واضح آرشیو وب فارسی:مهر: علوم انساني بايد بر اساس جهان بيني خودمان استوار باشد/ نقش علوم انساني در پيشرفت كشور
يك عضو كميته فرهنگ و تمدن اسلام و ايران شوراي عالي انقلاب فرهنگي با اشاره به اينكه نگاه غرب به بشريت، تاريخ و انسان يك نگاه مادي است و فرهنگشان بر اساس آن نظرات مادي استوار است گفت: بنابراين ما بايد علوم انساني را بر اساس جهان بيني خودمان استوار كنيم.
دكترمحمدعلي آذرشب عضو كميته فرهنگ و تمدن اسلام و ايران شوراي عالي انقلاب فرهنگي در مورد اينكه مباني علمي و فلسفي تحول در علوم انساني چيستند به خبرنگار مهر گفت:علوم انساني بر خلاف علوم طبيعي بر اساس يك جهان بيني استوار است. آنچه مسلم است ما يك جهان بيني غير از جهان بيني مادي غرب داريم. جهان بيني غرب از همان اولي كه شروع شد اصولش نظرات مادي است. اگر چنانچه يك نظرات غير مادي هم داشته باشند آن استثنا است. روش كلي اشان مادي است. نگاه شان به بشريت، تاريخ و انسان يك نگاه مادي است و فرهنگشان بر اساس آن نظرات مادي استوار است. بنابراين ما بايد علوم انساني خود را بر اساس جهان بيني خودمان استوار كنيم.
وي افزود: اين مسئله به معناي اين نيست كه كليه علوم انساني اي كه در غرب توليد مي شوند كنار گذاشته شوند بلكه بايد از آنها مطلع شويم. ولي دنباله روي نداشته باشيم و خود باخته نشويم. بين استفاده از نظرات ديگران و خودباختگي در مقابل ديگران فرق است. همانطوري كه در فصول مختلف اسلامي، منطق ارسطو ترجمه شد و تا كنون به عنوان درسي در رشته هاي علمي تدريس مي شود مسلمانان در برابر آن خودباختگي نشان ندادند و اصيل بودند و از آن چيزي استفاده كردند و بر آن افزودند و علمي متناسب با جهان بيني اسلامي ارائه دادند.
اين استاد دانشگاه تهران درمورد اينكه آيا اين مباني در جامعه علمي ما تدوين شده است هم تصريح كرد: آن سندهايي كه در شوراي عالي انقلاب فرهنگي نوشته مي شود و آن حركت هايي كه مي شود در اين راستا است. منتها اين مسئله به صورت تئوري است و تا مي خواهد وارد مرحله عمل در دانشگاه ها و مراكز علمي و عملي شود زمان مي برد. زيرا همين مباني نظري وقتي وارد عمل مي شوند ممكن است در مقابل بحث و گفتگو و ارائه نظرات جديد يك تغيير و تعديلي بشوند ولي در مجموع به سمتي كه اين اصول و مباني ارائه مي شود درحال حركت هستيم.
وي يادآور شد:توجه شوراي عالي انقلاب فرهنگي همين مسئله است منتها نياز به واردشدن به صحنه عمل دارد اينكه نظرات مختلف در برابر آن ارائه شود و در آخر به يك صورت منظمي ارائه شود. البته اين مسئله طوري نيست كه جايي شروع شود و در يك جا تمام شود. علوم انساني در طول تاريخ هميشه رشد كرده است و نظرات جديدي بر آن اضافه شده و همچنين در جامعه ما هم نظرات و طرح و افكار جديد ارائه خواهد شد. در نتيجه رشد اين مسائل كه امروز در شوراي عالي انقلاب فرهنگي مطرح مي شود در آينده هم احتمال تغييرات بر اساس ورودش به صحنه عمل مي رود.
آذرشب در مورد اينكه چه نهادها و سازمان هايي بايد عهده دار تدوين مباني علمي و فلسفي تحول علوم انساني باشند هم تصريح كرد: كليه كساني كه سوزي در دل نسبت به اصالت هويت جامعه خود دارند عهده دار اين مسئوليت هستند كه مي تواند به صورت فردي يا جمعي باشد. به صورت فردي افرادي فكر مي كنند و طرح ارائه مي دهند و به صورت دسته جمعي همانطوري كه در شوراي عالي انقلاب فرهنگي و در مراكز فلسفي علمي و پژوهشي و مراكز تمدن اسلامي كار مي شود بايد يك كو شش دسته جمعي جهت ايجاد يك نهضت علمي عظيم براي تحول در علوم انساني شود.
عضو كميته فرهنگ و تمدن اسلام و ايران شوراي عالي انقلاب فرهنگي درباره اينكه تحول در علوم انساني چه نسبتي با توسعه يافتگي بومي ما دارد هم يادآور شد: علوم انساني زيربناي كليه حركت هاي توسعه ماست. اگر چنانچه علوم انساني ما پويا و حركت دهنده باشد و باور و علاقه و ايمان مردم را جلب كند قطعاً به سمتي خواهيم رفت كه توسعه اقتصادي، اجتماعي و سياسي را به دنبال خواهد داشت.
كد خبر: 2196840
تاريخ مخابره : ۱۳۹۲/۹/۲۹ - ۱۰:۵۲
جمعه 29 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 62]