محبوبترینها
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1844567161
خداوند كه به عبادات بندگان نياز ندارد پس چرا ما عبادت مي كنيم؟
واضح آرشیو وب فارسی:جام نیوز:
خداوند كه به عبادات بندگان نياز ندارد پس چرا ما عبادت مي كنيم؟
حال كه خداوند به عبادات ما احتياجي ندارد پس عبادات ما براي چيست؟وظيفه اصلي ما در برابر خداي بزرگ چيست؟
به این مطلب امتیاز دهید
به گزارش سرويس ديني جام نيوز، يكي از سوالاتي كه همواره ذهن افراد متدين و حتي بي دين را به خود مشغول ساخته اين است؛ «با توجه به عدم نياز خدا به عبادت ما حقيقت و فلسفه ي عبادات چيست؟» آفرينش هستي و بعثت پيامبران (عالم تكوين و تشريع) براي عبادت است. خداوند ميفرمايد: وَ ما خَلَقْتُ الْجِنَّ وَ الْإِنْسَ إِلاَّ لِيَعْبُدُونِ(1) هدف آفرينش هستي و جن و انس، عبادت خداوند است. كارنامة همة انبيا و رسالت آنان نيز، دعوت مردم به پرستش خداوند بوده است: وَ لَقَدْ بَعَثْنا فِي كُلِّ أُمَّةٍ رَسُولاً اََنِ اعْبُدُوا اللَّهَ وَ أجْتَنِبُوا الطَّاغُوتَ(2) پس هدف از خلقت جهان و بعثت پيامبران، عبادت خدا بوده است. روشن است كه خداي متعال، نيازي به عبادت ما ندارد چرا كه، فَإِنَّ اللَّهَ غَنِيٌّ عَنْكُمْ(3) پس همان خداوند از همه شما ها بي نياز است پس بي ترديد سود عبادت، به خود پرستندگان بر ميگردد.(4)
مرحوم علامه طباطبائي (ره) در تفسير آية وَ ما خَلَقْتُ الْجِنَّ وَ الْإِنْسَ إِلاَّ لِيَعْبُدُونِ(5) ميفرمايند: « اي تعالي انسان را آفريد تا پاداش دهد، و معلوم است كه ثواب و پاداش عايد انسان ميشود، و اين انسان است كه از آن پاداش منتفع و بهرهمند ميگردد، نه خود خدا، زيرا خداي عز و جل بي نياز از آن است. و اما غرضش از ثواب دادن خود ذات متعاليش ميباشد، انسان را بدين جهت خلق كرد تا پاداش دهد، و بدين جهت پاداش دهد كه اللَّه است. پس پاداش كمالي است براي فعل خدا، نه براي فاعل فعل كه خود خدا است، پس عبادت غرض از خلقت انسان است، و كمالي است كه عايد انسان ميشود، هم عبادت غرض است و هم توابع آن- كه رحمت و مغفرت و غيره باشد. و اگر براي عبادت غرضي از قبيل معرفت در كار باشد، معرفتي كه از راه عبادت و خلوص در آن حاصل ميشود در حقيقت غرض أقصي و بالاتر است، و عبادت غرض متوسط است»(6)
شهيد مطهري(ره) در بيان مفهوم عبادت ميفرمايند: «شناخت خداي يگانه به عنوان كاملترين ذات با كاملترين صفات، منزه از هرگونه نقص و كاستي و شناخت رابطة او با جهان كه آفرينندگي و نگهداري و فيّاضيّت، عطوفت و رحمانيت است، عكس العملي در ما ايجاد ميكند كه از آن به «پرستش» (يا عبادت) تعبير ميشود. پرستش نوعي رابطة خاضعانه و ستايشگرانه و سپاسگزارانه است كه انسان با خداي خود، برقرار ميكند. اين نوع رابطه را انسان تنها با خداي خود ميتواند برقرار كند و تنها در مورد خداوند صادق است.»(7) و نيز علامه طباطبايي(ره) در بيان حقيقت عبادت ميفرمايند: « حقيقت عبادت اين است كه بنده، خود را در مقام ذلت و عبوديت واداشته، رو به سوي مقام رب خود آورد. و همين، منظور آن مفسري است كه عبادت را به معرفت تفسير كرده، ميخواهد بگويد: حقيقتش آن معرفتي است كه از عبادت ظاهري به دست ميآيد. پس غرض نهايي از خلقت همان حقيقت عبادت است، يعني اين است كه بنده از خود و از هر چيز ديگر بريده، به ياد پروردگار خود باشد، و او را ذكر گويد.(8)
از آنچه گفته شد نتيجه ميشود كه وظيفه اصلي ما چيزي خارج از هدف اصلي خلقت نيست كه آن عبارت است از عبوديت و بندگي كامل خداوند متعال.
