدیک شدن به سطح زمین، این سنگ‌های داغ به سمت جوانب حرکت می‌کنند و به تدریج سرد می‌شوند.

تقریباً تمام زمین لرزه هایی که در فلات ایران رخ می‌دهند، از نوع زلزله‌های درون صفحه‌ای هستند و در صفحات زمین رخ می‌دهند. گسل‌های موجود در نواحی مختلف مانند رشته کوه‌های البرز، زاگرس و رشته کوه‌های شرقی ایران، باعث به وجود آمدن این زمین لرزه ها در فلات ایران شده‌اند.

در پایین زاگرس، وقوع پوسته قاره‌ای عربی و فروکشش آن، باعث ایجاد انرژی بسیار زیادی می‌شود که در نقاط ضعف پوسته (گسل‌ها) منجر به لرزش و تخریب‌های فراوان می‌شود. یکی از نمونه‌های این پدیده، فرورانش صفحه عربی زیر زاگرس ایران است که این فرآیند باعث آزاد شدن انرژی فراوان شده و زمینلرزه‌های متعددی را ایجاد کرده است.

در توضیح این پدیده، از عباراتی همچون "ریشتر"، "بزرگا"، "راستالغز"، "امتداد لغز"، "رومرکز زلزله"، "گسل" و "امواج زلزله" استفاده می‌شود. این عبارات نقش مهمی در شناخت میزان خطرات زمینلرزه و تأثیرات آن بر سازه‌ها و انسان دارند.

برای درک بهتر این پدیده، به ساختار داخلی زمین پرداخته می‌شود. زمین با قطری حدود ۱۲۴۷۰ کیلومتر یک شبه کره است که از لایه‌های مختلف تشکیل شده است. از جمله این لایه‌ها می‌توان به "پوسته" با ضخامت ۲۵ تا ۴۰ کیلومتر، "گوشته" با ضخامت ۲۸۰۰ کیلومتر، و "هسته" با ضخامت حدود ۳۵۰۰ کیلومتر اشاره کرد.

پوسته زمین به ۶ صفحه قاره‌ای تقسیم شده است که با جابه‌جایی و تغییر شکل آن‌ها، زلزله‌ها ایجاد می‌شود. این پدیده بر اساس تعادل ترمودینامیک مواد تشکیل‌دهنده زمین رخ می‌دهد. نقشه‌ی گرمایی مختلف لایه‌ها باعث جابه‌جایی صفحات قاره‌ای می‌شود و تغییرات دما و دانسیته مواد در این لایه‌ها، انرژی کرنشی را ذخیره کرده و با وقوع زلزله، این انرژی آزاد می‌شود.

با درک عمیق‌تر از این پدیده، جامعه می‌تواند از میزان خطرات زلزله آگاه شده و تدابیر لازم برای کاهش خسارات احتمالی اتخاذ کند.


 


 






این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: ]
[مشاهده در: ]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 723]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب




-


علم و فناوری

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن