محبوبترینها
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1845213421
تقوا چیست ومتقی کیست؟
واضح آرشیو وب فارسی:جام نیوز:
معارف؛
تقوا چیست ومتقی کیست؟
بترسید از روزى که هیچ کس چیزى (از عذاب خدا) را از کسى دفع نمى کند.
به گزارش سرویس دینی جام نیوز، بهترین منبع برای فهم معنا و مفهوم تقوا و متقین قرآن کریم است. قرآن کریم تقوا را در مقابل فجور، گناه و گاه ظلم به کار می برد. فجور و تقوا را امری الهام شده از جانب خداوند به انسان دانسته و پس از یازده قسم که بیشترین قسم قرآن برای یک مطلب است، می فرماید: وَ نَفْسٍ وَ مَا سَوَّاهَا، فَأَلْهَمَهَا فُجُورَهَا وَتَقْوَاهَا، قَدْ أَفْلَحَ مَن زَکَّاهَا، وَقَدْ خَابَ مَن دَسَّاهَا[۱] «قسم به جان آدمی و آنکس که آن را استوار ساخت، سپس فجور و تقوا را به او الهام کرد. هر که جان خود را با تقوا پاک ساخت، رستگار شد و هر آن که آن را آلوده ساخت، از رستگاری محروم گشت.»
فلاح و رستگاری و رهایی انسان تنها با تقوا امکانپذیر است و اسارت و بدبختی او با گناه و فجور گره خورده است. بنابراین در نزد خالق عادل و حکیم هستی، این متقی و گنهکار برابر نیستند. به تعبیر قرآن کریم:أَمْ نَجْعَلُ الْمُتَّقِینَ کَالْفُجَّارِ[۲] «آیا پرهیزگاران را چون پلیدکاران قرار مى دهیم؟» گفته شد در پاره ای از موارد تقوا در مقابل ظلم است مثل: و إِنَّ الظَّالِمِینَ بَعْضُهُمْ أَوْلِیَاء بَعْضٍ وَ اللَّهُ وَلِیُّ الْمُتَّقِینَ[۳] «ستمگران بعضى شان دوستان بعضى دیگرند، و خدا یار پرهیزگاران است.»
پس مفهوم تقوا را می توان در مبرا بودن از هرآن چیزی دانست که بر طبق عقل فطری و همگانی بشر ناپسند، نادرست، ناحق، ظلم، شر و باطل است. به عبارتی دیگر تقوا را میتوان به مصونیت از گناه و خطا ترجمه کرد. از آنجا که سعادت بشر در گرو تقواست، تقوا مهمترین توصیه خداوند مهربان به اوست، چون هیچ چیز برای آفریدگار او ارزشمند تر از تقوا نیست.
در فرهنگ قرآنی دو چیز شایسته توجه و مراعات است، یکی قیامت و دیگری خداوند. به همین جهت تقوا گاه به قیامت و آتش دوزخ اضافه میشود و گاه به خداوند. وَاتَّقُواْ یَوْماً لاَّ تَجْزِی نَفْسٌ عَن نَّفْسٍ شَیْئاً وَلاَ یُقْبَلُ مِنْهَا شَفَاعَةٌ وَلاَ یُؤْخَذُ مِنْهَا عَدْلٌ وَلاَ هُمْ یُنصَرُونَ[۴] «بترسید از روزى که هیچ کس چیزى (از عذاب خدا) را از کسى دفع نمى کند؛ و نه از او شفاعتى پذیرفته، و نه به جاى وى بدلى گرفته مى شود؛ و نه یارى خواهند شد.» فَاتَّقُواْ النَّارَ الَّتِی وَقُودُهَا النَّاسُ وَ الْحِجَارَةُ أُعِدَّتْ لِلْکَافِرِینَ[۵] «از آن آتشى که سوختش مردمان و سنگها هستند، و براى کافران آماده شده، بپرهیزید.»
جایی که تقوا به خداوند اضافه شود مثل اینجا که می فرماید: وَ اتَّقُواْ اللّهَ إِن کُنتُم مُّؤْمِنِینَ[۶] «اگر ایمان دارید از خدا پروا دارید.» یَا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُواْ اتَّقُواْ اللّهَ وَ ابْتَغُواْ إِلَیهِ الْوَسِیلَةَ وَجَاهِدُواْ فِی سَبِیلِهِ لَعَلَّکُمْ تُفْلِحُونَ[۷] «اى کسانى که ایمان آوردهاید، از خدا پروا کنید؛ و به او (توسل و) تقرب جویید؛ و در راهش جهاد کنید، باشد که رستگار شوید.»
نظر به اینکه به نسبت رشد و تعالی فکری و عملی انسان، ناپسندی ها متفاوت است. خداوند آدمیان را به تقوای هر چه بیشتر در حد توان و استعداد فکری و عملی سفارش می فرماید: فاتقوا الله ما استطعتم[۸] «هر چه در توان دارید، تقوا پیشه کنید» تقوا باعث ایمان و ایمان باعث تقوای بیشتر و عمل صالح میشود. ایمان و عمل صالح باعث تقوای بیشتر و تقوای بیشتر موجب ایمان و عمل صالح بالاتر میگردد. این سیر همچنان ادامه خواهد داشت و مراتب مختلف تقوا را پدید میآورد: لَیْسَ عَلَى الَّذِینَ آمَنُواْ وَعَمِلُواْ الصَّالِحَاتِ جُنَاحٌ فِیمَا طَعِمُواْ إِذَا مَا اتَّقَواْ وَّآمَنُواْ وَعَمِلُواْ الصَّالِحَاتِ ثُمَّ اتَّقَواْ وَّآمَنُواْ ثُمَّ اتَّقَواْ وَّأَحْسَنُواْ وَاللّهُ یُحِبُّ الْمُحْسِنِینَ[۹] «بر کسانى که ایمان آورده و کارهاى شایسته کردهاند، گناهى در آنچه (قبلاً) خوردهاند نیست، در صورتى که تقوا پیشه کنند و ایمان بیاورند و کارهاى شایسته کنند؛ سپس تقوا پیشه کنند و ایمان بیاورند؛ آنگاه تقوا پیشه کنند و احسان نمایند، و خدا نیکوکاران را دوست مىدارد.»
مراتب تقوا را می توان ابتدا پروا از ناپسندی قطعی عقلی و اخلاقی و سپس حرام قطعی الهی گرفت، آنگاه پروای از ناپسندی محتمل نزد عقل و دین در نظر گرفت و در مرتبه سوم پروای از هر آنچه غیر حق و غیر خداست دانست. خداوند می فرماید: یَا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُواْ اتَّقُواْ اللّهَ حَقَّ تُقَاتِهِ[۱۰] «اى کسانى که ایمان آوردهاید، از خدا آن گونه که حق پرواکردن است، پرواپیشه کنید.» قاعدتا تحقق مجموعه مراتب تقوا باید حق تقوا باشد و بالاترین حد عصمت است. خداوند متعال خطاب به اهل فهم و شعور می فرماید: و تَزَوَّدُوا فَإِنَّ خَیرَ الزّادِ التَّقوَى، وَ اتَّقُونِ یا أُولِى الأَلبابِ[۱۱] «ای صاحبان خرد، هیچ زخیره کمالی بهتر از تقوا نیست پس تقوا پیشه کنید» علت بهتر بودن فضیلت تقوا آن است که سعادت معنوی، اخروی و فضیلت دنیوی آدمیان، تنها در پناه تقوا حاصل شدنی است.
با توجه به معنای تقوا، متقین کسانی هستند که از اندیشه باطل و خطا و گناه مصونیت یافته اند و اگر با اندیشه باطل و خطا و ناپسندی و گناه روبرو شود تحت تاثیر آن قرار نمی گیرند و مرتکب عمل ناپسند نمی شود. تفاوت متقین که از گناهان و ناپسندی های الهام شده به خود آزاد هستند با فُجّار که اسیر گناه و ناپسندی ها هستند، در همه ارکان هستی است که با آدمی مرتبط است. برای خدا به عنوان مبداء هستی تنها متقین قابل احترام و تکریم هستند و میزان احترام و کرامت آدمیان در نزد او به میزان تقوای آنها، نه جنسیت، نژاد و ملیت آنهاست. یَا أَیُّهَا النَّاسُ إِنَّا خَلَقْنَاکُم مِّن ذَکَرٍ وَأُنثَى وَجَعَلْنَاکُمْ شُعُوبًا وَقَبَائِلَ لِتَعَارَفُوا إِنَّ أَکْرَمَکُمْ عِندَ اللَّهِ أَتْقَاکُمْ ٌ[۱۲] «اى مردم، ما شما را از مرد و زنى آفریدیم، و شما را ملّت ملّت و قبیله قبیله گردانیدیم تا با یکدیگر شناسایى متقابل حاصل کنید. در حقیقت ارجمندترین شما نزد خدا پروا پیشه ترین شماست. بى تردید.».
متقین محبوب خداوند هستند: وَ اتَّقَى فَإِنَّ اللّهَ یُحِبُّ الْمُتَّقِینَ[۱۳] «پرهیزگارى نماید، بى تردید خداوند، پرهیزگاران را دوست دارد.» إِنَّ اللّهَ یُحِبُّ الْمُتَّقِینَ[۱۴] «خدا پرواپیشگان را دوست دارد. طبیعی است خداوند همراه همان کسی است که دوستشان دارد و نزد وی محترم هستند.»
وَ اتَّقُواْ اللّهَ وَ اعْلَمُواْ أَنَّ اللّهَ مَعَ الْمُتَّقِینَ[۱۵] «پروا پیشه کنید و بدانید که خدا با پرواپیشگان است.» آن کس که خدا دوست داشته باشد و با او باشد، با علم، قدرت و مهر بی انتهای خود وی را در پناه می گیرد و سرپرستی او را نیز بر عهده خواهد داشت: وَ اللَّهُ وَلِیُّ الْمُتَّقِینَ[۱۶] «خدا یار و سرپرست پرواپیشگان است.»
مهمترین ویژگی متقین حقیقت طلبی و آزادی از قید و بند های باطل است، به همین جهت متقین به خدا عشق می ورزند و متقین مطلوب و محبوب خداوند هستند، مخاطب خداوند نیز تنها همین گروه هستند. آنان مستعد نبوت و رسالت و هدایت الهی هستند. پیامبر که مبعوث شد وحی الهی را به همه مردم عرضه می کند ولی تنها متقین، استعداد پذیرش هدایت و اندرزهای آن را دارند. هَـذَا بَیَانٌ لِّلنَّاسِ وَهُدًى وَ مَوْعِظَةٌ لِّلْمُتَّقِینَ[۱۷] «این قرآن براى مردم، بیانى، و براى پرهیزگاران رهنمود و اندرزى است.» خداوند در اولین آیات قرآن کریم هم به این موضوع اشاره دارد که: ذلک الکتاب لا ریب فیه هدی للمتقین[۱۸] «این است کتابى که در حقانیت آن هیچ تردیدى نیست؛ و مایه هدایت تقواپیشگان است .» وَ إِنَّهُ لَتَذْکِرَةٌ لِّلْمُتَّقِینَ[۱۹] «در حقیقت، قرآن تذکارى براى پرواپیشگان است.» قرآن برای متقین رحمت است ولی برای گنهکاران نه تنها کتاب هدایت نیست، برای آنان خسارت بار است.» وَ نُنَزِّلُ مِنَ الْقُرْآنِ مَا هُوَ شِفَاء وَ رَحْمَةٌ لِّلْمُؤْمِنِینَ وَلاَ یَزِیدُ الظَّالِمِینَ إَلاَّ خَسَارًا[۲۰] «قرآن براى مؤمنان مایه درمان و رحمت است، ولى ستمگران را جز زیان نمىافزاید.»
