محبوبترینها
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1844910506
توضیح علامه طباطبائی در مورد معنای عصیان آدم علیه السلام
واضح آرشیو وب فارسی:جام نیوز:
برگی از قرآن؛
توضیح علامه طباطبائی در مورد معنای عصیان آدم علیه السلام
آنچه در بدو نظر از آيات قرآن ظاهر ميشود، اين است كه حضرت آدم رسما گناه كرده.
سرویس دینی جام نیوز؛ پرسش : خطيئه و گناه آدم، چه معنا دارد؟ مگر پيامبر هم گناه مى كند؟ در پاسخ از اين سؤال مى گوئيم، آنچه در بدو نظر از آيات قرآن ظاهر ميشود، اين است كه حضرت آدم رسما گناه كرده، مانند جمله (... وَ لا تَقْرَبا هذِهِ الشَّجَرَةَ فَتَكُونا مِنَ الظَّالِمِينَ، و نزدیک اين درخت نشويد كه از ستمگران ميشويد)(بقره، 35)، و نيز جمله: (وَ عَصى آدَمُ رَبَّهُ فَغَوى، آدم پروردگار خود را نافرمانى كرد، و در نتيجه گمراه شد). (طه، 121) و نيز مانند اعترافى كه خود آن جناب كرده، و قرآن آن را حكايت نموده فرموده: (رَبَّنا ظَلَمْنا أَنْفُسَنا، وَ إِنْ لَمْ تَغْفِرْ لَنا، وَ تَرْحَمْنا، لَنَكُونَنَّ مِنَ الْخاسِرِينَ، پروردگارا بخود ستم كرديم، و اگر ما را نيامرزى، و رحم نكنى، از زيانكاران خواهيم بود). (اعراف، 23) اين آن مطلبى است كه از نظر خود اين ظواهر، و قطع نظر از رسيدگى به دقت همه آيات داستان، بنظر مى رسد، و اما اگر در همه آيات داستان تدبر كنيم، و نهى از خوردن درخت را مورد دقت قرار دهيم، يقين پيدا مى كنيم: كه نهى نامبرده نهى مولوى نبوده، تا نافرمانيش معصيت خدا باشد، بلكه تنها راهنمايى و خير خواهى، و ارشاد بوده، و خداى تعالى خواسته است مصلحت نخوردن از درخت، و مفسده خوردن آن را بيان كند، نه اينكه با اراده مولوى آدم را بیهوده، وادار به نخوردن از آن كند.
دليل اين معنا چند چيز است:
اول اينكه خداى تعالى هم در سوره مورد بحث، و هم در سوره اعراف، ظلم را متفرع بر مخالفت نهى كرده، و فرموده: (لا تَقْرَبا هذِهِ الشَّجَرَةَ، فَتَكُونا مِنَ الظَّالِمِينَ)، و آن گاه در سوره (طه) اين ظلم را به شقاوت مبدل نموده، و فرموده (مواظب باشيد شيطان شما را بيرون نكند، و گر نه بدبخت ميشويد).
آن گاه اين بدبختى را در چند جمله كه بمنزله تفسير است، بيان كرده، و فرموده: (تو در اين بهشت نه گرسنه ميشوى، و نه تشنه، و نه عريان، و نه گرمازده)، و با اين بيان روشن كرده كه مراد از شقاوت، شقاوت و تعب دنيوى است، كه از لوازم جدا ناشدنى زندگى زمينى است، چون در زمين است كه انسان به گرسنگى، و تشنگى، و عریانى، و امثال آن گرفتار ميشود.
پس معلوم شد خدا آدم را نهى كرد تا گرفتار اينگونه عوارض نشود، و هيچ علت ديگرى كه باعث نهى مولوى باشد، بيان نكرد، پس باين دليل نهى نامبرده ارشادى بوده، و مخالفت نهى ارشادى گناه نيست، و مرتكب آن را خارج از رسم عبوديت نمی شمارند.
حال كه مسلم شد نهى مزبور ارشادى بوده، بايد ظلم در آن چند جمله را هم طورى معنا كنيم، كه به نافرمانى و معصيت سر در نياورد، و آن اين است كه بگوئيم: مراد از آن، ظلم به نفس، و خود را گرفتار تعب و هلاكت كردن است، نه ظلم بحقوق خدا، كه در باب مسئله ربوبيت و عبوديت، از منافيات شمرده ميشود، و اين خيلى روشن است. دليل دوم، مسئله توبه آدم است، چون توبه بمعناى رجوع، و برگشتن بنده بخداست، كه اگر از ناحيه خدا قبول شود، گناه بكلى محو و نابود مى گردد، و گناهكار تائب، مثل كسى ميشود كه اصلا گناهى نكرده، و با چنين كسى معامله بنده مطيع و منقاد را می كنند، و در خصوص مورد عملى كه كرده، معامله امتثال و انقياد را مي نمايند.
و اگر نهى از خوردن درخت نهى مولوى بود، و توبه آدم هم توبه از گناه عبودى، و رجوع از مخالفت نهى مولوى مولى بود، بايد بعد از توبه دوباره به بهشت برمی گشت، چون توبه مخالفت او را از بين برده بود، زيرا صريح قرآن است كه خدا توبه آدم را پذيرفت، و حال آنكه می بينيم بعد از توبه هم در زمين باقى ماند، و به بهشتش برنگرداندند.
از اينجا معلوم ميشود كه بيرون شدن از بهشت، بدنبال خوردن از درخت، يك اثر ضرورى، و خاصيت تكوينى آن خوردن بوده، عينا مانند مردن بدنبال زهر خوردن، و سوختن بدنبال در آتش افتادن، هم چنان كه در همه موارد تكليف ارشادى، اثر، اثر تكوينى است، نه اثر مولوى، مثلا مجازات، در مورد تكليف مولوى است، مانند سوختن در آتش دوزخ، در برابر ترك نماز، و استحقاق مذمت، و دورى از خدا در برابر مخالفتهاى عمومى و اجتماعى. سوم اينكه در آن روز كه اين مخالفت سر زد، اصلا دينى تشريع نشده بود، و بعد از هبوط آدم دين خدا نازل شد، بشهادت اينكه در آيات همين داستان فرمود: (همگى از بهشت هبوط كنيد، و فرود شويد، پس هر گاه از ناحيه من دينى، و هدايتى برايتان آمد، هر كس هدايتم را پيروى كند، ترسى بر آنان نيست، و دچار اندوهى نيز نميشوند، و كسانى كه پيروى آن نكنند، و كفر ورزيده، آيات ما را تكذيب نمايند، آنان اصحاب آتش، و در آن جاودانه اند) .
اين دو آيه كلامى است كه تمامى تشريعها و قوانينى را كه خداى تعالى در دنيا از طريق ملائكه، و كتابهاى آسمانى، و انبيايش مى فرستد، شامل است، و خلاصه، اين آيه اولين تشريع و قانونى را كه خداى تعالى در دنياى آدم و براى بشر مقرر كرده، حكايت مى كند، و بطورى كه خدا حكايت كرده، اين قضيه بعد از امر دومى هبوط واقع شده، و واضح است كه امر به هبوط، امرى تكوينى، و بعد از زندگى آدم در بهشت، و ارتكاب آن مخالفت بوده، پس معلوم شد كه در آن روز، و در حين مخالفت آن دستور، و خوردن از درخت، هيچ دينى تشريع نشده بود، و هيچ تكليف مولوى و خطابى مولوى از خداى تعالى صادر نشده بود. معنى ظلم و عصيان آدم حال اگر بگويى: وقتى نهى خدا نهى ارشادى باشد، و نه نهى مولوى، ديگر چه معنا دارد كه خدا عمل آدم را ظلم و عصيان و غوايت بخواند؟
در جواب مى گوييم: اما ظلم بودن عمل آدم، كه در گذشته در باره اش سخن رفت، و گفتيم: معنايش ظلم بنفس خود بوده؛ و اما كلمه عصيان، در لغت بمعناى تحت تاثير قرار نگرفتن، و يا به سختى قرار گرفتن است، مثلا وقتى گفته ميشود: (كسرته فانكسر، و كسرته فعصى) معنايش اين است كه من آن چيز را شكستم، و آن شكست، و من آن را شكستم، ولى نشكست، يعنى از عمل من متاثر نشد، پس عصيان بمعناى متاثر نشدن است، و عصيان امر و نهى هم بهمين معنا است، و اين هم در مخالفت تكاليف مولوى صادق است، و هم در مورد خطابهاى ارشادى.
