محبوبترینها
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
در خرید پارچه برزنتی به چه نکاتی باید توجه کنیم؟
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1826317326
«اسلام، علم، مسلمانان و تکنولوژی» اثری از سیدحسین نصر
واضح آرشیو وب فارسی:مهر: معرفی کتاب؛
«اسلام، علم، مسلمانان و تکنولوژی» اثری از سیدحسین نصر
شناسهٔ خبر: 2526774 سهشنبه ۱۸ فروردین ۱۳۹۴ - ۰۹:۲۳
دین و اندیشه > اندیشمندان
علم و تکنولوژی مدرن اولین تأثیرش را بر دنیای اسلام در حدود دو قرن پیش گذارد. با افزایش چالشها در زندگی و تفکر مسلمانان آنها برای ارایه بهترین واکنش در مقابل دستآوردهای غربی به بحث و مناظره پرداختند. به گزارش خبرگزاری مهر، دو قرن پیش علم و تکنولوژی مدرن اولین تأثیرش را بر دنیای اسلام گذاشت. با افزایش چالشها در زندگی و تفکر مسلمانان با این پدیدههای نوظهور، بحث و مناظره میان مسلمانان برای یافتن مناسبترین پاسخ به این چالشها به وجود آمد. این بحث و جدلها به پدید آمدن مواضع فلسفی گوناگون دربارۀ نسبت اسلام و علم و تکنولوژی مدرن منجر شد. اغراق نیست اگر بگوئیم جامعترین پاسخ عقلانی به علم و تکنولوژی مدرن، در کل تاریخ این بحث تاکنون را سید حسین نصر فراهم ساخته است.علم و تکنولوژی مدرن اولین تأثیرش را بر دنیای اسلام در حدود دو قرن پیش گذارد. از آن زمان و با افزایش چالشها در زندگی و تفکر مسلمانان در دهههای گذشته، آنها برای ارایه بهترین واکنش در مقابل دستآوردهای غربی به بحث و مناظره پرداختند. این مباحثه همیشگی، چندین «موضع فلسفی» متمایز درباره نسبت اسلام و علم و تکنولوژی مدرن پدید آورده است که برای تفوق و تسلط بر جامعه با یکدیگر رقابت میکنند. به دلیل تأثیر همهجانبۀ علم و تکنولوژی مدرن بر زندگی و تفکر سنتی مسلمانان، پاسخهای مسلمین نیز به مسائل زیادی اشاره میکند و در برگیرنده وجوه متعدد تاثیر مذکور است.
یکی از معروفترین این واکنشها در دوران پسااستعماری، پاسخ مفصل سید حسین نصر، استاد معاصر مطالعات اسلامی در دانشگاه جورج واشنگتن است. موضع فلسفیای که نصر و مکتب فکری او طرح کردند و تفصیل دادند، هم در دنیای اسلام و هم در غرب شناخته شده است. اغراق نیست اگر بگوییم بواسطه نوشتههای متعدد و سخنرانیهای عمومی بیشماری که نصر در بیش از پنج دهه اخیر در سراسر دنیا ایراد کرده است، جامعترین پاسخ عقلانی به علم و تکنولوژی مدرن، در کل تاریخ این بحث تاکنون را فراهم ساخته است. انتقاد نصر از علم مدرن، انتقادی عمیق و بر اساس تحقیقات دقیق است. او دانش عمیقی هم درباره تاریخ و فلسفه تفکر علمی مدرن غربی، هم درباره سنت علمی اسلامی دارد. نصر تاکید میکند که مسلمانان میبایست علوم مدرن را از منظر سنت اسلامی بررسی و ارزیابی کنند.
موضع فلسفی شفاف نصر درباره علم و تکنولوژی مدرن را میتوان به طریق زیر خلاصه کرد:
۱) علم مدرن تنها علم صحیح درباره نظام طبیعی نیست، بلکه فقط علمی درباره طبیعت است، علمی که مشروعیت آن صرفا در حدود مفروضاتش درباره ماهیت موضوع شناسایی و فاعل اندیشنده است.
۲) تمدن اسلامی نمیتواند با علم و تکنولوژی غربی همساز شود مگر اینکه خود را ویران سازد؛ برای کسانی که هم دین اسلام و هم ماهیت علم مدرن را میشناسند، پر واضح است که علم مدرن با جهانبینی اسلامی چالشی مستقیم دارد.