آنچه تصويري روشنتر و كاملتر از عبادت به دست ما ميدهد، اين است كه بدانيم حس عبادت و پرستش با خمير مايه و سرشت انسان عجين شده است و «پرستش جزئي از وجود و كشش فطري انسان است. اين روح پرستش كه در انسان فطري است، گاهي در مسير صحيح قرار گرفته و انسان به «خدا پرستي» ميرسد، گاهي انسان در سايةجهل يا انحراف به پرستش سنگ و چوب و خورشيد و گاو و پول و ماشين و همسر و پرستش طاغوتها كشيده ميشود.
انبيا، براي ايجاد حس پرستش نيامدهاند، بلكه بعثت آنان، براي هدايت اين غريزة فطري به مسير درست است. علي ـ عليه السّلام ـ ميفرمايند: «فَبَعَثَ اللهُ مُحَمَّداً بالحَقِّ لِيُخْرِجَ عِبادَهُ مِنْ عِبادَةِ الاَوْثان الي عبادَتِهِ» خداوند، محمد ـ صلّي الله عليه و آله ـ را به حق فرستاده تا بندگانش را از بت پرستي به خدا پرستي دعوت كند.(9) بيشتر آيات مربوط به عبادت در قرآن، دعوت به توحيد در عبادت ميكند، نه اصل عبادت. زيرا روح عبادت در انسان وجود دارد.(10)»
شهيد مطهري (ره) با تعابيري رسا و گويا در بيان چرايي عبادت آوردهاند: «اگر ما عبادت كنيم، اين عبادت ـ كه مكرر هم هست و مخصوصاً در بارة نماز بيشتر صدق ميكند ـ براي چيست؟ براي اينكه ما هميشه يادمان باشد كه بنده هستيم و خدايي داريم. گاهي افرادي سؤال ميكنند فايدة نماز خواندن ما براي خدا چيست؟ براي خدا چه فايدهاي دارد كه من نماز بخوانم؟ ديگري ميگويد: شما ميگوييد من نماز بخوانم، نزد خدا اعلام بندگي كنم. مگر خدا نميداند كه من بندهاش هستم كه مرتب بروم آنجا بايستم اعلام بندگي كنم، تعظيم كنم، چاپلوسي كنم تا خدا يادش نرود كه چنين بندهاي دارد. پس عبادت كردن براي چيست؟ خير، نماز براي اين نيست كه خدا يادش نرود چنين بندهاي دارد، نماز براي اين است كه بنده يادش نرود خدايي دارد. نماز براي اينست كه ما هميشه يادمان باشد كه بنده هستيم، يعني چشم بينايي در بالاي سر ما وجود دارد، در قلب ما وجود دارد، در تمام جهان وجود دارد. يادمان نرود به موجب اينكه بنده هستيم خلقت ما عبث نيست. بنده هستيم پس تكليف و وظيفه داريم.(11)»
ايشان در قسمت ديگري از اين كتاب آورده اند: «بوعلي سينا، اين فيلسوف بزرگ اسلامي، مي گويد: براي زندگي اجتماعي بشر ضرورت دارد كه خداي خودش را بشناسد و پس از شناسايي متوجه بشود كه از جانب آن خدا قانون عادلانهاي براي زندگي بشر وجود دارد و باز واجب و لازم است عبادت وجود داشته باشد، عبادت هم تكرار بشود تا هميشه انسان يادش باشد كه بنده است و خدايي دارد. وقتي كه اين تذكر و تلقين در روحش وجود داشت، جلو معصيت و گناه او را ميگيرد. ميخواهد ظلم كند، نماز ميآيد جلو چشمش مجسم ميشود، ميگويد كه تو اعلام عبوديت كردي، تو كه گفتي من رها نيستم (پس چرا ميخواهي ظلم كني؟) در اينجا چه قانوني دارد؟ ميگويد: «و فرضت عليهم بالعبادة المفروضه بالتكرير» به اين جهت عبادت واجب شده است تا در روح انسان چنين نيرويي پيدا بشود كه در اثر اين نيرو كه تجديد عهد با ايمان است دايماً ايمانش تجديد بشود و اين ايمان مانع گناه كردن بشود».(12)