چيزى كه هست، در عصر ما و در عرف ما مسلمانان، اين كلمه تنها متعين در معناى مخالفت اوامر مولوى، از قبيل (نماز بخوان، و روزه بگير، و حج بجاى آر) و نيز مخالفت نواهى مولوى، مانند (شراب مخور، و زنا مكن)، و امثال آن شده است، پس تعيين كلمه مورد بحث در معناى نامبرده، تعيين لغوى نيست، بلكه يا شرعى است، و يا تعيين در عرف متدينين است، و اين جور تعيّن، ضررى بعموميت معنا، از نظر لغت و عرف عام و جهانى نمی زند.
و اما كلمه غوايت؟ اين كلمه بمعناى اين است كه كسى قدرت بر حفظ مقصد خود، و تدبير نفس خود در زندگيش نداشته باشد، و نتواند خود را با هدفش، آن طور كه مناسب با هدف و سازگار با آن باشد، وفق دهد.
و معلوم است كه اين معنا در موارد مختلف اختلاف پيدا مى كند، در مورد ارشاد، معنايى بخود می گيرد، و در مورد مولويت معنايى ديگر. چرا آدم توبه كرد؟ حال اگر بگويى بسيار خوب، به بيان شما و اينكه عصمت آدم با كلمه ظلم و عصيان و غوايت منافات دارد از اشكال خود صرفنظر كرديم، و قانع شديم، كه منافات ندارد، ولى در باره توبه آدم چه می گويید؟ اگر ظلم و عصيان و غوايت، همه در مورد نهى ارشادى باشد، ديگر توبه چه معنا دارد، كه آدم بگويد: (و اگر ما را نيامرزى و بما رحم نكنى حتما از خاسران خواهيم شد)؟
در جواب مى گوييم:
توبه همانطور كه قبلا نيز گفتيم، بمعناى برگشتن است، و برگشتن نيز مانند آن سه كلمه ديگر، در موارد مختلف معانى مختلفى بخود مى گيرد، همانطور كه يك بنده سركش و متمرد، از اوامر مولا، و اراده او، ميتواند بسوى مولايش برگردد، و مولايش هم او را، بمقام قربى كه داشت و از دست داده بود، برگرداند؛ همچنين يك مريضى كه طبيبش او را از خوردن چيزى از ميوه ها، و يا خوردنى ديگر نهى كرده، و بخاطر حفظ سلامتى او نهى كرده، و بيمار، دستور وى را مخالفت نموده، و در نتيجه بيماريش شدت يافته و خطر مرگ تهديدش نموده، او هم ميتواند توبه كند، و دوباره بطبيب مراجعه نمايد، تا او به رژيمى دستور دهد، تا دوباره بحال اول برگردد و عافيت از دست رفته خود را باز يابد، كه در اين مورد طبيب به وى ميگويد: باز يافتن عافيت، محتاج به تحمل مشقت و دشوارى، و رياضت در فلان مقدار از زمان است، بايد در اين مدت اين رژيم دشوار را عملى كنى، تا سلامتى مزاجت كه داشتى بتو برگردد، و بلكه از اول هم بهتر شوى.
و اما مسئله طلب مغفرت آدم، و نيز طلب رحمت، و همچنين كلمه خسران، كه در كلامش آورد، پاسخ يك يك آنها از جوابهاى گذشته بدست مى آيد، كه گفتيم: اينگونه كلمات، در موارد مختلف، معانى مختلف بخود می گيرند.