عمل تنها از متقین پذیرفته می شود. چانچه هابیل این حقیقت را اینگونه بیان داشته است که: َ قَالَ إِنَّمَا یَتَقَبَّلُ اللّهُ مِنَ الْمُتَّقِینَ[۲۱] «خدا فقط اعمال تقواپیشگان را مىپذیرد.» چون که متقین همواره حد بندگی را حفظ می کنند و برتری طلب نبوده و فساد نمی کنند: تِلْکَ الدَّارُ الْآخِرَةُ نَجْعَلُهَا لِلَّذِینَ لَا یُرِیدُونَ عُلُوًّا فِی الْأَرْضِ وَ لَا فَسَادًا وَ الْعَاقِبَةُ لِلْمُتَّقِینَ[۲۲] «آن سراى آخرت را براى پرواپیشگان قرار دادیم که در زمین خواستار برترى و فساد نیستند.»
نتیجۀ عمل صالح متقین، جایگاه مطمئن آنان در نزد خداوند در دنیا و آخرت است: ان المتقین فی مقام امین.[۲۳] گفته شد که خداوند همراه متقین است، ولی همراهی خدا با متقین، منحصر به عالم دنیا نیست، آنها در آخرت هم در جایگاه راستی و در جوار حق قرار خواهند گرفت. ِانَّ المُتَّقِینَ فِى جَنّاتٍ و نَهرٍ. فِىمَقعَدِ صِدقٍ عِندَ مَلیکٍ مُقتَدِر.[۲۴] اصولاً خداوند انجام هستی و سعادت اخروی را به متقین منحصر کرده است و در واقع آنان فرقه ناجیه و اهل نجات هستند. ثُمَّ نُنَجِّی الَّذِینَ اتَّقَوا وَّنَذَرُ الظَّالِمِینَ فِیهَا جِثِیًّا[۲۵] «آنگاه کسانى را که پرهیزگار بودهاند مى رهانیم، و ستمگران را که به زانو درافتاده اند در دوزخ رها مى کنیم.» چرا که وَ الْآخِرَةُ عِندَ رَبِّکَ لِلْمُتَّقِینَ[۲۶] «آخرت نزد پروردگار تو براى پرواپیشگان است.» الْعَاقِبَةُ لِلْمُتَّقِینَ[۲۷] «فرجام نیک براى پرهیزگاران است.» وَجَنَّةٍ عَرْضُهَا السَّمَاوَاتُ وَ الأَرْضُ أُعِدَّتْ لِلْمُتَّقِینَ[۲۸] «بهشتى که پهنایش به قدر آسمانها و زمین است براى پرهیزگاران آماده شده است.»
علاوه بر آخرت خداوند متقین را در دنیا نیز بهرهمند میسازد، چنانچه میفرماید: وَ لَوْ أَنَّ أَهْلَ الْقُرَى آمَنُواْ وَ اتَّقَواْ لَفَتَحْنَا عَلَیْهِم بَرَکَاتٍ مِّنَ السَّمَاء[۲۹] «و اگر مردم شهرها ایمان آورده و به تقوا گراییده بودند، قطعاً برکاتى از آسمان و زمین برایشان مىگشودیم» او متقین را به نوعی از علم الهی مجهز می سازد. و اتَّقُوا اللَّهَ و یُعَلِّمُکُمُ اللَّهُ، اللَّهُ بِکُلِّ شَىءٍ عَلِیمٌ.[۳۰] به آنها قدرت تشخیص درست از نادرست و حق از باطل عطا می کند. یا أَیُّها الَّذِینَ آمَنُوا إِنْ تَتَّقُوا اللَّهَ یَجعَلُ لَکُم فُرقاناً.[۳۱] آنان را از گرفتاری ها می رهاند و از جاهایی که فکرش را نمی کنند به آنان روزی می رساند. و مَن یَتَّقِاللَّهَ یَجعَلْ لَهُ مَخرَجاً. و یَرزُقهُ مِن حیثُ لایَحتَسِبُ.[۳۲] کارهای آنها را آسان می سازد، گناهان آنها را می پوشاند و بر اجرشان می افزاید و مَن یَتَّقِ اللَّهَ یَجعَل لَهُ مِن أَمرِهِ یُسرا،… و مَن یَتَّقِ اللَّهَ یُکَفِّر عَنهُ سَیِّئاتِهِ و یُعْظِمْ لَهُ أَجراً.[۳۳]
بنابر این مطابق با آنچه از قرآن استفاده شد مهمترین چیزی که آدمیان باید آن را هدف زندگی خود قرار دهند و خود و دیگران را به آن توصیه کنند تقواست، چرا که سعادت و رستگاهی معنوی، اخروی و دنیوی در گرو تقواست. پی نوشت:
[۱] سوره شمس، آیه ۷ -۱۰٫
[۲] سوره ص، آیه ۲۸ .
[۳] سوره جاثیه، آیه ۱۹٫
[۴] سوره بقره، آیه ۴۸٫
[۵] سوره بقره، آیه ۲۴٫
[۶] سوره مائده، آیه ۵۷٫
[۷] سوره مائده، آیه ۳۵٫
[۸] سوره تغابن، آیه ۱۶٫
[۹] سوره مائده، آیه ۹۳٫
[۱۰] سوره آل عمران، آیه ۱۰۲٫
[۱۱] سوره بقره، آیه ۱۹۷٫
[۱۲] سوره حجرات، آیه۱۳٫
[۱۳] سوره آل عمران، آیه ۷۶٫
[۱۴] سوره توبه، آیه ۴؛ سوره آل عمران، آیه ۷۳٫
[۱۵] سوره بقره، آیه ۱۹۴؛ سوره توبه، آیه ۳۶٫
[۱۶] سوره جاثیه، آیه ۱۹٫
[۱۷] سوره آل عمران، آیه ۱۳۸٫
[۱۸] سوره بقره، آیه ۱و۲٫
[۱۹] سوره حاقه، آیه ۴۸؛ سوره انبیا، آیه ۴۸٫
[۲۰] سوره اسراء، آیه ۸۲٫
[۲۱] سوره مائده، آیه ۲۷٫
[۲۲] سوره قصص، آیه ۸۳٫
[۲۳] سوره دخان، آیه ۵۱٫
[۲۴] سوره قمر، آیه ۵۴ و ۵۵ .
[۲۵] سوره مریم، آیه ۷۲ .
[۲۶] سوره زخرف، آیه ۳۵ .
[۲۷] سوره اعراف، آیه ۱۲۸٫
[۲۸] سوره آل عمران، آیه ۱۳۳٫
[۲۹] سوره اعراف، آیه ۹۶٫
[۳۰] سوره بقره، آیه ۲۸۲٫
[۳۱] سوره انفال، آیه ۲۹٫
[۳۲] سوره طلاق، آیه ۲ و ۳٫
[۳۳] سوره طلاق، آیه ۴ و ۵٫
۰۹/۰۵/۱۳۹۴ - ۱۸:۰۰
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام نیوز]
[مشاهده در: www.jamnews.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 179]
صفحات پیشنهادی
فلسفه لعن كردن چیست؟
موضع گیری در برابر باطل فلسفه لعن كردن چیست امام علی علیه السلام می فرماید وفا کردن به بی وفا بی وفائی در نزد خدا و بی وفائی در برابر بی وفا وفا در نزد خداست به گزارش سرویس دینی جام نیوز لعن به معنای طلب دوری از رحمت الهی نسبت به کافران و ظالمان است و حکمت های آزکات فطره دختری که در حال عقد است، بر عهده کیست؟
پاسخ به سؤالات دینی زکات فطره دختری که در حال عقد است بر عهده کیست شناسهٔ خبر 2859246 - جمعه ۲۶ تیر ۱۳۹۴ - ۱۰ ۲۹ دین و اندیشه > آیین ها و تشکل های مذهبی همه مراجع معتقدند اگر کسی نان خور پدرش است زکات فطره او برعهده پدر اوست به گزارش خبرنگار مهر گروه دین و اندیشه خبرد مظالم چیست و چگونه باید پرداخت شود؟
احکام رد مظالم چیست و چگونه باید پرداخت شود همه ما وقتی به گذشته خود نگاه می کنیم می بینم که زمانی که اطلاعات مذهبی ما کم بوده است یا اینکه به لحاظ رشد عقلی به رشد کاملی نرسیده بودیم گاهی حقوق دیگران را رعایت نمی کردیم به گزارش سرویس دینی جام نیوز واژه مظالم جمعچیستی حقیقت عرش در قرآن کریم - بخش اول حمل عرش الهی توسط ملائکه
