محبوبترینها
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1842231861
گفتوگو به ما مجوز نمیدهد که اصول را زیرپا بگذاریم - اخبار ایران و جهان |
واضح آرشیو وب فارسی:مهر: محمد سروش محلاتی:
گفتوگو به ما مجوز نمیدهد که اصول را زیرپا بگذاریم
شناسهٔ خبر: 2478406 شنبه ۱۱ بهمن ۱۳۹۳ - ۱۰:۴۱
دین و اندیشه > همایش ها و میزگردها
هجدهمین نشست «اندیشه و عمل» با موضوع «زمینههای فقهی و کلامی گفتوگو پذیری و گفتوگو گریزی؛ با مطالعه موردی امام موسی صدر» با سخنرانی حجتالاسلام والمسلمین محمد سروش محلاتی برگزار شد. به گزارش خبرگزاری مهر، حجتالاسلام محمد سروش محلاتی در هجدهمین نشست «اندیشه و عمل» با موضوع «زمینههای فقهی و کلامی گفتوگو پذیری و گفتوگو گریزی؛ با مطالعه موردی امام موسی صدر» سخنان خود را با مقدمهای در مورد چرایی انتخاب این بحث آغاز کرد. «صحبت من درباره زمینههای کلامی و فقهی گفتوگوست و چون این زمینهها هم میتواند ما را تشویق به گفتوگو کند و هم ممکن است ما را از گفتوگو باز دارد، لذا عنوان بحث را اینطور انتخاب کردهام؛ زمینههای فقهی و کلامی گفتوگوپذیری و گفتوگو گریزی. چون گفتوگوگریزان هم دارای منطق کلامی و فقهی هستند. قبل از اینکه وارد بحث شویم نیاز است توضیحی از گفتوگو ارائه شود.»
وی در تشریح معنای گفتوگو گفت: «انواع صحبت کردنها بین انسانها وجود دارد ولی همه آنها الزاما گفتوگو به معنایی که در اینجا مدنظر ما هست، نیست. من چند نمونه به عنوان مثال از انواع سخن گفتنها را مطرح میکنم: در نظر بگیرید دو نفر برای سرمایه گذاری مشترک با هم صحبت میکنند. این صحبت کردن گفتوگو نیست. هر کدام اطلاعات و توقعاتشان را درباره سرمایه گذاریی مطرح میکنند تا به نظر مشترکی برسند. ما درباره این نوع از گفتوگو اینجا صحبت نمیکنیم.»
وی افزود: نوع دیگری از گفتوگو وجود دارد که بیشتر جنبه اخلاقی پیدا میکند: گفتوگوهای همراه با همدلی که به غرض همراهی انجام میگیرد. در نظر بگیرید دوست دل آزرده شما برایتان خاطراتی را تعریف میکند و با آن ناراحتیهایش را کم میکند. شما هم با او همراهی و همدلی میکنید و تجربههای خودتان را به او منتقل میکنید.
این استاد فقه سیاسی با اشاره به معنای مذاکره و تفاوت آن با گفتوگو گفت: نوع دیگری از گفتوگو هم که معمولا مذاکره مینامند و غالباً بین رجال سیاسی مطرح میشود وجود دارد: مواضع یکدیگر را میگویند و میشنوند و میخواهند با این گفتوگوها به یک نقطه اعتدال در منافع خود دست پیدا کنند. این هم از موضوع صحبت ما بیرون است. مباحثه دو عالم درمورد یک موضوع علمی هم مدنظر ما نیست.
وی تأکید کرد: مقصود ما از گفتوگو در اینجا نوع خاصی از مواجهه است. گفتوگوی ما در اینجا میتواند اینطور تفسیر و معنا شود که مواجهه افراد که درک متفاوت و تلقی مختلفی در مسائل دارند چگونه باید اتفاق بیفتد؟ با فرض این تکثر،( نه با فرض همدلی کردن، ترحم داشتن یا طرف مقابل را حذف کردن یا نظر او را ابطال کردن) آیا میتوانند با یکدیگر گفتوگو داشته باشند؟ گفتوگو یک روش خاص در فضای تنوع و تکثر برای زندگی کردن است و گفتوگو نمادی برای آن شیوه خاص مواجهه است. همیشه هم الزاما گفتوگوی زبانی اتفاق نمیافتد.
سروش محلاتی افزود: مقدمه دوم این است که انواعی از مواجهه با دیگران وجود دارد که یک نوع آن گفتوگوست و کسانی که از گفتوگو طرفداری میکنند انواع دیگر را نفی میکنند. مفهوم گفتوگو یک جنبه سلبی و یک جنبه ایجابی دارد. کسی که از گفتوگو حمایت میکند باید توضیح دهد که منظورم این است که چه روشهایی نه و چه روشهایی آری. آنچه را که میخواهیم سلب کنیم چند چیز است: ۱- مواجهه با هدف حذف طرف مقابل. کسی که از گفتوگو جانبداری میکند یعنی حضور و فکر طرف مقابل را پذیرفته است. در فضای گفتوگو طرفین باید بپذیرند که تسلیم حق باشند.
وی افزود: نوع دیگری هم وجود دارد که گفتوگو نیست و آن برخورد سلبی و کناره گیری است؛ انسان درگیر نمیشود که دیگری را کنار بزند اما خودش کناره گیری میکند. این رفتار میتواند در جای خودش درست باشد اما ما بنا را بر این میگذاریم رفتاری نداشته باشیم که به این مواجهه سلبی بینجامد.
وی با اشاره به نوع سوم مواجهه گفت: این مواجهه برای ابراز عقیده و تحمیل عقیده است نه ابراز صرف. آیا این نوع مواجهه را اسلام قبول دارد؟ دیگران را وادار کردن به مسلمان شدن. وادار کردن به ایمان آوردن. چنین چیزی از نظر اسلام مطلوب است؟ آیات قرآن در این زمینه زیاد است ولی همین یک آیه برای بحث ما کافی است که خداوند میفرماید: اگر خدا میخواست همه انسانها را یک جا مسلمان میکرد. بعد خداوند از پیامبر سوال میکند که تو میخواهی جای مرا بگیری و مردم را اکراه کنی به اینکه همه مسلمان باشند؟ پیغمبر هم مجاز نیست بر اینکه ایمان را بر انسانهای دیگر تحمیل کند. این هم یک نوع مواجهه است. این نوع مواجهه اساساً با مبانی اسلامی ناسازگار است.
وی افزود: نوع دیگری از مواجهه وجود دارد که ما در زمان خودمان فعلا عنوان گفتوگو به آن دادهایم. ممکن است به گذشته که برگردید چندان این عنوان را در ادبیات دینی ملاحظه نکنید. اما ویژگیهایی وجود دارد که برای ما مهم این است که آن ویژگیها را بشناسیم.
وی سپس با تشریح مبنا و ماهیت گفتوگو گفت: «آنچه که برای ما در گفتوگو مبناست و ماهیت آن را تشکیل میدهد، این است که ما با چه انسانی مواجهیم؟ این مسئله اول است. تلقی ما از انسان چیست؟ این آیه شریفه را بارها شنیدهاید: «سواءٌ علیهِم أأنذَرتهم أم لم تنذرهم لایؤمنون.» آیات اول سوره بقره است که اوصاف متقین ابتدا بیان شده و بعد ویژگیها کفار و بعد منافقین. به کفار که میرسد این عبارت را میگوید. «سواءٌ علیهِم أأنذَرتهم أم لم تنذرهم لایؤمنون.»کفار کسانی هستند که چه انذار کنی و چه نکنی تفاوتی نمیکند. ایمان نمیآورند. اگر کفار چنیناند، اصلا انذار و گفتوگو چرا؟ اگر نگاه ما به غیر مسلمانها چنین است که هیچ اثری از حق پذیری در آنها وجود ندارد و هرگز تن به قبول حقیقت نخواهند داد، با این موضع جایی برای گفتوگو باقی نمیماند. آیا این آیه در مورد همه کفار قضاوت میکند؟ اگر چنین است اصلا پیغمبر چرا مبعوث شد؟ به علاوه افرادی که به پیامبر ایمان آوردند مگر سابقه کفر نداشتند؟اینجاست که مفسرین حاضر نیستند که بپذیرند که این آیه یک توصیف کلی برای همه کفار است، از جمله علامه طباطبایی. همینجاست که یک عالم بزرگ مانند میرزای قمی که دهها سال کتاب قوانین الاصول او متن درسی حوزههای علمیه بوده میگوید کفر در قرآن به معنای عناد است نه هر که غیر مسلمان باشد قرآن عنوان کافر به او بدهد. در ماده کفر عناد وجود دارد. در اینجا موضع شخص برای مواجهه با دیگران کاملا تغییر میکند. اینکه انسانها را در جستجوی حقیقت و آماده پذیرش آن بدانیم با اینکه همه را از نوع کفار معاند بدانیم. نتیجه نگاه دوم این است که کفار در دنیا اینگونهاند و در دنیای اخروی هم اهل جهنم. این نتیجه یک مبناست که در علمای اسلامی طرفدارانی دارد.
حجت الاسلام والمسلمین سروش محلاتی افزود: ولی تلقی دیگر این است که افرادی که حاضر هستند حقیقت را بپذیرند اکثریت هستند اما به این حقیقت نرسیدهاند. در این نگاه وضع جهان آخرت هم تفاوت میکند و آمار جهنمیان کم میشود چون اینان قاصر هستند نه معاند. این نسبت بین قاصر و مقصر که هم مورد فقهاست و هم متکلمین، نوع نگاه ما را به دنیا تغییر میدهد. نگاهی که معتقد است به عموم غیرمسلمانان نگاه افراد معاند و مقصر نداشته باشید، در بین علمای ما، از جمله امام خمینی وجود دارد. این نگاه راه را برای گفتوگو باز میکند ولی این نگاه رایج نیست.
وی تأکید کرد: نکته دوم این است که گفتوگو نیاز دارد در فضایی منصفانه صورت گیرد. آیا فقه و کلام امکان چنین فضایی را میدهد؟ برخی آیات قرآن احتجاج کفار است. در اینجا پیامبر میگوید: ما یا شما بر هدایت یا گمراهی هستیم. اگر فضا فضای گفتوگوست از موضع اینکه من حق هستم و تو باطل نباید حرف زد. فرد میتواند با اعتقادات خودش در گفتوگو شرکت کند اما فضای گفتوگو فضای عدم قضاوت نسبت به اعتقادات خود و دیگری است. فرد میتواند از موضع خود فاصله بگیرد. حتی پیغمبر هم از موضع برحق بودن خودش فاصله میگیرد. در حالی که ایشان به حق بودن خود ایمان دارد. شیخ طوسی در تبیان و طبرسی در مجمع البیان و علامه طباطبایی در المیزان در تفسیرشان این تعبیر را به کار بردهاند که ادب به معنای انصاف در گفتوگوست.
گفتوگوپذیری در سیره امام موسی صدر
وی با ذکر مثالی در مورد امام موسی صدر گفت: سال ۱۳۴۰ بود امام موسی صدر سالهای اولی بود که در لبنان حضور پیدا کرده بودند. امام موسی صدر به ایران آمدند و سخنرانیای کردند که وضع اسلام و مسلمانان را در دنیا بیان کردند. «آقایان عزیز اگر با خشونت و تصلب بخواهیم مردم را به حفظ حدود خود مجبور سازیم تا در برابر ما آزادی رفتار و گفتار و آزادی سوال و مناقشه نداشته باشند خود را از حقیقت دور کردهایم.» به هر حال شرع حدود را مشخص کرده ولی با چه زبانی افراد باید این حدود را بپذیرند؟ قطعاً کسانی که در عرصه گفتوگو ضعیفند به ابزارهای دیگر رو میآورند. فکر میکنند که کارآمدترین ابزار استفاده از خشونت است. ولی ایشان آن زمان که نظام، نظام اسلامی نیست ولی این تلقی در ذهن بسیاری از مسلمین هست که با فشار میتوانیم افراد را وادار کنیم که به زندگی مسلمانی تن بدهند و ایشان میفرمایند که اگر بخواهیم آزادی را از افراد بگیریم خودمان را از حقیقت دور کردهایم. این در شرایطی است که به نظر بنده مایههای فکری و بنیادهای اساسی اندیشه پیش از اینکه ایشان در لبنان حضور پیدا کنند شکل گرفته. چگونه میتوان در این زمینه وارد شد؟ من برخی از جملات ایشان را که استنتاج بحث مطرح شده است، میخوانم: بحثی درمورد شرایط لبنان و تنوع و تکثر آن دارند و استقبالی که از این تنوع صورت میگیرد که الزاما به معنی تقابل نیست. میتوانیم منطق گفتوگو را در بین خود حاکم کنیم. «مسئله اساسی پذیرش این حقیقت است و سپس اطمینان داشتن به یکدیگر برای ایجاد تعاون و همیاری و این همه از احترام متقابل ناشی میشود. با کمال تاسفگاه این حقیقت به اشتباه مصالحه و سازش نامیده میشود.» اگر این طور باید پس باید پیامبر را که این بحث را در قرآن مطرح کرده، متهم کنیم.
سروش محلاتی افزود: ایشان(امام موسی صدر) نکتهای را در آثارشان مطرح کردهاند که برای من چندان روشن نیست و آن اینکه تفاوتی را بین دو نوع از گفتوگو مطرح میکنند: یک گفتوگو با اهل کتاب و دوم گفتوگو با غیر اهل کتاب. در گفتوگو با اهل کتاب این بحث مطرح میشود که اهل کتاب به ما نزدیک هستند و جدال باید جدا احسن باشد ولی نسبت به غیر اهل کتاب وضع تغییر میکند و جدال احسن نخواهیم داشت. ایشان به آیه سوره عنکبوت استناد کردهاند و این طور استفاده میکنند که: «هدف این آیه تلاش برای به وجود آوردن نوعی گفتوگوی آرام با اهل کتاب است که با گفتوگویی که مسلمانان با کافران یا مشرکان یا ملحدان دارند متفاوت است.» در ادامه فرمودهاند که «انسان مؤمن دو موضع دارد، موضعی نسبت به مؤمنان به خدا و موضعی نسبت به غیرمؤمنان به خدا. درباره غیرمرمنان به خدا وظیفه مسلمانان از سوره توبه فهمیده میشود.» بعد ادامه میدهند که چون با اهل کتاب اصول مشترکی هست، در نتیجه چیزی جز برخی جزییات از نظر اختلاف باقی نمیماند، درنتیجه اهل کتاب از جانب انسان مسلمان مستحق چیزی جز جدال احسن نیستند. نه ضربه و نه طعنه، نه جنگ و نه قطع رابطه و نه حتی درشتی در بحث.
وی افزود: این آیه تفاوتی بین گفتوگوی اهل کتاب و غیر آنان نمیگذارد. قرآن یک اصل کلی ارائه کرده و این آیه مصداقی از آن اصل کلی است و آن اصل کلی این است «ادعُ إِلى سَبیلِ رَبِّکَ بِالحِکمَةِ وَالمَوعِظَةِ الحَسَنَةِ وَجادِلهُم بِالَّتی هِیَ أَحسَنُ» جدال احسن یک اصل کلی است. اختصاص به روابط با اهل کتاب ندارد. اگر فضا، فضای گفتوگوست، در این صورت همین ارتباطی که در گفتوگو میتوان با اهل کتاب داشت با کفار هم میتوان داشت. دو نکته در اینجا مهم است که در آثار ایشان هم مشاهده میشود و قابل پیگیری است: نکته اول اینکه گفتوگو احتیاج به یک فضای آزاد دارد و باید خودمان را آن فضای آزاد برسانیم تا بتوانیم گفتوگوهای مفید و مؤثری را داشته باشیم.
این استاد فقه سیاسی افزود: ایشان بحث زیبایی را در زمینه آزادی مطرح کردهاند. در سال ۱۳۴۵ یک روزنامه نگار لبنانی ترور میشود و در هفتمین روز شهادت او آقای صدر سخنرانی دارند و چون این شهید روزنامه نگار بوده، موضوع صحبت امام هم در اینجا بحث آزادی است و به نظر من تلقی ایشان از آزادی تلقی عجیبی است. قهراً در مراسم یادبود فردی که شهید است و ترور هم شده باید فضا را فضای حماسی قرار داد و در محکومیت کسانی که این جنایات را انجام میدهند و آمادگی مقابله صحبت کرد. ولی بالعکس سخنرانی درباره آزادی و پاسداشت آزادی است و ایشان این جملات را دارند: «برادران، آزادی برترین ساز و کار برای بسیج کردن همه تواناییها و ظرفیتهای انسانی است. هیچکس نمیتواند در جامعه محروم از آزادی خدمت کند، تواناییهایش را پویا و موهبتهای الهی را بالنده سازد. آزادی بهترین روش برای بهکار گرفتن امکانات بشری در راه خدمت به جامعه است. آزادی یعنی به رسمیت شناختن کرامت انسان و خوشگمانی به انسان و حال آنکه نبود آزادی یعنی بدگمانی به انسان و کاستن از کرامت او.» این بدگمانی و خوش گمانی تحت عنوان قصور و تقصیر در متون فقهی آمده و برخی علما به دلیل این بدگمانی که به طور کلی نسبت به انسان دارند، به خصوص انسان غیرمسلمان، بنا را بر تهدید و تضییق قرار میدهند. «بود آزادی یعنی بدگمانی به انسان و کاستن از کرامت او. کسی میتواند آزادی را محدود کند که به فطرت انسانی کافر باشد. فطرتی که قرآن میفرماید: «فِطرَتَ اللهِ الَّتی فَطَرَ الناسَ عَلَیها»، فطرتی که پیامبرِ باطنی و درونی انسان است.
آزادی حقِ روزنامهنگار است که جامعهاش باید به او پیشکش کند. آزادی خدمتی است به روزنامهنگار تا کار خود را به انجام رساند، و خدمتی است به جامعه تا همهچیز را بداند. صیانت از آزادی ممکن نیست مگر با آزادی. آزادی، برخلاف آنچه میگویند، هرگز محدودشدنی و پایانیافتنی نیست. در حقیقت، آزادیِ کامل عینِ حق است. حقی است از جانب خدا و حدی بر آن نیست.»
وی با اشاره به انتقاد امام موسی صدر از پاپ گفت: از این زاویه که تا فضا و محیط نتواند آزادی را تجربه کند و تنوع را در انسانها بپذیرد، گفتوگو هرگز شکل نمیگیرد. ایشان در بحثی گلایهای را از پاپ و مسیحیان مطرح کردند و خبرنگاری از ایشان سوال کرده بود که شما چه نگرانی دارید نسبت به فعالیت کلیسا؟ ایشان اظهار کرده بودند که من از فعالیتهای کلیسا نگران نیستم اما از فعالیتهای تبشیری که مسیحیان در دنیا دارند نگران هستیم. برای اینکه خدمت رسانی به انسان را بهانهای برای تزریق عقاید خود قرار میدهند. خدماتی به مسلمانان محروم در کشورهای مختلف ارائه میدهند و آن را وسیلهای قرار میدهند برای اینکه عقاید اسلامی آنان را مورد دستبرد قرار دهند. در این بحث حرف امام موسی صدر این است که این کار نه از طرف ما و نه مسیحیان قابل قبول نیست. نه اینکه ما فعالیتی کنیم برای اینکه مسیحیان را مسلمان کنیم و بالعکس. اینکه فضای عمومی ارائه دین و مذهب وجود داشته باشد این حق پیروان هر آیینی است که مکتب خود را عرضه کنند. گفتوگو کردن هم یک ادب اسلامی است. این هم با حقوق مسلمانان و پیروان ادیان دیگر سازگار است. اما اینکه عقیده افرادی یکسویه مورد دستبرد قرار بگیرد، آثار منفی دارد. تعبیر ایشان این است که ما این را تجربه کردیم که چه حساسیتهای دینی در این گونه موارد برانگیخته میشود و در نهایت چه عناد و کینهای به وجود میآید. زمینههای جنگهای مذهبی از همی جا به وجود میآید.
وی در پایان صحبت هایش گفت: نکته آخر تفسیری است که ایشان از سوره کافرون دارند. تفسیرشان کوتاه است ولی فضای جالبی دارد. کفار خدمت پیامبر آمدند و پیشنهاد دادند یک سال ما خدای شما را میپرستیم و یک سال شما خدای ما را بپرستید تا اختلافات حل شود. پیشنهاد دومشان این بود که همه همزمان خدایان همدیگر را بپرستیم. این سوره نازل شد و این پیشنهاد را ابطال کرد. امام موسی صدر برداشت جالبی دارد که نشان میدهد گفتوگو یک مسئله است، زیرپا گذاشتن اصول مسئله دیگری است. گفتوگو به ما مجوز نمیدهد که به خاطر تفاهم اصولمان را زیرپا بگذاریم. «این سوره مصالحه پیشنهادی در کمیسیون جهانی وقت را رد کرد. نتیجه آن این است که همزیستی مسالمت آمیز و مصالحه باید قواعد و اصولی داشته باشد. در پرستش الله نه معامله ممکن است نه پیغمبر میتواند از اصول و پایههای دعوت بازگردد. بنابراین در این زمینه پیامبر نمیتواند بحث کند. اما اگر آن جماعت دین خود را داشتند و پیامبر دین خود را در زندگی روزمره و اجتماعی میتوان همکاری و همزیستی داشت اما انکار اصول یا کوتاه آمدن از آنها ممکن نیست.» این حرف توجه به این نکته است که اساسا گفتوگو با مصالحه متفاوت است. با مذاکره به سبکی که در میان سیاسیون متعارف است کاملا متفاوت است.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[مشاهده در: www.mehrnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 15]
صفحات پیشنهادی
كشورهای اروپايی با اصول و مبانی مسيحيت زندگی نمیكنند - اخبار ایران و جهان |
نماینده ارامنه کاتولیک در دیدار با رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات كشورهای اروپايی با اصول و مبانی مسيحيت زندگی نمیكنند شناسهٔ خبر 2473239 یکشنبه ۵ بهمن ۱۳۹۳ - ۱۴ ۰۸ دین و اندیشه > همایش ها و میزگردها پاتريارك ارامنه كاتوليك گفت پاپ اقدام فرانسه در اهانت به ساحت پيامبر ص راراهیابی ۹ اثر در گروه حدیث و فقه و اصول به مرحله دوم جایزه کتاب سال - اخبار ایران و جهان |
راهیابی ۹ اثر در گروه حدیث و فقه و اصول به مرحله دوم جایزه کتاب سال شناسهٔ خبر 2474065 دوشنبه ۶ بهمن ۱۳۹۳ - ۱۱ ۴۲ دین و اندیشه > قرآن و متون دینی دبیرخانه سی ودومین دوره کتاب سال جمهوری اسلامی شش اثر راه یافته به مرحله دوم داوری در گروه علوم حدیث و سه اثر راه یافته در گروه فقزمینههای فقهی و کلامی گفتوگوپذیری و گفتوگوگریزی بررسی میشود - | اخبار ایران و جهان | Mehrnews.com
زمینههای فقهی و کلامی گفتوگوپذیری و گفتوگوگریزی بررسی میشود شناسهٔ خبر 2472559 شنبه ۴ بهمن ۱۳۹۳ - ۱۳ ۱۸ دین و اندیشه > اندیشکده ها هجدهمین نشست ماهانه اندیشه و عمل با موضوع زمینههای فقهی و کلامی گفتوگو پذیری و گفتوگو گریزی از منظر امام موسی صدر برگزار میشود بهفصلنامه «فرهنگ رضوی» مجوز علمی و پژوهشی گرفت - اخبار ایران و جهان |