ترجمه تفسير الميزان، ذیل آيه 36 سوره بقره
۲۹/۰۳/۱۳۹۴ - ۱۳:۰۷
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام نیوز]
[مشاهده در: www.jamnews.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 136]
صفحات پیشنهادی
پاسخ امام رضا علیه السلام به سه سئوال در مورد ماه رمضان
پاسخ امام رضا علیه السلام به سه سئوال در مورد ماه رمضان ماه رمضان ماهی است که خداوند متعال در این ماه قرآن را نازل فرموده و بين حقّ و باطل تفرقه انداخته است به گزارش سرویس دینی جام نیوز محدث عالیقدر شیخ صدوق به روایت از فضل بن شاذان از یاران خاص امام رضا پاسخ امام رضا علیه الفضيلت رمضان در كلام امام صادق عليه السلام
شهرالله فضيلت رمضان در كلام امام صادق عليه السلام چون در ماه مبارك روزه گرفتيد زبان از دروغ نگهداريد چشم از حرام بپوشيد با يكديگر بر سر امور ناچيز دنيايى و مسائل زندگى نزاع و دعوا نكنيد بر هم حسد نورزيد از يكديگر غيبت ننماييد به گزارش سرویس دینی جام نیوز امام صادق عليه المهدى صاحب زمان عليه السلام در كلام اميرمؤمنان عليه السلام
انتظار مهدى صاحب زمان عليه السلام در كلام اميرمؤمنان عليه السلام اميرمؤمنان فرمود يَا شَوْقَاهْ إِلَي رُؤْيَتِهِمْ فِي حَالِ ظُهُورِ دَوْلَتِهِمْ چقدر مشتاق ديدار آنها هستم در آن زمان كه در ظهور دولتشان به سر مي برند به گزارش سرویس دینی جام نیوز بشريت سالهاست كهبرتري اهلبيت عليهم السلام بر انبياء
در بیان رسول اکرم ص برتري اهلبيت عليهم السلام بر انبياء از ذريه من است آن مهدى كه چون ظهور كند عيسى ابن مريم براى ياريش فرود آيد و او را پيش دارد و پشت سرش نماز گذارد به گزارش سرویس دینی جام نیوز معمر بن راشد گويد شنيدم امام صادق عليه السلام مي فرمود يك يهودى خدمت پيغمبرآمادگی برای ماه رمضان به سبک ائمه علیهم السلام
آمادگی برای ماه رمضان به سبک ائمه علیهم السلام بحار الأنوار وقتى ماه رمضان فرا رسید پیامبر صلى الله علیه و آله فرمود سبحان اللّه به پیشباز عجب ماهى مى روید و عجب ماهى به شما روى مى آورد ـ این را سه بار تكرار كرد پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله بهترین خلق خدا اسوه کامل بندگنمونه هایى از اخلاق امام علی علیه السلام
مناقب اهل بیت ع نمونه هایى از اخلاق امام علی علیه السلام رسول خدا صلى الله عليه و آله فرمود خداوند به كارگزارى كه براى امامش به فرمانبردارى و دلسوزى كوشش كند نظر نمى افكند مگر آنكه در محضر قرب الهى با ما باشد به گزارش سرویس دینی جام نیوز اميرالمؤمنين عليه السلام روزى با يارااستنباطهای فقهی تفسیری ائمه اطهار(علیهم السلام) از آیات الاحکام غیر مشهور
استنباطهای فقهی تفسیری ائمه اطهار علیهم السلام از آیات الاحکام غیر مشهوربا توجه به وسعت دلالت آیات قرآن و نیز استشهادهای امامان معصوم علیهم السلام به آیاتی که در ظاهر و دلالت اولیه خود ارتباطی به احکام و مسائل فقهی ندارند میتوان دایره آیات الاحکام را وسیعتر از آنچه تاکنون پنماز شب در سخنان علی علیه السلام
آثار نماز شب نماز شب در سخنان علی علیه السلام چه بسا شب زنده دارانى كه ايستادن و نمازگزاردنشان جز بيدارى و رنج حاصلى ندارد چه نيكو است خواب زيركان به گزارش سرویس دینی جام نیوز الگو بودن اهل بیت علیهم السلام مخصوص به زمان خاصی نیست در هر عصر می شود از سیره عملی آن بزرگواران بدعای اميرالمومنين عليه السلام