۳) علم و تکنولوژی مدرن امری خنثی یا خالی از ارزش نیست؛ این علم بر روی انسانیت، جهانبینی و نظامی ارزشی کاربرانش اعمال نفوذ میکند.
بدین ترتیب، نصر بحث میکند که مسلمانان میبایست با حس عمیقی از عقلانیت و مسئولیت و امانت اخلاقی در پرتو سنت عقلانی اسلامی با علم و تکنولوژی مدرن مواجه شوند. او میخواهد که مسلمانان بر علوم مدرن تسلط یابند نه اینکه از آن اجتناب ورزند. اما درعین حال مسلمانان را ترغیب میکند که با نقد مثبت و اسلاممحور با علوم غربی مواجه شوند، نقدی که بر اساس سنت عقلانی اسلامی است، انتقادی که هم داشتههای علوم مدرن را در نظر میگیرد هم نداشتههایش را. طبق دیدگاه نصر، وظیفه مقدس محققان، اندیشمندان، و دانشمندان مسلمان، ایجاد علم اسلامی به روز و معتبر است.
نصر در انتقاد از علم و تکنولوژی مدرن در پنجاه سال گذشته استوار و ثابتقدم بوده است. او از منظر حکمت خالده در این باره بحث میکند و آثارش، جنبههای متعدد علم و تکنولوژی مدرن که به عقیده وی، ویرانگر و فاقد انسانیت هستند را نمایان میسازد. بسیاری از مسلمانان با دیدگاههای او موافقند، اما بسیاری دیگر نیز به جایگزین پیشنهادی وی برای علم و تکنولوژی مدرن -یک علم اسلامی معتبر- انتقاد دارند، بدین صورت که آن را «دیدگاهی واپسگرا» و بسیار غیرعملی میدانند که قابل تحقق در دنیای معاصر نیست.
سید حسین نصر در گفتگویی با مظفر اقبال متفکری با این پیشینه، چگونه به مساله اسلام، علم، مسلمانان، و تکنولوژی واکنش نشان خواهد داد. به عنوان کسی که از نزدیک نوشتههای نصر را درباره این موضوع دنبال میکنم، باید بگویم که به چند دلیل، این کتاب جالب است. از نظر ساختار، کتاب به هفت فصل تقسیم شده است که در سه بخش مرتبط قرار دارند. کتاب، حول محور رابطۀ بین اسلام، علم، مسلمانان، و تکنولوژی پژوهش میکند. بخشهای کتاب به نحوی آراسته شدهاند که توجه خواننده را به بخش میانی معطوف سازند، که شامل چهار مکالمه به سبک مصاحبه بین نصر و اقبال است که ابتدا در مجله اسلام و علم چاپ شد اما شکل کامل و اصلاحشدهاش در اینجا انتشار یافته است.
پیش از این مکالمات، دو فصل آغازین کتاب قرار دارند: اولی مربوط است به مظفر اقبال، دیگر پژوهشگر برجسته اسلام و علم، که کمابیش به زمینه تاریخی آنها میپردازد؛ دومی اثر نصر است با عنوان «جهان به مثابۀ موضوع مطالعات علمی» که زمینه یا چارچوب کیهانشناسانه و متافیزیکی آنها را درنظر دارد. درپی آنها مکالماتی با عنوان «دیدگاه اسلامی و علم مدرن» میآیند که شامل متن نطقی است که نصر در یک کنفرانس بینالمللی درباره علم در سیاست اسلامی در اسلامآباد به سال ۱۹۹۵ ایراد کرده است؛ فرصتی که نصر و اقبال را برای اولین بار با یکدیگر روبرو ساخته است.
به عقیده من این کتاب به دلایل زیادی در بحثهای مسلمانان معاصر پیرامون اسلام و علم و تکنولوژی دارای اهمیت قابل توجهی است، و کسانی که علاقمند به یافتن راهحلی صحیح برای مسائلی که علم و تکنولوژی مدرن برای دنیای اسلام بوجود آورده است هستند، میبایست این کتاب را مطالعه کنند. اولاً، این کتاب بعنوان اولین کتابی درنظر گرفته میشود که پاسخهای فراگیر نصر برای علم و تکنولوژی مدرن در رابطه با اسلام و مسلمانان را در یک جلد واحد ارایه داده است. این کتاب به نحوی امروزیتر و فراگیرتر از نوشتههای دیگر او درباره این موضوع بیانگر مسائل و دشواریهای مسلمانان در میدان علم و تکنولوژی است.
