تور لحظه آخری
امروز : شنبه ، 3 آذر 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):هر كه بسم اللّه‏ الرحمن الرحيم را با اعتقاد و دوستى محمد و آل پاكش و با تسليم در ب...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1832505313




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

چگونگی انتقال مفاهيم دينی به کودکان و نوجوانان


واضح آرشیو وب فارسی:جام نیوز:


والدین بخوانند؛
چگونگی انتقال مفاهيم دينی به کودکان و نوجوانان
بايد توجه داشت كه ممكن است برخي از مفاهيم ديني براي كودكان ثقيل و خام باشد. لذا بايد آن را مانند شكر در آب حل كنيم و هم چون شربت به فرزندمان بچشانيم.




به گزارش جام نیوز، بايد توجه داشت كه ممكن است برخي از مفاهيم ديني براي كودكان ثقيل و خام باشد. لذا بايد آن را مانند شكر در آب حل كنيم و هم چون شربت به فرزندمان بچشانيم.   براي آشنا ساختن آنان با ائمه اطهار (ع)، از داستان‌هاي معجزه و كرامات آنها شروع كنيم تا براي نونهالان ما شيرين و جذاب باشد، زيرا آنان در سني نيستند كه از ما استدلال بخواهند. همين روش بايد آنها را با فضايل و ارزش‌هايي مانند ايثار، جهاد، كمك به هم نوع و نيز ديگر مفاهيم ديني هم چون نماز، روزه، حجاب، احترام به والدين و معلّم، نظم و انضباط، پاكيزگي و آراستگي، امانت داري، صداقت و.... آشنا كرد.
نكتة مهمّ براي ايجاد رابطه با نوجوانان و جوانان اين است كه مانند پيامبر اكرم (ص) «طبيب دوّار؛  پزشك سيّار» 1 باشيم و خود به سراغ بيمار برويم. نبايد انتظار داشت كه جوان به سراغ ما بيايد.
قبل از هر چيز بايد اعتماد و علاقة جوانان را به خود جلب كنيم تا به آن چه آموزش مي‌دهيم، اقبال داشته باشند. بايد زمينه اي فراهم گردد كه فرزند به راحتي و با اشتياق، مشكلات و سؤالات خود را با والدين مطرح كند. اگر آنها نتوانند اين وظيفه را به خوبي انجام دهند، جوان براي دريافت پاسخ سؤالات خود به راه‌هاي نادرست و منابع غير مطمئن روي آورده و دچار گمراهي و مشكلات روحي و فكري مي‌گردد.   از مهمترین روشهای انتقال مفاهیم دینی می توان به موارد ذیل اشاره کرد
1. استفاده از كتاب
از جمله روش‌هاي انتقال مفاهيم ديني، مي‌توان به مطالعة كتاب‌هاي مذهبي، داستان‌هاي قرآني، مباحث احكام نوجوانان و شرح زندگي بزرگان و عالمان ديني اشاره كرد.
2. بيان حكمت عبادات
يكي از كارهاي هميشگي و تدريجي والدين، بيان علت و حكمت برخي دستوران ديني است. پدر و مادر بايستي با توجه به درك كودك، اين كار را با زباني ساده و شيرين و در فضايي آرام و صميمي بيان كنند.
3. اهميّت دادن به سنّ تكليف
يكي از ديگر از وظايف والدين در حين آغاز سنّ تكليف فرزندشان، اين است كه براي او جشن تكليف برگزار كنند و معنا و فلسفة آن را براي فرزند خود بيان نمايد.
يكي از بزرگان دين به نام سيد بن طاووس(ره) نه تنها به سالروز مكلّف شدن خود اهميّت مي‌دهد و از آن روز به عنوان بزرگ ترين عيد ياد مي‌كند، بلكه به فكر مي‌افتد تا جشني براي بالغ شدن فرزند خود ترتيب دهد و از آن روزِ فراموش نشدني، تجليل فراوان به عمل آورد.
4. ايجاد انگيزه
توجه داشته باشيم كه معمولاً اجتناب نوجوانان از انجام امور ديني، ناشي از نوعي روحية «راحت طلبي» و «سستي» در آنهاست؛ لذا والدين بايد با درنظر گرفتن راه كارهاي اصولي، ميل به انجام فرايض را در آنها ايجاد كنند. قرآن مي‌فرمايد: و أمر أهلك بالصلوة و اصطبر عليها؛2  خانواده ات را به نماز امر كن و بر آن صبر داشته باش.
اين وادار كردن، در سال‌هاي آينده كه كودك ما به سنين جواني مي‌رسد، بايد جاي خود را به مدارا كردن بدهد.
در صورت  روي گرداني فرزندان از نماز و عبادت، به جاي بروز حركت‌هاي هيجاني و عصباني، ترتيبي اتّخاذ كنيد تا او به ارزش، دليل و هدف اين گونه امور پي ببرد و اهميّت انس با خالق و مناجات با او را در يابد. اين هم راهي را با محبّت، منطق، سعة صدر و حوصله توأم سازيد و هيچ گاه فرزندتان را به سبب كوتاهي در انجام عبادات، در حضور ديگران سرزنش نكنيد. از طرفي در جهت برقراري رابطة دوستي فرزندتان با نوجوانان هم سنّ و سال كه اهل نماز و عبادتند، گام برداشته و با افراد شرافتمند و متديّن روابط خانوادگي برقرار كنيد.
5. تناسب موقعيت زمانی و مكانی
بيان مسائل ديني و وظايف شرعي بايستي متناسب با فهم، درك، موقعيّت و شرايط محيط افراد باشد. حجة الاسلام قرائتي توصيه مي‌كند كه براي جوان امروزي اين حديث را نخوانيد كه : «الغيبة أشدّ من الزّنا؛ 3 گناه غيبت، بيش تر از زناست»، چون او با برداشت ناصحيح، قُبح زنا را ناديده مي‌گيرد.  
طريقه آشنايی با خدا
براي پرداختن به مباحث ديني، بايد قبل از هر چيز فرزند خود را با خدا آشنا كرده و اهميّت ارتباط با او را به وي گوشزد كنيم؛ مثلاً مي‌توان براي رفع نيازهاي مادي، او را به صفت رزاقيّت خداوند توجّه داد.   مرحوم آيت الله شاه آبادي (ره) استاد عرفان حضرت امام خميني (ره) توصيه مي‌كرد كه اگر به عنوان مثال، فرزند شما نياز به كفش دارد، گرچه شما نياز به كفش دارد، گرچه شما دير يا زود آن را تهيه خواهيد كرد، به فرزند خود بگوييد : «عزيزم، بابا بايد پول داشته باشد. مگر نمي‌داني خدا روزي رسان است؟ پس از خدا بخواه زودتر به پدر پول بدهد تا برايت كفش بخرد». اين كودك قطعاً دعا خواهد كرد وپدر نيز قطعاً پولي به دست خواهد آورد. پس كفش را از خدا مي‌داند و عاشق خدا مي‌شود؛ يعني از همان كوچكي مي‌آموزد كه پدر فقط واسطة رزق و روزي است. 4 در اين صورت، پدر دست فرزندش را در دست خدا گذاشته است.
روش عقلی
فردي، پسر 5 ساله خود را نزد امام صادق (ع) آورد و گفت: اين بچه مرا كلافه كرده است؛ مدام سؤال مي‌كند كه خدا را به من نشان بده و من نتوانسته ام جواب او را بدهم. امام (ع) فرمودند: من، به او ياد مي‌دهم. سپس بدون آن كه كودك متوجه شود، امام (ع) دستور داد مقداري شكر در آب حل كرده و بياورند. وقتي آن را آوردند، امام رو به كودك كرده وفرمود: بنوش! سپس از او سؤال كرد: چه مزه اي مي‌دهد؟ كودك گفت: شيرين است. حضرت فرمود: چرا شيرين است؟ او گفت: حتماً قند يا شكر داخل آن است. امام از كودك خواست كه قند يا شكر را در آب نشان دهد. كودك گفت: از مزه اش مي‌فهمم.   امام (ع) نيز فرمود: آفرين! خدا هم در اين عالم حضور دارد و همان لذّت‌هايي كه از مشاهدة كوه، دشت، طبيعت و بهره مندي از خوردني‌ها و ديگر زيبايي‌ها مي‌بري، بيان گر حضور خالق آنها يعني خداست كه با چشم نمي‌تواني اورا ديد. بنابراين همة اين نعمت‌ها و لذّت‌ها از جانب خداست؛ همان طور كه شيريني آب ليوان، به سبب وجود شكر است.
روش قلبی
استدلال و راه ميان بُر در فهماندن مطالب به فرزندان، «شيوة قلبي» است؛ يقين و باورِ دل، غير از دانستن و علم و آگاهي است؛ كه اين باور ؟؟ لحظه ايجاد نمي‌شود و براي دست يابي به آن بايد مداومت و استمرار داشت.
فردي از پيامبر (ص) درخواست كرد خدا را به او نشان دهد. حضرت فرمود: استدلال عقل مي‌خواهي يا قلبي؟ گفت: عقلي نمي‌خواهم، چون اين استدلال را زياد شنيده ام و آن رابلدم و مي‌دانم كه «اين ساختمان سازنده اي دارد، پس اين عالم هم سازنده اي دارد و آن خداست». استدلال قلبي مي‌خواهم پيامبر (ص) فرمود: آيا مشكل خود را با كسي بيان كرده اي؟ آن فرد گفت: معمولاً نمي‌گويم.پيامبر (ص) فرمود: وقتي در اوج تنهايي هستي، آيا يك نفر از درون وجودت به تو نمي‌گويد كه من كمكت مي‌كنم؟ و تو، او را حسّ مي‌كني، ولي نمي‌بيني. آن فرد گفت: آري، من چنين حسّ و موقعيّتي داشته ام. پيامبر (ص) فرمود: همو نداي خداست.  
استفاده از موقعیت‌ها
بنابراين بياييم از موقعيّت‌هاي به دست آمده براي آموزش ديني و تحكيم باورهاي اعتقادي فرزندانمان استفاده كنيم؛ مثلاً هنگام تصادف و حوادث ديگر كه به خير مي‌گذرد، به كودك بگوييم: «اين امام زمان (عجل الله تعالي فرجه الشّريف) بود كه دست ما را گرفت». ولي اغلب از اين كار غفلت كرده و كم تر از اين شيوه استفاده مي‌كنيم.     پی نوشت ها: 1. بحارالانوار، ج 34، ص 239.  2. طه، 132. 3. وسائل الشيعة، ج 12، ص 280. 4. عارف كامل، نكات و آموزه هايي ازمرحوم آيت الله العظمي ميرزا محمد علي شاه آبادي (ره). منبع:آداب و آفات تربيت کودک و نوجوان ، شاهرخي، قطبي، سيدميرزايي  



۱۵/۰۹/۱۳۹۳ - ۱۶:۵۵




این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: جام نیوز]
[مشاهده در: www.jamnews.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 211]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


دین و اندیشه
پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن