محبوبترینها
آیا میشود فیستول را عمل نکرد و به خودی خود خوب میشود؟
مزایای آستر مدول الیاف سرامیکی یا زد بلوک
سررسید تبلیغاتی 1404 چگونه میتواند برندینگ کسبوکارتان را تقویت کند؟
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1855313943
ریزش خواص اصحاب رسول خدا به دلیل روی آوردن آنها به دنیا بوده است
واضح آرشیو وب فارسی:مهر: عضو هیأت علمی مؤسسه امام خمینی(ره):
ریزش خواص اصحاب رسول خدا به دلیل روی آوردن آنها به دنیا بوده است
شناسهٔ خبر: 2855776 - شنبه ۲۰ تیر ۱۳۹۴ - ۱۲:۴۹
دین و اندیشه > اندیشمندان
جواد سلیمانی امیری گفت: ریزش اصحاب رسول خدا به دلیل روی آوردن آنها به دنیا بوده است. پیامبر خطاب به اصحاب فرموده بودند من از آزمایش شما نسبت به راحتیها، بیشتر از آزمایش شما نسبت به سختی ها می ترسم. به گزارش خبرگزاری مهر، یکی از مهمترین اقدامات حضرت امیرالمؤمنین علیهالسلام، مبارزه با مفاسد اقتصادی بهمنظور برقرار عدالت اجتماعی در جامعه اسلامی بود. رهبر انقلاب با اشاره به اینکه «مبارزه با مفاسد اقتصادی و گرایش به سمت بیبندوباری در امور مالی و مسائل بیتالمال، از جمله اوّلین خطوط برنامه امیرالمؤمنین بوده است»، چنین خطی را الگوی عمل مسئولین جمهوری اسلامی میدانند.مبارزه با مفاسد اقتصادی و ویژهخواران البته با سختیها و پیچیدگیهایی همراه است بهطوریکه میتوان یکی از عوامل بروز مخالفتها در مقابل حضرت را همین عامل فساد اقتصادی دانست.در اینباره، با حجتالاسلام دکتر جواد سلیمانی امیری، محقق و پژوهشگر، و عضو هیأت علمی مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) به گفتوگو نشستیم. دکتر سلیمانی دارای تألیفات زیادی در زمینه تاریخ اسلام است که از آن جمله میتوان کتاب «آزمون خواص» را نام برد که به بررسی نقش خواص در ایجاد بحرانهای حکومت حضرت امیرالمؤمنین(ع) پرداخته است.*نحوه برخورد امیرالمؤمنین(ع) با افرادی که به دلایلی برای خود قداستی قائل بودند و از بیتالمال سهمخواهی میکردند، چگونه بود؟ آیا حضرت در مقابله با این افراد، ملاحظه خاصی به خرج میدادند؟برای پاسخ به این سؤال، باید مقدمهای را یادآور شوم و آن هم اینکه اساساً درآمد مالی مسلمانان و حکومت اسلامی چه بوده، چگونه تقسیم میشده و چگونه بیثباتی اقتصادی در جامعه به وجود آمده است. بهطور خلاصه باید گفت درآمد حاصل از فتوحات در اسلام عبارت بود از جزیه، خراج و خمس غنایم که وارد بیتالمال مسلمین میشد. جزیه عبارت بود از مالیاتی که کفار حاضر در سرزمینهای فتحشده پرداخت میکردند.خراج نیز عبارت بود از زمینهایی که توسط مسلمانان با شمشیر فتح میشد و کسانی که در آن زمین کشت میکردند، مالیاتی تحت عنوان خراج به حکومت اسلامی میپرداختند. خمس غنایم نیز به مواردی اشاره دارد که شهر یا سرزمینی توسط مسلمین با شمشیر فتح میشد و پس از آن چهارپنجم غنایم میان رزمندگان تقسیم میشد و یکپنجم دیگر به خزانه بیتالمال میرفت.
بدین ترتیب حکومت اسلامی دارای سه نوع درآمد بود. این سه نوع درآمد در زمان رسول خدا به صورت مساوی میان مسلمین تقسیم میشد. در زمان خلیفه اول، همین رویه ادامه پیدا کرد، اما در زمان خلیفه دوم و در سال پانزدهم هجرت (بعضی از مورخین، سال هفدهم را ذکر کردهاند)، رویه تغییر کرد و میان پرداختیها تفاوت ایجاد شد. برای نمونه، گفتند حقوق مهاجرین از انصار، کسانی که در جنگهای صدر اسلام حضور داشتند از سایرین، حقوق کسانی که قبل از فتح مکه ایمان آورده بودند از کسانی که بعد از فتح مکه ایمان آوردند بیشتر است.همچنین کسانی که از خاندانهای مشهور (مانند قریش) بودند نیز حقوق بیشتری نسبت به سایرین دریافت میکردند. بدینترتیب در زمان خلیفه دوم، یک اختلاف طبقاتی در جامعه اسلامی به وجود آمد. مضاف بر اینکه کارگزاران حکومت نیز برای خود اندوختههای ویژهای در نظر میگرفتند که در این مورد، چون خلیفه دوم نسبت به آنها مشکوک بود (اینکه حاصل کار شخصی ایشان است یا سوءاستفاده از بیتالمال)، پس از اتمام مسئولیت، از آنها پس میگرفت.
در زمان خلیفه سوم نیز ضمن ادامه یافتن همین روند، حاتمبخشیهای خاصی نسبت به برخی از افراد صورت پذیرفت. برای نمونه، خلیفه سوم به خاندان بنیامیه بیشتر از سایرین پرداخت میکرد یا تمام خمس غنایم مراکش را به عبداللهبنسعدبنابیسرح و مروانابنحکم بخشید. همچنین در اوایل کار، به طلحه و زبیر نیز بخششهای ویژهای کرد. پس از این سه دوره، نوبت به امیرالمؤمنین(ع) رسید. در این دوره، همچنانکه گفته شد، عدهای از چهرههای نامدار از طرق نامشروع صاحب ثروتهای بادآورده شده بودند و همزمان مذاق عدهای از افراد جامعه هم به دریافت حقوق ویژه از بیتالمال عادت کرده بود.در چنین شرایطی بود که ایشان در مقابل فساد اقتصادی موجود در حکومت، بهشدت ایستادگی کرد. حضرت در ابتدا فرمود که بیتالمال باید بهصورت مساوی میان مسلمین تقسیم شود و آن کسانی که عثمان به آنها حاتمبخشی کرده است، باید اموال را به بیتالمال بازگردانند. اینجا بود که بخشی از مفسدان اقتصادی بزرگ (که از خاندان اموی بودند)، در روزهای نخست وارد مذاکره شدند.افرادی چون مروانابنحکم، عقبهابنابومعیط و سعیدابنعاص خدمت حضرت رسیدند و گفتند آنچه در گذشته از بیتالمال گرفتهایم سر جای خود باقی بماند و از این پس طبق روال خود با ما برخورد کن. اما حضرت فرمودند اگر اموالی که گرفتهاید به ناحق بوده است، گذر زمان باطل را به حق تبدیل نمیکند و اگر این ثروت بهجای اصلی خود بازنگردد، همچنان اثر سوء خود را در جامعه باقی میگذارد.حضرت جملهای دارند که فرمودند اگر با این پولها مهریه هم پرداخت شده باشد، آن را به بیتالمال بازمیگردانم. در مورد تقسیم نامساوی هم حضرت فرمودند هرچه قرآن را میخوانم، هیچکجا نمیبینم که بین فرزندان اسماعیل (که عرب بودند) و فرزندان اسحاق (که عجم بودند)، تفاوتی وجود داشته باشد و بگویند عربها بر عجمها برتری دارند. چنین تفاوتی وجود ندارد و بنابراین اینکه بگوییم کسانی که قریشی، انصار، مهاجر و... بودند، بر دیگران برتری دارند، حرف قابل قبولی نیست.
از اینجا بود که اعتراضات شروع شد. مفسدان اقتصادی پس از اینکه با پاسخ منفی امیرالمؤمنین(ع) روبهرو شدند، مذاکرات دیگری را با ایشان شروع کردند. در این مرحله، طلحه و زبیر وسط میدان آمدند و گفتند ما به رسول خدا نزدیکتر بودیم و چرا ما را با سایر افراد یکسان قرار میدهید. حضرت در پاسخ فرمودند من از شما به رسول خدا نزدیکتر بودم، اما سهم من هم از بیتالمال با دیگر افراد تفاوتی ندارد. بعد گفتند که سنت خلیفه دوم این نبود که بیتالمال را به مساوات تقسیم کند. حضرت پاسخ دادند که سنت رسول خدا مقدم بر سنت خلیفه دوم است.در ادامه نیز عدهای از ویژهخواران به حضرت نامه دادند و خواستند سهم خود را از بیتالمال بالا ببرند، اما حضرت به آنها گفت که اگر بخواهید از اموال خودم به شما میدهم، اما از بیتالمال نمیتوانم این کار را بکنم. در نهایت همین عامل، موضوعی شد برای مقابله بسیاری از خواص با حکومت امیرالمؤمنین(ع).
*رهبر معظم انقلاب برقراری سنن نبوی (که عدالت اسلامی نیز جزء آن بوده است) توسط امیرالمؤمنین(ع) را منجر به سه جنگ میدانند. کدام یک از این جنگها بهطور خاص برای مقابله با مفسدان اقتصادی و ویژهخواران بود؟یکی از انگیزههای جنگ جمل، مسائل اقتصادی بود. زمانی که طلحه و زبیر نسبت به سهم سهدرهمی خود از بیتالمال معترض شدند و حضرت نیز آنها را با پاسخهای خود مجاب کرد، آرامآرام از حضرت جدا شدند. علاوه بر این، خواهان پستهای حساس هم بودند و حضرت نیز از آنجایی که عدم حساسیت آنها نسبت به بیتالمال را دیدند، از این کار امتناع ورزیدند. در نهایت به بهانه اعمال حج، از محل خلافت خارج شدند و بهسمت بصره عازم شدند.
حضرت عدالت اقتصادی را با دو راهکار اصلی پیش گرفتند: اول اینکه بیتالمال باید عادلانه و به مساوات بین مردم تقسیم شود و دوم اینکه آنهایی که در گذشته از بیتالمال ثروتی به دست آوردهاند، باید آن را بازگردانند. همین دو موضوع، مخالفتهای فراوانی ایجاد کرد که حضرت در مقابل آنها مقاومت کردند. جنگ به راه انداختند، اما حضرت موضع خودشان را تغییر ندادند.
در این فاصله، آن جریان اموی که در زمان عثمان بر مسائل اقتصادی پنجه انداخته بودند و تقریباً تمام استانداریها و بیتالمال در دست آنها بود نیز با توجه به کوتاه شدن دستشان از بیتالمال، به طلحه و زبیر کمک کردند و افرادی چون یعلیبنمنیه گفتند هزینهی جنگ جمل را تأمین میکنیم. این دو جریان در بصره به هم پیوستند و زمانی که به بیتالمال بصره و طلا و جواهرات موجود در آن رسیدند، شگفتزده شده و گفتند که این همان وعدهای است که رسول خدا به ما داده بود.رسول خدا پیش از این، خطاب به مسلمین فرموده بودند که شما روزی به سرمایههای سلاطین دست خواهید یافت، اما این فرمایش حضرت رسول به این معنا نبود که هرکس دست پیدا کرد، سهم بیشتری دارد؛ چراکه تقسیم بیتالمال در اسلام تابع اسلوب خاص خود است. یکی از ناظران که صحنه ورود اصحاب جمل به بیتالمال بصره و شادمانی آنها را دیده بود، در مورد لحظه ورود امیرالمؤمنین(ع) مینویسد که حضرت پس از ورود به بیتالمال بصره گفتند که «ای زر و سیم و ای سفید و زر! مرا فریب ندهید بلکه غیر مرا بفریبید».جالب اینجاست که هم طلحه و هم زبیر، که از مفسدان اقتصادی هستند، بهانههای دیگری برای اعمال خود دست و پا کردند و گفتند که میخواهیم خون عثمان را بازستانیم. حضرت نیز فرمودند که آنها خونی را از من میخواهند که خودشان ریختهاند. جالبتر آنکه پس از فرار زبیر از میدان جنگ، طلحه توسط مروان کشته شد و این بدان معناست که مفسدان اقتصادی در لحظات آخر، خودزنی کردند و به خودشان هم رحم نکردند. فتنه بعدی جنگ صفین بود.*یعنی جنگ صفین را هم مفسدان اقتصادی برپا کردند؟در این جنگ هم عوامل اقتصادی نقش داشت؛ چرا که معاویه سلطه عجیبی بر درآمد بیتالمال در شامات داشت و حضرت ایشان را عزل کردند، اما او کنار نمیرفت و حاضر نبود این اموال از دستش خارج شود. در کنار این، عقبه ابن ابومعیط و مروان که از مذاکره با امیرالمؤمنین(ع) به نتیجهای نرسیدند، به معاویه پیوستند. بهانه آنها هم این بود که علی(ع) و اصحاب او در قتل عثمان دست داشتهاند.اساساً این یک تجربه تاریخی است که ریزش خواص اصحاب رسول خدا به دلیل روی آوردن آنها به دنیا بوده است. عبدالرحمنابنعوف (که صاحب ثروت بادآورده عظیمی بود) در پاسخ به یکی از مجاهدین که از وی پرسیده بود چرا به جهاد نمیآید، گفت: «در زمان رسول خدا، با سختی آزمایش شدیم و صبر کردیم و در دوران پس از رسول خدا، با راحتی آزمایش شدیم و صبر از کف ما رفت.»اتفاقاً این همان موضوعی بود که پیامبر نیز نسبت به آن هشدار داده و خطاب به اصحاب فرموده بودند من از آزمایش شما نسبت به راحتیها، بیشتر از آزمایش شما نسبت به سختیها میترسم. پس این یک سنت است که مقابله کردن در مقابل سختیها، آسانتر از مقابله کردن در مواجهه با دنیاست. لذا پس از رسول خدا، شاهد به وجود آمدن ثروتهای بادآورده و ریزش حداکثری خواص در جبههی حق بودیم.
*نخستین خطبه امام علی(ع) پس از رسیدن به مقام ریاست جامعه، آکنده از نکات ارزشمندی (از جمله لزوم بازگرداندن حقوق) است. با در نظر گرفتن این موضوع که عدهای در دوران خانهنشینی ایشان، به مالاندوزیهای فراوان پرداخته بودند، حضرت چه برنامههایی برای مقابله با آنان در نظر گرفتند و اساساً مقابله با فساد در مقابل سایر وظایف حاکمیت، چه اولویتی برای ایشان داشت؟حضرت علی (ع) پس از به حکومت رسیدن، ۳۲ بدعت را شمارش میکنند که بخشی از آنها عبادی است و برخی نیز ناظر به سنن نبوی است که دچار تغییر شده بود. اما ایشان بر روی سه موضوع انگشت گذاشتند و بر آنها پافشاری کردند و اساساً بهخاطر همین پافشاری، عمر حکومت ایشان کوتاه بود. این سه موضوع عبارت بودند از: ۱. برقراری عدالت اقتصادی، ۲. اجرای حدود الهی و ۳. عزل کارگزاران غیرخودی در نظام اسلامی.
البته این نکته هم مهم است که حضرت در این میدان، یک نظام اولویتبندی هم داشتند. بدینمعنا که تاحدی این قضایا را پیگیری میکردند که اصل نظام اقتصادی به خطر نیفتد و هرگاه چنین احتمالی میدادند، سکوت میکردند. برای مثال، در جنگ صفین، عدهای از اصحاب به ایشان گفتند که با دشمن پیمان آتشبس موقت ببندند و مذاکره کنند تا مشخص شود حق با چه کسی است.حضرت در اینجا جنگ را متوقف کردند؛ چراکه میدانستند اگر این کار را نکنند، لشکر از هم فرومیپاشد و معاویه فوراً مسلط میشود. در این مورد به مصلحت ندانستند که جنگ صفین (که یکی از ریشههای اصلی آن مبارزه با مفاسد اقتصادی بود) را ادامه دهند. شاید اگر در اینجا جنگ را متوقف نمیکردند، در همان سال ۳۷ هجری، حکومت ایشان از هم میپاشید. اما ایشان براساس نظام اولویتبندیای که داشتند، جلو رفتند تا اصل حکومت به خطر نیفتد. بنابراین مقابله حضرت با مفاسد اقتصادی، دارای منطق و عقلانیت بود.*جامعهای که پیامبر اسلام با آن سروکار داشتند و جامعهای که امیرالمؤمنین(ع) بر آن حکومت میکردند، چه تفاوتهایی با یکدیگر داشتند و این موضوع چه موانعی را در مسیر برقراری عدالت ایجاد کرده بود؟چند تفاوت وجود داشت. اول اینکه در زمان رسول خدا، کفر بهصورت عریان بود، اما در زمان امیرالمؤمنین(ع)، کفر پنهان شد و پرچم نفاق بالا رفت. علاوه بر این، در زمان امیرالمؤمنین(ع)، میل به انحرافات در جامعه زیاد شد و از آنجایی که خواص بهسمت دنیاگرایی رفتند، مردم نیز از آنها پیروی کردند. در چنین شرایطی، انحراف از آخرتگرایی (که خمیرمایه اسلام و دفاع از ارزشهاست)، از بین رفت و مسلماً اگر این عامل از بین برود، نمیتوانیم بسیاری از سختیها را تحمل کنیم.این تصریح امام حسن مجتبی(ع)در زمان پذیرش صلح است که فرمودند شما مصلحت دنیا را بر مصلحت آخرت ترجیح میدهید. این عبارتی که پیامبر اسلام، حضرت علی(ع) و عمار بر آن تأکید داشتند نیز ناظر بر همین موضوع است: عصر رسول خدا، عصر تنزیل بود، اما عصر امیرالمؤمنین(ع)، عصر تأویل. رسول خدا نیز پیشبینی کرده بودند که علی(ع) در عصر تأویل به شهادت میرسد. همه اینها به این دلیل است که در دل مؤمنین، میل به انحراف زیاد شده، شبهات افزایش یافته و اعوجاج و کجروی نیز زیاد شده بود. علاوه بر آن، معارف اسلامی را نیز نادرست تفسیر و تأویل میکردند.
گذر از این شرایط، نیاز به ابزار خاص خود داشت. در این رابطه، خود حضرت میفرمایند: «و لا یحمل هذا العلم الا اهل البصر و الصبر و العلم بمواضع الحق.» شرایط کاملاً با زمان رسول خدا فرق داشت. در این دوره، برخی مسلمانان سست شده بودند، اما نمیشد بهراحتی روی آنها شمشیر کشید، بلکه باید هدایت میشدند.
علاوه بر شناخت، نیاز به طبقهبندی منحرفین هم بود. امیرالمؤمنین(ع) از مردم میخواستند که بین بنیامیه، ناکثین و خوارج فرق بگذارند. به همین علت، مدارایی که ایشان با خوارج میکردند، بیشتر از مدارایی بود که در مقابل بنیامیه به خرج میدادند. درک این مسئله، خود نیازمند بصیرت بالایی بود که بسیاری آن را نداشتند. از سویی نسل دوم و سوم اسلام به وجود آمده بودند که نمیبایست به انحرافات آلوده میشدند و از سوی دیگر، نیروی نامدار (خواصی که میتوانستند با مواضع خود به حکومت اسلامی کمک کنند)، کم شده بود.لذا امیرالمؤمنین(ع) در جنگ صفین در میان اصحاب سخنرانی میکردند و راوی میگوید که ما میفهمیدیم که امیرالمؤمنین(ع) میخواست اثبات کند که این مقدار از اصحاب با من هستند و بنابراین من برحق هستم. بالأخره نسل دوم و سوم انقلاب پیامبر اسلام، امیرالمؤمنین(ع) را نمیشناختند و بهوسیله اصحاب نامدار میتوانستند متوجه شوند که حضرت برحق است. اما در اینجا افرادی چون سعدابنابیوقاص، اسامهابنزید، زیدابنثابت، حسانابنثابت و... سکوت کردند و این سکوت در بحرانها، موجب شد که حضرت تنها شوند.علاوه بر اینها، جریان دیگری به نام اعتزال به وجود آمده بود که میگفت جریان علوی یک جریان تندرو است، اسلام معاویه هم باطل است و بنابراین ما باید وسط آنها حرکت کنیم. این جریان بعدها طرفداران زیادی هم پیدا کرد. لذا در زمان امیرالمؤمنین علیهالسلام، آن جریانی که رأیآوری بیشتری داشت، همین جریان اعتزال بود که افرادی چون ابوموسی اشعری و سعدابنابیوقاص در رأس آن بودند.در یک جمعبندی، در این دوران با مسائلی چون ریزش خواص، میل به انحراف در دنیا، تأویل (بد معنا کردن معارف اسلامی) و... مواجه هستیم. البته این موارد در زمان رسول خدا هم وجود داشت، با این تفاوت که در زمان رسول خدا، میشد با شمشیر این انحرافات را از بین برد، اما در زمان امیرالمؤمنین(ع)، شمشیر آخرین مرحله بود و میبایست با بصیرت در جهت اصلاح جامعه، اقدام میشد و لذا ایشان در آخرین مرحله، دست به شمشیر میبردند و حتی در میدان جنگ هم بحث میکردند و میگفتند اجازه دهید تا آنها شروع کنند؛ چراکه جنگ با مسلمانان، برادرکشی جلوه میکرد و اگر یک حاکم اسلامی همکیشان خود را میکشت، مستبد شناخته میشد.بهعلاوه ویروس این افراد با ویروس کفار متفاوت بود و باید با یک ویروسکشی، مجدداً آنها را به جامعه اسلامی پیوند میزد. یعنی رویکرد تربیتی و فرهنگی باید برجستهتر از رویکرد تنبیهی میشد.
امیرالمؤمنین(ع) میتوانست در همان ابتدای کار، پس از خروج طلحه و زبیر از دارالحکومه، آنها را دستگیر کند، اما همه میگفتند که علی(ع) بدون هیچ دلیل محکمی، آنها را بازداشت کرده است. مضاف بر اینکه طلحه و زبیر هم اشخاصی نبودند که بتوان با یک لغزش، آنها را تنبیه کنند. برای نمونه، در جنگ جمل، حضرت خطاب به زبیر گفتند که آیا بهخاطر داری که رسول خدا گفت روزی در مقابل من میایستی؟ زبیر پس از شنیدن این جمله، از میدان جنگ فرار کرد و پس از آنکه زبیر را کشتند و شمشیر زبیر را نزد حضرت آوردند، علی(ع)چند بار شمشیر را تکان دادند و گفتند این همان شمشیری بود که بارها اندوه را از دل رسول خدا زدوده بود، اما حیف که آخر کار به این روز افتاد. بعد نگاهی به سر زبیر کردند و گفتند در این سر باد افتاده بود! در پایان، قاتل زبیر را به «آتش» بشارت دادند و قاتل زبیر در نهایت، به خوارج پیوست. در مجموع باید در عصر تأویل، به سه موضوع دقت داشت: ۱. پایبندی به ولایت، ۲. صداقت با مردم و ۳. اخلاص نسبت به خداوند متعال.*یکی از گلوگاههای مقابله با فساد، انتصاب افراد شایسته در مناصب مهم است. با در نظر گرفتن این موضوع، امام علی(ع) چه شاخصهایی را برای انتصاب افراد در نظر میگرفتند؟برای نمونه، بهجای محمد ابن ابیبکر برای حکومت مصر، امیرالمؤمنین(ع) بر این باور بودند که افرادی چون قیس بن سعد بن عباده و مالک اشتر مناسب حکومت مصر هستند. در آن زمان مالک درگیر کاری بود و به همین دلیل، قیس را فرستادند. پس از مدتی یاران حضرت گفتند که بهنظر، قیس آن چنان هم فرد ولایتپذیری نیست و از همهِ افراد بیعت نمیگیرد، اما حضرت فرمودند که قیس توانمندی لازم را دارد و از این جهت هم مشکلی ندارد. اما با اصرار اطرافیان، قیس عزل شد و محمد ابن ابیبکر را منصوب کردند، پس از مدتی معاویه به مصر حمله کرد و او کشته شد. حضرت فرمودند میدانستم قیس برای حکومت مصر، فرد مناسبتری است.در مقابل، تعهد هم برای ایشان مهم بود. برای نمونه، پیشنهاد دادند حکومت یمن و بحرین را به طلحه و زبیر (که افرادی توانمند بودند) بدهند که حضرت قبول نکردند و گفتند شما دو نفر مشاور من باشید بهتر است. نکته دیگر اینکه حضرت در زمان انتصاب افراد، به سابقه آنها از این جهت که قبلاً در حکومت عثمان بودهاند یا اینکه سابقه خاصی نداشتند (و در جهان اسلام بهعنوان یک کارگزار شناخته نمیشدند) نیز توجه نمیکردند.در همین راستا، عثمانابنحنیف را بهعنوان حاکم بصره منصوب کردند، درحالیکه او پیش از آن، پست قابل توجهی نداشت، اما فرد لایقی بود. در واقع حضرت از ورود چهرههای جدید ترسی نداشتند. از طرفی دیگر، در برکناری افراد نامناسب نیز کوتاهی نمیکردند و در ابتدای رسیدن به حکومت، در یک بخشنامه، تمام امویان را عزل کردند و ملاحظهای به خرج ندادند و فرمودند: «حاکم من، بازوی من است و من افراد گمراه را بهعنوان بازوی خود قرار نمیدهم.»
از سیره حضرت اینگونه متوجه میشویم که ایشان، هم به تعهد افراد و هم به تخصص آنها توجه داشتند و برای هرکدام، یک حد نصاب قائل بود. در مواقعی که یک فرد تعهد قابل توجهی داشت، اما تخصص کافی نداشت، حضرت از انتصاب ایشان خودداری میکردند و در مقابل، زمانی که فرد توانایی و تخصص قابل توجهی داشت، اما تعهد مدنظر را نداشت، علی(ع) او را هم منصوب نمیکردند.البته همه این موضوعات همراه با مصلحتاندیشی بود و اینگونه نبود که تصور کنیم حضرت بیگدار به آب میزدند. برای مثال، با آنکه ابوموسی اشعری را برای حکومت کوفه مناسب نمیدانستند، با اصرار مالک، این کار را انجام دادند. بعد از مدتی که جنگ جمل به راه افتاد، مالک از ابوموسی تقاضای نیرو کرد، اما ابوموسی مردم را از شرکت در جنگ منع کرد و گفت رسول خدا نسبت به چنین فتنهای هشدار داده بود و نباید در آن شرکت کرد. بنابراین حضرت بلافاصله پس از دیدن ضعف در افراد، نسبت به عزل آنها اقدام نمیکردند، بلکه با برآورد نتایج، دست به اقدام میزدند.
*نحوهی مقابله امیرالمؤمنین(ع)با سطوح مختلف فساد (اقتصادی، حدود الهی و...) در حکومت چگونه بود و با مسئولان مفسد چه برخوردی داشتند؟در این رابطه، در سؤالات قبلی اشاراتی داشتهام، اما برای نمونه باید عرض کنم یکی از حاکمان بصره که نسبتی هم با امیرالمؤمنین(ع) داشتند، اموال بیتالمال را غارت کردند و با خود بردند. حضرت در ابتدا نامه تهدیدآمیزی برای وی نوشتند و از او خواستند که اموال را بازگرداند و آن شخص هم اموال را بازگرداند. بعدها نیز آن شخص به خیل مسلمین بازگشت و خدماتی به حضرت داد.اگر ما این خبر را بپذیریم، درمییابیم که سیاست حضرت از این قرار بود که در گام اول، با توبیخ و تنبیه حسابشده، هم اموال و هم آن فرد را حفظ کنند و در همان بدو امر، او را رسوا نمیکردند. در یک مورد دیگر هم فردی اموال بیتالمال را دزدید و به معاویه پیوست. حضرت در ابتدا نامه دادند که باید اموال را برگردانی و پس از مدتی متوجه شدند که آن فرد، اموال را خرج کرده و به همین دلیل، به معاویه پناه آورده است. حضرت فرمودند اگر نزد خود من میآمد، عذر او را میپذیرفتم و پس از آنکه توانمند شد، از وی میگرفتم، اما او اشتباه کرد که به معاویه پیوست.
این موارد نشان میدهد که اگر در میان کارگزاران حضرت، چنین مشکلی پیش میآمد، در کنار تنبیه، سیاستی برای جذب هم وجود داشت. اینگونه نبود که آن فرد دیگر هیچ استفادهای برای حکومت نداشته باشد و مانند کفار کنار گذاشته شود، بلکه میبایست تنبیه و در خیمه مسلمانان حفظ میشد.بهطور معمول هم به این نامهها پاسخ مناسبی داده میشد، مگر در مواردی که افراد فرار میکردند. به هر صورت، این موضوع یکی از خطوط قرمز ایشان بود و اساساً به دلیل سختی و پافشاری ایشان بر این موضوع بود که عدهای از ایشان جدا شدند.منبع: khamenei.ir
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[مشاهده در: www.mehrnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 50]
صفحات پیشنهادی
چرا رسول خدا علي(ع) را ابوتراب ناميد؟
پرسمان چرا رسول خدا علي ع را ابوتراب ناميد چون علي صاحب زمين است و پس از پيامبر ص حجت خدا بر اهل زمين بوده و به وسيله او زمين و آرامش آن باقي است از اين رو او را ابوتراب ناميد به گزارش سرویس دینی جام نیوز متن زیر پاسخ به سوالاتی درباره چرایی لقب ابوتراب برای امیرعلل چرخش برخی چهرهها از مبانی انقلاب/ رویش بر ریزش غلبه دارد
آیت الله رشاد در گفتگو با مهر علل چرخش برخی چهرهها از مبانی انقلاب رویش بر ریزش غلبه دارد شناسهٔ خبر 2786847 - یکشنبه ۷ تیر ۱۳۹۴ - ۰۹ ۲۹ دین و اندیشه > اندیشمندان آیت الله رشاد ضمن برشمردن عوامل چرخش مواضع برخی چهرهها گفت کسانی که درصدد تحریف اماماند مکتب او را مانع چرخرسول خدا از شهادت وصی خود خبر می دهد
به مناسبت شهات امیرالمومنین ع رسول خدا از شهادت وصی خود خبر می دهد در این ماه حرمت تو را مى شكنند گویا مى بینم كه تو در حال نماز خواندن براى پروردگار خویشى كه شقى ترینِ اوّلین و آخرین همتای کُشنده ناقه قوم ثمود بر مى خیزد و بر فرق سرت ضربتى مى زند كه مَحاسن تو با آن رنخداقوت علی پروین به ستاره های والیبال دنیا
خداقوت علی پروین به ستاره های والیبال دنیا ورزش > دیگر ورزشها - علی پروین که به والیبال علاقه زیادی دارد به بچه های والیبالیست تبریگ گفت به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین او که این روزها به جای صحبت درباره فوتبال از والیبال حرف می زند پس از برد ستاره های والیبال مقابلمهمترین دلیل روی آوردن افراد به شغل دوم چیست؟
جمعه ۱۲ تیر ۱۳۹۴ - ۰۳ ۵۲ تلاش برای تامین هزینههای زندگی عدم احساس امنیت شغلی و پایین بودن دستمزد از جمله دلایل روی آوردن افراد به شغل دوم است به گزارش خبرنگار ایسنا بر اساس گزارشهای آماری مرکز آمار و اطلاعات راهبردی وزارت تعاون کار و رفاه اجتماعی از آخرین پیمایش میدانی صوربه کار بردن نام خدا با ضمیر زنانه SHE ! |اخبار ایران و جهان
به کار بردن نام خدا با ضمیر زنانه SHE یک گروه از زنان در کلیسای انگلستان خواستار بکار بردن ضمیر مونث برای خدا شده اند کد خبر ۵۱۵۶۴۰ تاریخ انتشار ۱۹ تير ۱۳۹۴ - ۰۳ ۳۰ - 10 July 2015 یک گروه از زنان در کلیسای انگلستان خواستار بکار بردن ضمیر مونث برای خدا شده اند به گزارشنامه ای که وقتی به مقصد رسید، نویسنده اش ربوده و گیرنده اش ترور شده بود
نامه ای که وقتی به مقصد رسید نویسنده اش ربوده و گیرنده اش ترور شده بود فرهنگ > دین و اندیشه - ماجرای نامه ای که امام موسی صدر برای شهید بهشتی نوشت و هیچگاه به دستش نرسید به گزارش خبرآنلاین به نقل از روابط عمومی مؤسسهٔ فرهنگی تحقیقاتی صدر امام موسی صدر در دوران حضو10 دلیل غلبه اندروید بر آیفون
10 دلیل غلبه اندروید بر آیفون آیا قصد دارید برخی از فایل های خود را از آیفون در رایانه کپی کنید برای این کار نیازمند نصب آیتونز و ایجاد یک حساب کاربری خواهید بود و حتی پس از آن تنها فایل های مدیا مانند عکس را می توانید جابجا کنید یک تلفن هوشمند اندرویدی را به رایانه خود متصلزیباترین خانههای خدا روی زمین |اخبار ایران و جهان
زیباترین خانههای خدا روی زمین فرهنگ اسلامی زیباترین شاهکارهایش را با ساخت مساجد به جهان معماری هدیه داده است در واقع معماری آفرینش است و مسجد خانه آفریننده کد خبر ۵۱۴۰۲۶ تاریخ انتشار ۱۲ تير ۱۳۹۴ - ۰۷ ۵۶ - 03 July 2015 فرهنگ اسلامی زیباترین شاهکارهایش را با ساخت مساجد به جهسریعترین خودروی دنیا در تهران +عکس
سریعترین خودروی دنیا در تهران عکس لامبورگینی آونتادور 2014 سریعترین خودرو جهان صفر کیلومتر مخصوص تک سواراها گذر موقت با قابلیت تردد در سراسر کشور- -به همراه ضمانت بازخرید- فقط خریدار واقعی تماس بگیرد وبسایت فردا لامبورگینی آونتادور 2014 سریعترین خودرو جهان صفر کیلومتر مخصوص تکاختلاف امام حسین با یزید فقط سیاسی بوده! + فیلم
مدیر شبکه وهابی توحید اختلاف امام حسین با یزید فقط سیاسی بوده فیلم ملازاده کارشناس شبکه های وهابی امام حسین و یزید دو پسر عمو بودند که اختلافشان سیاسی بوده و بر سر اسلام نبوده است به گزارش سرویس دینی جام نیوز ملازاده یکی از وهابیونی است که با حمایت عربستان مدیرت شبکهچرا قرآن، خدا را «مکر کننده» معرفی کرده است؟
پرسمان چرا قرآن خدا را مکر کننده معرفی کرده است مکردر زبان عرب هر نوع چاره انديشى را مكر میگويند به گزارش سرویس دینی جام نیوز یکی ازسوالات مطرح در خصوص صفات الهی اینکه چرا قرآن خدا را «مکر کننده» معرفی کرده است جواب آری در قرآن آمده است که خداوند هم مکر متاکید«غرویان» بر استفاده از کارگزارانی که عدالت را باور دارند
یکشنبه ۱۴ تیر ۱۳۹۴ - ۰۷ ۴۹ یک استاد حوزه و دانشگاه گفت برای رسیدن به عدالت اجتماعی از کارگزارانی استفاده شود که بحث عدالت اجتماعی را باور دارند و از نظر قلبی به این مساله اهمیت میدهند حجتالاسلام والمسلمین محسن غرویان در گفتوگو با خبرنگار دین و اندیشه خبرگزاری دانشجویان ایرانیاد خدا زمینه دریافت نعمتهای بیشتر را فراهم میکند
شنبه ۶ تیر ۱۳۹۴ - ۰۹ ۲۱ رئیس مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی ره با اشاره به آثار یاد کردن خداوند گفت یاد خدا کردن روح انسان را تعالی بخشیده و زمینه را برای دریافت نعمتهای بیشتر فراهم میکند به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا منطقه قم آیتالله محمدتقی مصباح یزترجمه و توزیع «روی ماه خداوند را ببوس» در کشورهای عربی/ نقد الجزیره بر کتاب
ترجمه و توزیع روی ماه خداوند را ببوس در کشورهای عربی نقد الجزیره بر کتابکتاب روی ماه خداوند را ببوس اثر مصطفی مستور با عنوان وجهالله در کشورهای عربی منتشر و توزیع شده و پایگاه الجزیره در نقدی بر آن نوشته است مستور در رمان خود از طریق دیالوگ بین اشخاص به مباحث فلسفه و حیاامشب از خدا چه بخواهیم؟
قبل از احیای امشب حتماً بشنوید امشب از خدا چه بخواهیم شناسهٔ خبر 2853460 - سهشنبه ۱۶ تیر ۱۳۹۴ - ۱۳ ۲۶ دین و اندیشه > آیین ها و تشکل های مذهبی دریافت 3 MB امشب تمام اطراف محفل ما را ملائکه گرفتهاند و برای ما استغفار میکنند و از طرف ما از خدا طلب آمرزش میکنند از خدا بخوامخفی ماندن شب قدر فرصت خدا برای ناامید نشدن مردم است
میلانینژاد در برنامه اهالی بهشت مخفی ماندن شب قدر فرصت خدا برای ناامید نشدن مردم است شناسهٔ خبر 2852706 - دوشنبه ۱۵ تیر ۱۳۹۴ - ۱۲ ۵۳ دین و اندیشه > آیین ها و تشکل های مذهبی حجتالاسلام میلانینژاد کارشناس مذهبی در برنامه اهالی بهشت گفت مخفی ماندن شب قدر فرصت خدا برای ناامی-
دین و اندیشه
پربازدیدترینها