محبوبترینها
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
در خرید پارچه برزنتی به چه نکاتی باید توجه کنیم؟
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1826267697
آیا وحي قرآن كريم امري تجربي است؟
واضح آرشیو وب فارسی:جام نیوز:
آیا وحي قرآن كريم امري تجربي است؟
الهام ممكن است، محصول القائات و وسوسههاي شيطاني باشد.
به این مطلب امتیاز دهید
به گزارش سرویس دینی جام نیوز، مسئله تجربي بودن از غرب و مسيحيت گرفته شده است. در قاموس لاهوتي مينويسد: «برخلاف اسلام در مسيحيت، شخص يك نقش ويژهاي در وحي دارد و پيامبر همانند قطعة اسفنج نيست كه صرفاً حامل و ناقل آب است؛ بدون اينكه در آن تأثيري بگذارد؛ بلكه پيامبران تجربياتي را كه به الهام دريافت ميكنند با لغات استعارهاي و رمزي بيان ميكند.» اين تحليل نارسا از وحي، عوامل متعددي دارد؛ مانند محدود كردن مفهوم وحي در الهامات، خطورات قلبي و مكاشفات دروني وجود اختلافات و تناقضات فراوان و توجيهناپذير و مسائل دور از حقيقت در تورات و انجيل، گسترش تجربهگرايي جديد كه تلاش ميكند تمام پديدههاي مادي و غيرمادي را با فرمولهاي حاكم بر علوم تجربي ارزيابي كند و...
اين نظريه كه وحي درست در همان قلمرو تجربه و مكاشفه نفساني و الهام عرفاني جاي ميگيرد، اشكالات متعددي دارد:
1. اين موضوع يك داوري ناموجه است كه ما محدوديتها و شرايط حاكم بر روابط علمي حوزههاي علوم بشري را به حوزة معرفت وحي تشريعي پيامبران كه ماهيت آن هرگز براي ما شناخته شده نيست، سرايت دهيم. ما وحي را از آثارش ميشناسيم و اين آثار گوياي اين معنا ميباشد كه پديده وحي هرگز در مدار و افق دانشهاي عمومي بشر نبوده و قوانين آنها را نميپذيرد. وحي به معنايي كه قرآن ترسيم و آن را طريق ويژة القاي پيام الهي به پيامبران معرفي ميكند ـ كه معنا و لفظ از ناحيه خداوند است و پيامبر نقش خبرگيرندگي حفظ و ابلاغ به مردم ندارد ـ نميتواند قواي دراكه بشر بر آن تأثير گذارد و گرنه پيام واقعي خداوند به مردم نميسد و در نتيجه، هدف وحي و بعثت لغو ميگردد و اين بزرگترين نقص براي وحي است.
2. وحي آن سنخ آگاهي ناگهاني و پيشبيني نشده نسبت به يك موضوع غيرقابل تفكر و اكتساب ناپذير است كه ناشي از افاضه مبدأ غيبي است؛ بدون آنكه انسان گيرنده دخالت و تأثيري جز پذيرش مطلق در آن داشته باشد؛ در حالي كه موضوع الهام و كشف عرفاني قابل تفكر يا جستوجو از طريق سلوك علمي و رياضتهاي معقول يا نامعقول است و تمام مقصود اهل طريقت، توصيه در كسب اين مقدمات است.
3. الهام ممكن است، محصول القائات و وسوسههاي شيطاني باشد؛ ولي حريم وحي نبوي مصون از رهيافت جنود اهريمني و پندارهاي باطل است و خداوند تمام ضمانتهاي لازم را براي حفظ آن تدبير كرده است.
با توجه به تفاوتهاي وحي با الهام و مكاشفه عرفاني و اينكه محتوا و الفاظ قرآن از جانب خداوند است. نميتوان وحي را امري تجربي دانست.[1]
به بيان ديگر، يكي از مشخصات پيامبران ـ عليهمالسّلام ـ كه آنان را از ديگر مصلحان و متفكران و برنامهريزان اجتماعي جدا ميسازد، اين است كه آنان تعاليم و برنامههاي خود را از فراسوي طبيعت ميگيرند و معتقدند كه دستورها و فرمانهاي آنها زاييده مغز و فكر و انديشة آنها نيست، بلكه آنچه را كه ميگويند سخني است كه از جهان بالا بر قلب آنان فرود ميآيد، ولي براي يك فرد مادي كه دايرة هستي را منحصر به جهان ماده ميداند و جز ماده و پديدههاي مادي به چيزي اعتقاد ندارد و به «وحي» با ديده شك مينگرد، اين افراد به منظور جمع و سازگاري ميان علوم تجربي نوين و عقيده به وحي و نبوت، گاه وحي را «تبلور شخصيت باطني» و گاه «نبوغ اجتماعي» ميشمارند. اينان پيامبران را افرادي درستكار ميدانند كه در خبر دادن از آنچه ديده و شنيدهاند صادقند؛ اما بدين معنا كه منشأ آگاهي وحياني آنان تراوش شخصيت باطني خود آنهاست كه در موقعيت مناسبي متبلور ميشود، و نه ارتباط با عالم غيب و جهان ماوراي طبيعت، باعث آن ميشود.
براساس اين نگرش، روح متعالي، فطرت پاك، باور راسخ پالودگي از ناهنجاريهاي اعتقادي و رفتاري و اصالت وراثت خانوادگي، همه و همه در انديشه و بينش پيامبران تأثيري عميق گذاشته و آرمانهاي والاي نفساني، الهاماتي ويژه را در درون ايشان پديدار ساخته است و آنسان كه آنها را به عنوان يك حقيقت غيبي و وحي پنداشتهاند. يا آنكه در پرتو نبوغ خاص دروني و عقل اجماعي ويژهاي كه از آن برخوردارند، قوانين و نظرياتي را كه باعث ترقي و اصلاح و رشد جامعه بشري است عرضه ميدارند.
اشكالات اين نظريه فزونتر از آن است كه در اينجا بازگو شود؛ زيرا:
اولاً: دارندگان اين تفسير قبلا مدعا را مسلّم گرفته و ميخواهند براي آن دليلي جستجو كنند. آنان پذيرفتهاند كه وحي علت مادي دارد و مربوط به جهان غيب نيست، پس از آن دست و پا ميكنند براي آن علل مادي پيدا كنند و از ميان آنها به نظرشان رسيده است كه پيامبران را نوابغ اجتماعي معرفي كنند كه در سايه نبوغ، داراي چنين افكار و انديشههاي بالايي بودهاند، ولي ضعف و سستي اين تفسير بر كسي پوشيده نيست.
ثانياً: ما در جهان دو نوع مصلح داريم: گروهي برنامههاي اصلاحي خود را به جهان بالا نسبت ميدهند و گروه ديگر برنامههاي خود را مولود انديشههاي خود ميدانند.
گروه نخست از طريق ايمان به خدا و سراي ديگر و وعده و وعيدهاي الهي ميخواهند برنامههاي خود را پياده كنند، در حالي كه گروه دوم از طريق ديگر ميخواهند به هدف برسند.
اگر وحي، زاييده نبوغ است، پس چرا گروه نخست آن را به جهان غيب نسبت دادهاند؟ تصور اينكه اين انسانهاي بسيار، با تباني و توافق قبلي، آنچه را محصول نبوغ خود بوده است، به جهان غيب نسبت دادهاند، تصوري موهون و كاملاً بيپايه است. چگونه متصورات انسانهايي در مناطق پراكنده و زمانهاي مختلف به صورت هماهنگ يك شعار را سر داده و خود را رسولان الهي بنامند؟ و بگويند: «... ؛[2] جز آنچه به من وحي شده است، از چيزي پيروي نميكنم.»
ثالثا: اين نظريه، چيز جديدي نيست، بلكه به گونهاي در عصر جاهليت نيز مطرح بوده است. چيزي كه است بيان گذشته در قالب به ظاهر علمي ريخته شده و بيان گرديده است. عرب جاهلي نيز قدرتنمايي پيامبر ـ صلي الله عليه و آله ـ در ميدان فصاحت و بلاغت را به قريحه خوش آن حضرت در شعر نسبت داده و او را شاعر ميخواند. خداوند اين مطلب را حكايت كرده و ميفرمايد: «... بل هو شاعر...»[3] آنگاه در پي نقد آن برآمده، و قرآني را بالاتر از آن ميداند كه محصول قريحه شعري و يا مقام نبوت مقام شاعري باشد، چنانكه ميفرمايد: «وَ ما هُوَ بِقَوْلِ شاعِرٍ قَلِيلاً ما تُؤْمِنُونَ؛[4] اين قرآن گفتار شاعر نيست، اندكي از شما ايمان آوريد.»
و باز ميفرمايد: «و ما علمناه الشعر و ما ينبعي له ان هو الا ذكر و قرآن مبين؛[5] ما به او شعر نياموختيم و شايسته او نبود، بلكه اين قرآن، كتاب يادآوري و قرآن مبين است.»
رابعاً: هرگز نوابغ، نميتوانند از آينده به صورت قطعي و جزمي خبر دهند. و اگر هم خبري ميدهند، خبر خود را با كلمات: «شايد»، «به نظر ميرسد»، «حدس ميزنم»، و مانند آن همراه ميكنند، در حالي كه پيامبران ـ عليهمالسّلام ـ به صورت جزم از آيندههاي امت خود گزارش ميدادند، گزارشي كه آن را مانند آفتاب ميديدند، چنانكه ميفرمايد: «تَمَتَّعُوا فِي دارِكُمْ ثَلاثَةَ أَيَّامٍ ذلِكَ وَعْدٌ غَيْرُ مَكْذُوبٍ[6] صالح به قوم خود (پس از آنكه نقاد او را پي كردند) گفت: سه روز در خانههاي خود از زندگي بهره ببرند و پس از سه روز همگي كشته خواهيد شد و اين يك گزارش قطعي است.»
هيچ نابغهاي نميتواند يك چنين خبر قطعي را درباره گروهي، بدهد به گونهاي كه حتي زمان دقيق وقوع حادثه را نيز تعيين نمايد. و يا گزارشي كه پيامبر اكرم ـ صلي الله عليه و آله ـ در سورة دوم آية 1ـ4 خبر از وقوع آن و پيروزي روميان در مدت زمان كمي داد.
اين نوع گزارشهاي قطعي از ويژگيهاي پيامبران الهي است كه در پرتو ارتباط با مبدأ جهان از روي حوادث آينده پرده برداشته و گزارش ميكنند و نمونههايي از اين نوع گزارشهاي غيبي در كتاب «منشور جاويد» ج 10، ص 198ـ207، آمده است و در آنجا ثابت شده است كه منبع اين گزارشهاي غيبي هم چيزي جز وحي الهي نيست.
آري، گاهي برخي از افراد مرتاض ميتوانند از آينده خبر دهند، ولي اين گزارش مربوط به نبوغ آنها نيست؛ زيرا آنان اصولاً نابغه نبوده، بلكه در اثر قطع علاقه از جهان طبيعت و فرو رفتن در عالم روح و روان، ميتوانند به وسايلي اين گزارشها را انجام دهند و هرگز ادعا نميكنند كه اين گزارشها، نتيجه محاسبات فكري و مغزي آنهاست. و به عبارت ديگر: آگاهيهاي اين گروه نيز از جهان غيب و ماوراي طبيعت سرچشمه ميگيرد.
پی نوشتها:
[1] . ر.ك: تفسير الميزان، علامه طباطبايي، ج 2، ص 53ـ58، مؤسسة الاعلمي للمطبوعات وحي يا شعور مرموز، همان، ص 102، مركز نشر توزيع كتاب تحليل وحي از ديدگاه اسلام و مسيحيت، محمدباقر سعيدي روشني، نشر انديشه.
[2] . سورة انعام، آية 50.
[3] . سورة انبياء، آية 5.
[4] . سورة حاقه، آية 41.
[5] . سورة يس، آية 69.
[6] . سورة هود، آية 65.
۱۴/۰۷/۱۳۹۳ - ۱۹:۰۰
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام نیوز]
[مشاهده در: www.jamnews.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 69]
صفحات پیشنهادی
جغرافیای تاریخی مصر در قرآن کریم و عهد عتیق
جغرافیای تاریخی مصر در قرآن کریم و عهد عتیققرآن کریم در بطون خویش لایههای پنهانی دارد که هر لایه آن در گذر زمان توسط مخاطبان نسلهای بعدی کشف شده و خواهد شد این خود جنبهای از اعجاز را در بر دارد که در زمینههای بسیاری ازجمله عوامل جغرافیایی قصص قرآن صادق است بخش اول چکیده برمسابقات بینالمللی قرآن کریم در اندونزی برگزار شد
یکشنبه ۶ مهر ۱۳۹۳ - ۱۲ ۲۳ مسابقات بینالمللی قرآن کریم اندونزی با 83 شرکت کننده از 40 کشور و با حضور حافظ و قاری ایرانی از دوم لغایت پنجم مهرماه در شهر پالمبانگ برگزار شد به گزارش گروه دریافت خبر خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا برنامه افتتاحیه روز سهشنبه اول مهر در مجتمع ورزشیسیوهفتمین دوره مسابقات قرآن کریم در مرحله شهرستانی استان تهران آغاز شد
دین و اندیشه همایش ها و میزگردها سیوهفتمین دوره مسابقات قرآن کریم در مرحله شهرستانی استان تهران آغاز شد مرحله شهرستانی سیوهفتمین دوره مسابقات حفظ قرائت و ترتیل قرآن کریم مرحله شهرستانی اوقاف استان تهران از امروز ۱۴ مهرماه آغاز شد و تا ۲۰ مهرماه ادامه خواهد داشت به گزارشدعوت حضرت ابراهیم(ع) در قرآن کریم تحلیل و مکتوب شد
دین و اندیشه قرآن و متون دینی دعوت حضرت ابراهیم ع در قرآن کریم تحلیل و مکتوب شد سئوالهای این تحقیق عبارتند از کدامیک از ویژگیهای شخصیتی حضرت ابراهیم ع در شیوههای دعوت و ابلاغ رسالت ایشان بیشترین نمود را دارد حضرت ابراهیم ع در امر دعوت چه اصول تربیتی را مورد استفاده ققرآن کریم، هم انزال و هم تنزیل است/ پیامبر(ص) انسانی است که جز خداوند، هیچ چیز نمیتواند او را احاطه کند
دین و اندیشه اندیشمندان ابراهیمی دینانی قرآن کریم هم انزال و هم تنزیل است پیامبر ص انسانی است که جز خداوند هیچ چیز نمیتواند او را احاطه کند ابراهیم دینانی در سایت شخصی خود نوشت قرآن کریم هم انزال هم تنزیل است تنزیل من رَبِ الْعَالَمِینَ و انا اَنزَلناهُ فی لَیله القمسابقات بین المللی قرآن کریم در اندونزی برگزار شد
دین و اندیشه آیین ها و تشکل های مذهبی مسابقات بین المللی قرآن کریم در اندونزی برگزار شد مسابقات بین المللی قرآن کریم اندونزی با 83 شرکت کننده از 40 کشور و با با حضور حافظ و قاری ایرانی از دوم لغايت پنجم مهرماه در شهر پالمبانگ برگزار شد به گزارش خبرگزاری مهر برنامه افتتاحیه روامکان مشارکت در طرح چاپ و توزیع رایگان 500 هزار جلد قرآن کریم
دین و اندیشه قرآن و متون دینی امکان مشارکت در طرح چاپ و توزیع رایگان 500 هزار جلد قرآن کریم سازمان دارالقرآن الکریم به منظور توسعه فرهنگ و ارتقای فعالیتهای قرآنی در کشور نسبت به چاپ و توزیع رایگان پانصد هزار جلد قرآن کریم با کمکهای مردمی و با اولویت مناطق محروم و خاص اقدام نمایآزمون اعطای مدرک به داوران مسابقات قرآن کریم برگزار می شود
دین و اندیشه آیین ها و تشکل های مذهبی 24 مهرماه آزمون اعطای مدرک به داوران مسابقات قرآن کریم برگزار می شود مدير آموزش سازمان دارالقرآن الكريم گفت آزمون اعطای مدرک تخصصی به داوران مسابقات قرآن کریم 24 مهر در ادارات کل تبلیغات اسلامی استانها برگزار می شود به گزارش خبرگزاری مهرآزمون سراسری حفظ موضوعی قرآن 18 مهرماه برگزار می شود