ثانیاً، مکالمات به سبک گفت و شنود در این کتاب بسیار ارزشمند است. نوشتههای پیشین نصر با انتقادهایی که درجهت مخالف دیدگاههایش در رابطه با علم و تکنولوژی مدرن و ایده او درباره علم اسلامی است، سروکاری نداشته است، یا اگر هم داشته، در برخی موارد پاسخ مختصری به آن داده است. تأکید او تنها بر روی اصولی بوده است که بیشتر افراد نیاز به توضیح مجدد داشتهاند. اقبال از طریق سوالهای قاعدهمندش، فرصت بسیار خوبی را برای نصر فراهم میسازد تا با تفصیل بیشتری درباره مسائل و مباحث این موضوع، چه به لحاظ نظری و چه به لحاظ کاربردی، که امروزه در اذهان بسیاری از مسلمین وجود دارد، سخن بگوید.
ثالثاً، مقالات نصر درباره گیتی و جهانبینی اسلامی نیاز ما را یادآور میشود به داشتن زمینه فلسفی قابل اثبات و تغییرناپذیر برای بحث درباره اسلام، علم و تکنولوژی. اگر آن فصل اقبال درباره «زمینه»، پس زمینه خوبی از اندیشه متفاوت مسلمانان معاصر درباره علم و تکنولوژی مدرن برای خوانندگان مهیا ساخته است، از قبیل دیدگاههای انتقادی آشکارا مشخص درباره موضع نصر، مانند: نخبگان علمی و سیاسی پاکستان (۱۱-۶) و ضیاء الدین سردار (۱۹-۲۲)، فصل مربوط به نصر درباره گیتی و جهانبینی اسلامی نه فقط به ما یاری میرساند تا موضع او را از دیگران تمایز دهیم، بلکه توجیه و معنایی برای مکالماتی ارایه میدهد که مسلمانان درباره موضوع مورد سوال، دارند. دلیل این امر این است که مباحثه نصر درباره گیتی و جهانبینی اسلامی آشکارا براساس تعالیم قرآن است.
مکالمات اقبال با نصر با حوزه وسیعی از موضوعات نظری و کاربردی تحت چهار عنوان وسیع، قرار دارد: ۱) اسلام، علم، و مسلمانان؛ ۲) اسلام، مسلمانان، و تکنولوژی مدرن؛ ۳) بحران محیط زیستی؛ و ۴) درباره خاستگاههای زیستشناسانه. تمامی این مسائل کلی دارای اهمیت فوقالعادهای هستند و حل آنها نهتنها برای زندگی و تفکر اسلامی و امت مسلمان جهان امری ضروری است، بلکه برای کل بشریت نیز ضرورت دارد. با نگاه به محتوای مکالمات نصر، درمییابیم که او به موضع عقلانیش درباره علم و تکنولوژی مدرن شفافیت بیشتری میدهد. من براین باورم که این کتاب میتواند الهامبخش بسیار خوبی برای مباحثهای مفید و مثبت درباره این موضوع باشد. میبایست هم از نصر و هم از اقبال به خاطر اینکه چنین کتاب مهمی را در دسترس همه مسلمانان، بویژه محققان، دانشمندان، و فنآوران نسل جوانتر، قرار دادهاند، تقدیر نمود.