فصلنامه فرهنگ رضوی مجوز علمی و پژوهشی گرفت شناسهٔ خبر 2473382 یکشنبه ۵ بهمن ۱۳۹۳ - ۱۲ ۳۹ دین و اندیشه > آیین ها و تشکل های مذهبی فصلنامه فرهنگ رضوی نخستین وتنها فصلنامه تخصصی در حوزه فرهنگ رضوی از سوی کمیسیون نشریات علمی کشور مجوز علمی و پژوهشی دریافت کرد به گزارش خبرگزادومین وبلاگ ترجمان با نام «تَرگویه» راهاندازی شد - اخبار ایران و جهان |
به منظور پرداختن به مسأله ترجمه دومین وبلاگ ترجمان با نام تَرگویه راهاندازی شد شناسهٔ خبر 2473924 دوشنبه ۶ بهمن ۱۳۹۳ - ۱۷ ۱۰ دین و اندیشه > سایر وبلاگ تَرگویه جایی است برای انتشار و بازنشر مباحثی که دربارۀ مسالۀ ترجمه تألیف یا ترجمه شدهاند به گزارش خبرگزاری مهر دومینامریکاییها مفاهیم قرآنی را به اشتراک میگذارند - اخبار ایران و جهان |
امریکاییها مفاهیم قرآنی را به اشتراک میگذارند شناسهٔ خبر 2474482 دوشنبه ۶ بهمن ۱۳۹۳ - ۱۶ ۰۳ دین و اندیشه > اسلام در جهان مسلمانان امریکا مفاهیم قرآنی را به اشتراک می گذارند تا تصورات غلط را از بین ببرند به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از ورلدبولتن نیوز در پی اسلام هراسشعبه جدید دارالقرآن امام علی(ع) در منزل شهید مدرس تأسیس میشود - اخبار ایران و جهان |
مسئول دارالقرآن امام علی ع خبر داد شعبه جدید دارالقرآن امام علی ع در منزل شهید مدرس تأسیس میشود شناسهٔ خبر 2473089 یکشنبه ۵ بهمن ۱۳۹۳ - ۱۰ ۱۰ دین و اندیشه > قرآن و متون دینی مسئول دارالقرآن امام علی ع تهران گفت این دارالقرآن درصدد افزایش شعب خود توانسته منزل شهید مدرسبرگزاری کرسی آزاد اندیشی با موضوع «ماهواره و جمهوری اسلامی» - اخبار ایران و جهان |
توسط موسسه طلوع برگزاری کرسی آزاد اندیشی با موضوع ماهواره و جمهوری اسلامی شناسهٔ خبر 2474560 دوشنبه ۶ بهمن ۱۳۹۳ - ۱۷ ۲۴ دین و اندیشه > اندیشکده ها دومین جلسه از سلسله جلسات کرسی های آزاد اندیشی موسسه طلوع با عنوان ماهواره و جمهوری اسلامی برگزار می شود به گزارش خبرگزاری ماربعین دولتی نشود/ استقبال حج وزیارت از ایدههای كارشناسانه - اخبار ایران و جهان |
قاضی عسگر در دیدار اعضای شورای شهر مهران اربعین دولتی نشود استقبال حج وزیارت از ایدههای كارشناسانه شناسهٔ خبر 2473139 یکشنبه ۵ بهمن ۱۳۹۳ - ۱۰ ۲۰ دین و اندیشه > آیین ها و تشکل های مذهبی قاضی عسکر ضمن پرهیز از دولتی كردن اربعین بر مشاركت گسترده و برنامه ریزی شده مردم در امورنشست «مولوی و انسان امروز در پهنه پرتلاطم پساجهانیشده» برگزار می شود - اخبار ایران و جهان |
در پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی نشست مولوی و انسان امروز در پهنه پرتلاطم پساجهانیشده برگزار می شود شناسهٔ خبر 2474546 دوشنبه ۶ بهمن ۱۳۹۳ - ۱۷ ۱۲ دین و اندیشه > اندیشکده ها سخنرانی مولوی و انسان امروز در پهن پر تلاطم پسا جهانی شده به همت مدیریت همکاری های علمی وششمین همایش تاریخ مجلس برگزار میشود - اخبار ایران و جهان |