دین و اندیشه همایش ها و میزگردها آزمون سراسری حفظ موضوعی قرآن 18 مهرماه برگزار می شود آزمون سراسری طرح حفظ موضوعی قرآن ویژه داوطلبان بازمانده از دوره قبل به همراه میاندوره ای حفظ موضوعی نوجوانان جمعه 18 مهرماه برگزار می شود به گزارش خبرگزاری مهر حجت الاسلام والمسلمین سیدمحمدکدحوالارض در قرآن
دین و اندیشه قرآن و متون دینی دحوالارض در قرآن خبرگزاری مهر ـ گروه دین و اندیشه گذشته از واقعه دحوالارض رویدادهای دیگری نیز در این روز رخ داده اند که اهمیت آنرا دوچندان نموده اند از جمله میلاد ابوالانبیاء حضرت ابراهیم ع و میلاد حضرت عیسی مسیح ع در روایتی نیز آمده است کهبرگزاري آزمون شفاهي حافظان قرآن کريم زير 12 سال
۶ مهر ۱۳۹۳ ۱۰ ۱۵ق ظ در کرمانشاه برگزاري آزمون شفاهي حافظان قرآن کريم زير 12 سال طيب صفري معاون قرآن و عترت اداره فرهنگ و ارشاد اسلامي کرمانشاه کل از برگزاري آزمون شفاهي حافظان قرآن کريم زير 12 سال توسط اساتيد مجرب زير نظر دفتر قرآن و عترت در مجتمع فرهنگي ـ هنري وحدت خبر دادتلاوت ترتیل صفحه 130 قرآن کریم+دانلود
تلاوت ترتیل صفحه 130 قرآن کریم دانلودتلاوت قرآن کریم انسان را با آیات الهی مأنوس میسازد به همین جهت پیامبر اعظم ص نیز به فرزند خود توصیه کردهاند که با خواندن قرآن کریم که دلها را زنده میکند از زشتی و ستم فاصله بگیرند خبرگزاری فارس- گروه فعالیتهای قرآنی پیامبر ص فرمودهمایش طرح ملی تلاوت قرآن کریم در مشهد برگزار شد
همایش طرح ملی تلاوت قرآن کریم در مشهد برگزار شد خبرگزاری رسا ـ همایش طرح ملی تلاوت قرآن کریم در سالن همایشهای بانک صادرات مشهد و با حضور معاون قرآن و عترت وزارت فرهنگ فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزار شد به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا در مشهد همایش طرح ملی تلاوت قرآن کریم شب گحوزه های علمیه به احادیث عقلی ائمه اطهار توجه بیشتری کنند/ اصل برای ما همان قرآن و عترت است
دین و اندیشه اندیشمندان جوادی آملی در دیدار اعضای مجمع عالی حکمت اسلامی حوزه های علمیه به احادیث عقلی ائمه اطهار توجه بیشتری کنند اصل برای ما همان قرآن و عترت است آیت العظمی جوادی آملی در این دیدار گفت نکته اساسی که همگان باید مد نظر داشته باشند این است که اصل برای ما همان قآزمون سراسری حفظ موضوعی قرآن، 18 مهر برگزار میشود
یکشنبه ۶ مهر ۱۳۹۳ - ۱۰ ۵۱ آزمون سراسری طرح حفظ موضوعی قرآن ویژه داوطلبان بازمانده از دوره قبل به همراه میاندورهای حفظ موضوعی نوجوانان جمعه 18 مهرماه برگزار میشود به گزارش گروه دریافت خبر خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا حجتالاسلام سیدمحمدکاظم موسوی متقی دبیر ستاد طرح ملی تربینظر آیتالله وحیدخراسانی درباره هدیهدادن به مدیران دولتی
سهشنبه ۱ مهر ۱۳۹۳ - ۰۷ ۳۳ آیتالله وحیدخراسانی در پاسخ به استفتایی نظر خود را درباره استفاده از هدایایی که مشاوران پیمانکاران و … بواسطه جایگاه شغلی و دولتی به مدیران دولتی و شرکتها میدهند بیان کرد به گزارش گروه دریافت خبر خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا متن پرسش پاسخ ایندانلود iQuran Pro - نرم افزار موبايل قرآن كريم همراه با ترجمه فارسی و
93 6 20 تغییرات جایگزین شدن نسخه جدید 2 5 4 برای اندرویدنرم افزار iQuran جدید به شما قرآن كامل با خط عثمان طه همراه با ترجمه و تلاوت آیات را ارائه می دهد این نرم افزار قرآنی با ترجمه و تفسیر قرآن به بیش از 30 زبان همچون فارسی آیتاللهالعظمی ناصر مكارم شیرازی انگلیسی فران-
دین و اندیشه
پربازدیدترینها