اطلاعات کتابشناختی:
نصر، سید حسین، مظفر اقبال، اسلام، علم، مسلمانان و تکنولوژی، انتشارات ایسلامیک بوک تراست، ۲۰۰۷Nasr, Seyyed Hossein, and Muzaffar Iqbal. Islam, science, Muslims, and technology. Islamic Book Trust, ۲۰۰۷منبع: ترجمان
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[مشاهده در: www.mehrnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 88]
صفحات پیشنهادی
مسلمانان کانادا اسلام را به غیرمسلمانان معرفی میکنند
مسلمانان کانادا اسلام را به غیرمسلمانان معرفی میکنند شناسهٔ خبر 2522451 جمعه ۷ فروردین ۱۳۹۴ - ۱۰ ۰۸ دین و اندیشه > اسلام در جهان انجمن مسلمانان تورنتو برای مقابله با اسلامهراسی سعی می کنند با افرادی که از اسلام نفرت دارند گفتگو کرده و اسلام را به آنها معرفی کنند به گزارش خمسلمانان از تخریب مساجد در اروپا نگرانند
مسلمانان از تخریب مساجد در اروپا نگرانند شناسهٔ خبر 2524197 یکشنبه ۹ فروردین ۱۳۹۴ - ۱۱ ۰۸ دین و اندیشه > اسلام در جهان قرار دادن سر خوک روی در مسجد آتش زدن مسجد و تهدید به تخریب ازجمله اقدامات ضداسلامی است که در اروپا رواج پیدا کرده است به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از اسلاجمعیت مسلمانان تا سال 2070 از مسیحیان پیشی می گیرد
مرکز مطالعات پیو جمعیت مسلمانان تا سال 2070 از مسیحیان پیشی می گیرد آخرین آمارهای موجود در سال 2010 نشان میدهد که تعداد یهودیان 13 میلیون و 860 هزار نفر است اما انتظار میرود تا سال 2050 به 16 میلیون و 90 هزار نفر افزایش یابد به گزارش سرویس دینی جام نیوز نتایج تحقیقاتبیانیه شورای مسلمانان هند در مورد تجاوز عربستان به یمن
پس از 10 روز بیانیه شورای مسلمانان هند در مورد تجاوز عربستان به یمن یمن به سرعت به سوی سرنوشت کشورهایی مانند عراق سوریه و لیبی پیش می رود و باید تمام امکانات برای جلوگیری از افزایش درگیری ها و وخیم شدن اوضاع این کشور بکار گرفته شود به گزارش سرویس دینی جام نیوز به نقل ازتأسیس رادیو مسلمانان در انگلیس
تأسیس رادیو مسلمانان در انگلیس شناسهٔ خبر 2526206 یکشنبه ۱۶ فروردین ۱۳۹۴ - ۱۰ ۵۸ دین و اندیشه > اسلام در جهان انگلیس کشور استعمارگر که سابقه طولانی در استعمار و چپاول کشورهای دیگر دارد نتوانست نسبت به افزایش تعداد مسلمانان بی تفاوت باشد و مجوز تاسیس رادیو برای مسلمانان را صادهمبستگی با مسلمانان در سانفرانسیسکو
همبستگی با مسلمانان در سانفرانسیسکو شناسهٔ خبر 2526015 دوشنبه ۱۷ فروردین ۱۳۹۴ - ۰۹ ۴۲ دین و اندیشه > اسلام در جهان عده ای از مردم امریکا در برابر مسجدی تجمع کردند تا همبستگی خود را با مسلمانان نشان دهند به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از آن اسلام عده ای از مردم امریکا درعرضهی رایگان ویندوز ۱۰ به بازار تکنولوژی در تابستان امسال
تراز مایکروسافت اعلام کرده است سیستم عامل جدید خود٬ ویندوز ۱۰ را به طور رایگان در اوایل تابستان ارایه خواهد کرد ویندوز ۸ که پیش از این ارایه شده بود ناموفق بود ویندوز ۹ هیچ وقت ارایه نشد به گزارش تراز مایکروسافت ویندوز ۱۰ را در اوایل تابستان امسال در ۱۹۰ کشور دنیا به بازار خاظهارات درخشان پس از باخت به النصر
اظهارات درخشان پس از باخت به النصر سرمربی تیم فوتبال پرسپولیس گفت ما سه چهار فرصت خوب در نیمه اول داشتیم که استفاده نکردیم و روی غافلگیری گل خوردیم به گزارش نامه نیوز حمید درخشان در کنفرانس خبری پس از بازی تیمهای النصر و پرسپولیس گفت در وهله اول این پیروزی را به تیم النصررئیس باشگاه النصر: عملکردمان را آسیا از یاد نخواهد برد/ 3 گل خوشگل به پرسپولیس زدیم
