واضح آرشیو وب فارسی:جام نیوز:
آیت الله جوادی آملی:
ازدواج مایه رشد و تعالی انسان است
بنابراین آنچه از انسان متأهل انتظار می رود همانا طهارت روح و نزاهت چشم و گوش است.
به گزارش سرویس دینی جام نیوز، حضرت آیت الله العظمی جوادی آملی در پیامی بمناسبت ازدواج دانشجویی اصول الهی و انسانی را شایسته توجّه در این مراسم دانسته و می نویسد: آنچه شایسته توجّه در مراسم عقد زناشویی است، اصول الهی و انسانی است که در قرآن کریم و سنّت معصومین(علیهالسلام) بیان شد که ذیلاً به برخی از آنها اشاره می شود.
یکم. عناصر محوری تأسیسِ خانواده و تشکیلِ دودمان، بعد از انتخابِ صحیح و اصطفای درست، دو چیز است یکی دوستی عاقلانه به یکدیگر، و دیگری اغماض رئوفانه از لغزش همدیگر؛ قرآن کریم در اینباره می فرماید: (ومِن آیاتهِ اَنْ خَلَقَ لکم مِنْ اَنْفُسِکُم أزواجاً لتسکنوا إلیها وَ جَعَلَ بینکم مّودّهً و رحمهً ان فی ذلک لایاتٍ لقوم یتفکرون)، زیرا زندگی بدون دوستی و نیز دوستی غیرعاقلانه که بر وَهم و غریزه برآمده باشد، توان تأمین سعادت خانواده را ندارد، همچنین حیات مشترکْ بدون رأفت و رحمت ثمربخش نیست.
دوم. ملکوت زناشوئی به منزله روح ازدواج بوده و هماره آن را زنده و بارور می کند؛ این چهره ملکوتی نکاح در پیام نغز و دلپذیر رسول گرامی اسلام صلی الله علیه و آله و سلم چنین آمده است: «مَنْ تَزَوَّجَ فَقَد اَحْرَز نِصفَ دینهِ»؛ یعنی هر کس همسر انتخاب کرد نیمی از دین خود را از دستبرد تطاول هوس و از غارت تهاجم هوی حفظ نمود.
بنابراین آنچه از انسان متأهل انتظار می رود همانا طهارت روح و نزاهت چشم و گوش است تا با چنین بدن پاک و چنان روح تابناک توفیق تعالی به قرب الهی تحصیل شود و از فیض فوز دیدار بهره مند گردد.
سوم. زن و شوهر، عامل برقراری پیوند رِحامت و خویشاوندی بین دو خانواده عروس و داماد خواهند بود و حضرت رسول اکرم صلی الله علیه و آله و سلم در خطبه عقدِ حضرت علی بن ابیطالب(علیهالسلام) و حضرت فاطمه زهراٍّ چنین پیوندی را مُلْحَق به نَسَب دانسته و این ارتباط سَبَبی به رابطه نَسَبی همانند دانست.
آیت الله جوادی آملی در بخشهای مختلف این کتاب نیز به زوایای دیگری از این امر خداپسندانه اشاره داشته و آورده است: رسول خدا(ص) فرمودند: «درهای رحمت آسمان در چهار هنگام گشوده میشود: هنگام بارش باران، هنگام نگاه فرزند به چهره والدین، هنگام گشوده شدن در کعبه و هنگام عقد ازدواج.»
همچنین آن حضرت فرمودند: «حق فرزند بر پدر سه چیز است؛ از جمله اینکه هرگاه بالغ شد برایش همسر برگزیند.»
او وجود همسر را از عوامل آرامش برای زندگی مرد برشمرده و برتری عبادت او را نسبت به دیگران چنین بیان داشته است: ارزش وجودی همسر (زن) در خانه به اندازهای است که از عوامل آرامش برای زندگی مرد به شمار آمده، گفت وگوی با وی نیز از کارهای نیک و خوب شمرده میشود، و نیز دو رکعت نماز شخص همسردار از عبادت شبانه بیهمسر برتر است.
امام صادق (ع) نیز میفرمایند: «پدرم از مردی پرسید: آیا همسر داری؟گفت: نه. پدرم فرمود: برای من خوشایند نیست که دنیا و همه آنچه در آن است برای من باشد و شبی را بدون همسر سپری کنم. سپس فرمود: دو رکعت نمازی که همسردار میگزارد برتر است از عبادت مرد بیهمسری که تمام شب خود را به عبادت بگذراند و روزش را روزه بگیرد. سپس پدرم هفت سکّه زر به وی داد و فرمود: با این پول ازدواج کن.» آنگاه از رسول خدا(ص) چنین روایت کرد که: «همسر بگیرید، به راستی که برای شما سبب روزی بیشتر است.»
او رشد و تعالی انسان را در پرتو اختیار کردن همسر دانسته و با استناد به روایات نسبت به تعجیل در ازدواج دختران و نهی ترک ازدواج زنان به سبب خود کفایی مالی یا هر دلیل دیگر آورده است: «انسان در رشد و تعالی خود نیازمند همسر است، از این رو رسول خدا(ص) از اینکه زنان ازدواج را ترک و خود را از شوهران بینیاز کنند نهی فرموده است؛ بر این اساس زنانی که دشواریهای ازدواج و زندگی مشترک را به سبب خودکفایی مالی یا هر دلیل دیگر تحمل نمیکنند فضیلت های بزرگی را از دست میدهند که جبرانپذیر نیست.»
تعجیل در ازدواج دختران نیز از آموزههای دینی است، چنانکه امام رضا (ع) میفرماید: «جبرئیل بر پیامبر(ص)فرود آمد و گفت: ای محمد! پروردگارت به تو سلام میرساند و میفرماید: دوشیزگان چونان میوه بر درخت.اند. هرگاه میوه برسد اگر چیده نشود خورشید آن را تباه میسازد و بادها آن را به اطراف میپراکنند. دوشیزگان نیز هرگاه بالغ شوند بهترین چیز برای آنان شوهر است وگرنه از فتنه و تباهی در امان نخواهند بود.»
آیت الله جوادی آملی نسبت به تشویق جوانان به ازدواج و نیز ارزش و پاداش میانجیگری و وساطت در این کار خیر در آموزه های دین مبین اسلام تصریح کرد: امام صادق (ع) فرمود: «جوانی از انصار نزد رسول خدا(ص) آمد و از نیازمندی خود نزد وی شکایت کرد. آن حضرت به وی فرمود: ازدواج کن. پس جوان [در فرصت دیگر] گفت: من [ازدواج نکرده] شرم دارم نزد پیامبر(ص) بروم. پس مردی از انصار به وی پیشنهاد ازدواج داد و گفت: دختری زیبارو دارم؛ آنگاه وی را به ازدواج آن پسر درآورد و پس از این ازدواج خدا روزی جوان را گسترش داد و نزد پیامبر(ص) آمد و وی را از حال خود باخبر ساخت. رسول خدا(ص)فرمود: ای گروه جوانان! بر شما باد به همسر گزیدن.»
چنان که امام باقر (ع) پس از ترغیب مردی به همسرگزینی و بیان برخی از آثار آن، به نقل از رسول خدا(ص) فرمود: «همسر برگزینید که مایه افزایش روزی شماست.»
شایسته است مسلمانان در انجام کار خیر و برآوردن حاجت دیگران، وساطت کرده و مشکلات آنان را حل کنند. رسول خدا(ص) فرمود: «بهترین مردم کسی است که به مردم سود برساند، آنان را به هم نزدیک کند و در امر خیر، آنها را یاری کند.»
امیرمومنان (ع) میفرماید: «بهترین شفاعت آن است که میان دو نفر در ازدواج میانجیگری کنی تا خدا آن دو را گرد هم آورد.»
پاداش وساطت در ازدواج
بهرهمندی از لطف خدا در قیامت: امام صادق (ع) فرمود: «هر کس زمینه ازدواج مجردی را فراهم کند، از کسانی است که خدا در روز قیامت به او نگاه [لطفآمیز] میکند.»
ازدواج با همسران بهشتی: رسول خدا(ص) فرمود: «هر کس در ازدواج حلالی بین دو نفر اقدام کند تا اینکه خدا آن دو را گرد هم آورد، خدا در روز قیامت همسری از حورعین به ازدواج او درآورد.»
منبع: شفقنا
۲۴/۰۶/۱۳۹۴ - ۱۴:۲۷
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 118]