چیستی حقیقت عرش در قرآن کریم - بخش اولحمل عرش الهی توسط ملائکهعرش مرکز و جایگاه عینی و حقیقتی از حقایق هستی است که زمام تدبیر امور جهان با همه کثرت و تنوّع در آنجا مجتمع و سامانیافته و از آنجا بهسوی هستی صادر میشود چکیده چیستی «عرش» و مسائل مرتبط با آن هموانتظار چيست؟
امام موسي صدر انتظار چيست چطور میشود در رختخواب منتظر بود انتظار به این است که آماده باشم و همه کارهای مزبور را انجام داده و منتظر ایستاده باشم تا به مجرد آنکه آمدید سفر را آغاز کنیم به گزارش سرویس دینی جام نیوز در تاریخ شیعه امام مهدی عجلاللهتعافلسفه پرداخت فطریه چیست؟
پنجشنبه ۲۵ تیر ۱۳۹۴ - ۱۷ ۰۰ کارشناسان مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی به این پرسش که فلسفه پرداخت زکات فطره فطریه چیست پاسخ دادهاند به گزارش گروه دریافت خبر خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا در پاسخ کارشناسان این مرکز که آن را در اختیار ایسنا قرار داده آمده است پاسخفطریه مهمان بر عهده کیست؟
اکثر فقها میگویند شخص میهمان با یک شب نانخور محسوب نمیشود اما برخی از مراجع میهمان در یک شب را هم نانخور شمرده و چنانچه قبل از غروب وارد منزل صاحبخانه شده باشد زکات فطره وی را بر عهده صاحبخانه میدانند فطریه مهمانیکی از سؤالاتی که در باب زکات فطره مطرح میشود این استجایگاه رحمانیت در دین اسلام و قرآن چیست؟
در شهر کتاب بررسی شد جایگاه رحمانیت در دین اسلام و قرآن چیست شناسهٔ خبر 2862539 - سهشنبه ۳۰ تیر ۱۳۹۴ - ۱۰ ۵۵ دین و اندیشه > اندیشکده ها صدر الدینی گفت در اسلام سراغ هر حکمی و قاعدهای که رفتم در دل آن گوهر رحمت را دیدم از همین رو میگویم اسلام دین رحمت و رأفت است پس پیهیچ گاه نفس اماره معدوم نمی گردد/ بهترین دعا چیست؟
آیت الله قرهی هیچ گاه نفس اماره معدوم نمی گردد بهترین دعا چیست شناسهٔ خبر 2863094 - چهارشنبه ۳۱ تیر ۱۳۹۴ - ۱۰ ۲۸ دین و اندیشه > آیین ها و تشکل های مذهبی آیت الله قرهی گفت هیچ گاه نفس اماره معدوم نمی گردد بلکه مغلوب است و تا آمدن لحظه آخر هم معدوم نیست الا در معصومین به گدوزخى كيست؟
حکایت دوزخى كيست شب فرا رسيد ميهمانى عظيمى برپا شد صدها نفر از مردم بر سر سفره او نشستند مرد نانوا صد دينار در آن ضيافت هزينه كرد و همگان را از حضور شبلى در خانه خود خبر داد به گزارش سرویس دینی جام نیوز جعفر بن يونس مشهور به شبلى 335 247 از عارفان نامى وچیستی حقیقت عرش در قرآن کریم - بخش دوم و پایانی حاملین عرش هشت نفرند
چیستی حقیقت عرش در قرآن کریم - بخش دوم و پایانیحاملین عرش هشت نفرندامام صادق علیه السلام فرمود حاملین عرش ـ عرش همان علم است ـ هشت نفرند چهار نفر از ما و چهار نفر از کسانی که خدا بخواهد چیستی عرش در نگاه مفسّران جستجو در تفاسیر قرآن کریم این حقیقت را آشکار میسازدچیستی، چرایی و دلایل قدرت یابی جریانهایها تکفیری
یادداشت چیستی چرایی و دلایل قدرت یابی جریانهایها تکفیری شناسهٔ خبر 2770631 - سهشنبه ۳۰ تیر ۱۳۹۴ - ۱۲ ۰۳ دین و اندیشه > اندیشمندان از آنجایی که تمام جریانهای تکفیری از دل سلفیه بیرون آمده اند شناخت آنها بدون شناخت سلفیه امکان پذیر نیست و چون تمام افکار سلفیگری وابستسرچشمه علوم اهل بیت (علیهم السَّلام) چیست؟
پرسمان سرچشمه علوم اهل بیت علیهم السَّلام چیست اگر شیعه بر روایات امامان خود اعتماد کامل دارد بدان سبب است که پیامبر صلى الله علیه و آله آنان را حجت دوم پس از کتاب خدا شمرده است به گزارش سرویس دینی جام نیوز اگر شیعه بر روایات امامان خود اعتماد کامل دارد بدان سبب است که پفواید حجاب و عواقب بدحجابی چیست؟
چهارشنبه ۳۱ تیر ۱۳۹۴ - ۱۰ ۰۷ مدیر تذکر لسانی و مشاور دبیر ستاد احیای امربه معروف و نهی از منکر چهارمحال و بختیاری گفت زمانی جامعه سالم میشود که تمام افراد نسبت به احیای این دو فریضه فراموش شده اقدام کنند حجتالاسلام عبدالرضا یزدانی در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایرارد مظالم چیست ؟
اگر میت وصیت کرده باشد که فلان مبلغ بابت رد مظالم بدهند لازم است آن مبلغ را با اجازه مرجع تقلید به فقرا صدقه بدهند در این صورت حتی اگر مقدار مال مورد وصیت بیش از ثلث مال میت باشد باید به آن عمل شود رد مظالمهمه ما وقتی به گذشته خود نگاه می کنیم میبینم که زمانی که اطلاعات مذهبیويژگيهاى انسان عاقل چيست؟
اخلاق ويژگيهاى انسان عاقل چيست اشتغال به نعمتهاي حلال مادى دنيا مانع شكرگزارى و موجب غفلت او نميشود و در مواقع سختى گرسنگى دعوت شيطان و هواي نفس به ارتكاب گناه مثل خوردن مال حرام نگاه حرام و صبر در گناه دارد و خود را آلوده نميكند به گزارش سرويس ديني جام نيوز عقل بمنظور ازحديث «هذا كتابُ الله الصامِت وَاَنَا كِتابِ الله الناطِق» چیست؟
پرسمان منظور ازحديث هذا كتابُ الله الصامِت وَاَنَا كِتابِ الله الناطِق چیست کتاب الهی برای هدایت همگان نازل شده است به گزارش سرویس دینی جام نیوز یکی از سوالات مطرح دررابطه با حديث «هذا كتابُ الله الصامِت وَاَنَا كِتابِ الله الناطِق – این کتاب خاموش و من کتاب نا-
دین و اندیشه
پربازدیدترینها