يكى از دعاهاى اميرالمؤمنين دعای اميرالمومنين عليه السلام خداوندا پناه مى برم به تو از اينكه دوستت را دشمن بدارم يا با دشمنت دوستى كنم يا كسى را كه از تو خشم به دل دارد خشنود سازم خداوندا بر هر كس كه تو درود فرستى درود ما نيز بر او باد و بر هر كس لعنت كنى لعنت ما نيز بریک کارشناس امور زنان در گفت و گو با فارس: استفاده از عبارت «زنانه شدن فقر» در مورد وضعیت زنان کشور م
یک کارشناس امور زنان در گفت و گو با فارس استفاده از عبارت زنانه شدن فقر در مورد وضعیت زنان کشور معنایی ندارد زنانه شدن فقر نتیجه خشونت علیه زنان استیک کارشناس امور زنان با بیان اینکه زنانه شدن فقر نتیجه خشونت علیه زنان است گفت به کار بردن این مفهوم در جامعه ای که تلاش می شود زتوضیح استانداری تهران درموردحواشی برنامه 13 خردادماه در حرم امام /کسی از فعالان فتنه دستگیر نشده است
توضیح استانداری تهران درموردحواشی برنامه 13 خردادماه در حرم امام کسی از فعالان فتنه دستگیر نشده است سیاست > دولت - اداره کل روابط عمومی و امور بین الملل استانداری تهران روزیکشنبه در ارتباط با حواشی ایجاد شده در زمان سخنرانی رییس جمهوری در حرم مطهر حضرت امام خمینی رهتوضیح استانداری تهران در مورد حواشی سخنرانی روحانی در حرم امام(ره) | خبرگزاری ایلنا
با صدور اطلاعیهای صورت گرفت توضیح استانداری تهران در مورد حواشی سخنرانی روحانی در حرم امام ره استانداری تهران با صدور اطلاعیه نسبت به حواشی ایجاد شده در حین سخنرانی رئیسجمهور در روز سالگرد رحلت امام ره نکاتی را جهت تنویر افکار عمومی ارائه کرد به گزارش ایلنا متن اطلاعیه بهتوضیحات کمیحانی در مورد سازوکار انتخاباتی اصلاحطلبان 6 نفر از اعضای شورای هماهنگی در شورای راهبردی اصلاحطلبا
توضیحات کمیحانی در مورد سازوکار انتخاباتی اصلاحطلبان6 نفر از اعضای شورای هماهنگی در شورای راهبردی اصلاحطلبان حضور دارند راهاندازی شورای اصلاحطلبان در استانهارئیس دورهای شورای هماهنگی جبهه اصلاحات گفت شورای راهبردی اصلاحطلبان وظیفه سیاستگذاری اجماعسازی و داوری را بر عهفتواهای عجيب داعش عليه زنان
ادامه صدور فتواهای بی پايه و اساس داعش فتواهای عجيب داعش عليه زنان فتوای عجیب دیگر داعش که توسط شبکه لبنانی ام تی وی منتشر شده ضرورت ختنه زنان در مناطق تحت کنترل داعش برای پاکیزه شدن آنان است به گزارش سرويس دينی جام نيوز به نقل از العالم گروه تروریستی داعش فهرستی از فتواهایتوضیحات افخم درمورد سفر ظریف به عمان
توضیحات افخم درمورد سفر ظریف به عمان سخنگوی وزارت امور خارجه گفت وزیر امور خارجه کشورمان به منظور انجام گفتوگو و مشورت پیرامون مسائل منطقهای سفری کوتاه به عمان داشت خبرگزاری ایسنا سخنگوی وزارت امور خارجه گفت وزیر امور خارجه کشورمان به منظور انجام گفتوگو و مشورت پیرامون مسااقدام بی شرمانه داعش علیه دختر 12 ساله فاجعه آفرید
الحدث نیوز گزارش داد اقدام بی شرمانه داعش علیه دختر 12 ساله فاجعه آفرید در ابتدای سال 2013 که داعش در لیبی نفوذ کرد آمار ازدواج داعشی ها با دختران کم سن و سال یک مورد در سه هفته بود ولی اکنون این رقم 15 برابر شده است به گزارش سرویس دینی جام نیوز به نقل از سایت لبنانی اعلامه نابلسی: حکم صادر شده علیه شیخ «سلمان» ظالمانه است
علامه نابلسی حکم صادر شده علیه شیخ سلمان ظالمانه استیکی از مراجع لبنان ضمن اعتراض به حکم صادر شده علیه دبیرکل جمعی الوفاق این حکم را ظالمانه توصیف کرد به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری فارس علامه «عفیف نابلسی» از مراجع لبنان حکم صادر شده علیه شیخ «علی سل-
دین و اندیشه
پربازدیدترینها