با توجه به آن چه ذكر شد، مهمترين فلسفه عبادات كه در بين همة آنها مشترك است تسليم بودن در برابر خداوند و زنده نگهداشتن ذكر و ياد او در دلهاست. اما هر كدام از عبادات به طور خاص نيز داراي فلسفه و آثاري ميباشند كه در قرآن و روايات به برخي از آنها اشاره شده است؟ مثلاً قرآن دربارة نماز ميگويد: نماز انسان را از فحشاء و منكر باز ميدارد.(13) در جاي ديگر ميفرمايد: نماز را براي ياد و توجه به من بپادار.(14) و در(15) دربارة روزه ميگويد: روزه بر شما واجب شد، تا آن كه اهل تقوا شويد.(16) دربارة زكات ميگويد: از مردم و اموالشان زكات بگير، تا آن را (از روح بخل و دنيا پرستي) پاك كني.(17)
اما حديث: از ميان انبوه احاديث اين موضوع، تنها به چند جمله از يكي از سخنان امير المؤمنين ـ عليه السّلام ـ در نهج البلاغه(18) اشاره ميكنيم: «فرض الله الايمان تطهيراً من الشرك و الصلوةَ تنزيهاً عنِ الكِبر و الزكاة تسبيباً للرزق...» خداوند، ايمان را براي پاكسازي از شرك، واجب ساخت و نماز را براي پاك ساختن از تكبر، و زكات را به عنوان سبب سازي براي رزق و روزي و...»(19)
البته ضرورت و وجوب عبادت را عقل ما نيز درك ميكند. چرا كه پس از اعتقاد به وحدانيت خداوند و درك رابطه و نسبت بين خود و خدا، كه او خالق است و مولا و ما مخلوقيم و عبد. او مالك است و غني و ما مملوكيم و فقير، او عظيم است و قوي و ما حقيريم و ضعيف. عقل حكم ميكند كه خدا را به عنوان قدرت مطلق عالم و منشأ تمام خيرات و خوبيها تعظيم نمائيم و او را بپرستيم و خاضعانه بر آستان او سرفرود آوريم. پي نوشت ها: 1. ذاريات: 56.
2. نحل: 36.
3. زمر: 7.
4. قرائتي، محسن، كتاب پرتوي از اسرار نماز، ص 15.
5. ذاريات: 56.
6. طباطبايي، سيد محمد حسين، ترجمه تفسير الميزان، ترجمه سيد محمد باقر همداني، قم، انتشارات اسلامي، پنجم، 1374ه.ش، ح18، ص579-580.
7. طباطبايي، سيد محمد حسين، ترجمه تفسير الميزان، ج 36، ص 302.
8. طباطبايي، ترجمه الميزان، ج18، ص582.
9. نهج البلاغه، خطبه ي 147.
10. قرائتي، كتاب پرتوي از اسرار نماز، ص 17.
11. مطهري، مرتضي، آزادي معنوي، انتشارات صدرا، 1378، ص 109.
12. همان.
13. عنکبوت: 45.
14. طه: 14.
15. رعد: 28.
16. بقره: 183.
17. توبه: 103.
18. نهج البلاغه،حکمت 244، فيض الاسلام.
19. قرائتي، محسن، پرتوي از اسرار نماز، انتشارات سازمان چاپ و انتشارات وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي، 1369، ص 70.