رئیس باشگاه النصر عملکردمان را آسیا از یاد نخواهد برد 3 گل خوشگل به پرسپولیس زدیمرئیس باشگاه النصر گفت در زمین خودمان نتیجه درخوری به دست آورده ایم و این را فوتبال آسیا هرگز از یاد نخواهد برد به گزارش خبرگزاری فارس فیصل ابن ترکی رئیس باشگاه النصر پس از پیروزی مقابل پرسپولیسسرمربي النصر: الجبرين من را از بحران نجات داد
سرمربی النصر الجبرین من را از بحران نجات داد سرمربي تيم فوتبال النصر گفت در شرايط بحراني بودم زيرا که امتيازاتي که مي خواستم را تا به حال به دست نياورده بوديم اما عبدالعزيز الجبرين ما را نجات داد به گزارش "ورزش سه" و به نقل از فارس خورخه داسیلوا از خشنودی فراوانش دررئیس باشگاه النصر: عملکردمان را آسیا از یاد نخواهد برد
رئیس باشگاه النصر عملکردمان را آسیا از یاد نخواهد برد رئیس باشگاه النصر گفت در زمین خودمان نتیجه درخوری به دست آورده ایم و این را فوتبال آسیا هرگز از یاد نخواهد برد به گزارش نامه نیوز فیصل ابن ترکی رئیس باشگاه النصر پس از پیروزی مقابل پرسپولیس گفت رضایت تمام از بازیکنانم داجباری در گفت و گو با فارس: مشکل پرسپولیس در مقابل النصر بدنی بود، نه فنی/گل اول روی اشتباهات بچهگانه بود
جباری در گفت و گو با فارس مشکل پرسپولیس در مقابل النصر بدنی بود نه فنی گل اول روی اشتباهات بچهگانه بودپیشکسوت پرسپولیس گفت در مجموع عامل اصلی شکست در بازی دیشب از مشکلات بدنی بود نه تاکتیکی رضا جباری در گفتوگو با خبرنگار ورزشی خبرگزاری فارس در مورد دیدار شب گذشته پرسپوحاشیه بعد از دیدار تیمهای النصر-پرسپولیس
حاشیه بعد از دیدار تیمهای النصر-پرسپولیس در نشست خبری بهترین بازیکن دیدار تیمهای النصر- پرسپولیس جنجال به وجود آمد به گزارش نامه نیوز شب گذشته پس از پایان دیدار النصر و پرسپولیس که با برد تیم عربستانی همراه بود جنجالی در نشست خبری بهترین بازیکن زمین به وجود آمد آدریان بازیکاظهارات سرمربی النصر پس از پیروزی مقابل پرسپولیس
اظهارات سرمربی النصر پس از پیروزی مقابل پرسپولیس سرمربی تیم فوتبال النصر گفت در شرایط بحرانی بودم زیرا که امتیازاتی که می خواستم را تا به حال به دست نیاورده بودیم اما عبدالعزیز الجبرین ما را نجات داد به گزارش نامه نیوز خورخه داسیلوا از خشنودی فراوانش در مقابل پرسپولیس گفت اوجمشید پژویان: دولت یارانه را دستی به مردم بدهد /هزینه صف بانکها باعث انصراف می شود
جمشید پژویان دولت یارانه را دستی به مردم بدهد هزینه صف بانکها باعث انصراف می شود جمشید پژویان اعتقاد دارد دولت میتواند یارانهها را به جای اینکه به حسابها بریزد بگوید بیایید در صف بانک بگیرید چراکه هزینه صف باعث میشود که یک عدهای از دریافت یارانه منصرف شوند به گزارش نپرسپوليس با النصر روبهرو ميشود فولاد با الهلال
پرسپوليس با النصر روبهرو ميشود فولاد با الهلال هفته سوم ليگ قهرمانان آسيا از امروز آغاز ميشود و پرسپوليس و فولاد دو نماينده ايران به مصاف حريفان عربستانيشان ميروند نویسنده سعيد احمديان هفته سوم ليگ قهرمانان آسيا از امروز آغاز ميشود و پرسپوليس و فولاد دورئیس باشگاه النصر: چون سریع گل زدیم پیروز شدیم |اخبار ایران و جهان
رئیس باشگاه النصر چون سریع گل زدیم پیروز شدیم کد خبر ۴۸۴۶۱۶ تاریخ انتشار ۲۷ اسفند ۱۳۹۳ - ۰۹ ۰۰ - 18 March 2015 رئیس باشگاه از النصر عربستان از پیروزی تیمش در دیدار برابر پرسپولیس خوشحال است او میگوید النصر پیروز شد چرا که خیلی سریع به گل رسید به گزارش ایسنا النصر عربستان در-
دین و اندیشه
پربازدیدترینها