ششمین همایش تاریخ مجلس برگزار میشود شناسهٔ خبر 2473191 یکشنبه ۵ بهمن ۱۳۹۳ - ۱۰ ۲۱ دین و اندیشه > همایش ها و میزگردها محورهای ششمین همایش تاریخ مجلس نگاهی به ساختار و کارکرد مجلس شورای ملی در دورههای بیست و یکم و بیست و دوم 1350-1342 خورشیدی اعلام شد به گزارش خبرگزاری مهعالم شدن، مقدمه عاقل شدن است - اخبار ایران و جهان |
آیت الله جوادی آملی عالم شدن مقدمه عاقل شدن است شناسهٔ خبر 2474398 دوشنبه ۶ بهمن ۱۳۹۳ - ۱۵ ۱۷ دین و اندیشه > اندیشمندان جوادی آملی گفت علم و عالم شدن به نوبه خود هدف نیست بلکه مقدمه عاقل شدن است هدف ازهمه تلاشها ومجاهدتها در راه علم و عالم شدن عاقل شدن است عالم باید عاقلانسان درتعریف قرآنی، حیوان ناطق نیست/ فصل الفصول انسان، ربانی شدن اوست - اخبار ایران و جهان |
سیدابراهیم رئیسی انسان درتعریف قرآنی حیوان ناطق نیست فصل الفصول انسان ربانی شدن اوست شناسهٔ خبر 2473061 یکشنبه ۵ بهمن ۱۳۹۳ - ۱۰ ۰۸ دین و اندیشه > قرآن و متون دینی دادستان کل کشور در اختتامیه مسابقات دارالقرآن امام علی گفت فصل الفصول انسان ربانی شدن اوست انسان حی متألهشماره پاییز و زمستان فصلنامه علوم انسانی اسلامی صدرا منتشر شد - اخبار ایران و جهان |
با پرونده ویژه تمدن سازی نوین اسلامی شماره پاییز و زمستان فصلنامه علوم انسانی اسلامی صدرا منتشر شد شناسهٔ خبر 2474228 دوشنبه ۶ بهمن ۱۳۹۳ - ۱۴ ۱۱ دین و اندیشه > اندیشکده ها یازدهمین و دوازدهمین شماره فصلنامه پژوهشهای علوم انسانی اسلامی صدرا با مدیرمسئولی حجت الاسلام والمسلماولین گناه کبیره ترک نماز است/ کاری واجب تر از تهذیب نفس دراسلام نیست - اخبار ایران و جهان |
پای درس اخلاق آیت الله مظاهری اولین گناه کبیره ترک نماز است کاری واجب تر از تهذیب نفس دراسلام نیست شناسهٔ خبر 2473935 دوشنبه ۶ بهمن ۱۳۹۳ - ۱۴ ۰۶ دین و اندیشه > آیین ها و تشکل های مذهبی آیت الله مظاهری گفت نماز واجب است و خیلی سفارش شده است کسانی که گناهان کبیره را هفتصد تاهمایش «فلسفه آموزش عالی» برگزار میشود - اخبار ایران و جهان |
به همت انجمن فلسفه تعلیم و تربیت ایران همایش فلسفه آموزش عالی برگزار میشود شناسهٔ خبر 2473233 یکشنبه ۵ بهمن ۱۳۹۳ - ۱۰ ۵۲ دین و اندیشه > همایش ها و میزگردها ششمین همایش انجمن فلسفه تعلیم و تربیت ایران در تاریخ پنجم و ششم آبان ماه ۱۳۹۴ برگزار خواهد شد به گزارش خبرگزار«چهل ویژگی جوان مسلمان و انقلابی» منتشر شد - اخبار ایران و جهان |
به قلم رضا غلامی چهل ویژگی جوان مسلمان و انقلابی منتشر شد شناسهٔ خبر 2474244 دوشنبه ۶ بهمن ۱۳۹۳ - ۱۴ ۲۹ دین و اندیشه > اندیشمندان در کتاب چهل ویژگی جوان مسلمان و انقلابی آمده امروز جوانان و حتی نوجوانان ما باید هویت و شخصیت اسلامی وانقلابی خود رابه خوبی درک کنند تا بتوا-
دین و اندیشه
پربازدیدترینها