۲۱/۰۵/۱۳۹۳ - ۰۸:۵۸
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام نیوز]
[مشاهده در: www.jamnews.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 43]
صفحات پیشنهادی
چرا خداوند برخى از انسان ها را نابینا یا کر و لال آفرید است؟
چرا خداوند برخى از انسان ها را نابینا یا کر و لال آفرید است ما معتقدیم که چون خداوند عالم قادر و خیرخواه مطلق است نظام جهان هستى را به بهترین وجه خلق کرده است به این مطلب امتیاز دهید به گزارش سرویس دینی جام نیوز این پرسش را مى توان به بیان دیگرى نیز مطرح کرد و آن اینکچرا خداوند شیطان را از بین نمىبرد؟
چرا خداوند شیطان را از بین نمىبرد اگر نفس اماره و نیروهاى سركش و شیطان ها نبودند انسان نمىتوانست در معرض آزمون الهى قرار گیرد و با نفى و طرد و مبارزه با آنها موجب شكوفا شدن استعدادهاى عالى انسانى و سیر در مسیر كمال و خوشبختى و سعادت ابدى شود قرار نیست که هر کس از دیگرى بزچرا حضرت علی علیه السلام در نهج البلاغه اشاره ای به غدیر نکرده است؟
چرا حضرت علی علیه السلام در نهج البلاغه اشاره ای به غدیر نکرده است یکی از شبهاتی که توسط وهابیت مطرح است اینکه چرا حضرت علی علیه السلام در نهج البلاغه اشاره ای به غدیر نکرده است به این مطلب امتیاز دهید به گزارش سرویس دینی جام نیوز یکی از شبهاتی که توسط وهابیت مطرح است&nچرا باید همیشه به یاد خدا بود
دوشنبه ۲۰ مرداد ۱۳۹۳ - ۰۸ ۴۵ آیتالله جوادیآملی گفت ما نیامدهایم که در گودال گناه فرو رویم یاد خدا طنابی است که اگر انسان آن را بگیرد از هر سقوطی نجات مییابد یا أَیُّهَا الَّذینَ آمَنُوا اذْکُرُوا اللَّهَ ذِکْراً کَثیراً به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا آیتاللهرابطه بلا و جزا/ چرا برخی به بلاهای زیاد گرفتار می شوند
دین و اندیشه رابطه بلا و جزا چرا برخی به بلاهای زیاد گرفتار می شوند هرکه به بلای عظیم دچار میشود خداوند متعال جزای عظیم هم به او مرحمت میکند از این رو پرودگار عالم چون میخواهد به برخی پاداش بزرگ بدهد بلای زیادی برای آنها پیش می آورد به گزارش خبرگزاری مهر پیغمبر عظیم&zwnjاگر دروغ گناه كبيره است چرا دروغ مصحلتي جايز است؟
اگر دروغ گناه كبيره است چرا دروغ مصحلتي جايز است بايد اين نكته را توجه داشت كه دروغ مصلحت آميز فقط در موارد فوق يعني مواردي كه ترك آن موجب محذورات و زيانهائي مي شود كه جبران آن غير ممكن است مي باشد به این مطلب امتیاز دهید به گزارش سرويس ديني جام نيوز "دروغ مصلحتي"چرا شیعیان هنگام نماز دستباز می ایستند؟ آیا دستبسته نماز خواندن جایز است؟
چرا شیعیان هنگام نماز دستباز می ایستند آیا دستبسته نماز خواندن جایز است از آنجا که تبین احکام و دستورات دین بر عهده پیامبر و اهل بیت ایشان سلام الله علیهم اجمعین بوده لذا یکی از منابع برای استخراج احکام قول فعل و تقریر ایشان یا همان سنت است به این مطلب امتیاز دهیدچرا بايد ديندار باشيم؟
چرا بايد ديندار باشيم اگر راه احتياط را هم در پيش بگيريم حقيقت اين است كه بايد به احكام شرعيه اسلام عمل كنيم چون فرضاً يك درصد هم احتمال بدهيم كه قيامت در كار باشد اگر آن يك درصد درست از آب درآمد و قيامتي در كار بود آنگاه معلوم ميشود كه اگر به شريعت عمل كرده باشيم نجات خواهيمارزش هر طاعت به مقبولیت اوست/ تا عبادت پذیرفته نشود ارج و اوجی ندارد
دین و اندیشه دعای روز سی ام ماه رمضان ارزش هر طاعت به مقبولیت اوست تا عبادت پذیرفته نشود ارج و اوجی ندارد خبرگزاری مهر ـ گروه دین و اندیشه در دعای روز سی ام ماه رمضان می خوانیم اللهمّ اجْعَلْ صیامی فیهِ بالشّكْرِ والقَبولِ على ما تَرْضاهُ ویَرْضاهُ الرّسولُ مُحْكَمَةً فُروعُهدر محضر بزرگان/ چرا آدمی به هنگام عبادت کراهت دارد؟
در محضر بزرگان چرا آدمی به هنگام عبادت کراهت دارد دریافتن و آموختن نکات حاصل از تجارب شخصی انسانهای بزرگ و موفق در حقیقت راه میانبری است به سوی درک خوبیها و درستیها که تقدیم به همه کاربران عزیز میگردد مجله شبانه باشگاه خبرنگاران چقدر نمازی که حمد خدایش را بکند لذیذ و پاکآیتالله علم الهدی: حضور بندگان در ماه رمضان به معنای همکلام شدن با خداوند متعال بود
آیتالله علم الهدی حضور بندگان در ماه رمضان به معنای همکلام شدن با خداوند متعال بودامام جمعه مشهد گفت خداوند در سوره بقره می فرماید پذیرایی از بندگان در این میهمانی به معنای همکلام شدن با من است به گزارش خبرگزاری فارس از مشهد آیتالله سید احمد علمالهدی دقایقی پیش در خطبههایجشنواره نماهنگ رضوی نیاز به کار جدید و بدون تکرار دارد
جمعه ۱۷ مرداد ۱۳۹۳ - ۱۱ ۰۳ یک دکترای تفسیر قرآن گفت خروجی جشنواره نماهنگ رضوی باید شامل حال توده مردم شود مهرداد ویسکرمی در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا منطقه لرستان درباره میزبانی لرستان در برگزاری جشنواره نماهنگ رضوی افزود اگر این جشنواره با هدف واقعبررسی فقهی«شبیهسازی» نیازمند تحقیقات جدیتر است
چهارشنبه ۱۵ مرداد ۱۳۹۳ - ۱۵ ۳۵ آیتالله موسویاردبیلی با تاکید بر انطباق دستاوردهای علمی با فقه تاکید کرد جهاد باید همیشه این ارتباط را با ورود فقهشناسان به این عرصهها حفظ کند به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا منطقه قم این مرجع تقلید در دیدار مدیران جهاد دانچرا دعا مستجاب نمی شود ؟
چرا دعا مستجاب نمی شود یکی از سوالات خیلی از انسان ها در خصوص عدم استجابت دعا است به این مطلب امتیاز دهید به گزارش سرویس دینی جام نیوز یکی از سوالات خیلی از انسان ها در خصوص عدم استجابت دعا است در حدیثی از امام صادق علیه السلام به این پرسش پاسخ داده شده است &nلزوم توسعه اخلاق های تخصصی همچون اخلاق اقتصادی و اخلاق مدیریت شهری/ بخش خدمات دولتی نیازمند بهینه سازی اخلاقی
دین و اندیشه قرآن و متون دینی در گفتگو با مهر مطرح شد لزوم توسعه اخلاق های تخصصی همچون اخلاق اقتصادی و اخلاق مدیریت شهری بخش خدمات دولتی نیازمند بهینه سازی اخلاقی است یک استاد فلسفه دانشگاه تهران با بیان اینکه قوام اجتماعی و رشد و بالندگی جامعه در گرو مناسبات اخلاقی ما در درواگر آزادى این گونه تعریف شود نیازی به تعیین حد و مرز ندارد / آزادی محدودشدنی و پایانیافتنی نیست
اگر آزادى این گونه تعریف شود نیازی به تعیین حد و مرز ندارد آزادی محدودشدنی و پایانیافتنی نیست فرهنگ > دین و اندیشه - امام موسی صدر می گوید اگر بخواهیم آزادی را تعریف کنیم باید بگوییم که آزادی رهایی از دیگران و رهایی از نفْس است اگر آزادی را اینگوچرا در قرآن همیشه زنان بعد از مردان مورد خطاب قرار می گیرند؟
چرا در قرآن همیشه زنان بعد از مردان مورد خطاب قرار می گیرند خداوند مردان را بر زنان نوعی حاکم قرار داده است به این مطلب امتیاز دهید به گزارش سرویس دینی جام نیوز خداوند در قرآن فرموده «الرجال قوامون علی النساء» در حقیقت منظور از این جمله این است که مردان ادا-
دین و اندیشه
پربازدیدترینها