واضح آرشیو وب فارسی:فردا نیوز: زنگ خطر جديد تركمنها براي گاز ايران
با وجود مثبت شدن تراز تجارت گاز ايران در طول 6 ماهه نخست سالجاري، برخي از كشورهاي عضو اتحاديه اروپا پيشنهادهاي جديدي به تركمنستان براي ساخت خط لوله "ترانس كاسپين" و انتقال گاز اين كشور رقيب ايران به قاره سبز را در دستور كار قرار دادند.
مهر: ايران با در اختيار داشتن بيش از 33 تريليون مترمكعب ذخاير گاز طبيعي با پيي گرفتن از روسيه به بزرگترين دارنده گاز جهان تبديل شده است.
در اين بين ظرفيت فعلي توليد و پالايش گاز طبيعي ايران در پالايشگاهها به بيش از 165 ميليارد مترمكعب در سال رسده است كه پيش بيني مي شود تا پايان سالجاري با توجه به راه اندازي طرح هاي جديد افزايش ظرفيت پالايش گاز در شوريجه خراسان، سراجه قم، پالايشگاه فاز 15 و 16 پارس جنوبي، بيدبلند يك و فجرجم ظرفيت توليد و پالايش گاز كشور به مرز 170 ميليارد مترمكعب افزايش يابد.
از سوي ديگر با وجود افزايش ظرفيت پالايش و توليد گاز، سهم ايران در تجارت جهاني گاز حدود دو درصد تخمين زده مي شود و در شرايط فعلي با تعليق ساخت تنها كارخانه توليد ال.ان.جي، تنها گزينه روي ميز ايران براي صادرات گاز، انتقال اين انرژي پاك از مسير خط لوله است.
آمارهاي رسمي وزارت نفت حاكي از آن است كه در طول 6 ماهه نخست سالجاري ايران بيش از 4.5 ميليارد مترمكعب گاز به كشورهاي تركيه، ارمنستان و جمهوري نخجوان صادر و يا سوآپ كرده است.
از اين رو در اين مدت بيش از يك ميليارد و ٢٠٠ ميليون مترمكعب گاز از تركمنستان وارد و ٤ ميليارد و ٤٠٠ ميليون متر مكعب گاز به كشورهاي تركيه و ارمنستان صادر شده است.
همچنين در 6 ماهه نخست سالجاري حدود ٢٠٠ ميليون مترمكعب گاز از جمهوري آذربايجان وارد و ١٣٠ ميليون متر مكعب گاز به جمهوري نخجوان سوآپ شده است.
در اين بين با وجود تاخيرها در ساخت و توسعه فازهاي پارس جنوبي، اخيرا ايران قراردادي به منظور صادرات روزانه بين 20 تا 25 ميليون مترمكعب گاز به نيروگاه هاي بغداد امضا كرده است و پيش بيني مي شود به زودي دومين قرارداد صادرات گاز از مسير بصره با حجم 20 تا 25 ميليون مترمكعب به جنوب عراق امضا شود.
زنگ خطر تركمنها براي گاز ايران
در حال حاضر كشورهاي عضو اتحاديه اروپا مهمترين بازار گاز ايران است و از اين رو در طول چند سال گذشته مذاكراتي با تركيه، عراق، يونان و سوئيس به منظور صادرات و ترانزيت گاز طبيعي ايران انجام گرفته است.
كشورهايي همچون قطر با توليد سالانه 77 ميليون تن ال.ان.جي و روسيه با صادرات سالانه نزديك به 150 ميليارد مترمكعب گاز در كنار كشورهايي همچون الجزاير و مصر از مهمترين رقباي گازي ايران در قاره سبز هستند.
با اين وجود اخيرا تركمنستان كه عنوان دارنده چهارمين ذخيره بزرگ گازهاي متعارف جهان را يدك مي شكد هم به جمع رقباي گازي ايران در بازار اروپا امضا شده است.
تركمنستان كه هم اكنون قراردادهايي با ايران، چين و روسيه براي صادرات گاز امضا كرده است اخيرا با پيشنهاد شركت هاي اروپايي به منظور ساخت خط لوله ترنس كاسپين به منظور انتقال گاز از بستر درياي خزر به جمهوري آذربايجان و سپس اروپا روبرو شده است.
دراگومير ستوينيو وزير انرژي و اقتصاد بلغارستان اخيرا با بيان اينكه ژانويه ٢٠١٤ ميلادي مذاكراتي بين بلغارستان و تركيه براي ترانزيت گاز انجام مي گيرد، گفت: علاوه بر اين كشورهاي عضو اتحاديه اروپا براي تامين منابع مالي و ساخت خط لوله ترانس كاسپين هم مذاكراتي را در دستور كار قرار داده اند.
پروژه خط لوله گاز ترنس كاسپين با مشاركت تركيه شانس بيشتري را در اختيار بلغارستان براي تنوع بخشي به مسيرهاي عرضه گاز قرار مي دهد؛ خط لوله ٧٧ كيلومتري پيشنهاد شده كه ٧٥ كيلومتر آن در خاك بلغارستان و دو كيلومتر آن در خاك تركيه خواهد بود، سالانه سه ميليارد مترمكعب گاز حوزه درياي خزر را به بلغارستان انتقال مي دهد.
خط لوله گازي ترنس كاسپين به طول حدود ٣٠٠ كيلومتر از سواحل تركمنستان در درياي خزر به سمت جمهوري آذربايجان امتداد مي يابد و از آنجا به خط لوله قفقاز جنوبي متصل مي شود.
از سوي ديگر همزمان با عزم مجدد اتحاديه اروپا براي انتقال گاز تركمنستان از مسير ترانس كاسپين به قاره سبز، ايران و روسيه بارها مخالفت خود را براي ساخت خط لوله گازي ترنس كاسپين به دليل مشخص نبودن رژيم حقوقي درياي خزر و مسائل زيست محيطي اعلام كرده اند.
علاوه بر اين تركمنستان بهعنوان مهمترين رقيب منطقهاي گاز ايران، براي صادرات گاز خود به شبه قاره هند از مسير خط لوله تاپي، برنامههاي كلاني را در دستور كار قرار داده است.
چهارشنبه 4 دي 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فردا نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 68]