واضح آرشیو وب فارسی:مهر:
دین و اندیشه > اندیشمندان استاد دانشگاه لندن در گفتگو با مهر:
فرهنگ سیاسی ضعیف مانع رشد علوم سیاسی می شود/ دلایل توسعه نیافتگی علوم انسانی جوامع در حال توسعه
پروفسور آرشین ادیب مقدم استاد دانشگاه لندن با اشاره به اینکه از زمان ارسطو و افلاطون علوم سیاسی حساس ترین رشته تحقیقاتی و تحصیلی است، گفت: در حال حاضر رشد فرهنگ سیاسی به مرحله ای نرسیده که بتوانیم بنیان قوی برای رشد علوم سیاسی بگذاریم.
پروفسور آرشین ادیب مقدم استاد مدرسه مطالعات شرقی و آفریقایی دانشگاه لندن و رئیس مرکز مطالعات ایرانی این دانشگاه در پاسخ به اینکه چرا کشورهای در حال توسعه توجه چندانی به علوم انسانی ندارند به خبرنگار مهر گفت: تئوریهای توسعه در درجه اول توجه به توسعه اقتصادی دارند. وی تصریح کرد: به خاطر این تکیه به رشته اقتصادی، کشورهای در حال توسعه روی رشته های "سازندگی" اقتصادی سرمایه گذاری می کنند مثل رشته های مهندسی. ادیب مقدم افزود: دومین دلیل اصلی فضای سیاسی است. اکثر کشورهای در حال توسعه نظامهای سیاسی بسته دارند. علوم انسانی فقط رشته دانشگاهی یا تحصیلی نیست. علوم انسانی نمی تواند در فضایی رشد کند که فرهنگ گفتگو یا آزادی بیان را محدود می کنند. استاد دانشگاه لندن تأکید کرد: برای نمونه شما به چین توجه داشته باشید. رشد اقتصادی این کشور توأم با رشد تمدنی و فرهنگی نیست. همچنین علوم انسانی در این کشور مطرح نیست. مؤلف کتاب "فراتاریخ برخورد تمدنها" افزود: دلیل سوم که باعث می شود کشورهای در حال توسعه از علوم انسانی قوی برخوردار نباشند دلیل تاریخی است. در ایران و کشورهای خاورمیانه، فرهنگ روشنفکری که نابغه های فلسفه مثل فارابی یا ابن سینا را به وجود آورد و آنها را رشد داد در مدرنیته متوقف شد.
رئیس مرکز مطالعات ایرانی دانشگاه لندن در ادامه تصریح کرد: ما از مدرنیت، حکومتهای مرکزی و ایدئولوژیهای کلی را یاد گرفتیم؛ و روشنفکری/فلسفه را پشت سر گذاشتیم. این بزرگترین ضعف امروزی ماست و از توسعه فرهنگی جلوگیری می کند. ادیب مقدم در ارتباط به اینکه چرا دانش علوم سیاسی ما پیشرفت نکرد و ما نتوانسته ایم آثار و کتابهای ارزنده در این راستا تولید کنیم بیان کرد: همان دلایلی که در مورد عدم رشد و توسعه علوم انسانی مطرح شد در این مورد نیز مصداق دارند. استاد دانشگاه لندن در دامه داد: از زمان ارسطو و افلاطون علوم سیاسی حساس ترین رشته تحقیقاتی و تحصیلی است. ما در حال حاضر رشد فرهنگ سیاسی مان به مرحله ای نرسیده که بتوانیم بنیان قوی برای رشد علوم سیاسی بگذاریم. آرشین ادیب مقدم استاد تمام مدرسه مطالعات شرقی و آفریقایی دانشگاه لندن است. او همچنین رئیس مرکز مطالعات ایرانی دانشگاه لندن و عضو مرکز مطالعات فلسطین در این دانشگاه به شمار میرود. کتابهای "ایران در سیاست جهانی"، "سیاست بین المللی در خلیج فارس" و "فراتاریخ برخورد تمدنها" از جمله آثار او به شمار میروند.
۱۳۹۳/۶/۱۷ - ۰۸:۳۶
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 102]